moze kogos zainteresuje takie szkielko:
http://www.tamron.co.jp/en/news/rele...0307_a001.html
p.s. mam nadzieje ze nie dubluje (nie znalazlem) ;) w razie czego prosze skleic watki
Wersja do druku
moze kogos zainteresuje takie szkielko:
http://www.tamron.co.jp/en/news/rele...0307_a001.html
p.s. mam nadzieje ze nie dubluje (nie znalazlem) ;) w razie czego prosze skleic watki
szkoda ze nie dali ich nowego VuCeta , dali go w jakiejs szklance 28-300 :)
Ciekawe czy poprawili AF czy nadal montuja wiertarki :)
pal licho wiertarki , ciekawe jak optycznie :)
wiertarki to w Sigmach. w Tamronach AF jest tylko wolny, ale az tak chamsko nie skrzeczy :)
fajnie to szkielko wyglada. lzejsze od Bigmy 70-200, 9-listna przeslona. byle wykonczenie bylo lepsze niz 28-75...
zauwazyliscie: "Compatible Mount: Canon, Nikon, Pentax, Sony"?
Sony mount? co to za zwierz :twisted:
hehe kolega z forum nikona powiada ze to zapowiedz prac nad nim ja japonskiego nie znam wiec nie wiem :), nie ma co buc piany hehe bedzie jak z tokina 16-50 :(
na fotopolis też się info o nim pojawiło.
jeśli nei będzie miał odpowiednika usm/hsm to trochę porażka.
Chyba, że byłby znacząco tańszy... ale nie sądze.
niewiele ponad kilogram!
ostrzy od 95 centymetrów...9 listków przysłony..
jeżeli jest optycznie równie dobry jak 28-75 i troche lepiej wykonany to Sigma i canon znowu będą musiały podkręcić poziom ha ha
Może być produkcyjny, bo wczoraj ktoś puścił info z Holandii, że Tamron wkrótce zaprezentuje 2 nowe szkła. LINK
Na dpreview.com jakis gość twierdzi, że to szkło widział już 3 lata temu. Ponoć Tamron wstrzymał je z jakiś powodów i oficjalnie zaprezentuje ten obiektyw jutro na PMA. Na dpreview.com jakis gość twierdzi, że to szkło widział już 3 lata temu. Ponoć Tamron wstrzymał je z jakiś powodów i oficjalnie zaprezentuje ten obiektyw jutro na PMA.LINK
Zobaczymy...
PS
Tokinę 16-50 też pokazywali równo rok temu na PMA i do dziś jej nie ma na rynku:(
Ciekawe jak duży będzie FF/BF?:twisted::lol:
No właśnie.
BO to nie będzie konkurent (skoro jest bez hsm..) dla canona 70-200/2.8 a dla sigmy 70-200/2.8 i canona 70-200/4
skoro jest bez silnika musi być tańszy.
I już.
:)
jak bedzie dobry optycznie i mial przyzwoicie szybki AF to bedzie to propozycja warta przemyslanie zamiast 70-200 f4
No to nie mam się co spieszyć z zakupem Sigmy 70-200/2.8 czy analogicznego Canona. Cierpliwość zwykle popłaca :-D Póki co, popstrykam Sonnarem 180/2.8, a jak już ceny pospadają, to wybiorę zooma. Byle wsadzili do tego szkiełka coś a'la USM. Obstawiam, że w kolejnej odsłonie będzie jeszcze VR. I to będzie dopiero wypas:!:
No właśnie ale to że nie wsadzili do niego tego swojego VC to sromota. A mogło być tak pięknie :(.
ja tam wole zeby nie bylo VC i kosztowal 2000 niz z VC 3500 :) A w ogole na rynku jest miejsce na obie wersje.
