Nikt jeszcze nie pisze?
A tu mają się pojawić nowe szkła Canona.
EF 50/1.2L USM,
EF 70-200/4 IS L USM,
Marzylem o takiej 50-tce, zeby tylko cena nie byla tylko dla kolekcjonerow.
link
http://hem.bredband.net/content/canon/370d_xti/
Wersja do druku
Nikt jeszcze nie pisze?
A tu mają się pojawić nowe szkła Canona.
EF 50/1.2L USM,
EF 70-200/4 IS L USM,
Marzylem o takiej 50-tce, zeby tylko cena nie byla tylko dla kolekcjonerow.
link
http://hem.bredband.net/content/canon/370d_xti/
Piszą iCytat:
Zamieszczone przez szwayko
płaczą. Szacunkowa cena $1600.Cytat:
Oooooo, chcialo by sie ale mniej niz 6k na wejsciu to chyba nie ma szans!
Wlasnie przymierzam sie do zakupu 50/1,4 lub 85/1,8 wiec to dobra wiadomosc ale cena na pewno skloni mnie do pozostania przy swoich pierwotnych planach. No, ale moze w zwiazku z tym te 2 szkielka potanieja. :-)
EDIT: ale sie wstrzelilem!
pozdrawiam,
Masz na myśli cenę w USA po przeliczeniu na złotówki, cenę na allegro czy cenę w Canon (phi phi) PolskaCytat:
Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
... najnizsza z mozliwych. ;)
Ludzie, troszke powagi. To zdjecie to Fake. Jutro sie wszystko wyjasni, po co robic panike? ;)Cytat:
Eeee, zepsules - a juz tak sie cieszylem! :lol:Cytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
pozdrawiam,
Mi troche podejrzanie wyglada ta 50-tka - taka gruba. Przeciez Canon ma duzy bagnet i szklo powinno byc nieco wieksze od 50/1.4. Wystarczy spojrzec na dawna FD 50/1.2L czy 1.2 Nikkory. To nie 85/1.2.Cytat:
Jeszcze 5 godzin i 19 minut!
The clock's ticking
Po nalozeniu fotki 350D na 400D widac dokladnie, ze obrys body jest identyczny. Watpie aby Canon nie dokonal zadnych zmian w tym kierunku. Zawsze cos tam zmienia ;) ale, ale! jak okaze sie, ze te zdjecia 400D sa prawdziwe i Canon wypusci cos takiego 'more plastic fantastic' to ja zmieniam system! * ;)
*z os x 10.4.7 na 10.5 (-:
Eeee tam, zamaz tylko canon na body i napisz cos tam "sympatycznego" w gescie sprzeciwu. Co bedziesz szum robil! :mrgreen:Cytat:
pozdrawiam,
Chyba nie doczytales cytowanego posta...Cytat:
niech mnie ktos przekona, ze to sie trzyma skali :lol: bo na moje oko tego kalibru lens przy zabawce typu 350D wyglada jak Pudzian przy Kaczynskim :D
Nie doczytalem - czuje sie przechytrzony. :cry:Cytat:
Zamieszczone przez caravaggio
Nie wiem, nie mam 70-200 a 100-400 ale jak zwykle ciesze sie, ze przeczytalem to co napisales! :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
pozdrawiam,
Oj tam przechytrzony. Taki maly zarcik to byl ;)Cytat:
Ja nigdy nie zmienie systemu na N. Ich czarne forum wplyna na mnie depresyjnie ;)
Akustyk, skala jak skala, ten lens jest krzywo wklejony :)
W okienkach mozna odwrocic kolory, moze jednak zmienisz 2 systemy? :mrgreen:Cytat:
No ja bym się nie obraził jakby cena mi spasowała :mrgreen: ;) :lol:.Cytat:
DoMiNiQuE wyślij do canona petycję z groźbą zmiany systemu (bez tej gwiazdki:wink:), może zrobią dla Ciebie specjalną - wersję:mrgreen: :-D.
