20D tnie zbyt mocno w cieniach
Problem: 20D tnie mocno w cieniach, efektem sa jednolite czarne plamy tam, gdzie histogram powinien isc delikatnie w dol w shadow, tak by rozpietosc tonalna dawala widoczne okiem zroznicowanie. Porownalem z Nikonem D100, ktory daje w cieniach o wiele lepsze efekty, tyle ze szumy wieksze.
Przy wydrukach A4, A3 i wiekszych problem jest juz dosc znaczacy, cienie kompletnie sciete sa mocno widoczne i wyglada to nie najlepiej. Wydruki probne robie na Epson Stylus pro 4000 (Ultra Chrome etc) na papierze Premium Semi Gloss Photo (250).
Jakas mozliwosc zaladowania wlasnego profilu?
Olek
Re: 20D tnie zbyt mocno w cieniach
Cytat:
Zamieszczone przez AlexH
Problem: 20D tnie mocno w cieniach, efektem sa jednolite czarne plamy tam, gdzie histogram powinien isc delikatnie w dol w shadow, tak by rozpietosc tonalna dawala widoczne okiem zroznicowanie. Porownalem z Nikonem D100, ktory daje w cieniach o wiele lepsze efekty, tyle ze szumy wieksze.
Przy wydrukach A4, A3 i wiekszych problem jest juz dosc znaczacy, cienie kompletnie sciete sa mocno widoczne i wyglada to nie najlepiej. Wydruki probne robie na Epson Stylus pro 4000 (Ultra Chrome etc) na papierze Premium Semi Gloss Photo (250).
Jakas mozliwosc zaladowania wlasnego profilu?
Olek
powiem to co Vitez, bo to jest tak oczywiste, jak to, że świeci słońce
CANON MA problemy w cieniach, niezależnie od aparatu, po prostu, jak pisze Vitez, ta firma napisała tak a nie inaczej algorytm do pomiaru światła i tyle, **** zbita, nic się na to nie poradzi, miałem to w analogu, mam i w dslr i chyba będzie to po wsze czasy bo od co najmniej 15 lat nic w tym zakresie nie zmieniono
a Nikon, cóż, mam kumpla, który tylko z tego powodu nie weźmie Canona do ręki...i nie dziwię mu się, bo kontrastowe zdjęcia robi cuuudowne...
P.S.
zrobiłem kiedyś super zdjęcie pod słońce jakims ruskim shitem typu Łomo, Canonem nigdy to ujęcie tak mi później nie wyszło...