Witajcie
zwracam sie z pytanikiem jak optymalnie ustawić funkcje aparatu [pro1] aby zdjęcia robione w nocy lub o zmroku ze statywu miały najlepsza jakość
Wersja do druku
Witajcie
zwracam sie z pytanikiem jak optymalnie ustawić funkcje aparatu [pro1] aby zdjęcia robione w nocy lub o zmroku ze statywu miały najlepsza jakość
Niskie ISO 100 góra 200, przesłona 8-11 może nieco wyżej. Dobry statyw a do tego wężyk spustowy lub pilot ostatecznie samowyzwalacz. Można użyć filtrów dla uzyskania ciekawych efektów.
Na amerykańskiej stronie Canona znajdziesz po angielsku. Podlinkowałbym Ci, ale za cholerę nie idzie bezpośrednio :(
Wejdź tu:
http://www.usa.canon.com/consumer/co...t&keyword=pro1
potem kliknij: Product / Software Manuals
otworzy się strona w nowym oknie i pociągnij z niej plik: PSPro1CUG-EN.pdf
Sorry nie napisałem o trybie manualnym ale inaczej nie robię zdjęć nocnych i wydawało mi się to naturalne, nie mniej nie musi tak być dla każdego. RAWy zdecydowanie tak a ISO im niższe tym lepiej, mniej szumi. Co do przesłony hmm można polemizować. Nigdy nie miałem Pro1 co najbliżej temu to G2 i G5.
Co Ty chcesz polemizować :confused:
Przysłony w PRO1 kończą się na f/8
http://www.dpreview.com/reviews/canonpro1/page6.asp
Wide: F2.4, F2.8, F3.2, F3.5, F4.0, F4.5, F5.0, F5.6, F6.3, F7.1, F8.0
Telephoto: F3.5, F4.0, F4.5, F5.0, F5.6, F6.3, F7.1, F8.0
wiec jak chcesz ustawić "f/8-11 może nieco wyżej"...:confused:
1. instrukcja obsługi!
przy M musisz jeszcze ustawić czas stosownie do wskazań pomiaru światła.
Jeśli sobie z tym poradzisz to OK, ale jeśli nie to lepiej skorzystaj z trybu Av - w tym trybie czas naświetlania aparat dobierze automatycznie.
A dasz radę wywołać te RAWy?
Tak, choć najlepiej jak najnizsze, a więc w Twoim przypadku ISO 50
Przysłona - ogólnie: obiektyw przymknęty, ale nie do końca.
U Ciebie koniec to f/8, a wiec tak jak wcześniej napisałem otwór z przedziału f/4,5-5,6 wydaje mi się optymalny.
Ja bym tu ujął trochę inaczej:
Po pierwsze manualny focus.
Po drugie z 15s maksymalnym czasem ekspozycji to raczej zdjęcia o zmroku, albo w nocy w mieście - na prawdziwe nocne to ciut za mało, zważywszy limit ISO400.
Po trzecie z tak małą matrycą (rozmiary fizyczne) f5.6 powinno wystarczyć na szerokim końcu (w końcu to 7,2mm), na długim ledwo wystarczy, żeby skorygować niedoskonałości ostrzenia. Na f8 raczej bym się nie nastawiał - przy tak małej dziurze zaczyna wchodzić dyfrakcja (chyba tak się to nazywa) i jakość obrazu spada; w nocy będzie to bardziej widać niż w dzień (jasne punktowe źródła światła).
Żadnych filtrów - i tak już Twój aparat słabo zbiera światło, po co to sobie jeszcze ograniczać.
ISO im mniej tym lepiej, ale wydaje mi się, że lepiej jest mieć zaszumione zdjęcie niż takie na którym nic nie widać.
Takie moje trzy grosze...
A i jeszcze jedno - nie liczyłbym na to, że aparat sam dobierze dobrą ekspozycję. Światłomierze głupieją w nocy kompletnie, raz ze względu na mała ilość światła, a dwa ze względu na olbrzymi zakres dynamiczny fotografowanej sceny...
już większośc rzeczy mam obcykane
fokus według wskazówek 4,6- 5,6
iso max 100 ale zalecane 50
pytanko jaki czas otwarcia migwaki
jak sie reguluje otwarcie przesłony i co to jest tryb av
PrzYYYsłona, nie przesłona!
Tryb Av, to taki tryb, w którym ustawiasz przysłonę, a czas naświetlania aparat ustawi automatycznie. Ale zaleca się przejść na tryb M i ustawić czas naświetlania na kilkanaście sekund,
Polecam zajrzeć do instrukcji, zresztą nie jestem pierwszy, który to radzi. I dużo pstrykać i wyciągać wnioski.
Pozdrawiam.
niestety, tylko się Tobie tak wydaje.
Błądzisz w ciemnosciach, niestety.
jeśli nie rozumiesz angielskiego (link do instrukcji Ci podałem @ #7 ), to skup całe siły na zdobyciu polskiej instrukcji i męcz do skutku ludzi w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=1837&page=5
ja bym liczył na Viteza :-)
Może i ja się wtrące.Moim zdaniem to lepiej zostaw RAW-y, zostaw zdjęcia nocne weż instrukcję i popstrykaj w dzień a zdjęcia nocne to porobisz jak już opanujesz podstawy.To jest podobne do tego jak byś chciał się nauczyć jeżdzić samochodem tylko na podstawie pytań na forum.Pamiętaj że RAW-y musisz obrabiać specjalnymi programami co też nie jest łatwe.A po za tym co do ustawień nocnych to też nikt dokładnie nie powie ci jakie masz mieć ustawienia.Jak masz wężyk to ustaw sobie opcję BULB i naświetlaj sam ile chcesz zmieniaj ustawienia póżniej sprawdz jak ci wychodzi a następnie pokaż co zrobiłeś i wtedy dostaniesz kolejne wskazówki.Ale ja radzę najpierw poucz się robić zdjęcia w dzień a najlepiej najpierw naucz się obsługi aparatu.
wojtek_j, generalnie to masz sporo racji, poza tym, że aparat o który pytano nie posiada opcji B (tak na marginesie). :)
No juz bardziej zamotac tej kwestii nie mogliscie :) Teraz to juz sam nie wiem, jak mnie uczyli 8)
BTW
jeśli będę robił zdjęcia w RAWie to niestety nie mam oprogramowania gdyż Photoshop 6.0 nie obsługuje tego formatu
no chyba ze sa do tego pluginy - jeśli tak to jak się nazywa
Do PS 6.0 raczej plugin'ów nie będzie. Do CS2 jest bodajze ACR, ale nie mam z tym do czynienia.
Soft do konwersji RAW --> JPG jest na oryginalnej płycie dołączanej do aparatu. Jeśli jej nie masz, to jest kolejny problem.
Bedziesz musiał zdobyć skadś płytę (lub kopię) bądź skorzystać z jakiegoś innego oprogramowania np. RSE (RawShoterEssential)
Jednak na Twoim miejscu odpuściłbym na razie te RAWy i zajął się zapoznaniem z funkcjami i obsługą aparatu. Instrukcję po polsku Ci już u Viteza wydeptałem :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=1837&page=6