Mój Adobe Bridge v.1.0.1.46 (93774) dla CS2 nie czyta rawów tzn nie mam podglądu na rawy, CS2 czyta , Elements 5.0 czyta, wgrałem plugin taki sam jak dla cs2 ale nie działa
Wersja do druku
Mój Adobe Bridge v.1.0.1.46 (93774) dla CS2 nie czyta rawów tzn nie mam podglądu na rawy, CS2 czyta , Elements 5.0 czyta, wgrałem plugin taki sam jak dla cs2 ale nie działa
sprawdź czy plugin znajduje sie w katalogu Program files>common files>adobe>plugin>cs2...jeżeli tak to spróbuj w bridge wyczyścić pamięć cache...powinno byc ok...zresztą poszukaj na forum...o tym problemie było juz trochę tematów...
Spróbuj aktualizować do wersji 1.03 oraz 1.04. Link:http://www.adobe.com/support/downloa...atform=Windows
aktualizacja nie pomogła, a gdzie się czyści cache
po uruchomieniu bridge wchodzisz w tools>cache>purge central cache
Jesli masz orginal to spytaj tez helpdesk adobe, w koncu za to placisz:)
Mnie pomógł Adobe updater i było po problemie
mam ten sam problem! pomocy, please...
Jaki CS? RAWy z czego? Jak CS zainstalowany? Czy w standardowym katalogu czy zmieniane? Na stronach Adobe sprawdzał czy wszystkie pluginy - zwłaszcza ACR jest w katalogu tak jak piszą?
Jak odpowiesz na pytania będzie szansa na pomoc. Bez tego to wróżką trzeba by być a to mi ostatnio słabo wychodzi :)
Witam,
Mam pytanie z innej beczki. Do tej pory używałem 400 d i rawy obrabiałem w Camera Raw PS teraz mam 40 d i raw-ów nie mogę otworzyć za nic w świecie mimo uaktualnienia camera raw 4.2
Co jest nie tak???
Mam CS2
ACR z serii 4.x pracuje TYLKO z CS3
No to teraz wszystko jasne niby się uruchamiał PS ale raw-ów dalej nie chciał odpalić. Czyli muszę zainstalować CS3?
Czy można i w jaki sposób upgradować, dograć plugina.... do CS4 (Photoschop, Bridge) żeby otwierał RAW-y z 600D?
ACR 5.7 ich nie obsługuje a to najwyzszy jaki jest do CS4.
Zanim kupie upgrade do PS-a może dałoby sie jakos problem rozwiązać?
Pozdrawiam
Takim "pluginem" może być program Adobe DNG Converter ze strony Adobe za free.
Lr - też musiałbym kupić.....
Jak wygląda praca z tym DNG konwerterem?
Instaluję, konwertuję RAW-y do *.dng i co potem... do ACR 5.7 czy do PS CS4?
Czy na konwersji do DNG mam straty jakości?
Zależy mi szczególnie na tym żeby obróbkę zaczynać w ACR...przyzwyczajenie.
Bo jeśli proponowane przez kolegów zabiegi mają prowadzić jedynie do zmiany fomatu z RAW na inny który wczyta PS i jeszcze do tego ze stratą jakości to chyba się nauczę obsługi softu który Canon dał razem z body i tam będę RAW-y wywoływał.
Same problemy ze zmianą PS-a, okazuje się że płatne pluginy (NoiseN, Imagenomic) też muszę kupić. Wolałbym zostać przy tym sofce co mam.
Merde: Tak też uczynię. Znajdę sobie sam rozwiązanie i nie będę o nic pytał bo nie temu forum dyskusyjne służy.
Pozdrawiam
Jak znajdziesz sam skoro zostało Ci to podane wprost. Adobe DNG Converter. 'Rozkminienie' tego programu zajmie Ci mniej czasu niż opisywanie tego. Właściwie musisz tylko w preferencjach ustawić swoją wersję ACRa.
Czy pliki raw w formacie DNG czymś się różnią od formatu CR2 ? Teoretycznie niczym. Dlaczego Canon wymusza aktualizację programów ? Absolutnie nikt tutaj nie ma pojęcia, można sobie gdybać, ale szkoda czasu. Pewnie zbiegło się w czasie zmianą funkcjonalności ACRa z dodaniem do bazy danych aparatów 6D, 650D i co tam jeszcze dodali.
Poszukałem, przetestowałem może komuś się przyda:
DNG i RAW.
Rozwiązanie problemów z otwieraniem plików RAW przez starsze wersje Photoshop.
Pozdrawiam
Ja mam inny problem, może ktoś mi pomoże. Otwieram zdjęcia zapisane w TIFF w Camera Raw poprzez Bridge i niestety są one ciemniejsze niż gdy są otwarte w Photoshopie CS3. Dlaczego, co mam ustawić? Monitor mam skalibrowany i profil w PhotoShopie załączony, myślałem że w Camera Raw muszę to samo zrobić ale nie widzę nigdzie możliwości podpięcia profilu kalibracji.
W CameraRaw dostępne są 4 przestrzenie edycyjne. Pod zdjęciem wyświetlone są ustawienia w tym wybrana przestrzeń. Trzeba kliknąć na te ustawienia pojawi się okno Workflow options z wyborem przestrzeni. Druga sprawa. W PS jak pamiętam jako przestrzeń robocza wybiera się np: Adobe RGB a nie profil monitora. Może to jest problem?
Tak też robię - otwieram zdjęcie w Camera Raw, klikam pod zdjęciem w podkreśloną informację o przestrzeni, wyskakuje okienko "Opcje obiegu pracy", tam zmieniam przestrzeń, ale żadne zmiany w zdjęciu się nie pojawiają, zdjęcie wciąż jest ciemniejsze niż gdy jest otworzone w PS.
W PS w Ustawieniach koloru wybraną mam Przestrzeń roboczą RGB Monitora - skalibrowanego. A w ustawieniach Przydziel profil zaznaczony Dokument bez zarządzania kolorem. Źle?
Proponuję w PS ustawić jako przestrzeń roboczą Adobe. Zapisać plik do Tiff z profilem przestrzeni roboczej i otworzyć w CR. Nie powinno być różnic.
Digital Foto Video - Fotografia dla zaawansowanych - autor pisuje także na CB.