jak w temacie, co warto zakupic, bardzo dobra, sprawdzona 20D czy nowosc 400D z czyszczeniem matrycy.
Wersja do druku
jak w temacie, co warto zakupic, bardzo dobra, sprawdzona 20D czy nowosc 400D z czyszczeniem matrycy.
Taaaa - to jest na pewno powod nr 1 aby wlasnie ten aparat kupic :lol:Cytat:
Zamieszczone przez mariuszkom
Wybór staje się trudniejszy niż 20D - 350D. 400D, jak się wydaje, ma lepszy AF, zatem ten argument już pada. Ergonomia - w zasadzie bez zmian do 350D, o ile się przezwyczaić do jednego LCD. Myślę, że dystans między trzy i dwucyfrowymi aparatami nieco się zmniejszył.
20D - co sie bede rozpisywal ;)Cytat:
Aha, zwłaszcza pod względem wygody :) Najpierw ucięli drugie kółko, a teraz górny LCD :-P Ciekawe kiedy zostanie tylko pokrętło programów tematycznych, spust i taaaaaaaki LCD na całą tylną ściankę :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez piast9
20D bez dwóch zdań.
Moim zdaniem odpowiedź jest prosta.Cytat:
Za 20D w tej chwili przemawia tylko fakt, że ma 5 kl/s. Jeśli ci to nie potrzebne (nie fotografujesz amatorsko głownie sportu) to wybór jest oczywisty.
Mając stałki nie do przecenienia jest fakt automatycznej sprzątaczki. Teraz się ludzie śmieją a jak spróbują to odszczekają.
IMO koledzy mający ze dwa zoomy w torbie nie docenią sprzątaczki.
400D ma srg histogram - nie przepalisz czerwonego.
400D ma picture styles, rewelacja dla kogoś kto nie potrzebuje raw
20D ma kółko, bieda bez niego, to fakt
20D ma 1/8000 sekundy - przydaje się przy jasnych stałkach ale w dzień starcza tylko do f/2.8; niżej przepali ;-)
Zamiast tego masz wyświetlane ISO, lepszy ekran (kąty widzenia i jasność), histogram RGB. Moim zdaniem plusy przeważają nad minusami. Stąd dystans się zmniejszył.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Jeśli różnica cen miałaby spowodować jakieś oszczędności na szkle, to 400D bez dwu zdań.
Wydaje mi się ,że sam fakt iż zadałeś takie pytanie świadczy o tym ,że powinieneś wziąść 400d - i z pewnoscią będziesz z niego zadowolony - na poczatek jak znalazł!
Do plusów 400d dodałbym jeszcze wytrzymałość migawki do 100 tysięcy cykli (chociaż to wciąż sprawa dyskusyjna) oraz większy bufor co jest o wiele bardziej istotne niż 2 klatki na sekunde wiecej w 20d...
Wiekszy lcd jest na pewno nie do przecenienia , tak samo jak czyszczenie matrycy ,stymże należy pamiętać że filtr ultradźwiekowy nie usunie z matrycy wszystkich rodzajów brudów.
Kolejną zaletą na korzyść 400d jest bardziej precyzyjny i odrobine chyba szybszy autofocus oraz oprogramowanie Picture Style - które zapewni najwyższą jakość zdjeciom zapisanym w jpeg'u.Ogólnie jakość zdjęć też będzie lepsza,na pewno uswiadczysz na nich wiecej szczegółów niż w 20d - przynajmniej przy iso 100-800.
Plusami nowego aparatu Canona jest także możliwość podglądu histogramu z podziałem na kanały R,G i B.
Na deser zostawiłem cene ,która będzie oscylować z obiektywem kitowym w granicy 3,400 zł.
Na plus 20d zaliczyłbym ergonomie ale to wciąż sprawa dyskusyjna bo nie każdemu może odpowiadać waga i dośc duże wymiary 20d.Eos 400d jest lekki i mały dzięki czemu zawsze znajdzie sie dla niego miejsce w plecaku na całodzienny wypad =)
Kolejny tym razem bezdyskusyjny plus eosa 20d to wizjer...tyle ,że nie ma on wpływu na jakość zdjęć...
To tyle gdybania - więcej będziemy wszyscy wiedzieć po pierwszych powaznych testach 400d.Faktem jest iż w tak niepozornym korpusie z włókien weglowych kryje się nowa jakość.
