Witam,
czy ma ktos juz praktyczne doswiadczenia (tj "popstrykal") Canon 350D?
Planuje zakup i potrzebuje praktycznych opinii.
Pozdrawiam,
Albert
Wersja do druku
Witam,
czy ma ktos juz praktyczne doswiadczenia (tj "popstrykal") Canon 350D?
Planuje zakup i potrzebuje praktycznych opinii.
Pozdrawiam,
Albert
no, fajny jest i do garnituru pasuje
:shock: :shock: :shock:
no bez jaj, aparat ma być w sprzedaży za dwa miesiące. Jeśli nawet ktoś już coś pomacał, to nie były to egzemplaże produkcyjne, tylko wersje beta.
cierpliwości
To jest bez jaj ... za 2 miesiace to on moze bedzie w sprzedazy w Polsce.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Sa tacy co go oferuja do sprzedazy od krotkiego czasu (np. niemieckie serwisy) wiec sa tacy co juz sie nim bawia :D
jest w ofercie to nie znaczy, że jest dostępny - możesz się zapisać i mieć pewność, że dostaniesz ko jeden z pierwszych .
Kiedy wchodził 20D zapisy można było robić od 20 sierpnia, a pierwsze egzemplaże sprzedano pod koniec września. Jeśli nie było się zapisanym, przez następny miesiąc zdobycie aparatu to była wielka sztuka. W Polsce pojawił się dwa tygodnie później ( a na Allegro niecały tydzień później niż w USA)
A ja mam takie pytanie: czy przypatkiem 350 D nie jest lepszy od 20D? Juz slysze smiechy niektorych ktorym w glowach nie moze sie pomiescic jak aparat prawie dwa razy drozszy moze byc gorszy? Oczywiscie nie ma co zaprzeczac 20D jest znacznie szybszy oraz bycmoze radzi sobie lepiej z ostroscia w trudnych warunkach, ale czy ma jeszcze jakas znaczna przewage? Natomiast dla mnie 350 D ma zasadnicza przewage, mozliwosc wyboru pomiaru swiatla i autofokusa. O ile szubkosc potrzebna jest tylko waskiemu gornu fotografujacemu sport, a autofokus pewnie wiele w 20 D nie jes znacznie lepszy, zreszta od czego reczne ustawianie ostrosci? W koncu to lustrzanka, o tyle nie moge podarowac sobie braku spota w 20 D!!! Dla mnie to jedna z podstawowych funkcji aparatu! DLatego zamiast 20D kupilem kompakta Panasonica. Ale dzis prawdopodobnie bym 350 D kupil. W sumie czy ktos moze mi powiedziec czego wlasciwie w nim brakuje (poza burzujstwem, i innymi podobnymi)? Tak sobie rozwazam tylko swobodnie... bo cos dla mnie ten 350 D za dobry i za tani w porownaniu do np 20D czy aparatow konkurencji... ciekaw jestem waszych opini.
Pozdrawiam
jaja sobie robisz wejdz na dpreview.com i wez sobie dwa apartay side-by-side do porownania i bedziesz wiedzial, a jak nie widzisz roznicy to po co przeplacac :mrgreen:Cytat:
czy przypatkiem 350 D nie jest lepszy od 20D?
BTW 350D tez nie ma spota, dopiero 1-ki maja
no może już wystarczy tych JAJ, lepszy - gorszy, czarny, srebrny, sraczkowaty
ludzie, co wy tymi aparatami będziecie robić?
Phi, spota wam potrzeba? to d70 (tam masz 5% a nie 9, myślę że dla tych 4% to można system zmienić (i powiedzieć kolegom "mam spota")
tak jest robic zdjecia a nie narzekac.. dzis w TVP widzialem jak jeden z reporterow w sejmie zasowal na 300d z 550ex lensa nie widzialem bo aparat byl tylem.
czy to jest poważne pytanie, czy raczej zwrot w stylu "a podobno kapusta to lepsza jest z Kleparza, a ta z Ryneczku to straszna kicha" :wink:Cytat:
Zamieszczone przez sid
Porównaj wszystkie parametry i zastanów się, dlaczego Canon ciągle potrafi sprzedawać 20D... Jeśli naprawdę kupiłeś P&S dla "spota", to podaruj sobie obydwa, bez urazy. To kwestia filozoficzna niemalże, dlatego nie będę tego tutaj tłumaczył
"...widzialem jak jeden z reporterow w sejmie zasowal na 300d..." - i co w tym złego?
