niewem jak sie pozbyc przepalen próbuje krzywe w ps ale bez efektu ktos cos doradzi? może levele do tego zdjecia?
Wersja do druku
niewem jak sie pozbyc przepalen próbuje krzywe w ps ale bez efektu ktos cos doradzi? może levele do tego zdjecia?
A masz RAW? Jesli tak, to spokojnie mozna wyciagnac z takiej fotki ze 2EV z "migajacych" obszarow. Jesli nie, i to jest rzeczywiscie "bialy" w sensie (255,255,255), to sie nie da.
raw jest jeszcze dla mnie za straszny :D bo nie czytałem o nim za bardzo tak wiec wieesz
Nałóż maskę w PSie i pobaw się poziomami... ale cudów raczej nie zdziałasz.
no to do wyrzucenia zdjecie, albo do powtórzenia
no pewnie, dopóki mały nie podrośnie to taki ciasny kadr bez problemu można zainscenizować, co się dziwisz? księdza brak w Polsce? albo wody święconej?
Jakoś sobie nie wyobrazam, żeby iść do księdza i poprosić replay ze chrztu, bo fotograf spie...ł robotę :lol:
Ze ślubem też byś radził powtórzyć? :lol:
IMHO jeśli już myśleć o powtórce, to raczej bez księdza (którego notabene praktycznie nie widać na tym zdjęciu :-)) Tylko trza by skądś wykombinować taki dzbanuszek... ;-)
A tak na przyslosc naucz sie w takich sytuacjach korzystac z FELa. W tym wypadku blysk zostal zmierzony na ciemnym garniturze i wyszlo Ci przez to piekne przepalenie. Poza tym RAW!
W jedną minute udalo sie tyle wyciągnąć (zwykła multiplikacja warstw). Nie jest za dobrze, ale pewnie mozna sie jeszcze pobawić
Pozdrawiam
Możesz kombinować z shadow highlight ale ale wątpię żeby efekty rzucały na kolana:
czytałem ze chrzest to wolna akcja to sie dzieje tak szybko ze feel nie wpadł mi do głowy a lampa wbudowana:] na szczescie nie grałem profesjonalisty na chrzcie wiec probuje poprawic to co samemu mi sie nie podoba bo jak znamy z doswiadczenia oko fotografa jest bardziej wyczulone niz zwykłego zjadacza chleba :]
Na przyszłość rób w RAW takie zdjęcia i tak jak napisano wcześniej Fel najlepiej na skórę. To nie Formuła 1 napewno zdążysz :)
Jak złapięekspozycję na dajmy na to czarny garnitur to wyjdą przepalenia natomiast jak walnę na dzieciaczka to będzie niedoświetlone. Jak w takich przypadkach postępować? Iso do góry?
A co do przepaleń to cudów się nie wyciągnie bo przecież nie ma z czego - na przepalaniach nie ma informacji więc nie ma nic. Dużej wagi sesje (ale to dumnie brzmi" robię zawsze w RAWie!!!!
Najlepiej w takiej sytuacji mierzyc swiatlo na glowe dziecka oczywiscie przy pomiarze punktowym typowa przypadlosc koscielna np przy fotografowaniu dzieci do 1 komunii Sam RAW mysle ze tez do konca nie bylby rozwiazaniem troche sie pobawilem w PSie i udalo sie lekko ulepszyc fotke
Tak. 350D autora wątku ma taki punktowy pomiar, że mucha nie siada. Dobra rada romciop ;-)
Nie jest wcale tragicznie
-dokonaj w PS selekcji przepalonego ubranka
-skopiuj je na osobną warstwę
-[ctrl] [shift] [U]
-zdubluj tą warstwę
-[ctrl] [I]
-zmień tryb mieszania warstwy na Overlay
-zdubluj powstałą warstwę ze dwa razy
-wyretuszuj gumeczką