Zamieszczone przez
Fakungio
Nie powinieneś się denerwować. Gdy zaczynałem przygodę z PS CS2 nakładałem na siebie tyle efektów i modyfikowałem tak kolorystykę, że z oryginalnego zdjęcia zostawał tylko temat. Patrzę teraz na te moje przerobione zdjęcia i uśmiecham się z politowaniem. Zdaję sobie sprawę, że możliwości obróbki w PS mogą zawrócić w głowie.
Moja wypowiedź miała na celu naprowadzenie Ciebie na tak mi się wydaje, bardziej satysfakcjonującą drogę robienia zdjęć. Tj. ciekawy temat później ewentualna obróbka. Są sytuacje, w których można złapać taką aurę jak na zdjęciu wyżej i dopiero wtedy będziesz miał satysfakcję, że to ustrzeliłeś.
Photo Shop nie ma ograniczeń, jest nim tylko nasza wyobraźnia dlatego jest tak fantastycznym narzędziem. Co ogólnych schematów dochodzenia do jakiegoś efektu to oczywiście one istnieją, ale można osiągnąć ten sam efekt na wiele sposobów. Można również pokusić się o wstawienie zamiast nieba np. falującą wodę, ale żeby nie było to kiczem trzeba mieć w głowie sensowną opowieść. Polecam Ci książki na temat PS, głównie te, które uczą twórczego wykorzystania tego narzędzia.