Jak ustawiacie ostrość w nocy lub gdy nie ma dobrego światła i trzeba to zrobić ręcznie?
Wersja do druku
Jak ustawiacie ostrość w nocy lub gdy nie ma dobrego światła i trzeba to zrobić ręcznie?
No ręcznie to zazwyczaj za pomocą pierścienia na obiektywie.
Mozna zaopatrzyc sie w swoje swiatlo. Puszka jakies wspomaganie ma, zewnetrzna lampa to nawet niezle.
Jeśli masz stały obiekt np. ludzi przed sobą a jest bardzo ciemno to oczywiście powinno zadziałać światło wspomagające i to wystarczy żeby AF to złapał. W 350D jest bardzo skuteczne strobo - tzw. spawarka.
Jeśli nie masz takiego obiektu przed sobą a jednak chcesz coś ustrzelić (zastanawiam się co...) to kieruj focus na jakiś punkt światła.
A jeśli chcesz zrobić "zdjęcie nocy", wystarczy ustawić ISO na 100 przymknąć przysłonę ustawić względnie krótki czas naświetlania np 1/100 i ostrością się nie przejmować.
Powinno wyjść idealnie.
Wygodniej poprostu nie zdejmować dekielka z obiektywu - efekt będzie podobny :)
A tak na poważnie to nie wydaje mi się aby przy tych ustawieniach było coś widać w nocy, prawdą jest że ostrością wtedy nie należy się przejmować.
Wracając do tematu wątku to tak jak poprzednicy - ustawiaj ręcznie lub korzystaj z każdego możliwego źródła światła do wspomagania AF
jak się ją ma to pewnie można...
Kup sobie breloczek ze wskaźnikiem (laser), wyceluj najpierw nim w obiekt, potem aparatem w świecący wzorek i masz ostrość. W większości przypadków sprawdza się gdy sprzęt w zawodzie jęczy (albo nie -> usm) jeżdżąc to w jedna, to w druga stronę.
http://s004.wyslijto.pl/?file_id=89651521945913375254
Nic poprostu pytam.Podaję link do zdjęcia które tak sobie pstryknąłem wczoraj i nie ma dobrej ostrości.Dlatego pytam jak wy to robicie.A po za tym chodzi mi o dobre ustawienie bo jak się ustawia i na monitorku widać że może być a póżniej zobaczy się na kompie to jest bardzo żle.
a gdzie można wrzucić zdjęcie??
o mnie dziala
fota troche poruszona, z tad nieostrosc a poza tym to chyba nie bylo az tak ciemno zeby nie dalo sie ustawic ostrosci- polecam lepszy statyw
No właśnie statyw mam troche lekki.A ciemno było ale mam lampę na garażu zapaliłem ją ustawiłem ostrość lampa się wyłączyła i dzięki temu jakoś wyszło a jak ustawię ostrość w jakimś punkcie np na latarni a póżniej przestawi się aparat i wykona zdjęcie to nie będzie rozmazane przypadkiem wszystko?
nie jweśli nie puścisz spustu
To zdjęcie to w ogóle wygląda jakby o zachodzie słońca robione a nie w nocy.
najprosciej, wedlug mnie, to hiperfokalnie korzystajac ze skali odleglosci na szkle.
a tablice hiperfokalnych to trzeba miec zawsze przy sobie - wydrukowane i zalaminowane w przegrodce plecaka/torby
do odczytania wydruku trzeba sobie czyms przyswiecic. jak ktos ma trabanta to mozna probowac ekranikiem z tylu. w aparatach fotograficznych korzysta sie z LSD na gornym panelu, ktore wbrew pozorom niezle swieci w ciemnosci
wystarczy komora - teraz chyba wszyscy maja
no albo komora. nawet wygodniej
No to to wiem.Chodziło mi tylko czy nie zwariuje jak się zmieni obraz.Dzięki za odpowiedż jutro coś potestuje i zobacze jak idzie.Ale chyba muszę statyw zmienić
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A możesz trochę wytłumaczyć o co chodzi?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie mam a co to?
no po krotce:
odleglosc hiperfokalna to wartosc liczona w metrach (albo stopach), taka, ze dla zadanej ogniskowej i przeslony zakres ostrego odwzorowania sceny jest najwiekszy. to tak definicyjnie
na chlopa: jak masz ustawiona ogniskowa i wybrana przeslone to po odczytaniu z tablic odleglosci hiperfokalnej X (sa gotowce do zrobienia takich tablic dla konkretnego aparatu i roznych przeslon/ogniskowych) i ustawieniu jej na obiektywie wykonane zdjecie bedzie mialo ostro odwzorowane wszytko co znajdowalo sie w fotografowanej scenie w odleglosci o X/2 do nieskonczonosci.
wiecej: kliknij na gorze Szukaj i klepnij sobie "hiperfokalna" albo "hiperfokalne"
bo swiatlomierz nie wie ze to noc i probuje ustawic tak, aby jasnosc byla na poziomie tych magicznych 18%?