Zdjęcie księżyca ale nie w pełni
Zrobiłem dzisiaj, inaczej próbowałem zrobić dzisiaj zdjęcia księżyca w 1 kwadrze wyniki były następujące:
i pytanie: czy jest możliwe zrobienie tak księżyca, żeby nie wyglądał jak w czapce, a część ciemna była w miarę widoczna? Nie chodzi mi o zdjęcia teleskopem, tylko normalnym teleobiektywem (te były robine przy ogniskowej 135mm :lol:). W sumie to pytam tylko z ciekawości, bo mi się nie udało uzyskać zadawalającego efektu :oops:
Re: Zdjęcie księżyca ale nie w pełni
Cytat:
Zamieszczone przez Cychol
i pytanie: czy jest możliwe zrobienie tak księżyca, żeby nie wyglądał jak w czapce, a część ciemna była w miarę widoczna? Nie chodzi mi o zdjęcia teleskopem, tylko normalnym teleobiektywem (te były robine przy ogniskowej 135mm :lol:). W sumie to pytam tylko z ciekawości, bo mi się nie udało uzyskać zadawalającego efektu :oops:
Wszystko kwestia naswietlania... nie probowalem rozkow, ale moze moje zdjecie pelni ci troszke pomoze:
Date/Time: 2004:07:31 22:53:40
Shutter speed: 1/30 sec
Aperture: 8,0
Exposure mode: Manual
Flash: Off
Metering mode: Partial
Drive mode: Single frame shooting
Self-timer: 2 secs
ISO: 100
Lens: 70,0 to 210,0 mm
Focal length: 210,0mm
Do tego: statyw, RAW, ostrosc manualna, przy konwersji leciutko przyciemnilem chyba (ok 0,2 EV).
Kadr wyciety 600x600 z oryginalnego 6 megapikseli, leko wyostrzany - mozna sie przyczepic krawedzi 8)