czego najbardziej brakuje mi w 300D
synchronizacji na druga lamelkę...
płakać mi się chce
bez tej możliwości właściwie wykluczona jest możliwość zrobienia porządnego zdjęcia nocą z doświetleniem lampą...**** zbita... :?
wczoraj testowałem czy da się to jakość obejść, wszystkie próby zawiodły... :cry:
oddałbym wiele funkcji za tę jedną...
Re: czego najbardziej brakuje mi w 300D
Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
płakać mi się chce
bez tej możliwości właściwie wykluczona jest możliwość zrobienia porządnego zdjęcia nocą z doświetleniem lampą...
Pewnie nie wiem co tracę nie wykorzystując tej opcji :wink:
Daj mi proszę przykład zdjęcia, którego tak zazdrościsz posiadaczom korpusu z opcją synchronizacji na drugą lamelkę.
Dziękuję.
Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
płakać mi się chce
bez tej możliwości właściwie wykluczona jest możliwość zrobienia porządnego zdjęcia nocą z doświetleniem lampą...
Daj mi proszę przykład zdjęcia, którego tak zazdrościsz posiadaczom korpusu z opcją synchronizacji na drugą lamelkę.
Dziękuję.
Pomimo ze nie bylo to do mnie to tez odpowiem (bo moze ktos podpowie jak zrobic to inaczej).
Fotografowalem kiedys noz i w zwiazku z tym ze byla to forma bojowa nie wchodzily w rachube zdjecia w kuchni, przy ognisku czy tez inne podobne. Oczywiscie wersja "gore" tez odpadala wiec powstal pomysl zeby sfotografowac go w ruchu z zamyslem pokazania agresywnego ciecia. Najpierw na zdjeciu mial byc pokazany ruch (dlugi czas naswietlania) natomiast na 2 kurtyne miala blysnac lampa, ktora zamrozilaby go w ostatniej fazie. No i niestety brak tej opcji uniemozliwil cala akcje.
Powstala w to miejsce inne fotka, ktora z braku czasu wyszla po prostu cienko.
Cytat:
Zamieszczone przez McKane
Najpierw na zdjeciu mial byc pokazany ruch (dlugi czas naswietlania) natomiast na 2 kurtyne miala blysnac lampa, ktora zamrozilaby go w ostatniej fazie. No i niestety brak tej opcji uniemozliwil cala akcje.
A nie mogłeś machnąć tym nożem w drugą stronę?
Cytat:
Zamieszczone przez minek
Cytat:
Najpierw na zdjeciu mial byc pokazany ruch (dlugi czas naswietlania) natomiast na 2 kurtyne miala blysnac lampa, ktora zamrozilaby go w ostatniej fazie. No i niestety brak tej opcji uniemozliwil cala akcje.
Moglem i robilem ale wychodzilo bardzo slabo ze wzgledu na to ze trzeba bylo wykonac nienaturalny ruch ktoremu brakowalo przede wszystkim plynnosci.
Chociaz plusem tego rozwiazania bylo latwiejsze zlapanie ostrosci na glownym obiekcie.
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez minek
Moglem i robilem ale wychodzilo bardzo slabo ze wzgledu na to ze trzeba bylo wykonac nienaturalny ruch ktoremu brakowalo przede wszystkim plynnosci.
Hmm... Brakować mogło płynności, jeżeli chciałeś zrobić to rzeczywiście na którkim czasie. Wydaje mi się, iż znacznie trudniej trafić w zamknięcie migawki (i jecznocześnie błysk) machając nożem, tak, aby znalazł się w odpowiednim miejscu. Błysk na pierwszą i ruch w drugą stronę jest chyba znacznie prościej zrobić. Wyzwalasz migawkę i zdecydowanym ruchem, lecz nie za szybko podnosisz nóż. Tak, aby trwało mniej więcej sekundę, aż wyjdzie z kadru. Najpierw przećwiczyć ze stoperem. Jak taki czas będzie nieygodny, to dwie, albo i pół. A potem to samo, tylko z aparatem i odpowiednio ustawionym czasem. I kilka klatek (-:
Cytat:
Chociaz plusem tego rozwiazania bylo latwiejsze zlapanie ostrosci na glownym obiekcie.
Ee... dobrze rozumiem? AF? Nie, nie, no przecież można to w obiektywie przełączyć, aby nie latał jak oszalały szukająć za każdym razem ostrości. Ostrość ustawiasz raz, tam gdzie Ci potrzeba.
Cytat:
...wiec powstal pomysl zeby sfotografowac go w ruchu z zamyslem pokazania agresywnego ciecia.
Ja to wszystko rozumiem doskonale :D Jednak IMHO taka potrzeba ma miejsce 10x rzadziej niż chociażby wykorzystanie prawdziwego rybiego oka. Stąd moje zdziwienie dla wymagania Tytusa :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
płakać mi się chce
Dziękuję.
zdjęcie postaci na ciemnym tle
jeżeli chcesz te postacie doświetlić lampą to przy zdjęciu na pierwszą lamelkę prześwietlasz zazwyczaj postacie a tło zostaje ciemne mimo długiego naświetlania,
przy drugiej lamelce jest lepiej, bo najpierw naświetla się tło a dopiero potem lampa doświetla pierwszy plan i zdjęcia wychodzą dużo lepiej, ja takich zdjęc robie jakieś 20% więc brakuje mi tej funkcji dość porządnie
gdzie robię takie zdjęcia? we wnętrzach, jaskinie (tam używam czasów w okolicy 10s), miasto nocą lub wieczorem itp...
przy pierwszej lamelce często w przypadku zdjęć z długimi czasami wychodza "duchy" dużo rzadziej przytrafia się to przy zdjęciach na drugą...