Witam
Obiektyw z tytułu to cyfrowy odpowiednik EF 28-135 IS USM. Mam takie pytanko: EF ma wew. ostrzenie (IF) czy EF-S tez ma? Nigdzie nie moglem znaleść informacji o tym
Wersja do druku
Witam
Obiektyw z tytułu to cyfrowy odpowiednik EF 28-135 IS USM. Mam takie pytanko: EF ma wew. ostrzenie (IF) czy EF-S tez ma? Nigdzie nie moglem znaleść informacji o tym
nic dziwnego - tego obiektywu nie ma jeszcze w sprzedazy... wiec chyba zbyt duzo oczekujesz jak narazie ;-)
http://www.fotopolis.pl/index.php?go...mp;nrarch=2211
w stanach ok 550 $ - widzialem na jakiej stronie teraz juz nie pamietam gdzie. Takze dostac mozna, skoro cena jest.
to ze jest dostepny w cenniku sklepu nie znaczy ze jest juz w sprzedazy.. to zupelnie dwie rozne rzeczy ;-)
a to co podales, to tylko notka prasowa od Canona... oficjalna premiera sprzetu bedzie miala miejsce na przelomie wrzesnia i pazdziernika, na targach photokina..
Ale zapowiada się ciekawie - gdyby był do tego f/4.0 lub mniej, a wykonanie i cena w okolicach 16-35L to byłby to dla mnie powód, żeby rozważyć zmianę body :)Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
moze za jakis czas wyjdzie taki zoomik ze swiatlem 2.8 + IS ... podobny zakres ogniskowych... :roll:
I do tego full-frame... ech, jak to miło pomarzyć :)Cytat:
Trochę drogi np. tu http://www.amphotoworld.com/product.asp?id=cn1785usmis
Nowość to nowośc nie? :)
a czy jest taka mozliwosc ze w stanach mozna go juz dostac? :)
Gadałem wczoraj z kumplem z USA i twierdzi, że na razie to zbierają pre-order :(Cytat:
a czy jest taka mozliwosc ze w stanach mozna go juz dostac?
Arkan
Jak oceniacie ten obiektyw ? Czy pojawiły się już jakieś sensowne testy ? Aha i czy z 10D on współpracuje, czy znowu trzeba coś przerabiać jak z kitowcem do 300D ?
Nie współpracuje i AFAIK nie da się przerobić... Przestarzały korpus masz ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
Tu trochę opinii z zagranicy: http://www.fredmiranda.com/reviews/s...hp?product=222
Moje zdanie:
Bardzo dobry, praktyczny zakres ogniskowych, aż się marzy L-ka z takim zakresem.
Wykonanie sprawia solidne wrażenie. Szybki, cichy AF.
Niestety obiektyw dość ciemny - przy świetle zastanym we wnętrzach trzeba zwiększyć czułość do 800 lub 1600. W zasadzie przy całym zakresie przysłon pracuje miękko. Nie fotografowałem testów, ale porównywałem z Tamronem 28-75, który daje lepszą ostrość. Jeśli ktoś chce to prześlę mu zdjęcia porównawcze.
Pozdrawiam,
Kabe
Dzięki za info.
Witam,
Mieliście może okazję pofotografować tym nowym "kitem"? Jak sprawuje się w użyciu?
Jak ma się do standardowego 18-55? Wiem, że ma IS, szerszy zakres ogniskowych.... ale jak z jakością zdjęć?
pozdrawiam
1. To nie jest kitowiec
2. Nie jest wcale taki "nowy" :roll:
Rozumiem, że nie miałeś okazji pofotografować tym "nowym" kitem....
Dwa tematy nizej...
Opinie sa takie ze nie warto za te pieniadze...
Eurocolor sprzedaje coś takiego: "Aparat cyfrowy EOS 20D Kit EF-S 17-85". Co oznacza, że użycie słowa "kit" (a nie "kitowiec") jest uprawnione. Oczywiście IMHO.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jeśli zaś chodzi o obiektyw, to robiłem nim zdjęcia i z efektu jestem raczej zadowolony - w trudnych warunkach oświetleniowych pozwalał na robienie ujęć zwiększając tolerancję zasady 1/ogniskowa. Ale...
