Kalibrator - potrzebna porada/pomoc
Witam :smile:
Wiem, temat poruszany był juz parę razy. Jednakże postęp itp. spowodowały mały mętlik w mej głowie i stąd prośba o pomoc.
Dobrze - wstęp mamy za sobą ;) . Jak mawia młodzież mam luźne 1000 -1300 PLN i postanowiłem nabyć kalibrator. Pytanie brzmi - Spyder2 pro czy Eye One Display 2. Jest w necie jeden test ale powiątpiewam w to czy osoba która go opisała w ogóle wie o co chodzi. Link mogę zapodać jak ktoś chce ale naprawdę uważam że nie warto tego czytać (subiektywnie :) ). Wracając do tematu. Spider w wersji 1 był słabszy od Eye. Dwójka jaka jest, nie wiem. Padają w necie argumenty za Eye mówiące że firma która go produkuje robi to od wielu lat i zna się na rzeczy ;) Z kolei producent Spidera zachwala swój "czubek" :)
Pomóżcie ( tu głównie zwracam się do osób które mają do czynienia z kalibratorami). Jeśli Admin uzna że nie ta kategoria proszę o przeniesienie i nie ruganie mnie za bardzo.
Pozdrawiam All :)..... i oczywiście każdemu wymarzonego kalibratora pod drzewkiem :)
Profile, spyder raz jeszcze
Słuchajcie przeszukałem oczywiście forum ale żaden problem nie jest taki jak mój.
Otóz mialem od jakiegoś czasu problem z profilami w ps mialem ok ale po zapisaniu już się zmienialy i były calkiem inne.
Wlasnie przed chwilą przeinstalowalem system i zobaczylem pewną zależność, otoz przed kalibracją monitora spyderem kolory mam takie same wszędzie a po kalibracji kolory jakie pokazuje PS mają się nijak do kolorów jakie pokazuje np ADCSee lub explorer itd.
Wiem one niby nieczytaja profili ale jakoś niebardzo kumam co to ma wspólnego na laptopie mam skalibrowany monitor i jest ok kolory w ps jak i w innych są takie same.
Chce mieć poprostu tak że np. chce zdjęcie do web: otwieram rawa w LR potem conwertuje go na JPG z sRGB profilem, w PS otwieram go i mam takie same kolory, robie sobier coś tam zapisuje np: do web i plik otwieram w jakiejść innej przeglądarce i wciąż ma te kolory z LR. Pomocy jak to zrobi??
Podkreślam że na laptopie tak mam.