Witam
A może każdy z nas pokaże swoje jedno najlepsze zdjęcie wykonane w 2004 roku?Może szanowni Admini zajmą się techniczną stroną?Na zagranicznych forach można zobaczyć dużo ciekawych zdjęć.
Jurek
Wersja do druku
Witam
A może każdy z nas pokaże swoje jedno najlepsze zdjęcie wykonane w 2004 roku?Może szanowni Admini zajmą się techniczną stroną?Na zagranicznych forach można zobaczyć dużo ciekawych zdjęć.
Jurek
Wiesz jak to się elegancko mówi - Najlepsze jest to zdjęcie którego jeszcze nie zrobiła(e)m! :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Jerzy
Czyli skoro konkurs ma być na fotę z 2004 to masz już mało czasu. Możnaby ten konkurs na styczeń zaplanować.
Super, kto będzie oceniał i wg jakich kryteriów.
Może w formie Ankiety!
Albo w formie Jury moderatorsko-adminowego ;)
Co to za jury.
Niech do Moderatora chętni prześla linki do fotek NA PRIVA, Moderator niech zrobi ankietę, gdzie umieści odnośniki do tychże zgłoszonych fotek.
W Ankiecie wg kolejności zgłoszeń zostaną wpisane tytuły zgłoszonych prac.
i będzie można głosować!!!
Głosować będzie mógł każdy zarejestrowany użytkownik forum.
trzeba ustalić ramy czasowe.
Propozycja - do 31 stycznia napływ prac.
Od 5 lutego wystawienie prac do oceny.
czas trwania - 7 dni
jezeli przce mozna bedzie przesylac do 31 stycznia - to dlaczego publikacja dopiero 5 lutego ??? - trzeba podac jaki rozmiar ma miec zdjecie i wklejenie go-ich nie powinno zajac wiecej niz jeden dzien - no moze tydzien - bo nie wierze aby byla niesamowita ilosc prac.
To była propozycja.
zdjęcie musi być w formacie JPG, maksymalna szerokość wynosi 680 pikseli, maksymalna wysokość wynosi 600 pikseli a maksymalny rozmiar to 125kb.
Zgłoszenia do 30 stycznia - niedziela.
Wystawienie do konkursu - 2 luty.
o i to jest TO !!! dobra panie i panowie - przegladac archiwa :)
Wpłynęła do mnie właśnie 1 fotka.
Czy ktoś jeszcze??
mamy jeszcze troszke czasu :)
Vote yes za takim rozwiazaniem. Wysylac do Aszu 8) .Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Ja swoja podesle pod koniec terminu :twisted: .
kurcze ciezko bedzie wybrac ta JEDNA fotke :? mozna kilka ? ;-)
To nie lepiej użyć funkcjonalność albumu - tam jest zaimplementowany system do oddawania glosów na zdjęcie ?
ja myślę, że lepiej
to co? wrzucamy?
Wrzucamy do albumu... tylko musimy poczekac az hazan doda odpowiednia kategorie :roll:
Widze, ze procedura tworzenia nowej kategorii w albumie jest strasznie skomplikowana i dlugotrwala ;-) No nic... czekamy ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez 27 grudnia
Przeprasza moja wina - zapomniałem - jest już gotowa nowa kategoria - zapraszam do dodawania zdjęc ( rozumiem że dodajemy tylko jedno wlasne zdjęcie)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Mechanizm do oceniani i dodawania komentarzy jest dostepny pod zdjeciem.
Cos miniaturki (a wlasciwie miniaturka) dziwnie wygldaja, ale nie wiem czego to jest wina.
