http://www.szczecin2007.pl/regaty2007/chapter_42113.asp
Wersja do druku
Ekipa ze Szczecina tak bez odzewu??? Ja się wybieram z moją drugą połówką.
Co prawda nie jestem ekipą ale będę choć od drugiej strony - jako oficer łącznikowy, w planach jest album "TTSR od zaplecza"
Ja też się pewnie wybiorę, ale jak znam żcie to będzie tyle ludzi, że trudno będzie żaglowce odnaleźć ;)
Cuauhtemoc'a, Dar Młodzieży i Kruzenszterna będziesz miał vis-a-vis Muzeum Narodowego.
Trasa Zamkowa będzie zamknięta i na Bielawie będzie pomost widokowy więc istnieje nadzieja, że w tłumie ludzi odnajdziesz coś. ;)
Chyba uda mi się zdobyć akredytację :D
też się wybieram/wybierałem sam już niewiem
parada ma być na redzie więc motorówka, samolocik wskazane ;)
a póki co ciesze się przebytymi rejsami i bywalcem innego nabrzeża ;)
http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?p...+nabrze%c5%bca
pozdrawiam
mam zamiar sie zameldowac :)
Id na wierzch i do przodu :)
ja także będę w tym czasie w Szczecinie, może jakiś zbiór Canonierów w jednym miejscu czy nie?
A więc tak panowie jak chcecie zrobić fotki Cuathemoca i Daru Młodzieży w miarę spokojnie to one przypływają już drugiego rano.
BobbyH jak sobie załatwiłeś wejście ?
http://www.szczecin2007.pl/regaty2007/chapter_42108.asp
Tutaj można BYŁO.
cholera! dopiero teraz zobaczyłem. , trudno...
Ja wpadam w piątek i siedzę do 9 sierpnia. Noclegi u rodzinki zapewnione :D
Też będę już w piątek i chyba zostanę do końca.
Ciekawe czy ktos sie rozpozna w tym tlumie, w kazdym razie moge ID zawiesic na pasku ;)
No to polecam kolegom być od 8 rano bo wtedy zaczną przypływać choć jak pisałem dwa z trzech największych będą już w czwartek. Chyba w sobotę(muszę sprawdzić) po prawej stronie nabrzeża Łasztownia będzie stał 300 metrowy statek pasażerski...
Specjalnie w pracy sobie wolne załatwiłem na tą okazję :)
Potem co prawda będę musiał zapierdzielać jak wół, żeby odpracować, ale mam nadzieję, że będzie warto :)
Niestety wyjeżdżam z Wawy w piątek rano, więc będę dopiero popołudniu.
będę od soboty od rana do wtorku do wieczora
czy ktoś ze szczecina mógłby się zorientować gdzie będzie jakieś dobre miejsce do fotografowania podczas:
wtorek godz. 09.30 - 14.00 Parada jednostek na Odrze i Zalewie Szczecińskim
wtorek godz. 16.00 - 21.00 Parada jednostek w Świnoujściu i na redzie????
Najlepsze to z jakiegoś jachtu/łodzi jak nie własnej to prasowej ale żeby do niej wejść to trzeba mieć akredytację...
a może ma ktoś motorówkę do wypożyczenia????
patent sternika motorowodnego posiadam :) co prawda na małe motorki i niewielkie powierzchnie łodzi ale zawsze :)
a ja już jutro jadę i będe o 19 25 w szczecinie.
Już jutro jak pisałem będą pierwsze jednostki, moja jednostka będzie w piątek więc czas na focenie będzie jutro.
Aha w związku z tym, że Jarosław przybędzie na otwarcie będzie dużo kontrolujących wszystko borowców.
To już jutro!
Czy wiesz, o której to będzie godzinie i gdzie zacumuje?
Gwoli informacji:
Cuathemoc - żaglowiec marynarki Wojennej Meksyku. Jednostka ma 25 lat, 90 metrów długości i zabiera ponad 250 osób na pokład. Ostatnio Cuathemoc był na zlocie żaglowców w Gdyni w 2003 roku. Tam był najbardziej obleganym ze wszystkich żaglowców. Cuathemoc jest żaglowcem klasy A - należy do największych światowych żaglowców.
O której godzinie to jak dla mnie(zajmuj się innym żaglowcem) niewiadoma ale zgodnie ze stroną STI koło 9 rano(to się zmienia w bardzo dynamiczny sposób)
Cuahtemoc będzie stał koło ul. Kapitańskiej.
Pod adresem:
http://www.magemar.com.pl/index.php?...=display&pid=6
są dostępne kamerki pokazujące teren zlotu - działają kiepsko ale zawsze to coś
Byłem rano ale jeszcze żaden z wielkich się nie pojawił.
Hey wiecie gdzie jest w szczecinie jakis Dobry sklep foto? dokladnie mi chodzi o klisze Ilford Delta albo Ilford HP4 mniej wiecej w centrum w miare blisko od Zlotu
http://katalog.pf.pl/Szczecin/Fotoop...B1485-m19.html
Musisz dojechać tramwajem do placu Kościuszki - stamtąd będzie już blisko. Tramwaje nr 4, 11, 8 i 12. Normalnie jeszcze 7 i 9, ale ostatnio (chyba) jeżdżą inną trasą. Sklep jest w pomarańczowym budynku na skrzyżowaniu Chodkiewicza i Żółkiewskiego.
Któregoś z tych Ilfordów na pewno mają.
O motorówce można zapomnieć, z tego co wiem raczej nie wpłynie nikt na paradę z zewnątrz.
Oczywiście będę :)
Ps. co do hoteli ...tu jest nie drogo
http://www.porta-hotele.com.pl/
Przed chwilą oglądałem przez kamerkę internetową nabrzeże prz Wałach Chrobrego - wielkich nie widać
Pewnie wpadnę na Wały o 4 rano - pewnie będą wielcy oraz będzie święty spokój.
Dsotawca kamer chyba niepotrzebnie udostępnił możliwość kręcenia nimi więc kto sie dorwie ten kręci...:confused:
W Fotooptyce ale tylko na wcześniejsze zamówienie... więc nie dostaniesz masz do wyboru PANY i T-Maxy ale dosyć drogo(20zł za T-Max'a)
P.S.
Miały przypłynąć dziś( część) ale za słabo wiało :)
Widziałem, że w biurze prasowym tłoczno było a prawda jest taka, że wystarczyło pójść i dostawało się akredytację czy to na media czy photo.
Niestety ale na Cuathemoc nie udało mi się wejść. W kolejce czekało się nawet kilka godzin. Za to mam portret kapitana ;)
Na Dar Młodzieży również nie dało rady wejść bez czekania kilku godzin.
Udało mi się tylko wejść na Malezyjski statek. Nawet dostałem od marynarzy płytę z muzyką malezyjską. Pogadałem z nimi trochę, uścisnąłem kilka dłoni i zrobiłem kilka portretów.
A co do motorówek pływających, to przyznać się kto pływał na takowej z zapiętym 100-400? ;P
Pójdę jeszcze wieczorem i jutro rano. Mam nadzieję, że uda mi się wejść na Dar Młodzieży i Cuathemoc.
to chyba byłem w innym szczecinie ;-)
czekałem na wejście jakieś 40 minut, choć kolejka wyglądała tak jakby trzeba było czekać pół dnia.
w ciągu jakiś czterech godzin odczekałem w kolejkach i zwiedziłem (bez pośpiechu robiąc zdjęcia) trzy statki: Cuauhtemoc Kruzenshtern i Dar Młodzieży.
Ten meksykanin był chyba najładniejszy z tych dużych ....
To fakt większość jednostek zamiast paradować popłynęła, pod żaglami płynął Humboldt(razem ze mną, oficerem łącznikowym) i Shtandart reszta jakoś "nie miała woli"
Zgadza się... trochę żenująca ta Parada... Gigantyczne tłumy ludzi odbierały jakąkolwiek przyjemność zwiedzania. Drobienie jak gejsza w spoconym śmierdzącym tłumie to średnia przyjemność. Do tego wszystkiego miesięcznik Żagle przyczynił się do totalnej paranoi sporej liczby widzów - biegali z gazetą w ręku i zbierali pamiątkowe pieczęcie żaglowców w wydrukowanych rubryczkach.. Czy za zebranie kompletu Żegle gwarantowały milon zł nagrody? Totalna paranoja!
No i tak na marinesie... Widziałem sporo reporterów... byłem od soboty od 8 rano... 99% biegała z 350D z kitowcami, w sandałach i skarpetach... brrr...to chyba nie byliście Wy?... :)
Jako LO muszę powiedzieć, że była to jedna z najgorszych rzeczy, ledwo jednostka przypłynęła i przycumowała a tu milion pytań "kiedy będą pieczątki" "dlaczego pan nie da nam pieczątki" "kiedy będzie można zwiedzać" "dlaczego jeszcze nie można zwiedzać", sporo osób o mało mnie nie rozszarpało gdy się dowiedziało, że ja nie mam pieczątki i w zw. z tym stempla nie będzie, ba! jak opowiadali mi wachtowi z AvH ludzie nawet o 2 w nocy pytali się o pieczątki a jak mówili, że wszyscy śpią to tamci byli gotowi wtargnąć na żaglowca...
P.S.
Później wrzucę fotki z masztu i reji Cedov'a...
Z moich obserwacji zza barierkowych:
- bardzo dużo aparatów z kitem
- średnia liczba sigm
- eLki to jakiś "wymarły" gatunek...
Aha i jakoś tak częściej widziałem Canona niż Nikona.
P.S.
Jakaś para ślubna miała sesję zdjęciową na Cuahtemoc'u
wiem coś o tym :)
od soboty do dziś około 12 godzin snu, z czego dwie noce całkiem bez snu :(
ale warto było.
Gdyby nie pomoc bosmana (oczywiście w niewielkich ale regularnych dawkach) ciężko by było :)
ciekawe co wyjdzie na zdjęciach - ale to dopiero zobaczę jak się wyśpię :)
Sandaly i skarpety poszly tu :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=23998
Co do pstrykaczy z akredytacjami to sie zgodze.
Co do zaobserwowanego sprzetu, to sporo nikonow, calkiem sporo minolt - szczegolnie serii A, pare pentaxow, co zas canona... spodziewalem sie wiekszej ilosci :)
Kolegow z c-b jakos nie zauwazylem.
Moze za to ktos widzial niewysokiego goscia z plecakiem, do ktorego mialem przypiety pionowo z tylu statyw. (przez ktory zreszta sie na mnie kobieta z buzia wydarla, ze ktos sobie o to moze oko wybic)
A ponizej pozwole sobie pokolorowac troszke watek... tak w miare czasu bo to dopiero poczatek tego za co sie zabieram w godzinach popoludniowych...
1. Cuauhtemoc w trakcie pucowania
2. Dar Młodzieży w trakcie zwrotu przed cumowaniem
3. Polak - koło - Meksykanina :)
4. Dar Młodzieży po zmroku
5. Moim zdaniem najfajniejsza jednostka zlotu
6. Kruzensztern dotarł do portu
7. Sztandart - a tu żałuję, że nie strzeliłem... jak ów okręcik strzelał z armat :)
najs fotki
nr 4 jak na nocne mi się nie podoba ale reszta nadrabia straty ;-)