Dzisiaj na tajwańskich stronach znalazłem obrazek...
Nie wiem ile w tym prawdy, ale wygląda bardzo ciekawie i prawdopodobnie...
Wersja do druku
Dzisiaj na tajwańskich stronach znalazłem obrazek...
Nie wiem ile w tym prawdy, ale wygląda bardzo ciekawie i prawdopodobnie...
Nie wierzę, nie ma przycisku drukowania :( to nie może być prawda!!!
bylo... w zamknietym watku "co nowego na horyzoncie
No niestety było to już na forum i jest to nieumiejętny fake z 20D, jakbyś miał powiększenie tej fotki dolnej (lewy profil) to dobitnie jest tam napisane 20D...
OK OK .... nie bijcie - nie wiedziałem, sorry za zamieszanie...
so MOD, close??
Wystarczyło sprawdzić ... w sumie to całkiem niedawno było :-|
a po co zaraz close... IMO to dobry nastepca poprzedniego przepowiednio-plotkarskeigo watku... :)
W koncu tak czy tak 40d bedzie :) A watek mozna nawet przykleic zeby nowe o podobnym tytule nie powstawaly...
nie, no z takim telewizorem z tyłu? :) Przecież tam po prawej (patrząc od tyłu) nie ma za co chwycić tego "urządzenia"
Skoro stary rumor-watek zginal, pomyslalem, ze warto zalozyc nowy.
Tym bardziej, ze pojawily sie nowe ploty o 40D bardzo bliskim wypuszczenia...
"Hm... I was at a local BestBuy today (NYC on Broadway, near Houston), and the 30D had a yellow price tag, instead of the white one, when I asked them about it, they said it meant it was discontinued, and after a bit of talking, I got the clerk to look it up on the computer to tell me that the replacement was called the "40D", and was due out in April. (They mentioned the 40D by name, I never said what I was hoping would be listed as the replacement)
Now I know that the BestBuy people don't know cameras much, and thats actually what makes it more possible, as their computers only let them check their own catalog/inventory information. I hope its correct, and if someone has a BestBuy near them, stop in and see what they tell you, it may match what I got told."
Dalej w watku na FM ktos umiescil zdjecie 30D z innego duzego sklepu
z zoltym tagiem. Dla mnie tego typu informacje sa dosc znaczace...
Musi byc dosc konkretny powod dla ktorego duze sieci uwazaja
30D za "discontinued"... Canon nie ryzykowalby, by sprzedawcy mowili
takie rzeczy potencjalnym nabywcom bez powodu...
Moze 40D i 1dDs MkIII sa blizsze wypuszczenia niz nam sie wydaje?
To, ze oba modele sa gotowe, chyba nikt nie watpi....
Wiedziałem że nie odpuścisz :D.
A co do meritum to przed PMA wiele sklepów nie miało w ofrcie 1Ds-a, a jednak się nie pojawił. Po za tym canon przygotował promocje na 30D także IMO to nic nie oznacza. Ja myślę też że tutaj sytuacja będzie o tyle inna (z 40D) niż z MkIII, że 30D będzie jeszcze pewnie przez jakiś czas sprzedawany razem z 40D (20 D jeszcze się trafia nowy).
Co do Ds-a to myślę, że canon ma kilka prototypów ale sądzę, że poczekają na ruch konkurencji. Nie wyobrażam sobie żeby dali dwie jedynki niemal w tym samym czasie. Może pojawi się to szybkie body z FF-em o którym wielu marzy. To by była dopiero jazda.
Już ta akcja ze zwrotem 590 zł mogła sugerować że 30D jest "na wylocie". Wyglądało to tak jakby Canon chciał wypchnąć z rynku jak największą ilość egzemplarzy tej puszki.
