Szukam ciekawych miejsc do fotografii wszelakiej fauny, na Śląsku i w województwach ościennych.
Jako że na naszym forum jest dużo miłośników fotografii fauny, myślę że nie tylko mnie przyda się ten wątek.
Wersja do druku
Szukam ciekawych miejsc do fotografii wszelakiej fauny, na Śląsku i w województwach ościennych.
Jako że na naszym forum jest dużo miłośników fotografii fauny, myślę że nie tylko mnie przyda się ten wątek.
Czyżby na Śląsku i w województwach ościennych, nie było żadnych ciekawych miejsc ?
Troche jest, poczekaj jak tylko wroce z kraju ryzem i kiszona kapusta plynacym :) to troche namiarow Ci podesle.
Będę wdzięczny za namiary, ponieważ ze względu na pracę mam możliwość bywania i fotografowania takich ciekawych miejsc.
Nemeo, miejze litosc :). Jeszcze jestem w Korei i do kraju wracam dopiero za jakies 8-10 dni. Jak tylko dorwe sie do swoich materialow to pchne na forum posta. Puki co mam dostep tylko do tematyki jak tutaj http://www.photosig.com/go/photos/vi...68724&forward=
znalazłem coś takiego http://www.foto-przyroda.pl/miejsca/ może kogoś zamieszczone tam miejsca zainteresują :)
Tak na szybko zerknij na mape na okolice Kobióra - w okolicznych lasach i na ciekach wodnych jest troche zeremi bobrowych. Drugie miejsce to stawy rybne kolo drogi (jakies 2 km od drogi) pomiedzy Orzeszem a droga cieszynska
troche o takich miejscach znajdziesz tu - http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=opole .. na pewno tez wart uwagi jest park narodowy babia gora (ok. 120 gatunków ptaków) .. a jeszcze blizej - Paprocany w Tychach, Sosina w Jaworznie, Goczalkowice czy zbiornik wody pitnej w okolicach Chełmu Śląskiego..
na upartego to nawet w Katowicach na osiedlu Witosa, 2 sezon z rzedu 2 "dzikie" kaczki zadomowily sie w stawiku 3x3m tuz kolo przystanku autobusowego w centrum osiedla :lol: .. rok temu mialy mlode, moze w tym roku bedzie powtórka :mrgreen:
A może by założyć taką mapkę jak w wątku "Mapa użytkowników canon-board !" i tam zaznaczać fotogeniczne miejsca ?
BTW - Stałem się forumowym mądralą, huraa :lol:
cała Jura - część leży na terenie woj. Śląskiego. W Dąbrowie Górniczej polecam 3 pogorie - 2 urzytki ekologiczne. Na Pogorii II jest więcej gatunków chronionych ptactwa niż w Biebrzańskim P.N. Poza tym na peryferiach DG jest piekne miejsce z meandrującym strumieniem + kilka rzadich gatunków płazów, gadów i ssaków... zainteresowanym szczegółowe info na priva.
Odświeżam wątek i czekam na dalsze propozycje fajnych miejsc.
A co myślicie o jakimś dziale poświęconym ciekawym miejscom + jakies zdjęcia z tych miejsc. Coś jak opuszczone.com tylko, że np w temacie podajemy miejsce
nazwę miasta / parku narodowego. Później mały opis miejsca i np jedno 2 fotki a reszta jak będzie chciała to dorzuci swoje fotki w tym miejscu zrobione. Bez komentarzy zbędnych, żeby był porządek i można by wiedzieć gdzie czegoś ciekawego szukać... można by to podzielić na województwa odgórnie np wątek ciekawe miejsca w nim wszystkie województwa a później już konkretne miasta/wioski/parki narodowe/puszcze i inne zarośla. Wyjdzie coś ala galeria, która niedawno została utworzona tyle, że podzielona na województwa/miasta itd. Wtedy wiadomo gdzie się warto wybrać bo może się okazać, że w naszej okolic jest masę pięknych miejsc na wypady weekendowe a my sie wybieramy 200-300 km dalej nie wiedząc co tam będzie ;)
Można by z tego nawet jakiś przewodnik wydać albo chociaż kalendarz
Jestem jak najbardziej za:) Trzeba by tylko stworzyć jakąś sensowną kategoryzację ciekawych miejsc (nie tylko fauny)... BTW szukam na terenie 3miasta jakiegoś spotu na sesję industrial/future, coś takiego jak TO, znacie może takie miejsce? (Bo nie sądzę, żeby mnie do rafinerii wpuścili:wink: )
Pozdrawiam,
Jeżeli chodzi o czynne instalacje przemysłowe, to trzeba ostrożnie (historie z Francuzami z przed paru lat)-walka z terroryzmem. Trzeba mieć zgody i to najlepiej na piśmie.
O tym niestety wiem, dlatego też napisałem, że do rafinerii mnie raczej nie wpuszczą :), natomiast z jakąś małą fabryczką może da rade..
Co do tego wątku poleciłbym jeden link bardzo ciekawej galerii fotograficznej bardzo dobrze skategoryzowanej, ba nawet można odszukać miejsca na google maps :]
http://pl.trekearth.com/gallery/Euro...East/Lubelskie