http://www.pstryk.com.pl/opis/3286
W szoku jestem, ale jest. :lol:
Wersja do druku
http://www.pstryk.com.pl/opis/3286
W szoku jestem, ale jest. :lol:
na allegro dostepny juz jest od pewnego czasu ...faktycznie szok ...i do tego z BG-E1 i kitowcem USM! ...echhh ...ale czy on bedzie robil lepsze zdjecia od mojej srebrnej mydelniczki? :wink: :mrgreen:
na pewno przyjemniejszy dla oka, ale nie łudźmy się, to samo szajseo co srebrniak :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
Miałem okazję być wczoraj na szumnej imprezie medialnej pt. "Róże Gali", czyli sceny z życia klubu wzajemnej adoracji. Spośród fotografów, zawodowców jak domniamywam, dwóch posługiwało się 300D w jak najbardziej srebrnym opakowaniu. Oczywiście uzbrojonymi w L-ki. Nie jest więc chyba tak że srebrna obudowa trzysetki wywołuje jakiś ostracyzm czy, używając ulubionego sformułowania szacownej pani minister Jarugi-Nowackiej, "społeczne wykluczenie". Dla mnie czarny kolor nie byłby wart dopłaty rzędu 800 zł. Jeśli black 300 D w Pstryku.pl kosztuje 4800 zł, to już wolałbym dorzucić 1000 zł i dogadać się z kimś żeby przywiózł mi 20D z US. Dolar po 3,12 zł, to nie będzie trwało wiecznie.
zdecydowanie byli to domorośli fotograficy, żadna porządna firma nie wzięłaby tego do rękiCytat:
Zamieszczone przez Jarl Bjorn
choć kolor kusi to wnętrze odpycha, olewa blacka w całej rozciągłości
Dolar powiadasz? stawiam 2,80 wiosną następnego roku, najpóźniej latem, zależy jeszcze jak u nas wybory sie potoczą, jak będzie dobra publika to na pewno, destabilizacja Iraku na pewno w tym pomoże...
Taaa ...
Ciekawe czy końcowy efekt black to dobra farba :)
Czy czasami po paru dniach nie zacznie się pokazywać jej srebrny kolorek a czerń brudzić czyste łapki fotografa :)
A może canon użył innego plastiku i 300D BLACK nie trzeszczy tak ...
pozdrawiam
Ja to widzę od strony franka szwajcarskiego - i to nie złotówka się wzmacnia, ale dolar leci na łeb. I myślę, że od sytuacji w Polsce to aż tak wiele nie zalezy.. bardziej od dalszego debilizmu GWB. 2.80 zgoda, ale nie na wiosnę. Powiedzmy gdzies w czerwcu :)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
[ Dodano: 02-12-2004, 10:40 ]
Hmm.. tak sie zastanawiam.. chyba własnie Tytus uświadomił mi jeden pozytywny efekt ostatnich wyborów w US :mrgreen:
>>zdecydowanie byli to domorośli fotograficy, żadna porządna firma nie wzięłaby tego do ręki>>
Legitymacji im nie sprawdzałem ale na tego typu zamknięte imprezy nie są raczej wpuszczani hobbyści żeby sobie popstrykać. Wg mnie kryterium podziału zawodowiec (czy profesjonalista jak kto woli) – fotoamator polega na tym że ten pierwszy zarabia na swojej twórczości a drugi nie. Czyli jeśli dany fotograf zdoła "upchnąć" swoje zdjęcia w agencjach mimo że były robione "tylko" 300D, czyli krótko mówiąc pozytywnie zweryfikuje go rynek, to jest zawodowcem i nie ma o czym mówić. Jakość to inna kwestia, np. zdjęcia na wielu fotoamatorskich galeriach w necie są często o niebo lepsze niż np. to co za duże pieniądze sprzedaje "superzawodowiec" Zenon Żyburtowicz w sprzedawanym w Empikach albumie "Najpiękniejsze Dwory Polskie", gdzie spora część fotek jest po prostu skopana.
