Jutro zamierzałem dokonać zakupu i nie wiem czy się wstrzymać?? Jak myślicie???
Wersja do druku
Jutro zamierzałem dokonać zakupu i nie wiem czy się wstrzymać?? Jak myślicie???
ja mysle ze spadnie - a ty jak myslisz?
czy jest tu jakas wrozka?
Spadnie 100-200 zełek...jeśli to Cię rajcuje to poczekaj te 2 miesiące ;) W przeciwnym wypadku kupuj sprzęt o którym marzysz i rób zdjęcia!Radości z ofcenia nie zepsuje Ci wtedy nawet znaczny spadek ceny - choć mocno w to wątpie =)
Hmm może ktoś zrobić zdjęcie aparatu z podpiętą 70-200??? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda i czy nie za ciężkie na spacer będzie na oko..
a nie prosciej wpisac w google
Na pewno spadnie. A ile fotek stracisz w tym czasie w ktorym sie bedziesz wstrzymywac az do osiagniecia satysfakcjonuacej cie ceny, to twoja odpowiedzialnosc, co moze nigdy nie nadejsc bo cena moze spadac ciagle, az nagle zabraknie nowych a ty zaczniesz sie zastanawiac nad nastepca, a potem czy cena nastepcy spadnie a potem nad nastepnym nastepca i czy jego cena spadnie... i tak sie nagle okaze ze 10lat jak z bicza trzasl a ty nadal myslisz ze przechytrzysz marketing cenowy Canona ciagle czekajac az cena spadnie "bo nowosci" .
ja nie czekałem na spadek i wczoraj zakupiłem..:-)
Heniek, co zakupiłeś??
no chyba ma napisane w sygnaturce :lol: 30DCytat:
Zamieszczone przez Jacek S.
ale ma napisane plus 350D wiec kupił/dodał 350D
Cenu elektroniki maja akurat to do siebie, że cały czas spadają. Nie ma to jak inwestycja w wino :roll:
Ale nie rozumiem czemu pojawienie się 400-tki miałoby mieć jakiś wpływ na 30-tke. Przecież to inny segment. Na pewno szybciej spadną teraz ceny 350-tek. Na zdrowy rozsądek nikt, kto zamierzał kupić 30D nie zrezygnuje z niej dla 400D, chyba że bierze pod uwagę tylko mechanizm czyszczenia matrycy lub sugeruje sie mln pikseli, a nie cechami które są na prawdę istotne.
Oakhallow
pytanie brzmiało czekać czy kupić 30d, (oczywiście że 30D)
dokupić 350d do 30d? ( jest ktoś taki?)
chociaż zależy co się robi...
Ja się zastanawiam czy pojawienie się w sprzedaży Nikona D80 będzie miało przełożenie na cenę 30D. Czekam jeszcze tydzień, no może półtora.:smile:
Jeszcze nie widziałem takiej sytuacji żeby ceny jakiegoś aparatu Canona albo Nikona poleciały nagle ostro w dół. Jak popatrzeć w sklepach na wykresu cen to trend jest zawsze lekko spadkowy ale żadnych "wyprzedaży" nie ma. Całe sztaby ludzi w działach marketingu pracują właśnie nad tym żeby tak ustalać cenę aby dany aparat po osiągnięciu pewnej minimalnej ceny dającej jeszcze spory zysk został zastąpiony przez nowy. Na żadne super obniżki w krótkim czasie bo Sony pokazało alfę albo Nikon D80 absolutnie bym nie liczył. Prędzej Canon pośpieszy się z 40D niż dopuści do kiepskiej sprzedaży 30D i znacznego spadku ceny. Wszystkie komponenty na nowy aparat pewnie już są gotowe a nowy soft od dawna napisany i leży sobie w sejfie.
Za chwilę np. zniknie z rynku nowy 20D i ci którzy chcieli poczekać aż stanieje do 2,5K żeby zamienić z 350D mogą się mocno rozczarować.
MMM a własciwie dlaczego kupiłeś 30d? 350 lub 400 by ci nie wystarczyła??
No ciekawe, kiedy i czy wogóle spadnie cena 5d ????- zmienił bym chętnie swój ale te parę kpll jakoś mi sie niekoniecznie chce wydawać
Miałem 350D i podziękowałem za ten aparacik :). Ergonomia, wizjer, lepszy AF z f/2.8, mniejsze szumy na wysokich ISO, dużo można pisać na ten temat. 10X bardziej wolałbym używanego 20D niż nowego 400D.Cytat:
Zamieszczone przez alien
A tak wlasciwie OT to wlasnie chcialem sie ciebie podpytac - co to za model Canon D20? Nie znalazlem nigdzie dokladnego info, jest tylko D30.Cytat:
Zamieszczone przez Avadra_K
Sam mam mam 20D i chcialbym wiedziec czym sie rozni od D20?
Oczywiscie: :twisted: i ;) ... popraw stopke bo nie ma takiego modelu :p
Dzięki.Cytat:
Miałem 350D i podziękowałem za ten aparacik . Ergonomia, wizjer, lepszy AF z f/2.8, mniejsze szumy na wysokich ISO, dużo można pisać na ten temat. 10X bardziej wolałbym używanego 20D niż nowego 400D.
Szumy faktycznie są mniejsze?Chyba nie bo na dpreview nie zauwazyli róznicy...
A myslisz ze bedziesz w stanie wykorzystac mozliwosci 30d?
jesli chodzi o szumy to 350d z tego co widzę nie jest gorszy do iso 800, przy wyższych może 30d przeważa ale jeszcze tego nie sprawdziłem..
Pewnie tak...
Mimo wszystko niedługo na rynku pojawi się 400d i chyba poczekam bo po co mam kupować 30d za prawie 5000 (z kitem) skoro i tak nie wykorzystam nawet w połowie tego co oferuje...
Zdecydowanie bardziej opłaca mi się zainwestować w 400d(tym bardziej ze af ten sam co w 30d) i cieszyć się z podejrzewam odrobine bardziej szczegółowych fotek no i ten dust remover też fajna sprawa - mi to wystarczy =)
Ciężko dostrzec jakieś racjonalne przesłanki dla których warto by było dopłacać podejrzewam około 1,600 zł. może nawet odrobine więcej...
wiekszy bufor i szybsze serie, metalowa pucha ergonomia itp... ale generalnie jesli kstos nie ma takich konkretnych wymagan ze musi byc np min 5kl/s to duzo taniej bedzie kupic 400D, a czy lepiej - to sie okaze ;-)
Zgadzam się z Tobą Jac , tyle ,że te różnice nie tłumaczą ewentualnej różnicy w cenie , bo jak sam trafnie zauważyłeś 3 fps i bufor ala 27 jpegów oraz 11 rawów(tak samo jak w 30d) amatorowi wystarczy z nawiązką :)
p.s Narazie patrząc na zdjęcia z fotopolis to najbardziej zadziwia mnie....data w exifie =)
Pewnie we wrześniu pojawią się nowe nieco zmienione ceny na Canony ale rewolucji nie należy się spodziewać. 350D będzie pewnie w cenie około 2400 PLN, 30D pewnie nie stanieje o więcej niż 100-200 PLN, 5D pewnie wogóle nie zmieni ceny podobnie jak wyższe modele. Kiedy pojawi sie 40D (hipotetyczna nazwa), nie sądzę żeby było to wcześniej niż za 6 miesięcy a najprawdopodobniej dopiero za rok, Canon wie co robi.
W mojej opinii nie ma co czekać na spadek cen, bo codziennie traci się tyle możliwości zrobienia ciekawych zdjęć a tego nie da się kupić, za żadne pieniądze.
Ja bym mimo wszystko poczekał z tymi porównywaniami na moment kiedy 400D będzie dostępny i wiadomo coś będzie o jego matrycy (i nie chodzi tu o ilość pixeli).