Tak jak Jurek i Snowboard'zista ja też mam parę ptaszych fotek. Zapraszam do obejrzenia.
Sowa śnieżna
Orzeł amerykański
Raróg górski
Orzeł stepowy
Jastrząb
Wersja do druku
Tak jak Jurek i Snowboard'zista ja też mam parę ptaszych fotek. Zapraszam do obejrzenia.
Sowa śnieżna
Orzeł amerykański
Raróg górski
Orzeł stepowy
Jastrząb
Zdjęcia superowe! Gdzieś Ty je robił? Chyba w ZOO?Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
To nie jest kpina broń Boże - wiem po prostu jak to cholerne ptactwo jest ruchliwe i mimo prośby, groźby, wciąż z kadru wylatuje :mrgreen:
Jurek, zrobiłem je w Ustroniu w Leśnym Parku. Kiedyś przeczytałem posta od Satrianiego, który polecał to miejsce. Wybrałem się tam w listopadzie i przywiozłem m.in. te fotki. Zwierzęta mają tam dużo swobody i rzadko które są za kratami. W każdym razie miejsce rewelka, szczególnie wart zobaczenia jest pokaz ptaków drapieżnych. Wybieram się tam znowu, może w maju... :)
Które Ustronie? Morskie, czy inne?Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Ustronie w Biskidzie Śląskim, więcej szczegółow TU
Hihi... "Kto nie chciał by zbliżyć i dotknąć Muflonów." :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Aha. Widzę, że tam nawet muflona można dotknąć :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Myślałem, że Morskie. Byłem w okolicach U. Morskiego jeszcze w czasie studiów na pieszym rajdzie brzegiem morza (!) wzdłuż bałtyckiego wybrzeża. Zeszliśmy wówczas wieczorem z plaży, aby rozbić namiot i zaledwie jakieś kilkaset metrów od morza, nagle znad mojej głowy pofrunął w górę z niesamowitym łomotem skrzydeł, wielki orzeł! Potem w domy wyczytałem, że rzeczywiście żyło tam na całkowitej wolności, kilka par orłów.
Stąd to skojarzenie.
Poza muflonami podkreślają tam też "sympatyczną naturę danieli" :wink:Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Przez grzeczność nie zaprzeczę :lol:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
[OT] A dokladnie sie to Ustron nazywa ;-) Ustron niemal graniczy z Wisla, wiec trzeba uwazac na nisko przelatujacego Malysza :lol: Fajna okolica - duzo ciekawych widokow i tanio jak cholera... wymarzone miejsce na urlop z aparatem w reku :-) Polecam zwlaszcza Zbojecka Karczme (czy jakos tak) na Rownicy - klimat marzenie, piwko marzenie... no i chleb ze smalcem do tego piwka rzadzi ;-) [/OT]Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
A wracajac do tematu - rewelacyjne foty Pozazdroscic takiej rury :roll:
To zbyt daleko ode mnie, więc raczej nie dam sie skusić. Tym bardziej, że chata góralska u nas na plaży co kawałek :shock: a w niej chleb ze smalcem i piwo też można zanabyć. Tudzież inne frykasy, jak cycki gaździny, a jak ktoś ortodoksyjny prawicowiec, to cycki gaździny w staniku :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Długo sie czaiłeś zeby mieć takie ujęcia ? - niektóre wydaja się wręcz jak pozowane - piekne.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
W sumie spędziłem tam jakieś 3h. Oczywiście najdłużej przy ptakach. Pokaz lotów trwał godzinę i wtedy ustrzeliłem m.in. tę sowę śnieżną. Potem jakieś 30-40 min. chodziłem i fociłem ptaki, które spokojnie siedziały na pieńkach. Fotki zarówno z ręki jak i ze statywu (jak się ludzie rozeszli po pokazie lotów :) ). Cieszę się, że się podobają :)Cytat:
Zamieszczone przez hazan
Sowa śnieżna - wspaniałe zdjęcie, pozostałe portrety też. W tym wypadku nie przeszkadza, że nie zrobione gdzieś w dziczy. Po prostu fajne portrety przyrody.