Ale równie dobrze mogła być to reakcja na konkurencję (D80, K10D). Co by nie mówić 30D był od jakiegoś czasu "overpriced" i canon ma tutaj pole manewru. Zwłaszcza że ma kilka cech które skutecznie bronią go przed konkurentami, a przy tym powiedzmy sobie szczerze jest to technologia (jak na cyfrę i canona) średniowieczna. Podejrzewam że dla Canona produkowanie 30D to biznes o jakim sobie można tylko pomarzyć. Projekt zwrócił się już dawno, a ciągle jeszcze ściga konkurencję. Podejrzewam że gdyby tylko chcieli to cena spokojnie mogła by zejść poniżej 1000$. Dlatego nie jestem pewien czy następca będzie tak szybko. No chyba, że zrobią 30Dn :). Już widzę co by się tutaj działo :lol:.
Tak, ale akcja dotyczyła puszek, które poszły już w świat, czyli ktoś zapewne za nie Canonowi zapłacił. Przypominało to bardziej styczniową wyprzedaż aut wyprodukowanych w poprzednim roku niż zaplanowaną wcześniej promocję. Prościej i taniej chyba wypuścić jakąś partię towaru w niższej, promocyjnej cenie, niż bawić się w zbieranie kodów paskowych i przelewy do klientów.
Niemniej mogła to być równie dobrze szybka reakcja na jakieś zawahania na rynku, wiosną się zapewne okaże jak było w rzeczywistości ;-)
Ciekawa jest inna rzecz, że dokładnie 1 Marca 2007 roku przypada dwudziestolecie systemu EOS i 70 - lecie (symboliczne) Canona. Także możliwe że coś się wydarzy za kilka dni - tylko co?
Ja myślę, a wrecz jestem przekonany, że w świetle takich wyników na własnym podwórku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=18380
na pewno coś jeszcze nowego zobaczymy, bo chyba nie mają zamiaru oddać Nikonowi całego rynku pomiędzy 400D a 5D/1D mkIII.
snowboarder, niestety dokładnie słowo w słowo ten sam tekst , który cytujesz czytałem na dpreview.com około miesiąc temu. Mam więc sceptyczne nastawienie.
Kłopot tylko polega na tym, że na innych rynkach sytuacja jest zgoła odmienna. Po za tym canon chwali się, że świetne wyniki finansowe (za zeszły rok) zawdzięcza min. jak to nazwali "strong sales" 30D i XTi. Także z tym oddawaniem rynku to chyba nie do końca. Co nie zmienia faktu że konkurencja co raz silniejsza i być może skłoni to Canona do wyjęcia z szuflady czegoś ciekawszego niż lifting dotychczasowych puszek.
Gwozdzt żeby tylko się nie okazało, że skłoni ich to do wypuszczenia czegoś w rodzaju mitycznego 3000D :D.
Jaciagle jestem nadziei ze konferenencja ktora miala miejsce 22 lutego i ujawnila 1D MK III to czesciowe odkrycie kart, i jak na jublileuszowy rok przystalo pokazano cos ze srodkowej polki lustrzanek, przypominam tu serie artykulow dotyczacych pomylkowego pokazania sie zakladki 40D na oficjalnej stronie, ktora parenascie minut pozniej zostala zablokowana.
choc nie ukrywam cena/jakosc (wg specyfikacji) canona 1D MKIII mi zaimponowala, a jest tez wielu polprofesjonalistow kotrzy byli bywstanei przelknac kwote $4000 by miec wpelni profesjonalna puche, serii ktora jeszcze do niedawna "straszyla cena".
Powiem szczerze ze czekalem z niecierpliwoscia na jakiekolwiek informacje o premierach na PMA i bylem troche zawiedziony zena konferencji przedstawiono jedynie 1 puche z najwyzszego segmentu, lecz po paru chwilachpomyslunku i przekartkowaniu pdfa pod tytulem review, zaczolem sie grubo zastanawiac.
Narazie tylko zastanawiac co do PMa jeszcze niecale 2 tygodnie a CANON nie powiedzial jeszcze ostatniego slowa, moze to tylko zagranie taktyczne zeby zmiekczyc konkurencje, albo zniechecic potencjalnych klientow do weszenia i tym bardziej zaskoczyc wszystkich premiera jak na jubileusz przystalo (to tylko takie gdybanie).
Jeszcze jeden post, ktory ma sens:
"The two most credible sources are saying:
- Source 1 - Canon underestimated the drop in the demand for the 30D and has significant stocks, so that they made a late decision to defer the 40D, drop the price of the 30D and market it strongly (lens packages, D80 like pricing in some markets etc). They now intend to have 4 DSLR announcements in the year of the EOS 20th anniversary ? beginning March 2007 and ending February 2008. The 1D III (done), the 40D (mid year), the 1Ds III (August / September 2007) and the 5D replacement
- Source 2 - Canon had the 40D ready to go and ran the specifications (10.4mp 1.6 crop, Digic III, Antidust etc) past some very influential buyer reps and got the feedback that this would be a ?me too? camera, seen as a catch-up to the competition with nothing much to differentiate it. This was not acceptable to Canon in the 20th anniversary year, where Canon?s DSLRs needed to be seen as defining the market. So they have sent the camera back for some specification updates and plan a release later this year. Updates being considered included 3 inch LCD, limited weather sealing, Wi Fi attachment option (as per the 1D III) and the next generation 12mp sensor. They may even surprise people by skipping the 40D name (e.g. 50D or 60D to make a point)."
Dla dopelnienia, z tego samego zrodla, sytuacja na froncie 1Ds MkIII:
Canon were testing a FF sensor last year with the same 6.4 x 6.4 pixel pitch as the 30D but with larger photodiodes and better pixel lenses. Compared to the current 1Ds II’s 7.2 x 7.2 sensors this gave a pixel density increase of 1.266 (my calculation) giving a sensor size of 21.8mp with an effective size of 21mp. This sensor also had a built in 1.255 crop mode, giving a 16.7mp 1D IIn equivalent picture. The sensor (with dual DIGIC III etc) could do 5 FPS at FF and 8 FPS in crop mode…. The photodiodes were approximately the same size as those in the 1Ds II’s 7.2 x 7.2 pixels and with the next generation noise reduction etc this sensor delivered 3200 ISO native and 6400 with High mode enabled…
And (surprise ) they were also testing a FF 16.6mp sensor with the 7.2 x 7.2 pixel size, new micro lenses and close to 5D sized photodiodes (presumably for the new high end 5D replacement). What is interesting is if you reverse the maths, for the 1.255 crop this gives you exactly the 1d III sensor when cut down from FF…. Which makes a lot of sense
Now what remains to be seen is what Canon actually release… But if I were a betting man it will be damm close to the above (ie IDs III with 21mp and the 3D or 5D Mark II with 16.7mp)
Oh and BTW the testers LOVED the image quality on both cameras…
kurcze ale konspiracja, zeby ludzie od PMa gdybali na temat premier Canona...
Pozwole sobie odgrzac ten zapomniany watek bo przeciez zbliza sie PMA. Nie slyszeliscie moze nic o jakis nowych fajowych DSLRach Canona co maja sie niedlugo pojawic? ;) Przeciez ten co mam teraz to juz ma pare miesiecy i moralnie sie zestarzal. Niby zdjecia robi ale nie maca sie go tak fajnie jak pare miechow temu. Trza by bylo cos nowego zanabyc... :mrgreen:
Dawno nie bylo na forum zadnego gdybania. ;) Mamy tylko 3 watki na ten temat. To troche malo. Trzeba rozruszac ludzi zeby ruszyli wyobraznie. Proponuje kilka nowych watkow na temat: "Co po 40D?", "Dlaczego Canon nie robi nam dobrze?, "Czy warto czekac na 5DMk10 i pol?" oraz oczywiscie "Dlaczego moj obecny aparat obsysa?" :mrgreen:
Sorry, ale mam dzisiaj dziwny humor i nie moglem sie powstrzymac. :mrgreen:
Snowboarder co do tego - Source 2 to mi to "wishlist" zalatuje ale zobaczymy. Ja tam wierzę w to co powiedział użytkownik tsiphoto "No 40D on PMA". A warto zaznaczyć, że miał 100% trafne informacje przed premierą Smarka na jego temat.
