ktora wybrac ?
1
2
3
oplaca sie doplacac czy brac najtansza? czy to prawda,ze lepsze nie barwione? skoro barwiona chemicznie,to chyba nie bedzie farba odpadala,skoro jako takiej nie ma na przejsciowce?
Wersja do druku
Mam na sprzedaż taką jak na :
http://www.allegro.pl/item155362567_...wiec_nowy.html
Jest OK. Jak jesteś zainteresowany to pisz PW.
Farba nie odpada.
Przejściówkę z blokadą bolca przysłony musisz kupić dopiero wtedy, gdy obiektyw ma wspomniany bolec przysłony i przy okazji nie posiada przełącznika auto/manual. Każdy inny można podpiąć do zwykłej najtańszej przejściówki. Jak chcesz być aż tak profi to może być i czarna :p
tak,wiem,chodzi mi o to czy te tansze maja luzy itp,czy oplaca sie doplacic. nie-czarne drozsze :]
Moja nie ma luzów, przynajmniej w stosowaniu z 350D.
Nie ma mowy o luzach. Mocowanie (w body) jest tak skonstruowane, że dociska do aparatu cokolwiek by nie było podpięte :smile:
Ja kupiłem chyba za 30zł i jestem zadowolony no jeszcze nie mam szkła na 42m bo potrzebna mi była do połączenia z teleskopem ale zbieram się do zakupu jakiegoś szkła na 42m pewnie jakiś szeroki kąt.
Niedawno kupiłem 3. Podczas zdejmowania najadlem się trochę strachu bo musiałem się ostro przyłożyć by ją odkręcić. Kluczyk niby jest, ale to jednak nie to samo co trzymać w ręku korpus obiektywu.
Powiem szczerze, ze troche się jej boję :-)
Mam dwie przejściówki M42: srebrna i czarna. Kolory to pryszczy przy ich grubości. Strachu się najadłem kiedy do nowo zakupinej srebrnej podpiołem zenitara 16mm i zamontowalem do eos300. Jak mi lustro rąbło o filtr obiektywu...to mi się bulb zrobił zanim zakumałem o co chodzi. Czarna jest grubsza i z nią nie mam żadnych problemów. Więc, według mnie grubość przejśiówki też ma znaczenie.
Czarne mają to do siebie że przy dużej wilgotności sciera się farba i zaczynają nie ładnie wygądać, ale nie za to na body nie widać. Kupiłem ostatnio tą z aukcji "3" i poza tym że się świeci bo srebrna ;) to jest bardzo solidna i dokładnie wykonana, od tyłu wygląda lepiej jak kit bo ma metalowy bagnet :mrgreen:.
Bardzo ciekawa teoria, bo te czarne przejściówki są anodowane elektrochemicznie (trawione). Mam czarną przejściówkę od ciecio i zero problemów łatwo się zakłada i zdejmuje ze względu na grubszy radełkowany kołnierz, nie trzeba uzywać zadnych kluczy czy innych wynalazków. Poza tym czarny kolor lepiej pasuje do czarnego body ;-)
ja także używam czarnej od 2 lat bez żadnych kłopotów...
klucze moim zdaniem nie potrzebne - najpierw dokręcam do obiektywu a później zakładam obiektyw do body tak jak każdy inny obiektyw EF, w drugą stronę tak samo... używam z analogiem i cyfrą...
Bolec przysłony: przynajmniej w moim przypadku jest tak, że jeśli obiektyw jest z bolcem do automatycznego przymykania, to bolec ten wciska się podczas nakręcania przejściówki (opiera się o nią) i tak pozostaje wciśnięty cały czas...
podczas fotografowania operuję pierścieniem do wyboru przysłon - czyli albo przymykam albo otwieram... bo bolec jest wciśnięty cały czas przez kołnierz przejściówki ;)
kupilem 2 i jest git.wszystko gra.rowno i sprawnie jak najbardziej,odkreca sie bez zadnego problemu.o lustro nie "haczy".
To nie teoria ;) tylko u mnie tak bylo w nietypowych warunkach. Te adaptery są malowane metodą proszkową i coś to się nie zawsze trzyma, np. w zimie na mrozie przy teleskopie gdzie skrapla się dużo pary wodnej przy późniejszym wycieraniu ta czarna powłoka zaczęła się trochę rozmazywać, stała się jakby lepka. Oczywiście nie spływa jak plakatówki :mrgreen: i w dalszym ciągu jest czarna ale przecieranie szmatką robi smugi i wyraznie odbarwia metal ale biore poprawkę że nie kazdy katuje sprzęt tak jak ja ;).
nie poluzuj wszystkie zmień kąt i dokręć .... uf troche odwagi
Ja mam numer 1.
Jest czarna ale farba jak na razie nie schodzi.:D
Problemem jest tylko to że tak jak u kolegi mrek po wkręceniu obiektywu pozostaje on o około 10-15 stopni przekrzywiony w prawo:evil:
Długo się przyzwyczajałem :mrgreen:
polecam tego dostawcę http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=2410270
Sam używam. Solidnie zrobiony, żadnych zacięć, nie powoduje problemów z ostrzeniem na nieskończoności.
również polecam Ciecio7
przetestowałem wiele adapterów i ten dostawca nigdy nie zawiódł, adaptery trzymają parametry, i zawsze są od ręki
Dołączam się. Ciecio7 robi je od lat. Chyba najpewniejszy sprzedawca jeżeli chodzi o tego typu wyroby.
Mozna gdzies dostac jego produkty w Warszawie ? Bedzie pasowac taki adapter z canonem 300v ?
wiem ze to maly offtop ale co jest wart obiektyw Carl Zeiss jena Flektogon 35 f2,4 ? lezy mi od roku na chacie. zdobylem go w oryginalnym takim futerale (eLki moglby sie uczyc) i z tego co widze zadnych rysek, tylko pierscien w pewnym miejscu "stawia" opor :-) obiektyw nic mnie nie kosztowal bo wytargalem od rodziny ze strychy i nie wiem czy kupowac specjalnie przejsciowke czy moze gdzies go popchnac...
Jak taki http://www.allegro.pl/item258259650_...dzo_ladny.html
to już bedziesz wiedział co zrobić ;) chyba że się upierasz to chętnie go przygarnę ;)
dzieki Ferrer! to wlasnie ten obiektyw z tym ze moj ma troche inny napis ;-) dodatkowo widnieje "electric MC" wiec podejrzewam ze chodzi o powloke... no nic teraz musze przeanalizowac i zastanowic sie czy warto zainwestowac w przejsciowke m42 jak juz mam darmowe szklo :> gdzie znajde sample z tego szkielka? :-) nie uzwalem przegladarki wiec nie zabijajcie ;-)
W!
MC - tak, z powłokami...
electric - obiektyw ma wbudowany potencjometr sprzęgnięty z pierścieniem nastaw przysłony, wykorzystywany przez układ światłomiwrza w Prakticach.
BTW, bardzo fajne szkiełko, wygodna ogniskowa na cropie, jeżeli nie było "huknięte" i rozkolimowane to jakośćą optyczną bije wiele dzisiejszych "plastików" ;). Jedno z moich ulubionych szkieł.
Zostaw je sobie. Sprzedać możesz w każdej chwili, bo popyt na nie jest duży.
więcej opisów i sampli tu: http://forum.stock-photo.pl/
Pzdr!
http://search.deviantart.com/?sectio...%2C4%2F35mm+mc
trochę masz tutaj u mnie