Potwierdzę z praktyk "na dziko". Daniel - zabawne zwierzę - przeciwnie do innych dzikich z rogami nie ucieka. Jeżeli spotkasz daniela - stój nieruchomo, a daniel, a nawet całe stado rówież będzie stać. I tak, każdy się gapi na każdego.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Widzę że 100-400L IS to jednak świetne szkiełko, muszę pomysleć o takim :lol:
Gratuluje zdjęć!
hej, fajniutkie te ptaszki :D
bardzo mi sie podobaja :) extra!!
pozdrawiam
paweł
No to dokładam jeszcze parę fotek z Ustronia. Ostre południowe światło nie pomagało w foceniu :(
Ostatnie jest rewelacyjne.
p13ka, rewelacyjnie Ci te ptaszki wychodza :-)
szczena mi opadla jak temu 'wroblowi' z ostatniej foty..
wow
Pozdr,
Parteq
Bielik rzadzi :twisted:
Eeech... zeby tak w naturze focic, co? ;-)
tylko Biebrza :) niestety, ale mieszkańcy tych terenów nie zdradzają miejsc gniazd orłów. W sumie im się nie dziwie, bo już w ogóle byśmy ptaszków nie mieli. Trzeba szukać samemu.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Pogratulować udanych łowów ....super zdjątka ....odrazu sprawdziłem cenę 100-400 IS i rozbolała mnie głowa :):)
Mogę zapomnieć o foceniu w naturze takich okazów. Na wszystko "mało casu kruca bomba" ;)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Wiem, że są tacy malkontenci dla których fotka dzikiego zwierza, choćby nie wiem jak udana, nic nie była warta, bo nie została zrobiona właśnie w naturze. Spotkałem się z takimi reakcjami na plfoto. Ale do diaska, nie każdy jest Gudzowatym .
W każdym razie dzięki za słowa uznania. Jak to się mówi, w takich pstrykach 100-400 rulez
a czemu jak chcę to obejrzeć to na pl foto mam komunikat, że nie ma zdjęcia o tym numerze :(
Dolek, tu jest moje folio na plfoto:
http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=37917
a tu na onephoto:
http://www.onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=19505
Jeżeli jakiejś miniaturki nie możesz otworzyć tzn. że fotka usunięta... ale nikt mi chyba nie usunął...
To ja dorzuce swoje trzy grosze do tematu:)
wlasnie wrocilem z mazur, gdzie udalo mi sie uchwycic orla przedniego w naturalnym srodowisku --> http://www.sendpix.com/albums/05053011/2x9cson6dl/
Orzel zostal uchwycony tuz po tym jak krazyl nad jeziorem, zanurkowal i zlapal sobie rybke:)
Trzeba miec ogrom szczescia i jednak cos dluzszego niz 200mm... aczkolwiek jak na manualne ostrzenie to az tak tragicznie nie wyszlo (tak sie pocieszam) :)
pozdrawiam
Ale... temat jest wyraznie o zdjeciach p13ki . Czemu nie zalozysz swojego wlasnego?Cytat:
Zamieszczone przez Rosolek
chcialem nawiazac do dyskusji na temat focenia w naturalnych warunkach i bardziej "synantropijnych" - moze troche zboczylem z opisem od glownego tematu, jezeli sie zle "wstrzelilem" to goraco przepraszam autora watku:)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Świetnie złapane, bardzo mi się podoba fotka, bardzo lubię drapieżniki .... :smile:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Co prawda temat dot. ptaków ale wieszam również innego latającego kolesia.
Koledzy focili w Góraszce (ja niestety w końcu nie mogłem pojechać :cry: ) więc znalazłem sobie taki śmigłowiec:
Jak widać można i takie okazy focić przy pomocy 100-400L :smile:
Tej kani jeszcze nie pokazywałem...
ani tej pustułki...
no piękna sztuka...Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Śmigłowiec rewelacyjny. To jedna z tych rzeczy, które nie wiedziałbym jak sfocić. Nie wyobrażam sobie, jak się da taką bestię złapać...
Tomasz, zawziąłem się, żeby uchwycić ważkę. Stałem z 1h nad stawem i próbowałem. Ręce już mi mdlały.
Przyjąłem następującą technikę:
AI Servo, wybór punktu AF auto, zdjęcia seryjne, IS mode2 (nawiasem mówiąc chyba w ogóle nie był potrzebny bo 1/1000 s. wyszła) i AV na największą dziurę + ISO400 no i +0.3EV.
Najpierw śledziłem obiekt na 100mm i stopniowo powiększałem zooma. W końcu udało się gdy na chwilkę zawisła. :razz:
I tak jest lekko przypalona od słońca :sad:
A przy okazji, ponieważ akurat rybki były dokarmiane to...
Ano jak widać można, mozna ...Cytat:
Napisał p13ka
Jak widać można i takie okazy focić przy pomocy 100-400L
Świetna fota :shock:
Opad szczeny :-o
GRATULUJE MISTRZU !!!
... a tak na marginesie to czy można prosić o taki sam "śmigłowiec" tylko z ostrymi świgiełkami :mrgreen: ( oczywiście w locie ).
Karpik też fajnisty, a tak jak Ty poliwałeś na tego "śmigłowca" tak ja od kilku miesięcy (z racji że jestem też z zamiłowania wędkarzem) poluję na pstrąga wychodzącego z wody za muchą, może za kilkanaście lat i mnie się poszczęści ;)
Pozdrawiam i jestem pełen uznania !!!
jak smiglowce na zdjeciach maka 'ostre' łopaty, to efekt nie jest moim zdaniem interesujacy, gdzyz obiekt 'wisi' nienaturalnie w powietrzu.Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Zdjecia b. mi sie podobaja.
Czapką po Ziemi.
p13ka, kania i pustulka wyszly rewelacyjnie :-)
Ostatnio fociłem 2. tygodniowego źrebaka. W robocie był
28-70/2.8L (1 fotka) i 100-400 (pozostałe fotki). Co sądzicie o kadrach bo do tego pierwszego otrzymałem uwagi, że za bardzo ścięty...
Ja to na koniach sie nie znam wiec nie bardzo wiedzialbym jak sie do takiego modela zabrac :roll:
Pierwsze faktycznie mocno ciete, drugie przeeksponowane (tak sie to powinno pisac? ;-) ). Chyba najfajniejsze dwa ostatnie, chociaz za bardzo z gory modela potraktowales ;-) O ile na ostatnim tak bardzo tego nie widac, to na przedostatnim az za bardzo. Ale nie polegalbym na swoim zdaniu, jesli chodzi o konie :mrgreen:
A tak poza tym to fajny model - siersc jak u karakula, no i te rzesy :shock:
Acha - usun paproszek z matrycy ;-) Przy pysku na pierwszym zdjeciu i nad zadem na przedostatnim go widac ;-)
Kavoo, dzięki za opinię. To moje pierwsze podejście do fotografowania koni. Muszę popatrzeć jak to robią inni.
Acha, ten paproch to mucha (sprawdzałem na full size) ale to nieważne. Powinienem był występlować... :-)
Wybor chyba sie automatycznie sam nasuwa - Ronceval :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
---------------
EDIT:
Ale od razu musze uprzedzic, ze w pierwszym lepszym z brzegu zdjeciu Roncevala jest wiecej PSucia niz w polowie mojego portfolio ;-)
To tak na wszelki wypadek, gdyby bebop albo ktos inny zachwycil sie TYM ZDJECIEM, by po chwili poczuc uklucie w sercu... bo to zdjecie pierwotnie TAK wygladalo ;-)
Żartujesz ? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
LOL to zalezy do czego pijesz - do plastikowego konia czy jego wlascicielki :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
To akurat jest porazka, ale generalnie gosc ma dobra reke do koni - ladnie kadruje i ma szczescie w chwytaniu ich w pieknych pozach :-)
Zobacz na zdjecia Zofii Raczkowskiej. Glownie Araby fotografuje, ale warto zobaczyc.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Jeśli dobrze pamiętam, to średni/wielki format?Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Jak mam byc szczery to nie wiem, ale widzialem kiedys Jej zdjecie i byl to jakis Canon, wiec na pewno 35mm.Cytat:
OK. Mnie się zaś ona kojarzy (ale nie wiem na 100% czy prawidłowo) z wielkoformatowymi kalendarzami o "końskiej" tematyce wydawanymi za tzw. komuny.Cytat:
Moze i tak :) Znalazlem zdjecie o ktorym mowilem pare postow wyzej http://www.artwebking.com/fotografia...aczkowska.html Wyglada mi to na maly obrazek...Cytat:
Tak, to na pewno ta sama osoba :grin: I na pewno trzyma w rączce małoobrazkową lustrzankę, więc w tym szczególe mogłem się pomylić.Cytat: