zajrzałem na dpreview :-)
http://www.dpreview.com/news/0705/07050703canons5is.asp
Wersja do druku
zajrzałem na dpreview :-)
http://www.dpreview.com/news/0705/07050703canons5is.asp
Hehe, z chwilę będzie zajawka że może 5DmkII wyjdzie też tak niebawem :lol: ;)
Dizajn zabija. Wyglada jak S3IS z lampa od 20D i przyklejonym swinskim ryjkiem 50/1.8 ;-)
Brak mu tylko RAW :? . Ale sie nie dziwie skoro nawet w G7 ciachneli RAW.
W sumie ciagle sie przymierzam do podrecznego kompakta i musze pomacac czy ten czy IXUS 850 IS.
Ja mam wrażenie że wpakowali do S3 matrycę 8 Mpix i to wszystko. Bo reszta to sprawa softu. Ciekawe czemu zgubili S4. Zresztą poczekajmy na full review.
Miałem swego czasu S2 IS i najlepiej mu wychodziły zdjęcia makro...szumi strasznie
Vitez, kumpel kupił 850 IS... ja bym nie kupił. Mało ciekawe zdjęcia to robi.
Mogli znacząco poprawić odszumianie. W G7 widać to wyraźnie - na iso 1600 przy niezbyt dużych powiększeniach da się wytrzymać.
Witam (w tym znajome twarze z forum MyApple). Jestem na kupnie S3-ki. Mam parę lamerskich wątpliwości - proszę o ich utwierdzenie/obalenie - czy nowe funkcje S5-ki są dość istotne (zauważalne, wyczuwalne) czy raczej kosmetyczne - wszystkim z góry dzięki za porady - jeszcze dziś chciałbym polecieć do sklepiku (tak, gorączka!), nie mogę czekać do "początku lipca" czyli (w Polsce) do jesieni...
1. (zupełnie lamersko) na czym polega lepszość zewnętrznej lapki z gorącej stopki od tej oferowanej dotąd?
2. kwestia funkcjonalności: większa matryca, nowszy procesor, rozpoznawanie (auto-, czy raczej face-focus - w tym przy filmiku) twarzy. (istotniejsze jest tu polepszenia nagrywania dźwięku - funkcja odszumiania wiatru)
3. zwiększenie "plazmy z tyłu" nie jest dla mnie istotne...
Dzięki tej stopce wreszcie widać już na fotkach jakie to S5 maleńkie. :-)
1. zewnetrzna lampa przede wszystkim moze blyskac o wiele mocniej, po drugie mozna ja odchylic i odbic blysk np. od sufitu co rozprasza swiatlo i eliminuje wiekszosc cieni.
2. nie tyle (tylko?) "face-focus" co "face-exposure", czyli kontrola nad tym zeby twarze byly dobrze naswietlone.
Powiem ci obrazowo - od okolo pierwszej polowy roku 2003 zaczalem uzywac zewnetrznej lampy i to jeszcze w Canonie G3 a nie lustrzance. Od tego czasu lampy wbudowanej uzylem moze kilkanascie razy gdy mnie naprawde przycisnelo (akurat nie mialem zewnetrznej przy sobie a musialem doswietlic) i zawsze zalowalem.
Lampa zewnetrzna to sila blysku, odsuniecie od osi optycznej obiektywu, przez to lepszy rozklad swiatla i mniejsze ryzyko wystapienia czerwonych oczu. Skierowanie glowicy w inna strone praktycznie eliminuje mozliwosc wystapienia czerwonych oczu. Stosowanie nakladek rozpraszajacych czy kabli przedluzajacych daje ogromne mozliwosci rozpraszania i/lub kierunkowania swiatla tak by doswietlac tylko z tej strony czy ten fragment zdjecia ktory chcemy. Lampa wbudowana to zwykle trzepniecie na wprost dajace charakterystyczny rozblask lampkowy, podczas gdy z lampa zewnetrzna mozemy uzyskac prawidlowa, ladnie oswietlona ekspozycje, z miekkim swiatlem, bez czerwonych oczu, bez wielkich cieni i z dobrze naswietlonym tlem... oczywiscie przy odrobinie praktyki i najlepiej z dodatkowymi akcesoriami.
A co proponowalibyście początkującemu założyć na taką stopkę? - Komuś kto powiedzmy chciałby, żeby na przykład jego dziewczyna nosiła lampę bezprzewodowo i manipulowała światłem? (Oczywiście tylko wtedy kiedy ten "ktoś" swej dziewczyny właśnie nie fotografuje ;-))
@ Pazurek & Vitez - dzięki za (p)odpowiedzi. tyle że nie pytałem o różnicę między zewnętrzną lampką a wbudowaną lecz międy zewnętrzną ze stopki a zewnętrzną bez stopki - taką jaką Canon proponuje do S3 (zdaje się że jest wzbudzana światłem lampki wbudowanej).
natomiast interesuje mnie głównie (@Pazurek) właśnie ta kwestia doświetlania buziek. piszę na gorąco, więc proszę mi wybaczyć nieścisłości terminologiczne - chodzi (mi) o to że S3 - wedle info (marketingowych?) Canona posiadał rozbudowaną "inteligencję" funkcji auto - ostrzenie, fokusy, brakety etc. - teraz mamy dokładkę "rozpoznawania twarzy". sedno - czy jest to (+ nowszy procesor i matryca 8M) znaczna poprawa jakości i funcjonalności (s3 miał mieć też (?) szybką funkcjonalność i cichutki zoom etc.) - czy raczej włąśnie kosmetyka. dzięki za szybkie odpowiedzi...
A oglądałeś sample z tego aparatu? Bo wg mnie kiepskie są...
Innymi słowy - wolałbym 300D z kitem. Zdjęcia będą lepsze, a i pieniądz przyjdzie zapłacić mniejszy.
OK. lepsze jest wrogiem dobrego. nie wiem o samplach z KTÓREGO aparatu (S3? S5?) mówisz - nie interesuje mnie porównanie z jakością zdjęć 300D (nie wątpię, że lustro tu błyszczeć będzie), lecz (bo 300D nie zrobię filmiku i nie mam 12x zoom-u) między tymi 2-ma kompaktami. istotne jest w mym pytaniu porównanie jakości S3 (na którego praktycznie jestem zdecydowany; b.t.w. chyba 50% ceny 300D) z S5. czy zanosi się na znaczącą poprawę - czy raczej nie. napalony, just, jestem - ale, z drugiej strony nie chcę ftopy...
Mówię o samplach z S5. Na poprzedniej stronie jeden z kolegów podał link do nich (w domenie .jp).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W tej kategorii sprzęt poprawia się raczej tylko "marketingowo" - znaczy więcej pikseli, większy zoom i w ogóle więcej "argumentów" na pudełku.
Bierz S3, stracisz mniej zanim przekonasz się, że robienie filmików Cię nie kręci (może jednak kamera?), a na oglądanie zdjęć zrobionych zoomem 12x nie masz ochoty bo i tak niewiele widać...
Dzięki JS-25...
chyba wezmę tą S3-ę. czy jest ktoś, kto by to odradzał (i radził czekać na S5)? niech zrobi to prędko lub zamilknie na zawsze...
Sam czekam od dłuższego czasu na kompaktowy aparat mając nadzieję, że wyjdzie w końcu Pro2. Tymczasem jest ten S5. Nie ma dwóch rzeczy na których mi najbardziej zależy - szerokiego kąta i RAW. Jest całe szczęście konwenter do niego (WC-DC58A), który z 36mm zrobi 27mm, więc nie jest tak źle i stopka na lampę. Jeżeli jeszcze matryca ma niewielkie szumy przy 800ISO (a wygląda na to, że szumy powinny być mniejsze niż w IS3), to całkiem ciekawy ten aparacik wychodzi i wszechsronny. Pozostaje jeszcze pytanie, czy wspomaganie lustawiania ostrości ampy np. EX430 będzie działało z aparatem, w Pro1 niestety z tej funkcji lampy nie można było skorzystać.
Z drugiej strony, może za kilka miesięcy pojawi się Pro2, kto wie...
Od "DIGIC III with advanced Noise Reduction".
Poczekajmy na dokładne testy.
Możesz załączyć link gdzie oglądałeś te sample przy 80 ISO?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli miałeś na myśli te z podanej wcześniej strony to faktycznie jakość nie robią wrażenia....
Dokładnie tak. Nie wiem czemu ale spora liczba "fachowców" krytykuje sprzęt nie mając go nigdy w swoich rękach.
Pewnie że byłoby świetnie, gdyby aparat miał matrycę 10mln o wielkości pełnej klatki, zoom 12x albo więcej ze stabilizacją, jasne szkło, stopkę na lampę, rawy i kosztował 1200zł.
Dodanie stopki do serii S uważam za dobre posunięcie, ale czekam na nowego Gx może dodadzą dobry zoom i rawy ;)
miałeś na myśli ODDADZĄ :-) i jeszcze powinni oddać obrotowy LCD.
i już sa innowacje na trzy kolejne modele:
- w G8 oddadzą jasny obiektyw,
- w G9 RAW
- w G10 obrotowy LDC
i może przy dobrych wiatrach w G11 pojawi się szeroki kąt... ale kto wie, czy nie zniknie stopka do lampy? :twisted: i tak w koło...
chyba nie doczekamy się kompletnie wyposażonego kompakta :(
Kompakt, który bym kupił (krzyżówka G5/G7/Pro1):
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?
Sensor 2/3" (ewentualnie 1/1,8")
Obiektyw eqv. 24-85 lub 28-105 f/2.0-3.0 (f/2,5-3,5)
obudowa G7 uzupełniona o obrotowy LCD 2,5"
wystarczy 6Mpix, RAW
zasilanie BP-511,
pamięć CF
cena do 2k (TIP)
Ja myślę że raczej w kolejnych kompaktach będzie co raz więcej wodotrysków typu "face detect" itd. Raw-ów bym się nie spodziewał to raczej domena lustrzanek.