A mnie się podoba to 400D (przynajmniej na papierze:mrgreen:), obiektywy też, choć i tak pewnie ich nie kupię ale fajnie że jest o czym pisać:wink: :D.
Tak podchodzac do tematu 1200'tka nie powinna istniec.. i pare innych tyz;)Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Ale przeciez oboje wiemy, ze nie rozmiar jest wazny:mrgreen:
Ciekaw jestem czy dużo osób kupi któryś z tych obiektywów? Jeśli 50/1.2L ma tyle kosztować to podziękował.
A 70-200/4 IS L to dla mnie zły pomysł. Wątpie żeby się dobrze sprzedawał.
Ja myślę że oba obiektywy to niezły pomysł. Zwłaszcza że 70-200/4 IS nie zastępuje starego tylko uzupełnia linię. Cena za 50/1.2 1600$. Myślę że znajdzie się wielu nabywców.
Moje 3 grosze:
50/1,2L - wydaje mi się, że świetle 5D i w ogóle potencjalnej popularyzacji FullFrame taki L-standard jest potrzebny (lub jak kto woli - będzie potrzebny za 2-3 lata).
70-200/4L IS - tu już mam pewne wątpliwości. Po co komu 4 rodzaje obiektywów 70-200? (szczególnie patrząc np. na brak wyboru w zakresie 17-20mm, gdzie mamy tylko jedną przestarzałą już konstrukcję EF20/2,8 USM).
Info o nowych L-kach:
http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-7897-8529
Pownnni zrobić L-ke do 20mm (zoom) bo takiej brakuje.
Cena będzie pewnie pomiędzy 70-200/4 i 70-200/2.8. Więc będzie dylemat kupujących. A jak ktoś ma statyw to IS już tak nie będzie potrzebne.Cytat:
gwozdzt napisał:
Po co komu 4 rodzaje obiektywów 70-200?
Oj tu się mylisz jakby to było takie proste to po co komu stabilizacja. Są sytuacje w których bardzo się pzrydaje:smile:. a to że jest wybór to nic złego. Cena 1249$.Cytat:
Zamieszczone przez TomS
Nie bedzie zadnego dylematu, bo cena bedzie wyzsza od ceny 70-200/2.8... wiec - znajac jakosc optyki w 2.8 nonIS - tylko kompletny kretyn bylby w stanie zdecydowac sie na kupno nowego obiektywu.Cytat:
Zamieszczone przez TomS
Ja np nic nie mam do IS ale jakoś na razie nie czuje potrzeby jej posiadania. Wolę jasne szkło. Ale to tylko moje zdanie
No to już jeden jest, mojemu koledze się on bardzo podoba:grin:.Cytat:
Caravaggio, z całym szacunkiem, idąc twoim tokiem rozumowania znając jakość optyki w 80-200/2.8 tylko kompletny kretyn kupi "nowe" 70-200/2.8.Cytat:
Spokojnie, right tool for the right job Nic więcej, nic mniej.
Kolekcjoner podal cene 70-200 f4 L IS na 1249$...czyli jakies 3800 zl. Sadze ze wzial info z tego zrodla:
http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-7897-8529
Ja na stronie:
http://cweb.canon.jp/newsrelease/200...jp=pr-ef50f12l
znalazlem 158.000 jenow... kurs NBP to ok. 2.65 za 100 jenow, co daje jakies 4200 zl...czyli mniej wiecej wszystko sie zgadza, chociaz wolalbym zmniejszyc widelki cenowe (400 zl to wciaz duza niepwenosc w tym zakresie cenowym).
pzdr
Gietrzy, z calym szacunkiem... wpadnij do sklepu Canona i kup 80-200/2.8. Jak znajdziesz, to kup nawet caly wagon - ja go od ciebie odkupie po cenie 2x wyzszej.Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Proponuje skoncentrowac sie na sprzecie aktualnie produkowanym, a nie madrzyc sie na temat jakichs legendarnych staroci, do ktorych Canon dawno zaprzestal produkowac czesci zamienne i nie supportuje ich w swoich serwisach.
http://www.robgalbraith.com/bins/mul...id=7-7897-8492Cytat:
Zamieszczone przez jatzzek
Nie ta strona ale sobie znajdziesz:-).
