hej,
myśleliście może, aby wybrać sposród wszystkich zdjęć opublikowanych na forum i zrobić kalendarz na zbliżający się 2007 rok ?
w ogóle co sądzicie o tym pomyśle ? (:
Wersja do druku
hej,
myśleliście może, aby wybrać sposród wszystkich zdjęć opublikowanych na forum i zrobić kalendarz na zbliżający się 2007 rok ?
w ogóle co sądzicie o tym pomyśle ? (:
Tak tak, il fuoco myślał, ale na tym się skończyło ;-)
Tu podobne zajawki:
http://canon-board.info/showthread.p...light=periodyk
http://canon-board.info/showthread.p...light=periodyk
Swoją drogą być może z Nowym Rokiem il fuoco uderzy ponownie :mrgreen:
Te kalendarz to nie glupi pomysl :-D kolega sie zajmie wszystkim??
Hehe no to mozesz sobie jeszcze zarzyczysz posciele CB i reczniki :D wkoncu gwiazdka niedlugo
de ja vu prawie 12 mies ;-) jak bumerang - okres kalendarzy w pelni - zniwa sie zaczely :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=7439
Listopad to zdecydowanie za pozno na:
- rozpoczecie organizowania wyboru zdjec
- wybor projektu i przygotowanie takowego (nascienny, wiszacy,stojacy, maly, nabiurkowy, pionowy, poziomy, z notatkami, z imieninami, dwustronny, zszywany, sklejany, na kolkach, kieszonkowy, organizer itp itd)
- wybranie drukarni i namowienie takowej na wykonanie projektu
- w rozsadnej cenie to wszystko.
Zeby teraz wyszedl kalendarz na 2007 rok to potrzebna bylaby tyrania, najlepiej jednej osoby:
- osoba ta musialaby sie znac na przygotowaniu projektu kalendarza (grafik)
- miec pojecie o skladzie w drukarni (DTP ? )
- posiadac wlasna drukarnie/dostep do takowej (mozliwosc wcisniecia naglego projektu, niskie koszta)
- wybrac odgornie samemu zdjecia i styl kalendarza a potem tylko zaoferowac na sprzedaz.
Poniewaz na wspomniane w pierwszym akapicie przygotowania jest za pozno a wspomniany w drugim akapicie pomysl nie przejdzie (bo to ma byc kalendarz forumowy a nie jednej osoby, bo decyzja wspolna, bo wybor zdjec nie pasuje, bo ... ) to... proponuje zaczac organizacje kalendarza 2008 :roll: - projekt powinien byc gotowy do lipca, by drukarnia mogla przez sierpien wydrukowac w rozsadnej cenie i we wrzesniu/pazdzierniku dystrybucja.
Pomysł kalendarza jest dobry ale uwagi Viteza bardzo trafne. Tak naprawdę trzeba byłoby wybrać zdjęcia do końca sierpnia, we wrześniu zrobić projekt i zatwierdzić oraz wydrukować a dystrybować od października. Kiedy Metus wspominał, że inwestuje w drukarnie, może on podejmie sie tematu na rok 2008.
A może by kieliszki zrobić ?? Z logo canon i forum cb ?? Idealne na zjazd
ja generalnie korzystam z mojej szukaczki (u mnie w stopce ;) ) ale tez bylo ciezko to znalesc ;-) - ale sie dalo
Orientujecie sie jakie są ceny druku kalendarzy przy nieduzych ilosciach 300-500 sztuk (dobra jakosc kalendarzy)? Czy ktos z Was ma na tym polu jakie doświadczenie?
Można zareklamować jakąś drukarnie (mnie interesuje na terenie małopolski).
znajomy zamawiał podobną ilość kalendarzy w jednej z Warszawskich firm poligraficznych i koszt wytworzenia tak niedużej partii dobrej kaości kalendarzy oscylował podoooobno w okolicach 40PLN/szt :/ Wydaje mi się,ze to sporo jak za 12 kart z pracami za ktore poligrafia nie musi płacić bo zdjęcia wykonali sami forumowicze i oczywiście nie było mowy o żadnej kasie za foto :/
Jakby co to moge przygotowac projekt i zrobic wszystko pod sam druk. Kwestie wybory zdjec pozostawiam innym. Czas realizacji projektu...hmm... mysle, ze w 5 dni sie wyrobie (mam niestety dosc zawalony grafik i doskwiera mi brak czasu wolnego)
pzdr,
Na forum.miau.pl jak robilismy kalendarze na 2006 rok to znalazla sie jedna drukarnia po znajomosci, bodajze z Łodzi, naklad 1000szt i wychodzilo o ile dobrze pamietam ok 17zl/szt... ale musialbym poszukac.
Nie po znajomosci i cena mocno zalezy od terminu, rodzaju wydruku (wielkosc, ilosc kolorow, rodzaj papieru, czy dwustronny itp) to ok 30-40zl/szt jesli format nascienny lub wiekszy :roll: .
Wchodząc do pierwszej lepszej księgarni można zobaczyć kalendarze w nienajgorszej jakości w cenach nawet poniżej 10zł. A zarobić musi jeszcze na tym wydawca oraz księgarnia. Czy duży nakład potrafi tak aż obniżyć ceny??
Ale tutaj nie jest kwestia drukarni, nakładu czy składu DTP. Tu jest problem z organizacją zbiórki fotek i ich wybraniem w jakiś uczciwy sposób. Rok temu jak było już tak późno wyszły propozycje żeby na wiosnę gromadzić zdjęcia i tak mamy jesień i kolejna propozycja żeby t ozrobić na wiosnę ;). Pewnie brakuje osoby która by się tym bałaganem chciała zająć bo chętnych do składu i szukania taniej drukarni jest wielu. To może zacznijmy zbieranie zdjęć już teraz i na wiosnę wybierzemy :mrgreen:.
Trudno z góry określić co by się w kalendarzu miało znaleźć i ile fotek. Każdy z forum by chciał aby jedna z jego fotek trafiła do kalendarza dlatego strony powinny być ciekawe z dużą ilościa mniejszych i większych zdjęć o podobnej tematyce an dany miesiąc.
KuchateK zgłosil sie nie na ochotnika że uruchomi w szybkim niezbyt precyzyjnym terminie stronkę gdzie będzie można wysyłać swoje zdjęcia. Jak będziemy mieli materialy to pomyślimy co z nich można fajnego zrobić. Jeśli faktycznie będzie się dało zebrać 200-300 chetnych na kalendarze to jest sens, spróbuję zadziałać w takiej zaprzyjazionej drukarni w Rzeszowie, mają dobre ceny i znam dyrektorkę ;). Porównamy z innymi ofertami i wybierzemy najlepszą. Szykujcie swoje najlepsze zdjęcia... :)