Niezaleznie od wszystkiego innego i calosci dyskusji, to czy cokolwiek widac ma jednak wplyw na jakosc zdjec ;)Cytat:
Zamieszczone przez alien
Z czego? Chyba poniosło Cię nieco...Cytat:
Zamieszczone przez alien
może ale to chyba nie jest najwazniejsze w tej dyskusji? ;)Cytat:
Z czego? Chyba poniosło Cię nieco...
To ja może skrytykuję dwie niezbyt mądre wypowiedzi
Hm, tylko fakt że 5 kl/s. Zdażały mi się sytuacje gd ratowało mnie to 5 klatek, gdy fotografowałem coś dynamicznego, lub szybko umykającego. Wypowiedź bezpodstawna, gdyż za 20D przemawia znacznie więcej.Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Oczywiście, z tym że amatorowi jest to w ogóle niepotrzebne, a jeśli od tego zależy kupno cyfrówki w dzisiejszych czasach to ja dziękuję.Cytat:
Ja osobiście robię wyłącznie RAW ale jak komuś zależy na czymś takim to jego sprawa.Cytat:
Tylko z tym przyznam ci racjęCytat:
skoro 20D przepali przy 1/8000 s to co dopiero 400D :???:Cytat:
A z 20D będziesz jeszcze bardziej zadowolonyCytat:
Zamieszczone przez alien
Owszem, to niekoniecznie prawda.Cytat:
Zamieszczone przez alien
To jedno z najgłupszych zdań jakie przeczytałem na tym forum :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez alien
Myślisz że komukolwiek bardziej potrzebne jest 50 klatek w serii (ło matko, niby do czego) niż 5 kl/s, które są bardziej przydane podczas fotografowania np. ptaków?
Przydaje się ale żeby nie do przecenienia?Cytat:
Zamieszczone przez alien
Więc nie do przecenienia jest filtr który nie usuwa brudów? :-DCytat:
Zamieszczone przez alien
AF raczej aptekarsko szybszy. Szumy większe niż w 20D, ze szczegółami się zgodze, ale niewielka jest różnica między 8 a 10 mpx, tylko mniej zdjęć na karcie.Cytat:
Zamieszczone przez alien
Cholernie przydatna amatorowi funkcja :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez alien
Korzyść? ja tyle zapłaciłem za nowy 20D jakieś 4 miesiące temu.Cytat:
Zamieszczone przez alien
oo to na pewno.Cytat:
Zamieszczone przez alien
Ma wpływ bo łatwiej kadrowaćCytat:
Zamieszczone przez alien
Adrian prosze...tak bardzo chcesz nam udowodnić jaki jestes niezadowolony ze swojego 20d?....sorry ale te twoje zarzuty nie mają rąk ani nóg i mają na celu tylko obrażenie nas a nie obalenie argumentów - wszystko totalnie poprzekręcałeś ..przykro się to czyta , takimi argumentami nikogo nie przekonasz do 20d tylko bardziej zniechęcisz...i na pewno nie wyglądasz na zadowolonego użytkownika 20d ,a na osobe sfrustrowaną tym ,ze jakaś amatorska lustrzanka oferuje wiecej funkcji niż twoja wypasiona 20d....
Nie chce się wdawać w bezcelową wymiane zdań z Tobą , dodam tylko ,ze amatorowi dużo bardziej przyda się wiekszy bufor niz 5 klatek na sekunde...reszty nie komentuje bo i tak wszytsko przekręcisz....
wedlug mnie lepiej kupic cos sprawdzonego czyli 20d, bardzo wiele osob ja urzywa i bardzo chwali, canon 400D wciaz pozostaje zagadka a canon 20d nie :)
ja juz sie zdecydowalem i zakupuje 20D !! :)
Hmmm to po co zakładałeś ten watek? Przeciez taki wniosek można było wyciągnąc od razu =)
zalozylem watek aby poznac opinie innych :)
Ale po co skoro 400d od początku było zagadką? ;)
Pozatym dziwny ten argument bo jesli cos pozostaje zagadką to znaczy ze jest gorsze?