Szkuje się ciekawe szkiełko do pohandlowania :)
Watpie zeby to szklo mialo jakikolwiek silnik ultradzwiekowy. Zaraz by sie tym chwalono, bo bylby to pierwszy naped tego typu w szklarni Tamrona. Dostepne w tej chwili specyfikacje sa dosc szczegolowe (nawet wiadomo ile bedzie listkow przeslony) i na pewno wspomnieliby o napedzie ultradzwiekowym.
Ciekawi mnie jaka bedzie cena:?: Na razie zbieram na dłuższy zoom
jeżeli będzie tańszy o 50% od canona 70-200 f2.8 to propozycja warta przemyślenia ..
światełko 2.8 i optycznie również na poziomie canona (chyba) ...
czekam na pierwsze fotki z tego szkiełka, jeżeli wogóle wyjdzie w tym roku :)
stawiam cenę niższą niżSigma 50-150 f2.8 HSM, czyli poniżej 2500. będzie ciekawy obiektyw.
Wiadomo już coś na temat tego szkiełka? Nie wime czy kupowac 70-200 4l
Mnie informowal pracownik Tamrona w Trojmiescie (juz chyba z 2 miesiace temu) ze cena tego szkla powinna byc miedzy 2300-2500 i ma byc alternatywna dla koszmarnie drogiego Canona 70-200 2.8
juz widze te posty... testy... udowadnanie ze eLki sa do d...
ehhh zycie jest piekne :lol: :lol: :lol:
Testy trochę pomagają w wyborze, bo niestety nie zawsze można każde szkło pomacać, podłączyć i przestrzelić.
L-ki nie są do d... . Tylko mają jedną wadę, są drogie.
Jeżeli więc jest inny producent, który potrafi wyprodukować obiektyw o zbliżonych możliwościach do L-ek, a w znacznie niższej cenie, to czemu nie.
Tak na marginesie ostatnio kupiłem Tamrona 180/3.5 Macro, jako odpowiednik Canona 180/3.5. Obejrzałem kilkaset zdjęć w internecie zrobionych tymi obiektywami i stwierdziłem, że zdjęcia z Canona nie uzasadniają 3k PLN różnicy w cenie. Mówiąc szczerze znalazłem więcej zdjęć, które mi się podobają zrobionych Tamronem, ale to jest już subiektywne.
Ta relacja ceny do wartości produktu zawsze będzie stwarzać dylematy. A może Zeiss zacznie niedługo robić obiektywy z mocowaniem EF i co wtedy ?
Będzie może drożej i ale może jeszcze lepiej.
porownujac 90 mmTamrona Macro do 100 2.8 Canona tez niestety (a moze stety) szala przechyla sie na strone Tamrona jesli chodzi o detale w fotografii. NO ale po stronie Canona lezy solidna konstrukcja, nie ma wysuwanego tubusa no i USM. Przy macro chyba dosc istotny czynnik.
Dlatego kupiłem 180/3.5 :wink:, a nie 90-kę - nic się nie wysuwa, USM w makro jest niepotrzebny. No i 90-tka dla mnie za krótka.
Rzeczywiście Tamron nie jest, aż tak "pancerny" jak Canon. Natomiast jest solidny, nie mam absolutnie wrażenia tandety. Jeżeli chodzi o mechaniczną stronę to zdecydowanie lepsze wrażenia niż np. Sigma 150.
Nie można sie na niego doczekać...
Chyba zrezygnuję z czekania i kupię Sigmę!
Niech ktoś poda wreszcie konkretną datę pojawienia się tego obiektywu!
Dla mnie największą "wadą " tego szkła jest to że nie ma stabilizacji. Byłaby to wtedy sensowna alternatywa dla 70-200/ 2.8 IS, a tak ....... :(.
a dla mnie najwieksza wada tego szkła jest to ze go nie ma ...
zabol dokładnie licze na to że jak wejdzie to szkło na rynek to moze eLka 70-200 4 troszku potanieje:)
w temacie w/w szkielka... moje kostropate oko widzi ze ono juz jest....
http://www.fotovideoplus.ch/index.ph...1656&pageType=
za okolo 3200 zlotych polskich....
moje doswiadczenia z autopsji wskazuja ze sprzedawcy (z tego konkretnego kraju) slow na wiatr nie rzucaja - oferta a stan to oczywiscie dwie rozne rzeczy, ale smiem powatpiewac zeby rzucali w oferte rzeczy nie dostepnych wogole.
Peri Noid: zaimponowales mi umiejetnoscia korzystania ze slownika. czapki z glow ;) teraz troche trudniejszy przyklad: beim Lieferanten bestellt :)
Też się doczekać nie mogę i chyba w końcu kupię 70-200/2.8L, który wcale jakąś rewelacją niestety nie jest. Żeby chociaż był jakiś test przedprodukcyjnego egzemplarza tego Tamrona to można by podjąć jakąś decyzję, a tak to można tylko zgadywać co to będzie. Pewnie jak zwykle taki sobie AF, ostrość może i niezła ale kosztem brzydkiego bokeh. Jeszcze chwilę poczekam...
Witam,
Miałem okazję dotykać egzemplarz przedprodukcyjny. 8-)
Obiektyw w wersji Canon pojawi się w Europie z początkiem Listopada.
Pozdrawiam wyczekujących,
diaphragm
no to pisz szybko jakie wrażenia!!! jaki szybki AF???
W przedprodukcyjnym zauwazalnie szybszy niz w Tamronie 200-500, jest to zapewne związane z mniejszą jego długością. Jednak z tego co wiem, egzemplarz który mogłem oglądać nie jest wersją finalną produktu. Możliwe więc iż Tamron zdecyduje się wstawić szybszy napęd. Wiadomo iż egzemplarze demo przygotowywane są z dostępnych podzespołów, tak więc przed oficjalnym rozpoczęciem sprzedaży żadne testy nie będą odpowiadały wynikom produktu finalnego. Niestety nie będzie silnika USM bądź jego odpowiednika, jeszcze nie teraz.
Sama konstrukcja bardzo zbliżona do znanego już Tamrona 200-500.
Testowany egzemplarz nie miał back ani front focusa :)
Niestety wkładanie do aparatu własnych kart pamięci w celu pobrania sampli, zagrożone było stałym odseparowaniem dłoni mieczem katana :)
pozdrawiam,
diaphragm
Nie wiem jaki szybki jest AF w Tamronie 200-500, czy możesz go porównać z jakimś szkłem powszechniej spotykanym? 70-200 f/4?
;-) Zamówiony u dostawcy ? Tudzież coś w tym stylu ;-) (http://slowniki.onet.pl). Z niemieckiego jestem raczej noga.
Ja mysle ze w tym segmencie tzn 50-200 nie ma miejscia na nowy obiektyw i ten tamron bedzie porazka finansowa. no cyba ze bedzie kosztowal 1500zl co jest nie mozliwe.
Jeśli Tamron będzie w cenie C 70-200/4 i na f/4 będzie równie dobry, to wygra, bo ma dodatkowo f/2.8. Silnik USM nie zawsze jest najważniejszym kryterium wyboru szkła. Wszystko kwestia stosunku cena/osiągi. Poczekajmy aż się pokaże na rynku, wtedy będziemy oceniać.
PS. Swoją drogą, może premiera rynkowa tak się odwleka, bo kombinują coś z nowym napędem?
No bez przesady... bo dojdziemy, że jedyną szansą dla Tamrona to rozdawać te szkła za darmo. :) Moje zdanie jest takie, że jeśli optycznie Tamron będzie porównywalny z odpowiednim Canonem to się spokojnie obroni. USM USMem, ale efekty przede wszystkim. USM nie poradzi jak optycznie szkło do życi. Wystarczy, żeby AF był na poziomie Tamrona 28-75 (dość szybki, choć znającego USMa na kolana nie rzuca).
Całe szczęście, że mierzę w Canona z ISem bo miałbym cholerny orzeszek do zgryzienia. :)