http://megaweb.clubsnap.org/articles...versed_35mmf2/
Wersja do druku
jestem pod wrazeniem :) pomysl z lampa bomba!
P.S
niedawno widzialem fotki ludzi, ktorzy uzywaja wrac z kompaktami obiektowow od zenita i tez osiagaja calkiem niezle rezultaty :)
Jedyny komentarz jaki mi się nasuwa, to "O k*wa" :) Oko muchy powala :)
Typowy patent, dużo ludzi tak robi makro. Taki lens to po prostu soczewka, tylko że dobrej jakości. Próbowałem kiedyś tego z 300d, ale nie mam cierpliwości.
a jak to jest z ustawieniem ostrosci? ktorym obiektywam sie ostrzy? tym wlasciwym czy tym odwroconym ? :wink: a moze obydwoma ? :wink:
na rozum tym właściwym. ale przede wszystkim ostrzy się zbliżając się i oddalając od obiektu. ruszanie ostrością obiektywów ma sens raczej do ustawienia skali odwzorowania\.
:shock:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
trosze za duzo z tym zabawy jak dla mnie ...chyba jednak wole poswiecic ma cierpliwosc na zbieranie na pozadny obiektyw macro :wink:
totez rozwiazanie to nie jest dla Ciebie a dla posiadaczy kompaktów :wink:Cytat:
trosze za duzo z tym zabawy jak dla mnie ...chyba jednak wole poswiecic ma cierpliwosc na zbieranie na pozadny obiektyw macro
Wątpie czy jakikolwiek obiektyw makro bez dodatkowych gadżetów pozwoli zobaczyć oko muchy (tylko gdybanie). Zawsze jeszcze można próbować zestawu manualny lens (np. Sonnar)+mieszek.
Podzielam wątpliwość. Swoją Sigmą makro nie byłbym w stanie zrobić zdjęcia z tak dużym zbliżeniem. Dlatego owe dodatkowe niezbędne gadżety to m.in. pierścienie i mieszek.Cytat:
Ale do pierścieni i mieszka nie potrzebny jest obiektyw makro. Makro w obiektywie sprowadza sie chyba tylko do tego, że większy jest zakres regulacji ostrości, czyli jest to to samo co daje pierścień lub mieszek.
Chyba, że konstrukcja obiektywów makro jest jakoś wyspecjalizowana dodatkowo.
Ja podziwiam właśnie cierpliwość i determinację autora pomysłu, wiem ile się namęczyłem z ustawieniem ostrości przy 300mm z nakręconą soczewką +4 dp. na tych zdjęciach głębia ostrości to od 0,5 mm do może 2 mm, a te robale są żywe. Nie zadziała w takim układzie żaden AF, i ostrość łapie się tak jak pisał Tomasz ruszając aparatem. PODZIWIAM :lol:
Z dobrze ustawioną lampą można trochę poprawić GO mocno domykając przesłonę.
BTW. Gdzieś widziałem fotę sklejoną z kilku(nastu) w celu powiększenia GO. Jakaś martwa mucha, kompakcik, koleś strzelił X fotek i fotoszopował. Efekt niezły. Jak znajdę link, to podrzucę.
Tomek, napisałeś wcześniej, że wątpisz aby obiektywem makro udało się sfotografować oko muchy bez dodatkowych gadżetów. Więc podzieliłem tę wątpliwość i podałem dla przykładu 2 "gadżety". Pierścienie jak i mieszek, które pozwalają zwiększyć skalę odwzorowania oddalając obiektyw od matrycy i przez to uzyskać skalę odwzorowania > 1:1 czyli od tej, którą prawdziwy obiektyw makro zapewnia.Cytat:
Polecam zerknąć na zestaw p. Arkadiusza Stopy http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html , który z powodzeniem wykorzystuje mieszek połączony z EF 100/2.8 Macro (zawsze jestem pod wrażeniem, gdy patrzę na ten sprzęt :shock: )
Więc kompletnie nie rozumiem Twojej odpowiedzi. :roll:
Nie dosc, ze uzywa 100mm macro z mieszkiem to jeszcze podpina do tego Life Size Converter :lol:
Są takie sprzęty np. tu:Cytat:
Podzielam wątpliwość. Swoją Sigmą makro nie byłbym w stanie zrobić zdjęcia z tak dużym zbliżeniem. Dlatego owe dodatkowe niezbędne gadżety to m.in. pierścienie i mieszek.
http://consumer.usa.canon.com/ir/con...p;modelid=7325
p13ka, z twoją odpowiedzą się zgadzam oczywiście. Tylko zastanawiam się głośno, czy obiektyw makro w połączeniu z mieszkiem daje coś więcej niż zwykły z mieszkiem.Uwagę o zbyteczności ob. makro kierowałem raczej do Dominika, który chce na taki lens zbierać.