Poczekałbym na Twoim miejscu do oficjalnych testów i podjał decyzje...bo pózniej niewykluczone ze bedziesz załować ,bo być może nie wykorzystasz nawet 50% opcji eosa 20d a zaplacisz 700 złotych drożej =)
mariuszkom od kilku dni czytam Twoje posty i coraz bardziej upewniam się w jednym - trollujesz:mrgreen: Taką ewolucję poglądów w tak krótkim czasie może przejść tylko pieciąlatek:lol: Niestety tego co piszesz nie można traktować poważnie. Może po prostu ochłoń odrobinę, bo niedługo zawału dostaniesz od emocji:lol:Cytat:
dla mnie osobiscie canon 400D bedzie za maly, 350D nie lezy mi w dloni a 400d bedzie podobny gabarytowo do 350D, natomiast funkcje 20D spokojnie mi starcza, to body przeszlo juz bardzo wiele testow i wypadlo bardzo dobrze. w 400d korci mnie system czyszczenia ( ale do tej pory bez systemu dalo sie zyc wiec po co zmieniac?), wiekszy ekran lcd ( kosztem mniejszego ekranu z wszystkimi parametrami)
Cytat:
Zamieszczone przez solti
nie trolluje :) po prostu chce wiedziec co ludzie sadza o sprzecie, nie przezylem zadnej ewolucji pogladow, mylilem sie poprostu co do obiektywu canona 17-85, co do body to bylem juz zdecydowany na 350d(choc body jak dla mnie troche przymale); natomiast po zmianie obiektywu kolo 400 zl oszczedzilem i po zmianie lampy z 580ex na 430 ex kolejne pieniadze oszczedzone wyszlo ze moge dolozyc do lepszego body od 350d :) troche poplatane ale wazne ze bede mial lesze body hehe :)
poza tym nie miejcie do mnie pretensji poniewaz z fotografia cyfrowa dopiero zaczynam zabawe :):)
Mówiąc szczerze nadal nie rozumiem sensu zakładania tego wątku i argumentu ze 20d przeszło juz wiele testów....ale niech Ci bedzie :)
Gratuluje wyboru - mam nadzieje ze bedziesz zadowolony , mimo wszystko ja bym sie jeszcze troche wstrzymał...
Pozdrawiam =)
Cytat:
Zamieszczone przez alien
forum ma to do siebie ze mozna zakladac dowolne watki i dyskutowac z ludzmi, jesli wszyscy byli by jednomyslni to po co bylo by zakladac forum ???
Ale ja nie mam nic przeciwko zakładaniu wątków tylko polecam to robić z sensem ;)
Skończmy już tą dyskusję i chodzmy porobić zdjęcia =)
Cytat:
Zamieszczone przez alien
jestem za !! niech przeslona bedzie z Toba :)
Poczekaj na testy 400d - zobaczysz wyniki i wtedy zadecydujesz! A do 350d i pewnie do 400d też można dokupić gripa - o niebo lepiej się trzyma w poziomie i w pionie i pomaga w robieniu zdjęć - w pełni funkcjonalny zamiennik delty kosztuje 270zł zamiast 700zł od canona! Jedyna różnica taka że nie ma białego napisu canon!
Na Twoim misjscu wstrzymałbym się z tymi gratulacjami. Mariuszkom pewnie jeszcze przed zakupem z 20 razy zmieni swój wybór:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez alien
Aaaa ja słyszałem też ostatnio taką opinie: Jeśli nie wiesz jakiego Canona kupić to weź Nikona :)
hehe zdania juz nie zmienie, zdecydowalem sie na 20D :)Cytat:
Zamieszczone przez solti
To jeszcze ja się wtrącę..
Mając od ponad roku 350D (z gripem, żeby nie było ;-) ) nie zamieniłbym go w tej chwili na 20D, mimo jego lepszej ergonomii (czyli uchwyty, kółka itp.) jeśli miałbym zmieniać lub kupować nową puszkę to poczekałbym na testy 400D - bo to co piszą wygląda na tyle zachęcajaco że można oczekac te 2-3 tygodnie. Cena ma być około 2400 za puszkę (800$ lub ktoś dawał linka za 1000 CHF) co jest bardzo dobrą ceną. Co za tym idzie cena 350D na pewno spadnie o pare setek..W 20D bym już teraz nie wchodził, zamiast pchać się w puszkę kupiłbym lepsze szkło lub mocniejszą lampę. 350D da się naprawdę robić zdjęcia, jeśli nie masz wygórowanych potrzeb - a z tego co widze ma to być pierwsza lustrzanka.. Parę cech 400D (z wyjątkiem ergonomii oczywiście ;-) ) powoduje że jest on porównywany w testach z 30D więc jeśli wybierać to IMHO pomiędzy 400D a 30D po wejściu do sprzedaży tego pierwszego (i to po paru tygodniach kiedy ceny się ustabilizują) bo wtedy albo kupisz nowy sprzęt albo starszy model tyle że sporo taniej
Pozdr
Artur
BARDZO trafne spostrzezenia! Powinieneś częściej się wtracać ;)Cytat:
To jeszcze ja się wtrącę..
Mając od ponad roku 350D (z gripem, żeby nie było ) nie zamieniłbym go w tej chwili na 20D, mimo jego lepszej ergonomii (czyli uchwyty, kółka itp.) jeśli miałbym zmieniać lub kupować nową puszkę to poczekałbym na testy 400D - bo to co piszą wygląda na tyle zachęcajaco że można oczekac te 2-3 tygodnie. Cena ma być około 2400 za puszkę (800$ lub ktoś dawał linka za 1000 CHF) co jest bardzo dobrą ceną. Co za tym idzie cena 350D na pewno spadnie o pare setek..W 20D bym już teraz nie wchodził, zamiast pchać się w puszkę kupiłbym lepsze szkło lub mocniejszą lampę. 350D da się naprawdę robić zdjęcia, jeśli nie masz wygórowanych potrzeb - a z tego co widze ma to być pierwsza lustrzanka.. Parę cech 400D (z wyjątkiem ergonomii oczywiście ) powoduje że jest on porównywany w testach z 30D więc jeśli wybierać to IMHO pomiędzy 400D a 30D po wejściu do sprzedaży tego pierwszego (i to po paru tygodniach kiedy ceny się ustabilizują) bo wtedy albo kupisz nowy sprzęt albo starszy model tyle że sporo taniej
;-) - e tam, zaraz twoi oponenci mnie zakrzyczą..Cytat:
Zamieszczone przez alien
To dopiszę jeszcze że właśnie swoją 350 tak kupowałem - miałem kupić 300d którym robiłem wcześniej trochę zdjęć i miałem do wyboru 300D albo dużo dołożyć i kupić 20D. Zakupy planowałem w lutym ale w marcu cwanon pokazał 350D - i stało się dokładnie to co teraz pewnie się stanie. Ceny 300D spadły wyraźnie, po 2 miesiącach od premiery 350D też spadło do rozsądnych cen, a i porównania 350D z 20D też oprócz ergonomii nie wyglądały tak źle (taka sama matryca, znaczne poprawki względem 300D rzeczy, które bardzo wkurzały - pomiar swiatła, ai servo itp.). Tak więc wstrzymałem się z zakupem i nie żałuję, teraz powoli (z jednej pensji w 4 osoby nie tak łatwo kupowac co chwilę coś nowego) kupuję obiektywy i osprzęt. A puszkę zawszę zdążę zmienić, obiektywy mam zamiar kupować tylko L bo nie stać mnie na to żeby oszczędzać i na nich najmniej się traci, poza tym puszkę się kiedyś wymieni a szklarnia zostanie ;-). Docelowo za parę lat pewnie czeka mnie FF więc doszedłem do wniosku że nie będe się bawił w półśrodki tylko powoli ale do celu środkami na jakie mnie stać.
Pozdr
Artur
Raczysz żartować ?Cytat:
tak sobie porownywalem teraz parametry 20D i 400D to powiem ze 400D wypada znacznie lepiej, chyba rzeczywiscie poczekam te pare tygodni i zobaczymy na co stac ta 400D
dziwny jest ten świat =)
Mariusz ja nawet rozumiem Twoje niezdecydowanie - w koncu to twój pierwszy dslr ale wszystko ma swoje granice ;)
Gratuluję solti-przewidziałeś zmianę decyzji :)Cytat:
Na Twoim misjscu wstrzymałbym się z tymi gratulacjami. Mariuszkom pewnie jeszcze przed zakupem z 20 razy zmieni swój wybór
Ale może przynajmniej chłopak nie będzie żałował....?! Bo w sumie 3000zł można wydać w 5 minut ale żałować się będzie napewno dłużej!
nie ze spoznionym tylko ta 400D bardzo mnie intryguje, chce kupic najlepsze body w przedziale cenowym do 4 tys , albo 20D albo 400D, postarajcie sie mnie zrozumiec
To zobacz ile na razie kosztuje 400d - http://www.foto-raj.pl/index.php?op=...ortowanie=cena - będziesz miał jeszcze na obiektyw za 1100zł :)Cytat:
chce kupic najlepsze body w przedziale cenowym do 4 tys
EDIT
Tutaj masz sample z 400d.
mialem 350. 400 dla mnie nie wnosi wiele wiecej.
8Mpix dla mnie wystyka az nadto. Wygody z KORZYSTANIA z aparatu nie ma co porownywac.
Zupelnie inna przyjemnosc z cykania 2cyfrowym canonem.
Tyle uzasadnienia.
20d.
pozdrawiam
f.
Mariusz zerknij jeszcze tutaj http://dc.watch.impress.co.jp/cda/ds...8/28/4486.html jest mnóstwo zdjęć zrobionych 400d a takze porównanie z 350d =)
powiem tak, podjalem juz decyzje !!!!!!......zostahe przy 20D, 400D to jest dla mnie zbyt mala, 20D lezy w reku jak trzeba, 20D spokojnie mi dluzej wytrzyma szczegolnie gdy nie ma plastikowej obudowy :), wiekszy ekran w 400D kosztem rezygnacji z lcd z parametrami to chyba nie jest dobry pomysl, a ten system czyszczenia to dobrz rzecz ale bez niej uzytkownicy canonow jakos zyli przez tyle lat....wiek konkludujac zakupuje 20D !! dzieki wszystkim za pomoc
Dajcie mu już spokój ;-)
Aktualnie cena 400D body w foto-raj jest 2895 brutto a 350D za body 2699, a 20D w ogóle nie ma - to tylko 200 pln różnicy i dodatkowo 40D jest to aparat który na rynku pokazał się 3 dni temu więc cena prawdopodobnie i tak spadnie do poziomu 2400 za body- z tego wniosek że 350D stanieje jeszcze bardziej.. do tego wybór jest pomiędzy aparatem nowym (w sensie technologicznym) i starszym o parę lat. Różnice są w ergonomii - ale dla pytającego będzie to pierwsza lustrzanka i nie ma tzw. nawyków więc nie bedzie wiedzał czego mu brakuje ;-). Ja bym poczekał na pierwsze polskie testy i opinie , ale na pierwsze rzuty oka to całkiem przyzwoite zdjęcia produkuje. poza tym za rok cena 20D na pewno spadnie dużo więcej niż cena rocznego 400D. Przy ew. sprzedaży aparatu (jak kolega stwierdzi ze mu ergonomia przeszkadza ;-) ) nikt nie bedzie patrzył na datę zakupu tylko na model a jak wiemy 20D ma już młodość za sobą..
Pozdr
Artur
madrze kolega mowi, poczekam te pare tygodni i zobaczymy co sie stanie, najwyzej zakupie 20D troche taniej hehe
A słyszałeś o kimś komu by obudowa w 350 pękła?Cytat:
Oj przeginasz :mrgreen: zaraz cię moderatorzy dopadną ;-)Cytat:
Pozdr
Mysle ze radość z focenia jest nieporównywalna z tymi 3 tygodniami czekania i powiedzmy obnizką o 100-200 złotych.Szczególnie ze aparat i tak swoje kosztuje ;)
za rok 20d juz nigdzie nie bedzie za to 30d po rozsadnej ceniebedzie mozna dostać =)Cytat:
poza tym za rok cena 20D na pewno spadnie dużo więcej niż cena rocznego 400D
Na Twoim miejscu Mariusz wzialbym 400d bo podejrzewam ze kupując 20d zrobisz sobie dużą krzywdę...ale to jest Twój wybór =)
korpus chociaż jest zrobiony z włokien węglowych to nie trzeszczy - chyba, że ktos go wsadzi w imadlo ;]Cytat:
spokojnie mi dluzej wytrzyma szczegolnie gdy nie ma plastikowej obudowy
Zycze powodzenia!
dlaczego kupujac 20D zrobie sobie krzywde ?
Ten facet to wielkolud czy jeszcze bardziej zmniejszyli 400d? :o
hmm bardzo ładny statyw...gdzie mozna taki dostać i czy jest w wersji żenskiej?? :D
Cytat:
Zamieszczone przez alien
dlaczego mam sobie krzywde zrobic ??
Czlowiek najlepiej uczy sie na wlasnych błedach , wiec nie bede Ci psuł zabawy Mariusz =)