A co, spozniles sie na pociag? :lol: Nie chcesz, nie czytaj, that simple...
Na PMA, nie, jakis miesiac po ;-)
Ruchy w duzych sieciach sklepow w US ewidentnie wskazuja na
koniec zywota 30D. Ja stawiam: 40D w Kwietniu, 1Ds MkIII w Sierpniu max,
moze wczesniej...
Z lepszych wiadomosci: 16-35L II pojawil sie juz w amazon.com
za $1600, choc niektore sklepy przyjmuja zamowienia za $1500...
Sporo taniej niz poczatkowo myslano....
A po kiego grzyba wcześniej. Przecież i tak nikt nie ma. No chyba że Sony wreszcie coś wysmaży :).
Snowboarder chciałbym żebyś miał rację ale te rabaty i kity które Canon przygotowuje nie wróżą zbyt dobrze (oczywiście 1Ds-a to nie dotyczy).
Co do L-ki to wygląda na to, że stara "I" stanieje dużo mocniej niż początkowo zakładano :).
osobiscie mi smark 3 generacji dal mi mocno do myslenia, kurcze chyba zapadlem na ta grozna dla portfela chorobę (Onanizm sprzętowy) ale jakbym juz mial go kupowac to najpredzej pod koniec tego roku, tak co by portfel sie troche "utuczył", do tego czasu mysle ze pojawi sie cos nowego w tym smark III studio version wtedy to juz kwestia ceny, ale obawiam sie ze bedzie duuuuuzo wyzsza niz wersji reporterskiej z racji Fullfrejmowej matrycy pewnie o rozdzielczosci 18-22 MegaPixeli, moze tez pojawi sie ten nieszczesny 3D lub 5D II jak zwal tak zwal (slyszalem rozne wygdybane nazwy).
W kazdym razie to co sie dzieje w kwestii lustrzanek w okresie 2 lat wstecz zacheca do optymizmu, dlaczego ?? Sprzet tanieje i to widac,, ponad rok temu jak kupowalem 350Tke placilem za nia 4000PLN teraz da sie ja kupic za 2200 a jej nowszy odpowiednik za 2500, to o zgrozo prawie 2 razy taniej na wyjsciu :) a za ile mozna bylo kupic 1D MARK II rok temu az strach wymienic kwote hmmm 25K PLN teraz da rade za 16K PLN kupic ten sama aprat, a tu mamy premiere trójki i co zapowiadana cena wyjsciowa $4000 czo daje formalnie 12K PLN (uwzgledniajac Cla VATy i inne kiszkowe oplaty jakie polska biurokracja wymyslila) wyjdzie pi razy dźwi okolo 15-16K PLN czyli ?? Czyli na wyjsciu tyle ile poprzedni model teraz :| z premiery na premiere przewiduje zatem ze na naszych wykrzywionych od patrzenia w wizjerek twarzy stopniowo bedzie wychodzic wielki banan od ucha do ucha :)
Wow, na nikonians.org pojawily sie mocne ploty
o Nikon 18-20MP D3 (prawie) FF na PMA! Nawet zmienili nazwe
forum na D1/D2/D3... Podobno pewniak.
no było by fajnie nawet lepiej jak by miał 20MPX moze wtedy canon przestał by nam robić łaskę z DSem
Przyjemnie będzie teraz dla odmiany posłuchać biadolenia "Dlaczego Nikon mógł wypuścić nowego fulfrejma, a Canon op....la się z nowym Ds-em i 3D???" :lol:
FF to na pewno nie bedzie ale MPX mogą sporo pomieścić polączą 2 matryce z kompaktów i juz 20 mpx bedzie :-)
Ja się tam cieszę niech go pokazują na PMA
Wielkość tej matrycy (crop x1.1) jest najprawdopodobniej dopasowana do standardowej wielkości stepperów - tak, by nie trzeba jej było naświetlać "na dwa razy"
Chyba wszyscy trzymamy kciuki. Zeby tylko to byla prawda,
a nie np. zapowiedz w stylu tego Pentaxa MF, ktory za szybka jest
od kilku lat na kazdej wystawie. I zeby byl naprawde swietny,
choc moze nie za swietny, bo wtedy Canon moze zdecydowac
odlozenie premiery 1Ds MkIII, zeby go "ulepszyc" :-)
Jesli bedzie "akurat" swietny, to Canon moze nam dac 1Ds-a wczesniej
niz myslimy...
No to jeśli to prawda to Snowboarder będziesz świętował :). Nowy Ds powinien być szybko :D.
W sprawie Nikona D3 zapraszam do właściwego wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=20041 :D.
EDIT:
Choć jest jeszcze jedna możliwość. Ds-a sobie zostawią (w celu ulepszenia jak napisałeś), a teraz dadzą nowe 5D z DIGICIII albo ten aparat (o niewiadomej nazwie 3D??) z matrycą 16 MPx i cropem 8kl/s. Takie coś było w testach. W każdym razie marketingowcy Canona mają chyba niezły ból głowy :D.
Być może wtedy Ds pojawi się już w zupełnie nowej formie jako MF.
W naszym interesie jest aby byl doskonaly ;)
Bo:
a) Canon ma napewno pare gotowych prototypow, ktore moga wejsc do produkcji w krotkim czasie, a testowanych w wezszym gronie jak te rozrzucone na swiecie, ktore chca obecnie produkowac i o ktorych sa pogloski. Do tego napewno maja paru szpiegow u Nikona i sa z pewnoscia przygotowani doskonale aby odpowiednio odpowiedziec :D
b) Mozna poczekac na lepszy model, ktory przycmi Nikona.
c) Zawsze moge zmienic system :mrgreen:
Fajne te wszystkie plotki, fajnie ze jest rocznica, ale mam wrazenie, ze Canon ostatnio nie zaskakuje jakas wielka innowacyjnoscia. Znacznie wiecej w kilku ostatnich puszkach jest tu marketingowego minimalizmu jak rewolucji dobrych dla klienta.
1d3 jest fajna nowoscia nieco lamiaca ta tendencje. Ale co oprocz niego zobaczymy?
Tutaj 40D pokaze przyszlosc. Jesli bedzie to 10mpix i odkurzacz z drobnymi dodatkami bedzie to idealny dowod, ze canon ma klientow w glebokim powazaniu i stal sie opaslym leniwcem, ktory spoczal na laurach bo mu cemosy mniej szumia i ludzie te puszki kupuja dla matryc przymykajac oko na cala reszte.
Rownierz 5D nie zaskakuje tutaj wielka innowacyjnoscia. Poza matryca ten aparat nie ma kompletnie nic. Idealny przyklad, ze Canon jedzie na samych matrycach. Do 3D, ktorego wszyscy oczekiwali zanim wyszedl brakuje mu cale dziesieciolecia rozwoju w stylu prezentowanym ostatnio przez canona :mrgreen:
Moze teraz po ciekawym 1D3. Moze... :roll:
naprawde odwazylbys sie sprzedac wszysrko i zmienic system ?? u mnie sprzedaz 3 0biektywow i puchy (nijakiej ale jednak) to liczenie sie ze sporymi stratami, a juz kompletnym bezsensem bylo by to zebym sprzedawala L'ke raptem miesiac po jej zakupie, bo w zamirzeiu mam zamiar jeszcze wide'a zimienic na jasny czerowny pasek (24-70 f2.8 L USM)i dokupic cos tele z czerownym i jasnym (70-200 f2.8 IS USM) zeby dopelnic tele ktory juz mam do spoterki, no i moze w przyszlosci 400 L f5.6 USM.
Własnie jestem ciekaw jakie kolejne obiektywy prowadzi canon w najblizszym czasie.