Znajomy fotoreporter ocenia jednak, że 17-85 nie jest wart pieniędzy, jakie chce za niego Canon, bo m.in. z powodu IS trudniej jest złapać ostrość. Tej opinii nie mogłem zweryfikować.
Chciałem kupić ten obiektyw, ale po 2 dniach testów (w warunkach naturalnych, a nie laboratoryjnych) doszedłem do wniosku, że wolę 17-40.
Jak najbardziej masz racje, choc nie do konca ;-)Cytat:
Zamieszczone przez dolomity
Wystarczy zajrzec do slownika zeby sie przekonac, ze slowo "kit" oznacza "zestaw", wiec powinno sie kit-em nazywac nie obiektyw EF-S 18-55, ale zestaw 20D + EF-S 18-55 :P To taki sam bezsensowny skrot myslowy jak wydluzanie ogniskowej o crop :P
Vitez tez nie do konca ma racje :P
Body w kit-cie mozna kupic nie tylko z EF-S 18-55, podobnie jak dolomity widzialem w paru sklepach kit z 17-85, a w jednym ze sklepow 350D w zestawie z 18-55 i 55-200 (Arkan nawet kiedys linka podawal). Rownie dobrze jakis sklep moglby na zasadzie np. wiosennej promocji sprzedawac 20D w komplecie z 17-40/4L w atrakcyjnej cenie. Ciekawe czy i ten obiektyw w takiej sytuacji Vitez nazwalby pogardliwie "kitowcem" :lol: ;-)
Ano właśnie. Ja robiłem zdjęcia takim właśnie "kitem", tyle że 17-85 stanowił zestaw z 20D. Natomiast gdyby spróbować dobrać się słownikowo, a w zasadzie słowotwórczo do "kitowca", to Vitez nie ma ani grama racji w stwierdzeniu, że "to nie jest kitowiec". Jeśli bowiem kit'owiec jest częścią kit'a... ;-)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
panowie.. jakis kit nam tu sadzicie :D
PrzepraszamCytat:
:mrgreen:
Nie chcialem juz tego pisac... bo znowu bylby placz, ze sie do niego przyczepiam ;-) Stad ta dyplomacja... nie bardzo - uczciwie przyznaje - pasujaca do mnie ;-)Cytat:
Zamieszczone przez dolomity
Koncze ten OT, bo Czacha sie kreci w okolicy i znowu zaraz zacznie minusami grozic ;-)
Ale jaki ladny czerwony pasek bys mial :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Zostawmy kit'a kit'em (18-55) skoro juz taka nazwe ma a cala reszte nazywajmy po imieniu. Nie ma sensu sie klucic co kto kupil w jednym opakowaniu bo tak to sciagamy kontener od Canon'a i dopiero bedzie KIT ;D
Pozatym to forum o fotografii i sprzecie a nie ortografii i gramatyce...
Jesli wziac pod uwage znaczenie stereotypowe to mam racje, choc powinienem to ujac w tresci a nie bawic sie niedopowiedzeniem 8) . I rowniez EOT :P .
A ja widziałem kiedyś 10D w zestawie z 50/1.8 w Piotrze i Pawle w Poznaniu...
Czyli wedle tego myślenia także obiektywem kitowym. :P
No ba, a 1D na dużej liczbie folderów reklamowych pokazują z 50/1.4 :)
heh. Gdyby 28-80 3.5-5.6 miało taką jakość. ;)
Tak, EF-S 17-85 posiada wewnętrzne ostrzenie. ;-)Cytat:
Mam takie pytanko: EF ma wew. ostrzenie (IF) czy EF-S tez ma? Nigdzie nie moglem znaleść informacji o tym.