A na razie to pieknie wyglada - jest zdjecie Viteza a nad nim "Zdjecie roku 2004". Qurcze- moglem ja pierwszy wyslac, to bym sie przynajmniej chwile nacieszyl :)
hej mam pytanko, gdzie jest ten dzialik z tymi zdjatkami do konkursu??
moze ktos wrzuci jakis link :)
z gory dzieki
pozdrawiam
http://canon-board.info/album.php catch :)
Moim skromnym zdaniem dopuszczalna szerokosc i wysokosc zdjecia jest OK, ale maksymalny rozmiar pliku powoduje, ze trzeba je strasznie kompresowac co mocno odbija sie na jakosci :(
To zamiesc o 100 pikseli mniejsze ale mniej skompresowane. Poza tym zapisuj bez exifa - on tez zzera pare kB.Cytat:
Zamieszczone przez tsz01
Jesli chodzi o rozmiar w px, to limity w konkursie maja ta sama wade co na plfoto - faworyzuja kadry poziome. IMHO powinno byc ograniczenie dlugosci dluzszego boku, nie konkretnego wymiaru.
swieta prawda. taka dyskryminacja pionu jest jakos szczegolnie popularna w necie :(Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
a co z poprawkami w photoshop'ie i tym podobnym, to ma byc zdjecie czy praca z photoshopa(?) imho warto cos na ten temat powiedziec
nie sadzisz ze liczy sie efekt koncowy? jasne jest, ze grafik oceniac nie bedziemy.. ale to jak kto zdjecie obrobi to juz jego sprawa... a jak ktos bedzie uwazal ze przesadzil to moze po prostu nie glosowac
imo takie ograniczenie jest nie na miejscu biorac pod uwage iz wiekszosc userow tego forum uzywa sprzetu cyfrowego i wszystkie zdjecia sa poddawane mniejszej badz wiekszej obrobce
pelny kadr czy nie, edytowany w szopie czy nie - kogo to tak naprawde obchodzi? ogladasz zawsze efekt koncowy... zamierzony lub nie...
Dokładnie. Na tej samej zasadzie można by równie dobrze stwierdzic, że można wystawiać tylko oryginalne JPEG z aparatu! No bo przecież np. "wywoływując" z RAW można w końcu znacznie zmienić treść zdjęcia - "poprawić" kolory, kontrast, wyostrzyć/rozmiekczyć, zrobic sepię/BW....Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
no racja, publika wybierze najlepsze zdjecie i to chyba jest najlepsze rozwiazanie, poruszylem ten temat tylko dlatego bo zastanawia mnie czy na przyklad to
http://www.pbase.com/image/36039843
http://www.pbase.com/image/30834646
http://www.pbase.com/image/33761044
sa jeszcze zdjecia czy juz prace grafikow, kiedys widzialem cos duzo bardziej abstrakcyjnego wystawionego na konkurs, to byl kot na tle ksiezyca, i raczej nie bylo to zdjecie, cala praca zostala wykonana w jakis sofcie
Yasin, czy to masz na myśli? http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=381680Cytat:
Zamieszczone przez yasin
tak to chyba ta fota, wyglada to rewelacyjnie, ale w przypadku konkursow powinny byc imho dwie kategorie - free style (wszystko dozwolone) i druga kategoria zezwalajaca na male poprawki (wyciagniecie czegos z cienia, wykadrowanie, itp.)
Może i tak... w końcu konkurs nazywa się: "ZDJĘCIE roku 2004" :PCytat:
Zamieszczone przez yasin
Konkurs właśnie się zaczał - zapraszam wszystkich do dodawania swoich prac - termin i zasady sa w regulaminie.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
No to fajnie - pewnie swoją fotkę wrzucę...
W regulaminie wyczytałem:
4b. Każdy z oceniających proszony jest o poważne potraktowanie oceny i nie wystawiania jej kierując się sympatia czy antypatia do autora
Jest to oczywiście słuszne, ale mało realne... ludzie mają swoje sympatie i antypatie... nawet jak się do tego nie przyznają...
Najlepiej żeby nie było widać podpisu autora zdjęcia aż do zakończenia głosowania - wtedy głosowanie było by sprawiedliwe w 100 %
To jest prosba - moze komus choc troche naprostuje wizje.Cytat:
Zamieszczone przez easyrider
A co do ukrycia podpisu autora zdjecia, byla juz o tym mowa - nie ma poki co takiej technicznej mozliwosci.
Ja bede konsekwentny i nadal bede obstawal przy propozycji muflona, ktora byla IMHO najsensowniejsza. Galeria forumowa ma wiele dosc istotnych wad:
1. mozliwosc wielokrotnego glosowania na jedno zdjecie,
2. mozliwosc glosowania na swoje zdjecie,
3. kompletna anonimowosc glosujacych, powodujaca bezkarnosc tych, ktorzy skorzystaja z wad nr 1 i 2,
4. ranking zdjec na podstawie sredniej ocen, co nie zawsze jest miarodajne (zwlaszcza, jesli jest duza roznica w ilosci oddanych glosow miedzy poszczegolnymi zdjeciami).
Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, ze moje gadanie nie odniesie zadnego skutku (a zwlaszcza takiego, o jaki mogloby mi ewentualnie chodzic :lol:), ale nie moglem sie powstrzymac przed zasygnalizowaniem ulomnosci zasad konkursu ;-)
Nie wiedziałem tego. No to jest gorzej niż myślałem. Dlatego wciąż popieram plebiscyt wg Muflona.Cytat:
1. mozliwosc wielokrotnego glosowania na jedno zdjecie,
I wlasnie dlatego jednak nie wezme udzialu.Cytat:
Zamieszczone przez easyrider
Mimo smileyow (hi muflon, tak, pamietam jak soczyscie zalowales ze ignore kiepsko dziala bo inaczej dawno bys mial mnie na liscie ignorowanych) - nie wierze w sprawiedliwa ocene fotek co niektorych bardziej aktywnych uczestnikow forum.
Chyba ze stworze sobie nowego uzytkownika - specjalnie na anonimowe wrzucanie fotek ;)
ad1 zagłosuj prosze dwa razy na to samo zdjecie - sprawdz najpierw zanim cos napiszeszCytat:
Zamieszczone przez kavoo
ad2 nie glosuj i inni niche nie glosuja - zreszt nie ma znaczenie jeden glos przy 50
ad3 nikt nie jest anonimowy - wiem na ktore zdjecie kto glosowal - jest to w bazie danych
ad4 o roznicy juz pisalem jesli beda jakies niejasnosci sprawdze recznie ilosc glosow
Temat regulaminu juz jest zamkniety - a konkurs wystartowal na takich zasadach jakie sa opisane - sorry ale bez jakies decyzji nigdy bysmy nie zaczeli (no a demokracja w takich wyborach jest najgorszym pomocnikiem).
Cos ci sie chyba pomylilo. Po ocenie danego zdjecia przy kolejnej probie wystawienia jeszcze raz oceny masz "juz oceniles to zdjecie" . Masz tylko mozliwosc wielokrotnego komentowania, ale oceniania - nie.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Za to mozliwosc oceny wlasnego zdjecia to dosc powazny bug :? .
vitez - zrobisz jak zechcesz - ale nie rob foch - myslisz ze inni tylko czekaj zeby Ci dokopac ? - zreszta twoja sprawa ale ja nie rozumiem czego tu sie bac (poza krytyka:)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Widac za malo siedzisz na forum ;) . Ale w skrocie ci odpowiem: tak.Cytat:
Zamieszczone przez hazan
Nie boje sie krytyki - moje zdjecia sa ogolnodostepne, kazdy moze je skrytykowac w moim watku w podforum z Galeriami :P .Cytat:
nie rozumiem czego tu sie bac (poza krytyka:)
Twierdze tylko ze zdjecia niektorych osob moga byc zbyt subiektywnie oceniane w konkursie na podstawie osobistych animozji a nie zawartosci zdjecia.
Nie da sie tego uniknac bez ukrywania autora zdjecia, dlatego bojkotuje konkursy w ktorych tego typu niedociagniecia wystepuja 8) .
Tus sie troche ubawilem - a bojkotuj - tylko to raczej strata dla Ciebie bo inni beda mieli fajna zabawe (tak myśle) - no i nadal nie moge Cie zrozumiec - ale twoj sprawa.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Vitez, nie popadaj w psychozę - tutaj, wbrew temu co Ci sie byc może wydaje, są naprawdę dorośli ludzie. To co sądzę na Twój temat ma sie nijak do tego co sądzę na temat Twoich zdjęć.Cytat:
hazan napisał:
myslisz ze inni tylko czekaj zeby Ci dokopac ?
Widac za malo siedzisz na forum . Ale w skrocie ci odpowiem: tak.