No to faktycznie trzeba mieć bardzo specyficzne wymagania żeby kupić 70-200/4 IS zamiast 70-200/2.8 bez IS. Na krótkim końcu bez IS można przecież przeżyć bo czasy nie są długie, a na długim końcu GO jest już na tyle duża w puszkach z cropem że f/2.8 to czasem też za dużo i chciałoby się jaśniej.Cytat:
Zamieszczone przez jatzzek
Ale to wszystko zabawne. Jeszcze kilka miesięcy temu (gdy byłem na kupnie 70-200/f2,8) bardzo dużo ludzi (na tym forum również) strasznie zachwalało to szkło z f4 (że prawie tak dobre jak f2,8 - jeżeli nie lepsze - miałem f4 i f2,8 mam f2,8IS poniekąd podzielam te opinie) i STRASZNIE ubolewało nad faktem, że nie ma wersji z IS. A teraz? Zabawne.
Trzymam Cię za słowo. Szkoda, że wcześniej nie zaproponowałeś mi tego bo z dużą chęcią sprzedał bym Ci ze 3 sztuki tego szkła w stanie idealnym za jakieś $1500 każda :mrgreen:Cytat:
Spoko, cały mój post miał ci uświadomić, że nie za bardzo wypada nazywać ludzi kretynami bo akurat im się podoba/potrzebują innego szkła niż Ty. Poza tym zapytaj ludzi dlaczego sprzedają 70-200/2.8 z lub bez IS i kupują stałki. No to tyle nt. tej doskonałej optyki.Cytat:
Moim zdaniem Canon szkłem 70-200/4 LIS chce dać każdemu według potrzeb, bo 70-200 to bardzo, bardzo ładny zakres. Poza tym spodziewam się mniej postów w stylu: próbuje już piąty egz. 70-200/4 i mam BF. Poprawią w nowym ten cholerny czujnik i szkiełko będzie idealnie ostrzyło z nowymi układami AF. (post-D30).
Szkło będzie się sprzedawać jak ciepłe bułeczki.
Nie patrzmy na cenę z perspektywy naszych zarobków, tak naprawdę liczą się tylko USA i Japonia.
Wszystko rozbija się o kasę :-)Cytat:
Zamieszczone przez twi
Jakby 70-200/4 IS wyszedł w cenie tego bez stabilizacji, a z kolei cena 70-200/4 non_IS spadła o 30-40% to by było wszechogólne zadowolenie :-)
A tak jest co jest...
No tak to jest opinia użytkowników "na pstrym koniu jeździ".Cytat:
Zamieszczone przez twi
no jeszcze nie wiemy co się stanie z cenami. Będzie pewnie podobnie jak z 24-70/f2,8 i 24-105/f4IS - i co? nikt nie kupił 24-105 (pomijając nawet dodatkowe milimetry)?
Ale to ze nas nie stac na 50/1.2L, zas 70-200/4IS wydaje sie byc dziwnie drogi.. to tylko wina panstwa w ktorym mieszkamy i naszych dochodow. W normalnym swiecie ceny nie sa tak kolosalne w porownaniu do dochodow i te nowe obiektywy na 100% znajda odbiorcow... i jestem pewien ze beda ich tysiace.
znalazłem coś ciekawego w opisie 70-200/f4IS:
Plus, the image stabilization is rated at four stops of correction; 3 stops in the first 0.5 seconds of IS engagement, then another stop after an additional 2.5 seconds.