Przy okazji podrzucę dwa linki do mojego zestawu w akcji ;) Nie aż tak wypasiony niestety...
http://www.photosig.com/go/photos/view?id=1029097
http://www.photosig.com/go/photos/view?id=1023525
No nie wiem czy jest az taki zbyteczny. Ja raczej napewno w niedalekiej przyszlosci zakupie 100mm macro wraz z pierscieniami posrednimi :) moze nie da to az tak duzej skali odwzorowania, ale napewno ganianie za robalami jest wygodniejsze z takim zestawem niz z mieszkiem ;) poza tym nie bede tego szkla uzywal wylacznie do macro.Cytat:
Nie wydaje mi się, żeby mieszek był dużo mniej wygodny niż 100mm + pierścienie. Na pewno łatwiej jest regulować skale odwzorowania przy mieszku. 100mm na pewno jest bardziej uniwersalna, ale też z 10x droższa ;)
Czy ktoś wie, czy konstrukcja obiektywów makro jest istotnie inna tak, że dają lepszy efekt przy zastosowaniu pierścieni niż zwykły obiektyw?
Pozwolilem sobie przeniesc i zmienic tytul - bo temat dosc ciekawy a zapewne nieznany wielu posiadaczom kompaktow 8)
Ah, Vitez, w ten sposób pół dyskusji stało się OT! :lol:
Ne. Nadal jest o makro, powiekszeniach itp , a w startowym poscie jest ze podlacza sie obiektyw by uzyskac skale odwzorowania - reszta dyskusji jest wlasnie o skali odwzorowania - niech sobie ludzie nie mysla ze to ze maja kompakt zwalnia ich z liczenia wzorkow w macro ;)Cytat:
No wiec nie ukrywam, ze przez chwile sie nudzilem i pozwolilem sobie na piecio minutowy tescik. Niestety szkiel nie mam zbyt wiele wiec uzylem to co mam. pod 300D podpialem 50mm F1.8 i przylozylem do niego odwroconego 18-55 8) pobawilem sie troszke fokusami w obydwu obiektywach (i potwierdzam to co pisal wczesniej Tomek o wplywie fokusa na skale odwzorowanie) i wyszlo mi cos takiego ..acha nawet potwierdzenie ostrosci dziala :lol: calosc wykonalem nie odchodzac nawet od kompa a obiektywy trzymalem w rekach (troche sie telepaly ;) ) ..nawet po prosta szpilke nie chcialo mi sie wstawac ..ale nie o to chodzi.
(nie jest to crop tylko pomniejszony plik)
Od razu widac, ze udalo mi sie uzyskac przzeepiekna winietke :lol:
test w sumie zaden ;) ale przynajmniej widac, ze to jednak dziala i przy odrobinie cierpliwosci i zapalu mozna trzasnac portrecik muszce ;)
Edit:
Wlasnie do mnie dotarlo, ze napisalem troszke nie na temat ('Kompakty a makro'), sorry.
liczy sie technologia :wink:Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
Ja gdzieś mam podobne foto przy konfiguracji: na body kit 18-55 + reverse 50/1.4 FD i winieta podobna.
Ja foto nie mam, bo skasowałem :) Ale robiłem jakieś kombinacje z 17-40 i 50/1.4 z podobnymi efektami: widoczne pojedyncze włókna w serwetce, głębia ostrości w okolicach zera i winieta jak wyżej.
a ja troche inaczej bo odrazu odwrocilem kitowy (tylko po to tego kita trzymam bo im szerzej tym wieksze powiekszenie) obiektyw na pierscieniu i bez winietki foty wychodza powiekszenie jakie mozna uzyskac to 3:1 a GO rowna zeru, trzeba by go jakos przymknac i ziwekszyc czas naswietlania, ale jak moze tak jaki kiedys (chyba) 'muflon' proponowal zrobic w dekielku dziurke :-)
[ Dodano: Pią 21 Sty, 2005 ]
dodam jeszcze dwa linki dla zainteresowanych
http://www.pbase.com/image/2511179 :mrgreen:
i
http://www.pbase.com/pganzel/image/17890670 :mrgreen:
No to po raz kolejny w tym wątku czuję się zmuszony skomentować - o k*wa :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Ok. To i ja dodam linki:
zestawik: http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/fo...kro/sprzet.jpg
reverse - rezultat: http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/fo...ro/reverse.jpg (konfiguracja Jaca: 50/1.8 na body + kit reverse)
BTW. Taki kit odpowiada optycznie +/- soczewce +5.
