Witam.
Panowie i Panie mam pewien problem z moja 350D od pewnego czasu zauważyłem dość wyraźnie szumy przy niższych wartościach ISO 200, 400, 800
Przykład:
ISO 200
ISO 400
ISO 800
W czym może być problem??
Wersja do druku
Problem moim zdaniem leży po twojej stronie a nie po stronie puszki.
Zrób odpowiednią korektę, porządnie doświetl obrazek i będzie tak jak powinno być ;-) .
Na podstawie 3ciej fotki widać, że nie doświetlasz i to normalne, że lekka kaszka wyjść może - przy tym iso spokojnie jeszcze akceptowalna.
Pozostałe 2 przykłady nie są najlepsze do analizy.
Pozdrawiam
Aha pokaże Ci jak mniej więcej powinno wyjść zdjęcie prosto z aparatu - żebyś widział jak bardzo Twoje jest niedoświetlone.
1.Przed
2.Po
hmmm, to chyba nie widziałem wcześniej tych szumów:/
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
szumofob ;)
Hmmm, ale przy zachodach słońca nigdy nie miałem aż tak widocznego szumu, wcześniej nie było tak go widać...
Nie jesteś trochę przewrażliwiony????
Nie oczekuj cudów przy ISO 800.
wlasciwie to male szumy sa wtedy gdy jest dobrze naswietlona klatka i dobrze dobrany wb wtedy naprawde na iso 800 moze byc prawie ze idealnie
no i trzeba tez unikac ciemnych miejsc bo tam pojawia sie szum
dodam jeszcze ze jesli ktos korzysta z jpg to mozna latwo zwiekszyc sobie szumy ustawiajac w Picture Style ostrosc na maksa
Mam pytanie, czy to normalne ze przy iso 100 i najlepszej jakości JPGu oraz RAW, zdjęcia przy 100% mają dziwne "szumy"
http://img56.imageshack.us/img56/1016/mg3585qq7.jpg
po przyciemnienu bardziej widoczne ;/ :
http://img391.imageshack.us/img391/9517/mg3585sm1.jpg
Wina kiepskich obiektywów czy natura 350d?
A przy 'normalnych' warunkach też takie szumy widzisz?
Przy kiepskich warunkach i niedoświetlonym zdjęciu zawsze będą szumy...
masz zepsuty aparat :D
nawet na zdjęciach w studio...
Zapisuj w PNG albo TIFF. JPG zapisuje tylko 8 bitów na składową koloru, co uwidacznia się na takich gradientach jak tu pokazujesz.
Mi to bardziej na pikselozę (kompresja?) wygląda niż szumy...
ale to są jpg prosto z aparatu ;/
dobry obiektyw typu L coś pomoze? czy to bardziej od strony aparatu problem?
jakoś nic mi nie wiadomo, aby 350D robił zdjęcia w rozmiarze 733x743 pix ...
na pewno nie;
za to widzę, że moze zaszkodzić dalsze czytanie forum....
najbardziej od strony operatora.
należy przeanalizować naświetlanie i sposób obróbki ("przyciemnianie" za pomocą Picasa to nie jest raczej wskazany sposób obróbki).
hahahahaha, nie przesadzajcie, nie widziałam jeszcze prawie kwadratowego zdjęcia prosto z eosa - :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
radzcie, a nie czepiacie sie coraz głupszych spraw
Tak to jest że jak się ogląda zdjęcia na 100% powiekszeniu to szumy zawsze będą :P
A może daj normalne zdjęcie to będzie łatwiej ocenić.
Jak fotka niedoświetlona to nawet bez wyciągania w sofcie i przy niższym ISO, szczególnie jak oglądasz w 100% powiększone kadry będziesz miał widoczny szum. Do tego kompresja jpg nasila wrażenie szumu (mam na myśli te wycinki kadru powiększone do pełnej rozdzielczości).