Samsung opracował nową technologię produkcji pamięci. Można dzięki niej wyprodukować pamieci CF o pojemności 16, 32 i 64GB. Tutaj jest o tym więcej.
No to teraz to dopiero będzie można cykać do woli:mrgreen: :mrgreen:!
Wersja do druku
Samsung opracował nową technologię produkcji pamięci. Można dzięki niej wyprodukować pamieci CF o pojemności 16, 32 i 64GB. Tutaj jest o tym więcej.
No to teraz to dopiero będzie można cykać do woli:mrgreen: :mrgreen:!
poczekajmy na ceny :mrgreen: ale jak zwykle teoria jest obiecujaca up to 256Gb wiec trzeba poczekac z 10lat az ceny beda "normalne"
No i na co komu databank ;)
Ciekawe jak te pojemnosci kart przeniosa sie na jakosc fotek :mrgreen:
Hmm... 64GB... no, to zaczyna powoli mieć sens :mrgreen: Tylko ja jeszcze poproszę SD o takiej samej pojemności :-D
Sama przyjemnosc obrabiac piekne zdjecia ;-)
Myślę, że w chwili wejścia takich kart na rynek, RAW-y z aparatów będą ważyć odpowiednio dużo. Kiedyś do A60-ki kupiłem w zupełności wystarczającą, nigdy nie zapełnioną na max 256MB. W 350D dwie karty 2GB wystarczyłyby mi w zupełności (nie mam ich jeszcze).
Karty te też mogą być przygotowywane pod kątem zastosowań w kamerach. Tam parę GB daję rozsądny czas nagrania z rozsądną jakością.
64 GB no to by przydalo sie do moich 25 mb rawów :)
Zastosowanie się znajdzie. Jak wypuszczą Ds-a z matrycą 22 MPx to znajdzie się na pewno:mrgreen:. No i ktoś wspominał o kamerach. Koniec z taśmami?
22 mpx juz na malych matrycach 1/1.8 robia 10 mpx to na APSowych lub FF bedzie tysiece tysiecow mega pikseli ;)
Ja tam filozoficznie stwierdze, ze z ta pamięcia to jak z panienkami. Im ich wiecej, tym mniej się chce "robić", bo faktycznie "obróbka" trwa wieki ;)
Juz jakis czas temu mialy pojawic sie na rynku karty CF 5GB w cenie okolo $100. No i co? I nic.. ;)
Nie nie, to bylo chyba na poczatku tego roku - w prasie i na necie pojawila sie informacja iz maja w niedlugim czasie trafic do sprzedazy karty (albo dyski) o duzej pojemnosci.. a do dzis ni widu, ni.... ;)
w ofercie od preteca największą mam 12GB CF Cheetah 80x tylko cena detaliczna to przeszło 3000 brutto ;)
Wszystko fajnie, ale moim zdaniem w danych warunkach czasem lepiej mieć kilka "mniejszych" kart niż 1 duuużą. Strach pomysleć, co by było w przypadku awarii karty. Pal 6 kartę, ale foty...
od jakiegos czasu juz obserwuje ze ilosc dostepnych GB zmienia sie prawie proporcjonalnie do zapotrzebowania na nie.. proporcje sa prawie identyczne no moze z lekka przewaga dostepnego miejsca..... i pewnie to sie nie zmieni przez kilkanascie nastepnych lat.. czyli niby bedziemi mieli wiecej miejsca ale przez wieksze na nie zapotrzebowanie (zdjecia z wiekszej matrycy lub filmy hdtv) nie bedziemy zauwazac roznicy....
No to mamy WinTel w fotografii, teraz producenci będą dostarczać coraz większe karty a pozostali coraz większe body z matrycami i biznes się kręci a gdzie jakość??