oraz trochę własnych fotek z mieszkiem http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/foto/2004makro (jest i coś dla miłośników oczu ;) )
a fuj -> te muchy. Tak nawiasem mówiąc, to dobrze że muchy nie mają powiek :mrgreen:
Ah. Zapomniałem do much włączyć redukcję czerwonych oczu... :mrgreen:
no to sie troche niezrozumielismy bo w mojej kofiguracji wystepuje tylko jedno szklo (brak winiety) a jest nim odwrocony kit, efekt jest taki (crop 100% i w okienku cala klatka)wiem troche :mrgreen: nieostro ale trzeb kilka zdjec zrobic bo na matowce g*** widac :Cytat:
konfiguracja Jaca: 50/1.8 na body + kit reverse)
1grosz rulez
ja pier.... :oops: toż to już prawie mikroskop :D
no mikroskop z mala GO ale za ~300 zł, warto brac kita, nawet pozniej bedzie latwiej sprzedac caly zestaw a kita dac za freeCytat:
mikroskop
zabawne, że takie minimalne wydłużenie jakie daje odwrotny kit przy 18mm daje porównywalny efekt z 50mm (tessar) przy wyciągu prawie 20cm :!: Pewnie można to sprawdzić na wzorach, ale dziś leniwy jestem. Ciekaw jestem jaki efekt można osiągnąć z jakąś porządną stałką np. 20mm na długim mieszku...
przy zalozeniach:
ogniskowa - 20mm
minimalna odleglosc ostrzenia 35 cm
wyciag 6 cm mamy porownywalna skale odwzorowania co kit czyli cos okolo ~3:1
a przy tych samych parametrach i wyciagu 10 cm ~5:1
Trochę mi nie gra. Wyglądałoby, że odwrócenie kita dodaje 6cm! Ale może tak jest...
Dorzucam jeszcze fotki, jeszcze ciepłe. Metoda mieszkowa+ 50mm.
crop 100% + oryginał
cała klatka
może 1grosz rulez, ale zielone bardziej. :mrgreen:
[ Dodano: 22-01-05, 01:02 ]
zastanawiam się, czy to zielone nie jest karalne... Kiedyś na PhotoSigu ktoś musiał zdjąć zdjęcie, bo fałszerstwa czy cuś...
Z pieniędzmi jest tak jak z godłem, żeby użyć ich wizerunku trzeba mieć na to zgodę, tak jak napisałeś przy banknotach dochodzi jeszcze kwestia fałszowania. Jeżeli używasz PS-a to zeskanuj sobie banknot np. 100$ czy 10 euro i otwórz ten plik w PS-ie.... :oops:
...nie da się :mrgreen:
Dobra, szczesliwie jutro wyjezdzam z kraju na tydzien, wiec moze nie zdaza mnie aresztowac. Pewnie beda czekali na mnie po powrocie...
A PS-a nie uzywam :twisted:
Jac jak przymykasz szkiełko?
no wlasnie tu jest jedyny ale bardzo istotny problem nie da sie przymknac i kontrolowac GO... przydalo by sie przeniesienie automatyki.... ten shot jest zrobiony na maksymalnym powiekszeniu wiec go jest najmniejsza przy mniejszych powiekszeniach go wzrasta...
Mowisz o czyms takim?Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Ale żeby założyć odwrotnie tylko 1 obiektyw potrzebny jest jakiś pierścień, który będzie działął tak jak zwykły pierścień do makro. A podpięcie drugiego szkła działa tak jak soczewka z przodu.
dokladnie!, a skad to masz :-) (to foto, to przeniesienie)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
EDIT: podejrzałem źródło i wszystko wiem http://www.raysfoto.pl/nowoflex/images/ad_06.jpg
tak potrzebny jest pierscien na odwrotne mocowanie :mrgreen: czyli z jednej strony bagnet EOS a z drugiej gwint (wkręcany jak fitr) w tym wypadku śr. 58mmCytat:
Zamieszczone przez Gapollo
Ten gadżet kosztuje 279euro więc trochę więcej niż komplet pierścieni do makro a daje połowę mniejszą zmianę skali odwzorowania niż 1 pierścień 36mm. Z drugiej strony jest dużo tańszy niż szkło makro które daje (tylko) 1:1.
ten gadged jest rzeczywiscie drogi :-) a powiekszenie nie zalezy od niego tylko od obiektywu ktory sie podepnie, pierscien spelnia jedynie role przeniesienia automatyki obiektywu...
ja narazie pojde do jakiegos tokarza i wzorem tutorialu Arkadiusza Stopy sprobuje wyliczyc ile mnie to bedzie kosztowalo ...
Jacku, a nie dałoby się tego zrobić z dwóch pierścieni makro, które byłyby połączone odcinkiem przewodu wielożyłowego?Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Sposobw wykonania przeniesienia jest pewnie tak durzo jak ludzi chcacych to zrobic... ja wyszedlem z zalozenia: po co wywarzac otwarte drzwi?.. wszystko jest rozrysowane pokazane zilustrowane i opisane co wiecej sprawdzone ze dziala... a ze mam zamiar kupic mieszek to bardziej mi sie przyda przeniesienie na m42 niz przeniesienie na odwrotke
BTW: nie wiesz kto by mogl zrobic te 4 plytki :-) (Kavoo tez potrzebuje)
Ja mogę takie płytki u siebie wykonać, ale ktoś musiałby je precyzyjnie zaprojektować w dowolnym programie graficznym.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
wszystko jest tutaj w pdf'ach większa płytka ma 63,5 mm sednicy a mniejsza 53,5mm