Jednego z 300d to może Ty widziałeś (kilku śmiga "po mieście")
Znam faceta który łazi z 10tką, ale jak trzeba to ku uciesze kolegów zawodowców wyciąga G3. Wszyscy mają ubaw po pachy, tylko później minki żedną jak jego zdjęcia publikują a ich nie:(
no wlasnie nic w tym zlego, staram sie podac przyklad z zycia ktory pokazuje ze kazdy ma inne potrzeby, oczekiwania i wymagania co do sprzetu... jeden zeby pojechac w teren potrzebuje GrandCheroke drogi wybierze Defendera a lesnicy z KPN zachwalaja Lade NIVE i co w tym zlego?, nic !Cytat:
"...widzialem jak jeden z reporterow w sejmie zasowal na 300d..." - i co w tym złego?
350D jest lepszy ale tylko cena.Cytat:
Zamieszczone przez sid
Szczegolowe porownanie masz tu:
http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2539
I wyraznie z niego widac z czego wynika wyzsza cena - glownie z roznic konstrukcyjnych bebechow. Amator nie zauwazy tych roznic, zawodowiec podejmie wlasciwa decyzje.
A co ma zrobic tzw "zaawansowany fotoamator" ? Sluchac glosu kieszeni :roll: .
no właśnie, liczy się efekt!
Nie ni, nie przecze, ze Canon 20D jest zeczywiscie lepszy, inaczej Canon takiego aparatu jak 350D wogule by nie wypuscil (gdyby mial ryzykowac braku sprzedazy niedawno wprowadzonej 20D). Jednak nie o to mi tu chodzi. Wszystkie roznice moim zdaniem nie sa wearte dwukrotnie wyzeszej ceny. Licza sie one albo dla profesjonalistow (a tacy moga sobie kupic nie 20D a 1Ds Mk. II) albo dla masturbantow sprzetowych co jednak nie z fotografia a z robieniem sobie samemu przyjemnosci ma jedynie zwiazek. Oczywiscie, kazdy moze zaprzeczyc i powiedziec, ze te roznice sa wlasnie takie, ze chce 20D. Jak jednak tkos wspomnial dobre zdjecia mozna robic nawet modelami z serii G. O co wiec tu chodzi? Ja bym postawil na 350D z lepszym obiektywem (za zaoszczedzone 3000 tys zl) i namiastka spota niz na 20D no chyba, ze mialbym nieograniczony zasob pieniedzy. Ale wtedy tez bym 20D nie kupil tylko topowy model.
Zasadniczo chodzi mi o to, ze o ile 300D mial munstwo zeczy softwareowo zablokowanych (co wkuzalo przez sama ideologie firmy - ograniczmy nabywcow, a co) to jeszcze kilka zasadniczych funkcji mu brakowalo. 350D jednak posiada zasadniczo wszystkie funkcje co 20D (nawet nie wiem czy nie wiecej! Czy ktos moze mi powiedziec, czy 20D tez ma namiastke spota, czy nie? taka jak 350D?) i rozni sie tylko tym, ze jego osiagi nie sa tak strasznie wysrubowane, ale wydaje mi sie tak samo uzytkowy. Co wiecej jest tez sporo tanszy (prawie o polowe) od samego 300D jak on wszedl na rynek. Poprostu uwazam, ze za ta cene mozna robic tym aparatem swietne zdjecia lepszym obiektywem.
No nie wiem czy wyrazilem sie wystarczajaco jasno... torche jak z reklama dosi "po co przeplacac"? Oczywiscie mowie z perspektywy pstrykacza amoatora, jak moj aparat zarobi na siebie to nie bede siegal po polsrodki w stylu 20D tylko siegne o wiele wyzej. A jak mam robic fotki dla przyjemnosci to "wysrubowanie" kazdej cechy aparatu nie jest konieczne, o wiele wazniejsze jest, zeby aparat posiadal komplet potrzebnych funkcji i nie byl sztucznie ograniczany.
Widze, ze kazdy rozumie pytanie zawarte w temacie ... :?
Prosilem o praktyczne opinie, a nie czy canon 20D jest lepszy od 350-ki i jak sie ma do tego nikon.
Dodatkowo dosc jalowe spieranie sie kiedy on bedzie na rynku ... w niemczech kilka serwisow oferuje dostawe od 6-14 dni wiec chyba temat jest zamkniety (tam w przeciwienstwie do naszego kraju umowa jest wiazaca i dostawcy sie wywiazuja)
A wiec jeszcze raz ... jesli ktos "pofocil" juz sobie to prosze o opinie!
sid,
jeszcze raz to napiszę - jeśli nie widzisz różnicy - kup tańszego, lecz moim zdaniem najpierw zastanów się dobrze czy w ogóle się w to pakować. Nie próbuję wcale być złośliwy - ale wygląda no to, że masz już wyrobioną opinię, przy czym nawet nie znasz parametrów obu modeli :roll: :?
Poczytaj raczej na sieci jakiego typu problemy mają użytkownicy 300D i spodziewaj się, że część tych problemów pozostanie, gdzyż jest elementem technicznie rozdzielającym połki na rynku. Inaczej jak sam zwróciełś uwagę, nikt by 20D nie kupił.
Nie upieraj się, że jedyna różnica to szybkość - poczytaj linka podanego przez Viteza.
Kubaman,
zalezy mi na praktycznej ocenie a nie porownaniu parametrow - dostepnych w kilku miejscach na necie. Mozna tez znalezc pierwsze testy 350-ki ...
Jednak chcialbym uslyszec/przeczytac jak sprawuje sie aparat w realu.
Prosze nie pisac w stylu : ... i spodziewaj się, że część tych problemów pozostanie ...
bo nie ma sensu gdybac co by bylo, albo co bedzie !
350-ka rozni sie bardzo od 300-ki (w zasadzie mysle, ze laczy je 3-ka z przodu) wiec prosze nie porownywac. Jesli ktos chce konfrontowac 20-ke z 350-ka to prosze praktycznie a nie teoretycznie (porownanie parametrow) - mozna zalozyc osobny temat na tego typu, teoretyczne dywagacje.
Jak tak dalej pojdzie to chyba bede pierwszym co cokolwiek opisze ... podoba mi sie, jest w dobrej cenie, ma "nowy" procesor, etc.
moj post w całości był odpowiedzią do sid'a, małe niporozumienie
Co do Twoich wątpliwości to już pisałem - aparatu nie ma i jeszcze chwilę nie będzie, więc skąd oczekujesz tego typu informaji?
Jedno jest pewne - jeśli masz ograniczony budżet, to nie masz wyboru. Bo kupowanie 300D to by teraz była pomyłka.
Kubaman,
nie bede sie spieral, jest czy nie ma .. wg mnie jest :D
Co do budzetu to mysle, ze foto-amatora, jakim jestem, jest raczej pytanie czy kupic aparat i kilka dobrych szkiel ... czy tez sam aparat z kitowym obiektywem.
Nie chce inwestowac w cos czego nie wykorzystam (np seria 5 klatek na sekunde, itp.)
Cierpliwie czekam na praktyczne uwagi :D
.. tyle że wśród prawie 1600 użytkowników forum nie ma chyba żadnego jego posiadacza. I to jest odpowiedź na Twoje tytułowe pytanie.Cytat:
Zamieszczone przez AGO
Kup używane 300D/10D/D30 i najlepszą optykę na jaką Cię będzie stać. To moja "praktyczna uwaga".Cytat:
Zamieszczone przez AGO
widzę szanowni koledzy że "dziwne pytania" nie tylko na forum nikosia się trafiają ale tu też :lol: szczerze współczuję.
dla zabawy podaję link ... takie tam jaja i życzę dobrej zabawy...
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=5160
może Czacha pierwszy coś sprawdzi, jeśli Canon zrobi wcześniejszą prezentacje modelu :roll:
Co do twojego zdania odnosnie ceny - masz do tego prawo.Cytat:
Zamieszczone przez sid
Ale co do profesjonalistow to masz bardzo ciekawe zdanie o tym na co ich stac... niestety mylne :roll: .
Hehe pewnie że mylne :), amator nie musi usprawiedliwiać wydatków na zabawki tym, czy "się zwrócą" :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
jakaś taka 'schizofreniczno-paranoidalna' ta dyskusja 8)
--- czy naprawdę jesteście przekonani że koniecznie najlepszy sprzet (czyt. najnowszy) gwarantuje topowe osiągniecia w fotografowaniu..? :lol:
rany.., jakie to typowo małostkowe... :mrgreen: - znam wielu fotografików którzy emocjonują się każdym nowym modelem - i MUSZĄ go mieć - a pies z kulawą nogą i tak nie jest zainteresowany publikacją ich zdjęć... :D
- gdyby tak sprzęt gwarantował poziom naszych zdjęć.. 8) - ale tak nie jest.
.-kiedyś z Canon A300 zrobiłem zdjecie które'tu i ówdzie się ukazało...- ale nie będę się rozpisywał. - ale i tak można.
--- od 3 dni pozbyłem się 300-tki,i czekam teraz na przesyłke 350-tki ( w cenie 3 900 - ale słyszałem że gdzieś była już za 3 650 ). - chociaż wiem też że jakiś gostek sprzedawał ją w niedzielę za 4 800 !!!!!!
- miałem już w rękach egzemplarz kolegi przywieziony ze Stanów.
-- niestety ,nie mogę ocenić zdjeć,nie było czasu.
--jedno co mnie zaskoczyło : niesamowita różnica czasu,w stosunku do 300d,jeśli chodzi o szybkość 'obróbki' zdjęć ! - nie widzę ZADNEJ różnicy w tym względzie w stosunku do 20-tki - TA JEDNA rzecz tylko,już spowodowała przyklepanie mojej decyzji co do zakupu.
--no i ROZMIARY !!! :mrgreen: - bajka ! - nareszcie mam luz w moim pasie fotograficznyja nie wiem czy ona nie jest mniejsza nawet od 300 tki Olympus'a !!!
może będę ją miał za 4-5 dni.
catcherintherye:
dziekuje bardzo, za 2 rzeczy
1) ze potwierdziles, ze juz jest fizycznie (kubaman zweryfikuj swoj swiat)
2) ze cos praktycznego napisales
Ja tez zamawiam, przekonala mnie cena, parametry no i to, ze to 2-gi wypust (bedzie pewnie pozbawiony wad poprzedniego). Nie jest on moze az tak dobry jak 20-ka ale roznica w cenie rekompensuje roznice ... pozytym dla mnie rozniace oba modele parametry nie sa wiodace jesli chodzi o wybor.
I tak dla jasonsci :D nie kupuje bo jest nowy i pasuje do koszuli ale chce sie przesiasc z Minolty A1 na cyfrowe lustro. Do tej pory bylem przekonany, ze bedzie to Nikon D70 ale ... Canon zaskoczyl nowym wypustem podobnym do 20D wiec zmienilem zdanie.
catcherintherye: cos wiedzial wiecej to prosze daj znac.
w tej chwili trwa szkolenie Olympusa... 10.03 jest Sony.... a potem Nikon... o Canonie nic nie slychac.. :(Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Prezentacje i wypusty ...
smutne, ale prawdziwe, jest to ze Polska nie nalezy do super rynkow, gdzie sprzedaje sie tysiace aparatow (jak i innych rzeczy tez).
Z tego prozaicznego powodu w pierszej linii kozystaja kraje wysoko rozwiniete.
Olympus i inne staraja sie wykorzystac mozliwosci (tj w/w luke) i pozyskac klientow, mocno "osadzeni" na rynku maja czas ...
1. Tekst z Diablo2: "Skad mam wiedziec, czy moge ci zaufac? " :roll: . Przy takiej ilosci wykrzyknikow wskazujacej na wielkie zacietrzewienie w probie udowadniania swojej racji... naprawde ciezko ufac osobie ktora az tak sie unosi ... jest podejrzenie ze moze posunac sie do "sciemy" byle postawic swoje na wierzchu.Cytat:
Zamieszczone przez catcherintherye
2. To mogly byc egzemplarze 350D testowe/powystawowe (na PMA bylo ich troche przeciez).
Daj znac jak dojdzie... i kiedy dojdzie 8)Cytat:
może będę ją miał za 4-5 dni.
Ciekawe co ty na to?Cytat:
Zamieszczone przez AGO
http://www.dpreview.com/news/0502/05...opedigicam.asp
tzn co? "wychyl się z zapyziałej Polski i zdaj sobie sprawę jak to się dzieje w wielkim świecie?" czuję tutaj jakiś zły klimat ...Cytat:
Zamieszczone przez AGO
gdybyś zadał sobie trochę trudu i poszukał na forum duskusji o poprzednich nowinkach jak np D7D, to byś wiedział, że Czacha ją macał długo zanim pojawiła się w stanach w sklepach. I to właśnie w naszym zacofanym kraju.
A właściwie to jakie praktyczne uwagi podał Ci catcherintherye ? Że szybciej obrabia zdjęcia? Cóż za nowina. Albo, że mniejszy? Te informacje są w sieci od dwóch tygodni. Dla mnie jego wypowiedź to zwykły Troll. Sprawdź, czy na Allegro można już kupić 350D, nawet z dostawą za dwa tygodnie. 99% TIPów zaopatruje się w hurtowni Canona w Austrii, jak zresztą wszyscy dystrybutorzy Canona w Europie. Gdyby w Austrii były 350tki byłyby też na Allegro. Zapytaj kolegów na forum z USA czy mają doświadczenia z 350D, przecież to najważniejszy rynek dla Canona.
Nie jestem aż tak zainteresowany tym body, aby urządzać kłótnie na forum, nie lubię tylko, jak ktoś sieje zamęt i nieprawdziwe, a przynajmniej niesprawdzalne, informacje rozpowszechnia jako prawdziwe. Jeśli 350D jest już w sprzedaży to super!, tylko podaj jakiś konkret.
Vitez - wersje beta nie trafiają do rąk śmiertelników. A jeśli catcherintherye pracuje gdzieś, gdzie jednak są dostępne, Czacha musi poszukać lepszej roboty ;)
no to juz wszysko wiemy ...
1) nie ma sie co emocjonowac za wiele ... to jak walka Nikona i Canona, nie rozumiem po co sie podniecac az tak posiadanym sprzetem. Zawsze sa zwolennicy i przeciwnicy, a efekt uboczny jest piekny: konkurencja (ksztaltuje rynek i urozmaica nam zycie)
2) aparat jest i go nie ma ... no coz zamowilem i musze poczekac do 14 marca (chyba, mam nadzieje) - jest to jednak calkiem normalny czas przy zamowieniach poprzez web.
3) jak go wreszczcie dostane ... to postaram sie cos konstruktywnego napisac, nie mam dosw. z 20-ka, itp. wiec porownan nie bedzie
4) mamy w kraju swietny rynek ... nie zawsze sa nowosci (nie zawsze w sklepie), ludzie sa zadowoleni z porzadnego wyboru i jakosci serwisu
5) zycze milego dnia wszystkim i pieknych fotografii posiadanym (zawsze najlepszym ;) sprzetem)
i tym podsumowaniem pragne zakonczyc dywagacje na temat "co by bylo gdyby ..." i czekam na praktyczne doswiadczenia
POZDRAWIAM
Albert
Wszystkim niecierpliwym wspomne tylko ze i ja zamierzam kupic 350D - dla siostry. Ona pstryka... owszem, ladnie pstryka ale nie mierzy szumow czy FF/BF wiec bez obaw swiezutkie body jej kupie.... ale oczywiscie sam sie nim wczesniej pobawie :twisted: .
Do 350D podpiety bedzie najprawdopodobniej Tamron 18-200 i okazjonalnie 50tka 1.8 .
Ja kupuje za 760 euro (ok. 3040 ) ale przez net w Niemczech z osobistym odebraniem i dopiero po 1 kwietnia, może ktoś poda informacje gdzie w Polsce mozna go kupić najtaniej i za ile ?Cytat:
Zamieszczone przez catcherintherye
Szukałem na Allegro i... znalazłem. Na razie wprawdzie jest to tylko "orginalna instrukcja obsługi", ale zawsze to coś, prawda?Cytat:
Zamieszczone przez makary
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43901712
:lol:
W niemieckich serwisach/sklepach internetowych 350-ke oferuja z obiektywem ultrasonic EF-S 18-55. Czasami dorzucaja jeszcze 55-200.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
No i co z tego? Chyba nie zmuszaja do zakupu kita? Mozna kupic samo body i do tego dowolny obiektyw - taki urok lustrzanek. I ja na ten "dowolny obiektyw" wybralem wlasnie Tamrona 18-200.Cytat:
Zamieszczone przez AGO
... do SLR mozna podpinac obiektywy - no coz Ameryki nie odkryles...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Napisales "podpiety bedzie" wiec odebralem to tak jakbys mial na mysli co beda podpinac jako KIT-owy obiektyw
Czy możesz podać link do tej strony? :?:Cytat:
Ja kupuje za 760 euro (ok. 3040 ) ale przez net w Niemczech z osobistym odebraniem i dopiero po 1 kwietnia, może ktoś poda informacje gdzie w Polsce mozna go kupić najtaniej i za ile ?
Aktualna cena 759 € i wysylaja za granice za 29,90 + 0.85% wartosci jako koszty ubezpieczenia
www.mindfactory.de
Tak to jest jak sie czyta wybiorczo i cytuje selektywnie :roll: ... cala moja wypowiedz dotyczyla tylko i wylacznie mojego zakupu 350D a nie 350D "w ogole i szczegole" :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez AGO
Jakby ktoś chciał 350 + kit + 55-200 za 4800PLN od 14 Marca
http://www.fotoshop.com.pl/katalog/p...1806b6c61636c5 :D
Wreszcie jakaś kontr-oferta do D70 +obiektywy.
sa juz pierwsze wrazenia (dalem juz w innym watku, ale przesuwam bo ten jest odpowiedniejszy)
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=12362924
tutaj nastepne
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=12533344
sample - w tym pare z wyzszym iso
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=12533425
i jeszcze jedne
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=12533613
i jeszcze jedne
http://public.fotki.com/bob432/rebel_xt/
Paru naszych "oszczednych" forumowiczow zapewne szlag trafi ;-) :lol: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
W nowym felietonie fotograf niedzielny krytykuje wizjer 350D. Czy jest tak złe z tym wizjerem.
http://www.fotopolis.pl/index.php?go...a=6&e=2775
Ja się zastanawiam nad firmą z Wesołej:Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
http://www.fotoshop.com.pl/katalog/p...cts_id/1001049
body z kit-em za 3700 od 14-go marca - piszą.
Zaciekawił mnie tekst z marcowego foto video na temat 350D - autor umieszcza go między 10D a 20D...
pozdrawiam
Jacek
Tez bym go dokladnie tam umiescil :roll: . Nowa generacja matrycy i procesora - czyli dwoch najwazniejszych praktycznie elementow aparatu cyfrowego, stawiaja go nieco wyzej od 10D mimo slabostek konstrukcyjnych (wielkosc, aterial, wizjer, lustro, brak kolka).Cytat:
Zamieszczone przez JaSo
Witam!
Jestem tu nowy i to mój pierwszy post - więc witam serdecznie wszystkich użytkowników Canona! I od razu do rzeczy - w sprawie 350 - doradźcie skąd najlepiej ściągnąć 350 w USA? Mam możliwość poprosić znajomego żeby kupił i przywiózł na szyi do Polski :D - tylko gdzie znaleźć najlepszą cenę...
moze tu cos bedzie ciekawego? http://canon-board.info/viewtopic.php?t=612
ogolnie, to temat byl wielokrotnie na forum walkowany, nie w kontekscie 350d. radze tez skorzystac z wyszukiwarki.