jak trzeba oświetlić zdjecie żeby światło było jak na tych; http://www.worldpressphoto.com/index...bandwidth=high
????:wink:
Wersja do druku
jak trzeba oświetlić zdjecie żeby światło było jak na tych; http://www.worldpressphoto.com/index...bandwidth=high
????:wink:
trzeba ustwaic modela niedaleko okna w pochmurny listopadowy dzien
mam dwie lampy, + błyskowa wbudowana oczywiście w aparat;D, więc jak za pomocą tego sprzętu to zrobić??:D oczywiście pomysł z oknem niezły;)
Wazna jest jeszcze kwestia "osprzetu" do tych lamp. Swiatlem skierowanym raczej trudno bedzie osiagnac taki efekt.
mam dwie parasolki odbijające do tego-- trochę to prowizorycznie zrobione ale działa w miare, znaczy na razie w fazie testów;D
Z tego co ja widze na tym zdjeciu to motyw oswietlony jest przednio-lekko bocznie (z prawej strony) ;) Ale z sila poszczegulnych lamp musisz pokombinowac.
czemu wy tak kombinujecie? toz wystarczy gleboko w oczy spojrzec i wszystko widac.
jesli mnie, nietomnego w kwestiach studyjnych czleczyne, wzrok nie myli, to kawalek soft boxa z gory od lewej (fotografa) i voila...
EDIT: albo od dolu od prawej na jednej focie, choc tam moglo byc tez wyrownane czyms nad glowa modela
a co potem z obróbką?? macie jakieś pomysły jak mogła wyglądać??<--chodzi mi o ogólniki(naprowadzające);)
Ja się tam absolutnie nie znam ale wygląda to jak zabawa z shadow/highlights w PSie ;)
no właśnie chodzi mi o ciemnie-- Photoshop;D:D
hmmmm...faktura skóry na tych zdjęciach jest bardzo specyficzna....
znaczy w internecie tego nie widać--ale pamiętam jeszcze z wystawy gdzie w sporym powiększeniu były te fotki;D
czasem wystarczy zrobic zdjecie przez odpowiednifiltr, zeby byla silnie zaznaczona faktura skory. i zadnych komplikacji szopowych tu nie potrzeba
w czarno-bialej fotografii do akcentowania nierownosci skory sluza filtry zolty/pomaranczowy/czerwony - w zaleznosci od sily efektu ktory chce sie uzyskac :)
hmmm.tylko że nie mam filtrów takich....wiec muszę sobie poradzić z PS.... są jakieś specjalne techniki do tego?
Sciaganie koloru z przewaga kanalu niebieskiego to moze byc pierwszy krok. Mozesz sobieporobic wartstwy z wyciagu z wszystkich trzech kanalow (albo glownie niebieskiego i zielonego) i poodkrywac je za pomaca pedzla i masek.
hmmm, i w poszczególnych miejscach odsłaniać poszczególne warsty..... popróbuję popróbuję....;]
a coś żeby uwydatnić fakture skóry?
czyli masz kase na nietaniego Photoshopa, a 20zl na sowiecki filtr z Allegro, oszczedzajacy na dodatek czas przy obrobce - nie?
nie rozumiem tego :)
inna kwestia, ze w 20D i nowsze modele sa wbudowane filtry czarno-biale :)
jejku po prostu nie mam tych filtrów , potrzebuje na teraz info;]
jak to wbudowane filtry?? w jaki sposób?;)
wlasnie mysle ze to efekt foto cz/b i fitru (klisa i filtr ) oswietlenie zostalo wypatrzone ;)
litosci... instrukcji do aparatu tez nie masz? :)
albo RTM albo szukaj na www.dpreview.com
nie mam 20D wiec nie powiem (czarno-biale zdjecia robie na Profoto BW i z fizycznym filtrem zoltym gdy trzeba), ale jak znam zycie to pewnie gdzies przy parametrach obrazu, wzglednie Picture Style'ach
Prawda ze prosciej. Ale po co? Ta metoda bardzo uboga. Sama rzadko ja stosuje, raczej bawiac sie wyciagami z warswt i maskami. Ma to przewage nad channel mixer, taka, ze w jedne czeci obrazu mozesz zastosowac inna mieszanine wyciagow z kolorow niz w innej czesci. Chanel mixer traktuje caly obraz tak samo.
Tak wiec pierwszy krok to sciaganie koloru, a potem, po splaszczeniu obrazu mozna jeszcze uwypuklic szczegoly za pomoca roznych sposobow miesznia warstw.
Moj kolega opisał fajna metode konwersji do BW w PS.
Moze was zainterere
http://www.waldekmis.pl/readarticle.php?article_id=4
albo wtyczka do PS B&W converter v. 3 POLECAM
trampek - mowisz o tej co Tri-X czy Delte symuluje? bo tej mialem kiedys wersje demo i potwierdzam, ze full wypas... az sobie postanowilem kiedys kupic pelna
producent to theimagefactory
edit: swiatlo zastane 85/1,8 i wtyczka
gdzie możan ściągnąć te wtyczki? bo coś w sieci znaleźć dobrego linku nie mogę.......
toż to jakiś koszmar. :/
mikeqp - tak sobie czytam i czytam i czegoś tu nie rozumiem - taka mała uwaga
za to się płaci - za Photoshopa też - nie zapominaj o tym, to tak jabyś zrobił zdjęcie (napocił się przy nim, namęczył i asystentowi kase zapłacił za trzymanie torby ze sprzętem), rozprowadzałbyś kopie dobrego zdjęcia, a ja bezwstydnie ukradł Ci je - za to się płaci
na stronie producenta
ściągnąłem wersje demo, ale kurczę nie wiem jak ją uruchomic--tzn rozpakowałem ją klikam na ikonke i włącza mi się PS(7) i co teraz??
*JUŻ SOBIE PORADZIŁEM:) dzięki
Wiem że to pytanie nie na miejscu ale czy ktoś ma serial key do ConvertToBW Pro v3.0??
masz racje - nie na miejscu
BOLID, pierwsze ostrzezenie wygasajace na 6 mies. za nieznajomosc regulaminu
i prosze wrocic do tematu watku
moje pierwsze dzisiejsze podejście;]
http://nocarz.getphoto.pl/index.php?...=408289#325789
co sądzicie? jakieś sugestie co do ustawienia światła? obróbki?
zaznaczam że to tylko próbna fota bez żadnych przygotowań itp;)