Witam. Jeżeli mogę się wtrącić i nie jest za późno.
Ja jakieś pół roku temu też napaliłem się jak cholera na S3.
No i wkońcu kupiłem wymarzony sprzęt. Zoom 12x, filmiki stereo. Poprostu cudo. Pozornie oczywiście.
Zoom x12 wykorzystałem może dwa razy.
Zdjęcia zamglone i nie ostre.
Makro sporadycznie. Chociaż zdjęcia łade.
Filmiki, owszem parę zrobiłem. Ale później to nie kręci. I łapiesz się na tym, że w ogole i ich nie oglądasz.
A w 90% zdjęć jakie robię, czyli plener, niedoświetlone pomieszcznie,
jakieś widoczki i budowle. Totalene rozczarownie.
Wcześniej miałem małego Kodaka CX3440 i robił zdjęcia ostrzejsze i ładniejsze.
Nie wiem. Nie jestem profesjonalistą. Może po prostu nie umiałem tym Canonem robić zdjęcia. Nie będę wspominał o ISO 400 i 800, z którego nie radzę korzystać. Stabilizacja fajna sprawa. Ale przy dużym zoomie i tak tylko statyw ratuje.
Właśnie sprzedałem cały zestaw i kupiłem EOSa 300D narazie z kitem.
Albo wszystko w jednym, albo jakość. Ja w końcu wybrałem jakość.
Chcę mieć przyjemność z oglądania swoich zdjęć a nie tylko je trzaskać.
To tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.
Popieram. Choc obecnie za podobne pieniadza mozna nabyc:
350D + kit albo E-400 z kitem oczywiscie. Jakos zdjec NIEPOROWNYWALNIE lepsza.
Miałam kupić S3 i poczekałam na S5. I dalej nie wiem, czy kupić, czy nie. Wszystko mi pasuje w S5 (S3), oprócz : jak czytam o tych słynnych szumach, to się obawiam zakupu.
Zadam takie pytanie:
czy ktoś mi powie, czy przesiadka z A75 na S5 (lub S3) będzie chociaż
troszkę zauważalna pod względem ogólnej jakości zdjęć (oby nie gorsza) ?
Czy szumy są aż tak bardzo zauważalne? (w niskich ISO / wysokich ISO.) Czyżby szumił gorzej niz A75 ?
z góry dziękuję
pzdr
Szanowny Panie Luma,
Kupując S5 IS (w porównaniu do A75) otrzymasz:
1. Miałem tutaj wymienić całą listę zalet S5 IS,
2. ale postanowiłem tego nie robić, ponieważ
3. tych dwóch aparatów nie da się obiektywnie
4. porównać. S5 miażdży A75 w każdym aspekcie.
S5 IS jest po prostu najsensowniejszym zakupem w cenie ~1500 zł, jest też sensownym skokiem ze zwykłego pstrykacza A75 i innych starych 3-5 megapikselowych aparatów Canona klasy "A" na coś lepszego, z lepszym szkłem, jakością obrazu, olbrzymim wręcz zoomem itp. Będziesz MIŁO zaskoczony szybkością aparatu, jakość zdjęć i ogólnie będziesz się czuł jak lepszy fotograf... trzymając w ręku S5 IS oczywiście.
Pozdrawiam,
mani4c
S5 & G7 & 400D user. :)
Ps. Problem szumów jest dla onanistów. Naprawdę.
dzięki,
pocieszyła mnie ta odpowiedź i rozmyła obawy co do kupna S5.
pzdr
Mam pytanie jak to jest z ta optyka w S5, bo pojawia sie w recenzjach opinie o kruchej optyce "Nim zaczniecie myśleć o kupnie S5 IS pomyślcie o kruchym jak jajko mocowaniu optyki. Jedno uderzenie włączonym aparatem lub kilka ziaren piasku i jesteśmy kilkaset zł do tyłu." albo to "eśli usłyszysz, lub poczujesz, że coś w środku przeskakuje to znaczy że trzymasz wadliwy egzemplarz, który po kilku (może kilkunastu) godzinach pracy stabilizacji się popsuje a gwarancja w rzeczywistości (przynajmniej w Polsce) nie obejmuje uszkodzeń tego typu, a 400zł piechotą nie chodzi."
Mam, takie pytanko. Ktoś mi powiedział, że niby Canon ogranicza jakoś gwarancję odnośnie IS w S5. Czy to prawda? Czy ktoś, kto ma S5 mógłby looknąć do gwarancji, czy faktycznie jest tam jakaś gwiazdeczka z informacją o tym? Z góry dziekuję.
Kiedyś jak miałem s5 is i sprzedawałem na allegro też mi ktoś napisał że wprowadzam ludzi w błąd opisując warunki gwarancji, podał nawet numer strony na której niby były ograniczenia, ale ja nic tam takiego nie znalazłem :). O co mu dokładnie chodziło już nie pamiętam bo to dość dawno było ;), ale w każdym bądź razie niczego specjalnego nie znalazłem.