canon 85 f/1.8 vs canon 100 f/2.8 macro
Ciekaw jestem czy ktoś z was miał możliwość przetestować obydwa te szkła a jeżeli tylko jedno to jakie są wasze wrażenia.
Nie mówię tutaj oczywiście o funkcji makro, bo to jest ewidentne, że 100-tka bedzie lepsza. Lecz biorąc pod uwagę np. portrety czy też po prostu inne fotki pstrykane ot tak np. w podróży. Na które z tych dwóch szkieł padłby wasz wybór i dlaczego?
Będę wdzięczny za opinie i pomoc
Canon 85 1.8 czy 100 2.8 USM macro?
Mysle o powiekszeniu swojego zestawu obiektywow ( 17-40 f4, 70-200 f4, 400 f5.6, sigma 50 2.8 ex macro) o jasny staloogniskowy obiektyw. Myslalem o zmianie 70-200 na 2,8 ale 4 do reporterki mi w zupelnosci wystarcza do tego ciezar ma przyjemniejszy. Do macro uzywam Sigmy 50 2.8 - wysmienity obiektyw a jakosc zdjec jest lepsza od zoomow L jakie mam, ale nie podoba mi sie rozmycie tla. Wiec dokupilem pierscienie kenko do 70-200. Niby lepiej z tym tlem ale swiatlo poszlo w dol. wiec moze Canon 100 2.8 USM bylby odpowiedni zarowno do miekkiego rozmycia tla w macro jak i jako jasniejsze uzupelnienie reporterskiego 70-200? Czy moze ten mocno rekomendowany na forum 85 1.8? Kusi swiatlo, mala glebia, ale dla mnie wiecej atutow ma canon 100 macro. Wiec moje pytania: czy ktos z Was uzywa canona 100 2.8 USM do reporterki, czy w przypadku uzywania go z pierscieniami posrednimi odlelosc min pozwala na fot makro owadow w plenerze czy tylko aranz w studio? z gory dziekuje za odp.
Canon 100 macro czy 85 1.8 + pierscienie do macro do portretu
Witam.
Właśnie jestem w trakcie pisania pracy mgr. więc w tym roku dziewczyna sama wyjedzie na zachód zarabiać kaskę. A ja będe miał okazje do kupienia sobie nowego szkiełka :)
Zastanawia mnie co będzie lepsze zarówno do macro jak i portretu. Myślę jednak, że główne zastosowanie to będzie macro tak w 70% do 30% portret.
Do wyboru canon 100 f/2.8 macro i canon 85/1.8 + pierścienie.
Moje wątpliwości.
1. Głębia ostrości przy f/2.8 przy portretach powiedzmy HS, od pasa w góre i calej postaci (osoby ok 170-180cm wzrostu na całym kadrze) Czy jest wystarczająco mała??? Czy mniejsza jest z uzyciem 85 na 1.8 niz 100 na 2.8 przedstawiając ten sam obiekt w tej samej wielkosci. Prosilbym o jakies fotki porównawcze. Z 100mm przy 2.8 i 85 przy 1.8 chodzi mi głównie o to samo odwzorowanie przy największych dziurach.
2. Czy canon 100mm, rzeczywiscie jest za ostry do portretów. Czy trzeba np zmniejszyć w picture style wyostrzanie albo poprostu rozmazać w PS??? Dla polepszenia rezultatów.
3. Jak szybki jest AF w 100 macro po ograniczeniu i bez ograniczania zakresu??? W porównaniu np do KITa? Jest szybszy w obu przypadkach czy tylko po ograniczeniu???
4. Jak dlugo można liczyć na ten obiektyw, że poprostu coś się w nim nie uszkodzi. W przypadku gdy się o niego naprawdę dobrze dba no i nie używa powiedzmy 4 razy w tyg a np 3-5dni w miesiącu. Czy jest dlugowieczny np wytrzyma z 5-10lat???
Zdaję się na wasze rady narazie chyba 100 macro wydaje mi się odpowiedniejszy ale mam wątpliwości bo bokeh z 85 i plastyka wydają sie nie do przebicia.
Obiektyw i tak będzie używany z 400D i raczej nie prędko z pełną klatką.
Dziękuję za odpowiedzi.
PS. Co do szukania na forum znalazłem niewiele jeśli chodzi o zastosowanie 100macro do portretów i porównanie z 85/1.8.
C 100/2.8 Macro vs C 85/1.8
Witam.
Mam dylemat i oto moje przemyslenia wobec wyzej wymienionych szkiel
85/1.8 :
+ szybki
+ swiatlo
+ plastyka
- brak macro
100/2.8
+ super ostry
+ macro
- to nie jest 1.8
Jak w tytule, ktory z tych obiektywow lepszy do portretow, plenerów i sportu ??
kazdy z nich ma wady i zalety czy ktos wogole stosowal 100/2.8 do portretowania ?
czy raczej bede skazany na noszenie z dwoch podobnych ogniskowa szkiel w plecaku??
Moze ktorys z laskawych forumowiczow ma takie szkla i udostepnilby sample tego saego przedmiotu przy pelnej dziurze i to odpowiedzialoby mi na moje dylematy.
z gory dziekuje za podpowiedz.