coś jednak poprawili w stosunku do IS z f2,8
A co mnie jakis "stan idealny" obchodzi? Fakturka kolego, fakturka... i oczywiscie gwarancja z Canon Polska w komplecie :lol:Cytat:
Odnosze dziwne wrazenie, ze nie bardzo ci wyszla dzisiaj pobudka i jeszcze spisz.Cytat:
Ja porownuje ceny i jakosc dwoch ZOOMOW Canona O TYM SAMYM ZAKRESIE (o tym, ze mowie o sprzecie aktualnie produkowanym, juz wspomnialem wczesniej), a ty - nie wiadomo po jaka cholere - wyskakujesz mi teraz nagle z tekstami o jakosci stalek :lol: Przemyslales to, co napisales? Czy tak ci sie po prostu wyrwalo... z mlodej piersi? :lol:
Nie ma co porównywać stałek i zoomów w tych stałych zakresach. Przecież wiadomo że lepsza jest stałka.
Ok, niech będzie pobudka.Cytat:
Gadu gadu. A pamietam jak wszyscy narzekali ze 70-200/4L bylby hitem gdyby mial IS. No i teraz ma i dalej zle. Nie chodzi tyle o cene bo napewno jest wielu takich ktorzy meczyli sie z 70-200/2.8IS w gorach czy na innych wedrowkach bo nie bylo alternatywy. A statyw byl nie dla nich. Teraz pewnie znajda sie tacy co wymienia wlasnie 2.8IS na 4IS ze wzgledu na wage i porecznosc.
Bo Polska to taki kraj gdzie mieszkaja chyba same marudy i ciagle cos im nie pasuje.. ale to pewnie z przyzwyczejanie.. Marudzilismyna komune.. komuna zniknela dawno temu a my nadal marudzimy na rzad.. na sluzbe zdrowia, na szkolnictwo, na komunikacje miejska, na drogi.. marudzimy na nasze wyplaty ale nie robimy niczego aby byly wyzsze..
... wiec czemu i nie na Canona nie marudzic :mrgreen:
Wyszedl 350D - za maly. Wyszedl 5D - za drogi. Wyszedl 30D - to to samo co 20D.. itp. itd. etc. A dlaczego nie patrzec nieco optymistyczniej?
350D - mniejszy i lzejsz, wieksza matryca, wiekszy bufor!
5D - full frame, wizjer, jakosc!!!
30D - yyy.. no dobra.. print button :mrgreen:
400D - matryca, AF, odkurzacz, bufor i pewnie kilka innych ficzersow
To by się zgdazało tylko ża ja mam 70-200/2.8 - praktycznie taka sama waga co z IS i pod górę czasami masakraCytat:
Nie chodzi tyle o cene bo napewno jest wielu takich ktorzy meczyli sie z 70-200/2.8IS w gorach czy na innych wedrowkach
Taki ten nowy Canon 4_LIS zly a tu pocichutku, pomalutku :-):Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
http://canon-board.info/showthread.php?t=13805
Tak a znajdz teraz system ktory ma do wyboru i do koloru tyle 50-tek.Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Mozna narzekac jedynie ze zbyt malo uwagi poswieca stalka i nic nie robi z takim sredniowieczem jak 24/2.8, 28/2.8, 35/2.0 a i moglby zrobic jakies 17mm/3.5 jak to bylo w FD.
70-200/4 IS to świetna propozycja dla ludzi, któzy rzadko fotografują we wnętrzach, a za to dużo podróżują i nie mają możliwości/sensu dźwigania. Zarówno dłuższego szkła, jak i monopodu/statywu.
Ludzie pokroju fotografujących dla NG byliby bardzo zadowoleni. :)
Jeżeli nie będzie uszczelnień tak jak w wersji bez IS to ci ludzie od jakiegoś czasu mają inną dobrą propozycję 70-300IS.Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Będą uszczelnienia ale i tak dylemat pozostanie.