A ja twierdzę, że jeśli "niektóre osoby" wystawią wybitne prace, to te prace wygrają, tym bardziej, że ocena jest wystawiana dwukrotnie - raz przez uczestników, dwa przez jury.Cytat:
Twierdze tylko ze zdjecia niektorych osob moga byc zbyt subiektywnie oceniane w konkursie na podstawie osobistych animozji a nie zawartosci zdjecia.
To jakaś nowość, bo dałbym sobie rekę obciąć, że widziałem Twoje zdjecie wstawione jako pierwsze w poprzedniej galerii konkursowej :shock:Cytat:
Nie da sie tego uniknac bez ukrywania autora zdjecia, dlatego bojkotuje konkursy w ktorych tego typu niedociagniecia wystepuja
Vitez uważam, że Twoje insynuacje obrażają "co niektórych aktywnych" i są zwykłym przejawem Twoich obaw jak wypadniesz na tle innych. Jeśli chodzi o mnie to mogę Ci obiecać następującą rzecz - jeśli wystawione przez Ciebie zdjecie będzie zasługiwało na 5, to postawię Ci 5, jeśli nie, to wstrzymam sie od głosu. Jesli oprócz mojej skromnej osoby (no i oczywiście Muflona) są inne "co niektóre aktywne" osoby, to wypowiedz się, kogo niesprawiedliwych ocen się obawiasz, a ja postaram się ich przekonać aby przyłaczyli się do mojego zobowiązania (Vitez, tylko nie mów mi, że wszyscy sie czają na Ciebie, bo wtedy sprawa jest dużo bardziej skomplikowana niż podejrzewałem).Cytat:
Mimo smileyow (hi muflon, tak, pamietam jak soczyscie zalowales ze ignore kiepsko dziala bo inaczej dawno bys mial mnie na liscie ignorowanych) - nie wierze w sprawiedliwa ocene fotek co niektorych bardziej aktywnych uczestnikow forum.
Arkan
Niech zgadnę. Ja też jestem podejrzany przez Viteza... W końcu stwierdził, że jestem biased. Ale pomysł Arkana nie jest najlepszy, bo gdyby wszyscy się podłączyli, to Vitez miałby w ten sposób zawyżoną średnia ocen. Zresztą wstrzymywanie się od oceniania byłoby niezgodne z regulaminem i narażałoby nas na gniew Hazana.
Może lepiej, że Vitez nie wystawia foty. Zaoszczędzi roboty Hazanowi, który mógłby się znaleść w roli IPN i weryfikować nasze oświadczenia typu: "To nie ja wstawiłem tą niską ocenę! Vitez nie bij. ;)"
...a my święty spokój, teraz i przy następnych konkursach :wink: Musimy go jakos zachecić, bo to już 3 konkurs który bojkotuje (przy poprzednim nie startował bo nie lubi kisielu, a zapałka brak pomysłu). Na propozycję focenia światecznego był też nie teges, więc jest dla mnie absolutnie jasne, że musimy go jakoś ośmielić. Pomysłem natchnął mnie mój synek, który na PS2 tak długo boi sie grać w Transformers, jak długo nie wklepię mu kodów max-life i max-ammo, a wtedy nie ma wiekszego kozaka w całej okolicy :mrgreen:Cytat:
bo gdyby wszyscy się podłączyli, to Vitez miałby w ten sposób zawyżoną średnia ocen
A ja, skoro już zostałem zaliczony do "tych złych" :D, to dodam jeszcze, że w związku z tym, że poprzednia fotka nie wywołała entuzjazmu, tym razem spróbuję z inną :mrgreen:
Dobrze widziales. To byl blad, ktorego nie chce powtarzac 8) .Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Co do radochy uczestniczenia w konkursie o ktorej hazan pisze - a ocenianie i komentowanie zdjec nie jest radocha? :P
IMO błędny był wybór zdjęcia, a nie fakt jego wystawienia. Masz dużo lepsze zdjęcia.Cytat:
To byl blad, ktorego nie chce powtarzac .
To tak jak w sporcie - dwie główne grupy to zawodnicy i działacze, a jak wszyscy wiemy bycie działaczem w wieku 24 lat to radocha jak cholera :wink: :mrgreen:Cytat:
a ocenianie i komentowanie zdjec nie jest radocha?