Hmm tutaj: http://www.fredmiranda.com/reviews/s...t=27#poststart opinie o Canon EF-S 17-85MM f4-5.6 IS USM są raczej pozytywne. Owszem ogół ludzi sie zgadza że w zakresie 17-24 mogło by być zdecydowanie ostrzej i zdecydowanie mniej CA, ale poza tym jest OK. Jako uzupełnienie dla ludzi potrzebujących dodatkowo ostry szeroki kąt można by rozważyć Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM (kolejne szkiełko dedykowane pod EF-S) http://www.fredmiranda.com/reviews/s...&cat=27&page=2 opinie wyglądają na bardzo pozytywne.
Na długim końcu przymknięty o 1 działkę czego można się spodziewać? Ma ktoś jakieś sample. Próbowałem coś znaleźć w Pbase ale nie znalazłem nic sensownego...
Wiem że są do portretu lepsze obiektywy, ale moje pytanie dotyczy tego spacer zooma którym czasem można byłoby zrobić jakiś portrecik w plenerze.
Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
Postaram się wrzucić później jakieś sample...
Ja jakoś nie widzę... No ale może :)
Są bardzo rozbieżne opinie o tym szkle. Jedni chwalą mówią że ostry, szybki inni twierdzą że straszne mydło...
Prawda zapewne leży pośrodku. Interesowałby mnie ten obiektyw ze względu na b.fajny zakres jako wakacyjny spacer zoom.
najczestrza opinia jaka widzialem to:"niezle, ale niewarte swojej ceny"
Obiektyw ten jest moim pierszym szkłem to mojej pierwszej cyfrowej lustrzanki...Cytat:
W tradycyjnej fotografii za długo nie siedziałem...
Kupiłem to szkło bo miałem bardzo atrakcyjną cenę jako zestaw...,
pozatym bardzo zalezalo mi na tym zakresie ogniskowych.
W sumie nie miałem innych w rękach, więc krytykę innych w moją strone typu: badziewie, mydło, lepszy Tamron SP AF Aspherical XR Di LD IF 28-75mm f1:2,8 Macro, Sigma 18-50/2.8, czy tez jakis inny...poprostu olewam.
Moze i przepłaciłem, ale zawsze moge zmienic...
Jak tylko bede mial dostęp do wiekszego wyboru szkiel, bo na tym zadupiu elektronicznym w jakim zyjemy to wiadomo...
Od pazdziernika bede w W-wie to moze bedzie okazja spotkac sie z kims kto da pomacać, spróbować, itd
Teraz moze bym wybral inaczej, myslalem o zmianie na 17-40 (ale w sumie czytalem ze nie zabardzo sie spisuje z lustrami cyfrowymi), myslalem o wspomnianym Tamronie.
Ale postanowiłem, że nie narazie nie zmieniam.
Zmienie za rok jak dokupię 70-200/2.8 .
Jeśl chodzi o sample to napisz co chcesz dokadnie? Wrzuce to pozniej na ftp'a.
Wyciągnę jutro siostrę na podwórko i pocykam coś nowego...
Wal do mnie smialo 8)Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
A najlepiej na oba na raz... a jeszcze lepiej poczekac na wiecej testow i opinii o 24-105 4L .Cytat:
Teraz moze bym wybral inaczej, myslalem o zmianie na 17-40 (ale w sumie czytalem ze nie zabardzo sie spisuje z lustrami cyfrowymi), myslalem o wspomnianym Tamronie.
Od dekoltu w gore (odleglosc ok 2 m chyba bedzie?) , tlo zeby jakies bylo, 85mm, f5.6 . Z i bez IS.Cytat:
Wyciągnę jutro siostrę na podwórko i pocykam coś nowego...
Jestem ciekaw:
- GO przy takiej ogniskowej i przyslonie
- ostrosci przy 5.6 zarowno z jak i bez IS
Ewentualnie przy f8 tez mozesz zrobic ale wtedy GO pewnie juz taka ze portretem toto ciezko bedzie mozna nazwac ;)
Dajcie znać jak te sample będą na jakimś ftp. Najlepiej jakieś RAW'y.
Jaka jest jakość mechaniczna tego obiektywu. Czytałem że 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM działa jak odkurzacz. Czy z tym 17-85 jest tak samo?
Ad1. Nie mam skali porównawczej.Cytat:
Ad2. Jeszcze nim nie odkurzałem.
Ad3. Nie wiem.
Ad4. Pada od samego rana :(
Mirhon, jesli szukasz tu opinii o innych obiektywach niz eLki, to wiedz, ze innego niz L forumowicze (w wiekszosci) Ci nie poleca :) Chyba, ze jakies badziewie za 500pln - "...bo to sie oplaca i wart jest takiej niskiej ceny" a poza tym beda sie czuli lepiej ze swoim profi sprzetem :) jak se kupisz gniota.
Ja uzywam 17-85 od kilku miesiecy. Robilem rozne zdjecia. Od takich tam, po bardzo wymagajace, czyli np. na koncercie, gdzie duzo ruchu i malo swiatla. Polece go kazdemu, bo w rzeczywistosci to nie jest drogie szklo. Stabilizacja w obiektywach kosztuje powyzej 1500pln. Wiec wychodziloby, iz samo szklo bez niej wynosci tylko 1000pln. To duzo???? Bardzo wygodny zakres, dosc solidne wykonanie i... IS. Dla mnie IS jest bardzo wygodny i potrzebny. Tak, wiem... IS pogarsza jakosc zdjec. To niech Ci ktos pokaze zdjecie zrobione z i bez IS. Domyslam sie, ze niewiele zobaczysz. :)
Osobiscie bardzo Ci polecam ten obiektyw, gdyz jest bardzo wygodny i dobry jako podstawowe (tzw. spacerowe) szklo. Co do mydlenia i innych tego typu rzeczy, to pamietaj - wszystko zalezy od konkretnego szkla i body. Wielu gosci kupilo eLki za kilka tysiecy i kilkukrotnie wymieniali bo, a to FF lub BF, albo inne cuda. Trzeba przypasowac i zobaczyc, a potem... cieszyc sie fotami :)
Pozdrawiam
ps
jak bedziesz chcial, to moge Ci przeslac kilka fotek zrobionych nim i 350D na Twojego maila, tylko mi go podaj.
Pytanie jak w tytule... Dzięki!
Ma. Prosze.Cytat:
Zamieszczone przez Rad_fot
Ogólnie rzecz biorąc, FTM występuje w obiektywach posiadających równocześnie obydwie cechy: naped USM oraz skalę odległości pod przeźroczystym okienkiem.
Czy istnieją od tego jakieś wyjątki?
Wydaje mi sie ze starsze obiektywy moga nie miec FTM.Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
http://www.canon.com/camera-museum/c..._4~56_usm.htmlCytat:
Zamieszczone przez Riccardo
EF35-135mm f/4-5.6 USM - march 1990 - This is the first Canon zoom lens that uses rear focusing system.(...) enabling full-time manual focusing as well.
Jak widać, patent jest dość stary i moje twierdzenie powinno być prawdziwe dla wszystkich późniejszych konstrukcji.
Mam jedynie wątpliwości co do eLi 28-80/2,8-4 USM oraz niektórych stałoogniskowych eLek sprzed 1990r??
dzięki, dzięki... a jakieś opinie o nim...? nowy kosztuje ok 1800 zl, wiec chyba to dobry pomysl zamiast 17-40 L?
Pod względem zakresu ogniskowych i ceny owszem, natomiast biorąc pod uwagę jakość optyczną i mechaniczną obu szkieł już niekoniecznie.Cytat:
Zamieszczone przez Rad_fot
Jezeli Ci nie przeszkadza CA to mozesz smialo kupowac. Ja pozalowalem na 17-40 bo potrzebuje IS i zakresu a jakosc (poza CA) mnie zadowala - jako oczywiscie szklo spacerowe.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01