Pora zaczac zbierac "razy" i sie czegos nauczyc:)
1. Weekend majowy - Alpy:)
Wersja do druku
Pora zaczac zbierac "razy" i sie czegos nauczyc:)
1. Weekend majowy - Alpy:)
Zdjęcie jako takie może być. Jak to mówią - pocztówkowe. Trochę przeszkadza mi to drzewo po prawej, albo usunąć, albo trochę szerzej i dać w całości. Wydaje mi się również, że trochę brak ostrości.
A mi się wydaje ze drzewo po prawej jest potrzebne bo zamyka i odrobinę równoważy kadr. Stok po lewej jest dość monotonny ale razem z drzewem kieruje wzrok w głąb kadru, ku odległym szczytom.
Generalnie zdjęcie - widokówka - ok, ale może szczyty zbyt odległe a może tylko trochę całość "mało alpejska". Alpy wielkie góry a tu widoczek taki bardziej tatrzański.
A gdzie koty? ;)
Szczyt w srodku kadru, oswietlony przez slonce ma 3250 mnpm. Ale niech bedzie, ze to Tatry:-PCytat:
Zamieszczone przez Zigi
Oczywiscie z samej gory to byly dopiero widoki. Ale ciezko sie jezdzi z taka "cegla" na stoku. Moglby mi sie wbic obiektyw w kregoslup, gdybym sie przewrocil:)
No dobra - kotka wrzuce wieczorem :grin:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wiesz ja nie zarzucam Ci że zdjęcie jest robione u nas tylko piszę iż nie widać w nim potęgi gór.Cytat:
Zamieszczone przez Veene2
Kicia zwie sie Daphne;)
Juz widze ze te kolorki jakies nie halo... No coz - u mnie na monitorze sa zywsze;)
1.
Takie cos poczynilem niedawno:) Troche twarz moglaby byc lepiej doswietlona...
No światełko takie sobie, ostrośc taka sobie, cantralne umiejscowienie modelki w kadrze też nie pomaga. Hmm... nie jest najlepiej. Nastepnym razem modelke w bok i dopalić lampą dla wyrownania kontrastów. pozdr.
Kupilem wlasnie 24-105 i szybko pobieglem do zoo cos upolowac;) Pelikany chyba najfajniejsze;) Nastepnym razem wezme rybe;)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Aligatory i zyrawa sa bardzo dobre, reszta taka sobie ;)
jak wyżej
Ale za to jakie fajne ramki ;)
A serio - zmniejsz troszke te ramki :roll: .
fajnie by było gdyby cały dziub było o0stry
Tak, tak juz wiem;) W niedziele zrobie drugie podejscie i zrobie z f8 a nie f4;) Mam nadzieje, ze znowu bedzie metr ode mnie;) Ewentualnie jakas rybe do kieszeni wezme...;)
Zrób coś z miną modelki i będzie ok :)Cytat:
Oj az tak photoshopa nie umiem;) Hehe;)Cytat:
Zamieszczone przez aptur
A swoja droga - to byl moj pierwszy raz:oops: i jej zreszta tez:oops: wiec i tak dobrze, ze cos sie urodzilo:)
Wiec dlaczego udziwniac od razu przy pierwszym podejsciu?Cytat:
Jak pierwszy raz robisz i ty i modelka zdjecia portretowe to rob klasycznie, z normalnej perspektywy, w rownomiernym oswietleniu, prawie ze 'legitymacyjne'. Jak takie beda ci dobrze wychodzic (kadr, ostrosc, miny modelki) to dopiero zacznij "ahtyzmowac" ;) czyli kombinacje z perspektywa, kolorystyka, cieniami, tlem itp.
No ale ja naprawde czasem Cie Vitez nie rozumiem.... zawsze mowisz zeby zaczynac od "podstaw" a powiedz czy Ty tez tak robiles? Nie kusilo Cie zeby zaszalec? A mozesz powiedz z czystym sumieniem ze Ty masz te "legitymacyjne" opanowane na 100?;) A jednak "ahtyzmowac" zaczales :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Co do foty to brakuje ostrosci, szczegolnie na oczach i twarzy a to portret mial byc :)
Druga sprawa juz wymieniona przez kolegow... mina modelki, domyslam sie ze mial byc jakas zamyslona i patrzaca w "nicosc" ;)
Poza tym niepodoba mi sie reka modelki przyklejona do krawedzi kadru
Tak, nie, nie (nic nie mam opanowane na 100%) , nie (nie zaczynam ahtyzmowac, pstrykam fotki do szuflady glownie)... ale cieszy mnie ze w dalszej wypowiedzi wrociles do tematu watku, bo nie o mnie tu powinnismy rozmawiac, a tego typu wycieczki personalne nie najlepiej swiadcza o Tobie :p .Cytat:
Zamieszczone przez SimOn!
A mi sie jednak wydaje ze fotografia jest sztuka a nie rzemiosłem... bez eksperymentow nic by nie powstalo... poza tym nie trzeba konczyc kursow, szkol i opanowywac "podstawowych ujec" by robic ciekawe i porywajace fotografie. Intuicja, wyczucie i i takie tam rozne... sie tez przydaja ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Vitez powiedz mi co Ty piszac ze robisz fotki do szuflady chciales powiedziec bo jakos nie lapie? Ze jak do szuflady to nie wazne jakie one sa, ze nie wolno o nich mowic? :shock:
A to okreslenie ahtyzmowac? Tez nie bardzo wiem co ma znaczyc?
Ze jak ktos napisze wiersz to jest grafoman, a jak zrobi fote inna niz kanon to co ahtyzta :-?
Inna sprawwa, ze wycieczek personalnych nie robilem, tylko zwyczajnie odniosłem sie do Twoich uwag, i wypowiedzialem wlasne zdanie na temat rad jakie udzieliles autorowi watku.
Dubrovnik
heh ... Dubrovnik piekne miasto... fotka fajna ale nie oddaje klimatu tego miasta z piaskowca....
Hej,
Zaczalem wlasnie swoja przygode z packshotami. Mam do Was prosbe, zebyscie poradzili mi jak to zdjecie poprawic. Jak ustawic lampy, moze cos a propos obrobki... To moja pierwsza taka proba, a zalezy mi na jak najlepszych zdjeciach, bo jak sie spisze, to moze jakas kaska splynie na nowy sprzet:)
Po pierwsze, leci trochę w prawo, a po drugie, poustawiaj poza kadrem czarne kartony po bokach butelki, odbiją się w niej i zarysują kontur, nie będzie zlewała się z tłem.