Co do USD, 2,8 PLN na wiosnę to odważna hipoteza. Będą zawirowania.
a czerwiec to co jak nie wiosna?Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Chyba na Alasce ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
ja nie mówię o kwitnieniu wiśni tylko o kalendarzu - wiosna - 21 marca - 22 czerwcaCytat:
chyba jednak złotówka sie umacnia... nie tylko dolar leci na łeb ale znaczna większość walut jak np euro czy funciak brytyjskiCytat:
Hmm, faktycznie, ostatnie parę tygodni rzeczywiście PLN idzie w górę.Cytat:
Zamieszczone przez sergi
a wg mnie coś w tym czarnym 300D poprawili z ostrością i AF - z moim byłym sreberkiem nie było źle, ale jak zobaczyłem foty z czarnego to odczucie miałem, że coś jest lepiej z ostrością na tych fotkach :D efekt był świetny z podpiętym kitem - zero mydła
Pstryk chyba naiwniakow szuka na czarny kolor ;) .Cytat:
Zamieszczone przez Jarl Bjorn
Za body srebrne+BG+18-55+karta 256 zycza sobie 4260zl a za body czarne+BG+18-55 USM+karta 64MB licza sobie 4800 :shock: ... prawie 600zl doplaty tylko z kit USM i kolor czarny... ale to specyficzna cena tego sklepu. Na Allegro sa ceny o wiele bardziej wyrownane: 300D black limited zestaw taki jak w pstryku = 4290zl, 300D srebrny z BG itp zestaw taki jak w pstryku = 4500zl ... hmmm :twisted: . Ceny przykladowe, udowadniajace tylko ze nie oplaca sie brac niektorych 'nowosci' w pstryku bo tam naiwniakow szukaja 8)
no ale co ty porównujesz sklep z allegro? :) gdy na allegro zacznie się rozmowa o fakturach to od razu ceny zaczynają sie zbliżać się do tych sklepowych- sklep to sklep, allegro to allegroCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Mimo wszystko gdybym miał brać w sklepie (faktura) to dopłaciłbym te 600PLN chociażby ze względu na USM a nie czarny kolor.
Hehe... dobre :DCytat:
Zamieszczone przez dzi
Duzo sklepow internetowych wystawie sie na Allegro. Wielu wystawcow z Allegro ma zalozone swoje "sklepy internetowe" .
Nie roznia sie prawie niczym
W tym przypoadku cene ktora podalem to od bardzo znanego, popularnego i polecanego sprzedawcy - Grossmana.
Daje on tak samo jak pstryk gwarancje, instrukcje PL ogolnie zestaw jest identyczny.
Jest tylko jedna roznica - cena.
Jesli wolisz przeplacac prawie 600zl tylko dlatego "bo to pstryk a nie sprzedawca z Allegro" , jesli cie na to stac - to prosze bardzo.
Ale kazda osoba choc odrobine doswiadczona w zakupach internetowych wie ze od niektorych sprzedawcow na Allegro mozna brac w ciemno i otrzyma sie lepsza obsluge niz w niejednym sklepie internetowym a po nizszej cenie :roll: .
ehh :D miałem na myśli sklep nieinternetowy (pomieszczenie + wystawa, sprzedawca itd..) a nie internetowy, wiec nastąpiło nieporozumienie
Tak jak mówiłem - chodziło mi o to, że wolę fakturę (jak Grossman wystawia to fajnie) i więcej 600 zeta niż bez i mniej. ;)Cytat:
Jesli wolisz przeplacac prawie 600zl tylko dlatego "bo to pstryk a nie sprzedawca z Allegro" , jesli cie na to stac - to prosze bardzo.
Cholera - 1D Mk2 jest teraz po $3800, czyli jakieś 11932PLN. Może jednak przejadę się do USA? :P
Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ostatnio szukałem ładowarki i kilku aku. znalazłem sobie na allegro sprzedawcę z siedziba w warszawie - pędzie po zakupy... po wejściu do sklepiku widzę ze asortyment podobny ale ceny jakieś dziwne (ładowarka kosztującą na allegro 170zł w sklepiku ~230zł). Zacząłem rozmawiać dopytywać, marudzi nagle padło z mych ust słowo allegro i w tym momencie ceny w sklepiku zrobiły się allegrowe. Bardzo mnie to ucieszyło. Po czym nieśmiało zapytałem o fakturę. Sądziłem ze w tym momencie ceny znów wrócą do poziomu tych z początku wizyty, ale nie, pozostały na poziomnie tych z allegro. Wiec jak widać nie jest zle.
No to co sie czepiasz, ja porownywalem sklep internetowy (pstryk.com.pl) a nie "naturalny" .Cytat:
Zamieszczone przez dzi
Poza tym sporo jest sklepow internetowych z nizszymi cenami niz "na zywo" a z faktura, gwarancja PL itp (np agito.com.pl - niestety juz nie maja czarnego 300D a mieli go w naprawde dobrej cenie) . Dlaczego? Bo koszta prowadzenia takiego sklepu sa nizsze.
Co do sklepow dualnych - tzn nizsze ceny na necie a wyzsze na zywo to kwestia dostosowania cen do srodowiska w jakim sa oglaszane.
Jak ktos kupuje i sprawdza ceny w necie to ceny nizsze by sprostac konkurencji, a jednoczenie prowadzac sklep dla ludzi "z ulicy" np w Warszawie - ceny sa rowniez rowne z konkurencja... tylko z ta konkurencja rowniez prowadzaca sklepy "na zywo" a nie konkurencja internetowa. Ot taka mala schizofrenia na ktorej traca klienci nieinternetowi a wchodzacy do sklepow z ulicy :? . I to sie raczej nie wyrowna - koszta prowadzenia sklepu na zywo sa wyzsze, a prowadzenie sprzedazy prze itnernet to tylko uzupelnienie oferty by tylko zwiekszyc obszar docelowy.
I niedługo już niebędzie tych małych przyjemnych sklepików gdzie człowiek może pogadać ze sprzedawcą, tylko same Media Markty i duże sieci sklepów (internetowych też). :cry:
Niestety masz rację ;-(Cytat:
Zamieszczone przez Mori
Ale póki co, ja wolę zapłacić nieco więcej właśnie w takim "małym przyjemnym sklepiku". Moje kupowanie 20D wyglądało tak:
- z założenia nie kupowałem w sieci (bez możliwości sprawdzenia przed zakupem)
- najpierw znalazłem "najtańszy sklep w mieście". Facet ściemniał, że "mam, ale są już zarezerwowane", "canon ma problemy z dostawą", "najlepiej wpłacić zaliczkę i poczekac tydzień" itp. Podziękowałem - rok temu wpłaciłem mu zaliczkę na 10D i co tydzień dowiadywałem się, że "jeszcze tydzień". I więcej tam nie wrócę.
- wkurzyłem się i poszedłem do pierwszego napotkanego sklepu (różnica +150CHF). Posiedziałem, pogadałem, dostałem od ręki body, z możliwością przetestowania na miejscu (z moimi lensami), dostęp do statywu, komputera etc. I zapewnienie że jeśli mimo wszystko po dokładnym sprawdzeniu coś będzie nie tak - mam przyjść, wymienią.
Vitez, może stali klienci (zwłaszcza tak "wpływowi" i "kształtujący opinię" jak Ty :-)) mają u TIP'ów specjalne warunki. Ale przeciętnie na Allegro nie wyobrażam sobie takiej możliwości/sytuacji... a przynajmniej nie bez odrobiny kombinacji.
Internet to tez zycie - tu tez trzeba kombinowac jak w zyciu, wiec co sie dziwisz? :twisted:Cytat:
już się 10D znudziło?Cytat:
Poniekąd ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
PS. cytuj oszczędniej - już któryś raz cytujesz cały post, po to żeby dodać kilka słów...
http://usenet.gazeta.pl/usenet/1,47944,1709961.htmlCytat:
Zamieszczone przez Tytus
A dokladniej: "Pilnuj odpowiedniego cytowania listu, na który odpowiadasz. Cytuj tylko potrzebne fragmenty, a resztę wycinaj."
oraz: "Tak samo jak w przypadku dobrych manier, przestrzeganie Netykiety nie jest obowiązkowe. Pamiętaj jednak, że konsekwencją jej lekceważenia może być to, że nikt nie będzie chciał z Tobą rozmawiać!"
TAK JEST PROSZĘ PANA :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
a żółtego widzieliście :mrgreen:
IMHO estetycznie okropny taki żółtek, ale zaleta moze byc mniejsze zainteresowanie odebraniem aparatu przemoca ;-)
co to, już 'panele' w różnych kolorach do 300-ki sprzedają? :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez tpop
O obiektywach wyciete tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=9039
A zoltek calkiem interesujacy... Wyglada jak zabaweczka :D
Choc moim zdaniem powinien byc czerwony. Czerwone sa najszybsze :mrgreen: