JAK ODSZUMIĆ ZDJĘCIE? Jakimi narzędziami i w jaki sposób, chodzi mi o zdjęcia zrobione przy wysokim iso:oops:
Wersja do druku
JAK ODSZUMIĆ ZDJĘCIE? Jakimi narzędziami i w jaki sposób, chodzi mi o zdjęcia zrobione przy wysokim iso:oops:
Najlepiej nie odszumiac. A jak juz musisz to zerknij tutaj http://www.neatimage.com/
Oczywiscie szanujemy to ;) Ja tam wole zostawic tak jak jest. Szum z RAWa z 300D na iso 800 wolany w Lightroom jest na tyle neutralny (nie jest kolorowy) ze mi w niczym nie przeszkadza. Ba, nawet mi sie podoba. Po zmniejszeniu zdjecia do wymiarow webowych lub na odbitce A4 tego szumu nie uswiadczysz wiec po co odszumiac?
Tak coby nie przesadzić :-)
Jak przesadzisz to będziesz miał plastykową fotkę...Po za tym, duże znaczenie ma finalne przeznaczenie zdjęcia tzn. odbitka/wydruk czy monitor.
Nie zawsze to co na 100% cropie po odszumieniu wygląda ok. Na wydruku 10x15 może wyglądać jak kadr z mangi :-).
Ja tak jak przedmówcy rzadko kiedy odszumiam i uważam że mały szum dodaje takiej jakiejs naturalności zdjęciu tzn. jest ono dla mnie przyjemniejsze w odbiorze niż taka plastykowa/wygładzona wersja.
Dlaczego w 300D? Ja w 30D też widzę :grin: .
Ach ta semantyka fizyczno-fotograficzna: jeżeli poruszamy się w układzie obraz/ziarno to nie możemy nakładać na to nazewnictwa układu sygnał/szum. Ziarno w analogu to szum, a poziom współczynnika sygnału do szumu (SNR, signal-to-noise ratio) jest niższy dla błon o wysokim ISO. Cóż, wszędzie czułość (sensitivity) okupujemy swoistością (specificity). Hehe...:lol:
Najprościej - zrobić dobre zdjęcie.
Tzn. lekko prześwietlić i zjechać ok. -1/2 ev przy wywoływaniu.
Problem sie zczyna przy odszumianiu po wyciąganiu zdjęcia w górę... cóż... powodzenia :)
EDIT: Co nie zmienia faktu, że Neat potrafi cuda.
Odszumianie wiąże się z mniejszą lub większą degeneracją obrazu. Matryce canonowskich dslr szumią na tyle mało (nawet w moim 300D), że poza ISO1600 mordowanie zdjęcia odszumiaczem najczęściej mija się z celem. Paradoksalnie zdecydowanie częściej odszumiam skany negatywów, głównie wtedy gdy coś mi odbije żeby wepchnąć do puszki jakieś tanie kolorowe badziewie.
Ale jeśli już odszumiać, to zdecydowanie neatimage.
NoiseNinja. Tam ustawiasz Profile Image - automatycznie ustawia parametry i zrobione.
Jest to profesjonalny plug-in do PS'a i płatny, ale skuteczny.
Pozdrawiam.
a ja, jak kilka poprzednich osób, używam Neat Image z odpowiednim profilem dla danego sprzętu (auto profile jednak nie jest doskonały, a odpowiednio stworzony daje świetne rezultaty)... tyle, że wolę go w wersji pluginowej
Lepiej dobrze naświetlać na iso 800, czy niedoświetlać o jedną działkę na iso 400 i potem wyciągać przy wywoływaniu?
Wynik będzie taki sam? Myślę, że nie (lepiej iso 800), ale wolę się upewnić :) .
Dobrze myslisz.
a jak wygląda taki SZUM ? Może ktoś pokazać szumiące zdjęcie ?
zrób sobie fotke na ISO 1600 w ciemnym pomieszczeniu to zobaczysz.
no jak sobie zrobię to na pewno bedzie niezły szum ;)))
tiaaa, niezły szumik - dzięki
Witam,
Jak radzicie sobie z ziarnem w RAW przy wysokich czułościach?
Z moich prób wynika że najlepsze efekty daje lekkie wygładzenie w
PS CS2 (na etapie wtyczki RAW). Bo chyba lekko należy wygładzić?
- w innym przypadku nie ma mowy o podostrzeniu zdjęć...
I.
Ja używam NoiseNinja i NeatImage Pro z załadowanymi gotowymi profilami.
Sprawują się doskonale oba.
Odszumiam bardzo rzadko na ISO1600. Na innych czułościach 350D zachwyca!!
Wygląda na to, że mówisz o NoiseNinja.
Robisz tak.
1. Najpierw w zakładce Profile - Reset
2. Później - Profile Image
Profesjonalny algorytm, który zbiera informacje z różnych części zdjęcia sam dobierze wartości.
Zakładką filter nie musisz się zaproblemiać.
Pozdrawiam.
Ciekawe ja też się przymierzam do 5d .....
To nie kwestia wiary a najzwyklejszych porównań. 350 i 5 dzieli ze dwie epoki i 150 lat świetlnych. ZWŁASZCZA na wysokich iso i tu nie ma się o co spierać.
...powodzenia w oglądaniu porównań na dpreview, jakby co to służę RAWem z 5d :D :D :D daba dibi du daba daba du :mrgreen: