Pytanie jak w temacie co ma lepszy -patrz dokładniejszy AF.
Jak wyglada szybkość?
A może jest ktoś kto miał ma te daw body i porównywalne szkła?
Michał
Wersja do druku
Pytanie jak w temacie co ma lepszy -patrz dokładniejszy AF.
Jak wyglada szybkość?
A może jest ktoś kto miał ma te daw body i porównywalne szkła?
Michał
Ci co mają D200 napiszą, że D200 a Ci co mają 30D też napiszą po swojemu i zaraz będzie niezła jatka. Myślę, że są to układy AF podobnej klasy.
nie wiem jak jest w 30d, ale 5d ma lepszy af niz d200Cytat:
Zamieszczone przez fotna
Pytanie czy bedziesz uzywal obiektywow ktore pozwola zobaczyc jakakolwiek roznice? ;)
Moduł AF w D200 jest zdecydowanie lepszy - jest czulszy (-1 do 19EV), i posiada więcej trybów pracy. Natomiast w 5D istotnie zastosowano unowocześniony moduł, być może lepszy niż w D200.
Poczytaj na Forum Nikona. Jest tam wątek o AF w D200. Zależy to dość silnie od obiektywu (jak zresztą i w canonie). W obiektywach ze śrubokrętem jest ślamazarny w Profi AF-Sach to pierwsza liga.
Wg. mojej subiektywnej oceny AF w 30D nie jest tytanem szybkości ale z L-ką potrafi zaskoczyć in plus. Dla mnie zakres działania (rozmiar punktów w 30D) jest czasami zbyt mały.
Dużo też zależy co będziesz chciał fotografować.
Jakby nie patrzeć to pełna klatka, większe lustra i tym samym więcej światła dla AF, więc identyczny układ AF w obu aparatach działałby tak samo na 5D w warunkach o 1EV gorszych.Cytat:
Zamieszczone przez czornyj
Jakie tryby pracy AF masz na mysli??Cytat:
Marcin
Nie chcę wyręczać kolegi ale mogł mieć na względzie min. takie kwestie jak TA. Jest to bardzo przydatne np. w fotografii przyrodniczej.
A 1Ds ma lepszy AF niz 5D. A 1D ma lepszy niz 1Ds ;-) Tylko co z tego? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez sven
Tak na dobra sprawe pytanie o szybkosc AF jest czysto onanistyczne, bo nie wyobrazam sobie, zeby ktokolwiek przy wykorzystaniu takiego samego obiektywu byl w stanie odroznic 30D od D200 po szybkosci AF ;-)
mowiac o takich samych obiektywach masz w tym momencie do wyboru firmy trzecie, a te montuja takie uklady AF, ze skutecznie okielznaja najszybsze nawet body Canona czy Nikona. wiec szkoda porownywac. Twoja teza trzyma sie :)Cytat:
Zamieszczone przez caravaggio
z drugiej strony jest jeszcze opcja wpiecia M42 do obu korpusow. tu rowniez Twoja teza o nierozroznialnosci body po szybkosci AF sie trzyma :wink:
ostatnia opcja to zapiecie Nikkora do body EOS-a. tutaj niestety Canon przegra. tylko nie mowcie tego glosno, bo zaraz jakis wrona czy inny pn wpadnie i podlapie jako argumentacje o wyzszosci swiat... :mrgreen:
A czemu nie wspomnisz o odwrotnej konfiguracji? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
bo o takiej przejsciowce nie slyszalem :) inna kwestia, ze to juz by bylo kompletnie bez sensu. o ile optyke nikorrowska do EOS-a wpiac mozna i sa tacy co to praktykuja z powodzeniem, o tyle wpinanie szkiel EOS do Nikonow nie da ani ostrzenia na nieskonczonosc ani AF...Cytat:
Ciekawe ja mam obecnie 5D miałem D2X i D200 i powiem że w 5D jast znacznie gorszy AF niz w D200 i nawet w D100 jest lepszy (niestety) Moj 5D z ob 2.8 ma kłopoty w ciemnych pomieszczeniach, w d200 tego nie ma. Podam jeszcze extremalny przykład działania AF w D200 robiłem test D200+tamron 28-300 4.5-6.3 + telekonwerter tamrona 2xCytat:
Zamieszczone przez sven
i powiem Panowie ze AF działał nawet w pomieszczeniach:roll: sam byłem w szoku Według mnie Af w D200 jest znacznie lepszy i tego mi tylko brakuje w 5D co nie znaczy ze w 5D AF nie działa:razz:
Porównuje tu nie szybkość tylko samo ustawianie i gubienie się AF, 5D znacznie łatwiej się gubi w słabych warunkach niż D200
Moje pytanie dotyczy głównie dokładności.
Robie na 350d z L ale koledzy którzy mają 20d też nażekaja na to, iż AF jest zawodny pod względem dokładności i powtarzalności.
Przy reporterce to jest problem gdy masz wyostrzyć na pierwszy rząd osoób a af raz ustawi w punkt a drugi raz na tył głowy.
Dodatkowo chyba tylko w canonie trzeba dopasowywać każdy egzemplaż obiektywu do body.
Czytałem o D200 ale interesuje mnie opinia osób które go mają i albo mają mieli 20d albo 30d.
Za cene 5D mam d200 i trochę na bdb szkło.
Crop mi odpowiada bo robie dużo z tele. Trochę mi szkda L wiec najpierw chce dobrze przemyśleć zmianę.
Kto ma koło albo w N. Sączu 30D, 5D, D200?
Chętnie pomacam.
Pytanie może do końca onanistycznae nie jest (trudno spekulować zresztą kto co ma na myśli - to zupełnie bez sensu). Natomiast zakładając, że chodzi o porównanie tych dwóch korpusów (30D i D200) to taka informacja może być istotna. Gorzej sprawa wygląda z porównywaniem 5D do D200, bo to (przynajmniej wg. mnie) zupełnie inna kategoria sprzętu). I najlepsze jest to, że żadna z firm nie ma tak naprawdę "porównywalnego" odpowiednika (choć niewątpliwie 30D jest jakimś tam substytutem D200 u canona).Cytat:
Wiec w dalszym ciagu status quo ;-)Cytat:
Moze bez sensu, a moze - biorac pod uwage roznice w srednicy bagnetow - niemozliwe.Cytat:
Pisalem o pytaniu o szybkosc AF - to jest w 100% onanistyczne pytanie. Praktyczne roznice moga wystepowac w przypadku czulosci ukladu AF i tutaj mozna porownywac poszczegolne aparaty (oczywiscie w ramach tej samej klasy sprzetu).Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Wiesz caravaggio nie bardzo rozumiem co chcesz udowodnić, bo wg. mojej oceny takie czepianie słówek nie prowadzi do meritum.
A nawiasem mówiąc na podstawie moich doświadczeń, praktyczne różnice w AF dotyczą bardzo wielu elementów nie tylko jego czułości.
Ale jak czułość słaba to ostrości wieczorkiem sobie nie ustawisz:twisted:
mjastrzebski, po pierwsze - o czym wspomniał Kolekcjoner - AF D200 pracuje w dwóch trybach - 11-to punktowym i 7-mio matrycowym. Po drugie, AF ma cztery tryby pracy: pojedynczy, pojedynczy dynamiczny, grupowy dynamiczny i matrycowy dynamiczny, do tego poszczególne tryby mają dodatkowe ustawienia. Jeśli Cię to naprawdę interesuje, proponuję przydługą lekturę tego tekstu:
http://www.nikonians.org/nikon/d200_..._af/index.html
akustyk, technicznie rzecz biorąc, potwierdzenie ostrości działa w Nikonach z każdym obiektywem, jeśli tylko uda się go jakoś założyć.
caravaggio, szybkość to jedno, czułość, dokładność i uniwersalność to drugie
Cytat:
Zamieszczone przez adam_k
Ciekawe rzeczy piszesz, bo właśnie jestem kilka dni po testach porównawczych (znajmoy zakupił D200) i kolega jest nieco załamany AF, nie mówiąc do samych zdjęciach. Jego zawód jest na tyle duży, że już dzisiaj coś przybąkiwał o rezygnacji z D200...
wiem, ale czas dojscia do tego potwierdzenia poprzez poginanie pierscieniem ostrosci bywa dlugi :) i tutaj poniekad juz niezaleznie od korpusu, bo w Canonie i bez potwierdzenia robie to szybko takim Sonarem czy ostatnio tez Takumarem. z potwierdzeniem zapewne czul bym sie ciut pewniej, ale robiac to "na oko" w 10D mam blisko 100% odsetek trafien. nie upieram sie natomiast, ze dokonalbym tego w dziurkach D50/D70 czy 350D.Cytat:
Proponuję ankietkę kiedy ten wątek się skończy!!!!:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ( za dzień ? za tydzień ? za miesiąc ? )
Może częściowo uścisle powod mojego pytania.
Będzie to wypowiedz w wontku pietro wyżej:
http://canon-board.info/showthread.p...183#post199183
Fotna
Nie cytuje by nie rozszerzać tekstu -jak moderator uzna za stosowne prosze przekopiować
Michał
Przykład autofocusa z D200. Nie trzeba komentować. Jakiś 1 metr z tyłu. Przyszły do mnie trzy podobne ujęcia od fotoreportera ze Szczecina. Oczywiście, to tylko okadr z całego zdjęcia, ale główną postacią była kobieta na pierwszym planie. Fotoreporter raczej doświadczony, z kilkulenim stażem. Wcześniej pracował na nikonie d70. Teraz po wymianie na d200 pewnie pluje sobie w brodę.
A czego to ma dowieść?Cytat:
Zamieszczone przez David
Czy ten reporter wyraził zgodę na publikację fotki na forum ?Cytat:
Zamieszczone przez David
Czy ta kobieta wyraziła zgodę na publikację swojego wizerunku na forum ?
Masz rację - słabych fotek Nikona nie można publikować ;) Co mają do rzeczy Twoje pytania? To sprawa autora i osoby publikującej a nie Twoja... Istotą tego postu jak mi się wydaje, boło pokazanie, że z każdym aparatem mogą byc problemy. Nie tylko z 350D, ale także z D200Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
próbowałes kiedyś focić rajdy samochodowe, pokazy lotnicze albo ptaki w locie? To bardzo praktyczne podejście.Cytat:
Oczywiście jeśli AF nie jest czuły a tylko szybki (mechanicznie) to nic z tego nie będzie. Ale określenie "szybki AF" dotyczy szybkości prawidłowego złapania ostrości i jej utrzymania (w servo), i nie szukałbym tu trzeciego dna.
Przeczytaj pierwszy punkt regulaminu forum .Cytat:
Zamieszczone przez Slavko
1. Nie tolerowane jest CHAMSTWO wobec innych forumowiczów
oraz publikowanie materiałów o treści wulgarnej lub sprzecznej z prawem
A publikacja bez zgody w/w osób jest naruszeniem prawa. EOT
Z pewnoscia.Cytat:
Pozwol tylko, ze zadam ci jedno pytanie - kim jestes i co cie upowaznia do tego, zeby domagac sie od zamieszczajacego jakies zdjecie dowodow na posiadanie praw autorskich i zgody osoby na zamieszczanym zdjeciu? ;-)
Tak tylko z ciekawosci pytam oczywiscie ;-)
Użytkownikiem forum . I nie domagam się dowodów itd , tylko spytałem z ciekawości :).Cytat:
Ale przecież to jest truizm tu nie ma o czym dyskutować!Cytat:
Zamieszczone przez Slavko
Przeciez to pytanie zadane z dobrej woli - bys ty mial swiadomosc ze bezprawne publikowanie czyjegos zdjecia/wizerunku moze tobie sie czkawka odbic. Wiec nie masz o co sie przepychac z Tomaszem, tylko po prostu miej świadomośc, przeciez robisz co chcesz, miej swiadomosc, czy dobrze chcesz. 8)Cytat:
Mnie to bardziej wygladalo na grozne tupanie z regulaminem i prawem autorskim w reku niz na "pytanie zadane z dobrej woli" ;-)
W pierwszej wypowiedzi nie. W drugiej owszem - bos niepotrzebnie negatywnie zareagowal na oryginalne pytanie :roll: .Cytat:
Cytat:
1. Myślę, że chamstem jest zwracanie komuś uwagi w tonie jaki Ty to zrobiłeś. Skoro autor je opublikował to należny domniemywać, że zrobił to zgodnie z prawem - czy nie takie panują zasady w całym cywilizowanym świecie?
2. "A publikacja bez zgody w/w osób jest naruszeniem prawa" - po co piszesz rzeczy oczywiste?
To może ja coś napiszę. Na zdjęciu osoba publiczna (nie będę jej przedstawiał), także prawo do publikowania wizerunku jak najbardziej. Jeśli chodzi o samo zdjęcie, to zostało ono sprzedane do mojej redakcji w celu publikacji w gazecie papierowej i w wydaniu online, a nie na forum.
Natomiast mógłbym opublikować na forum tylko link do tego zdjęcia do wydania online w mojej gazecie, ale wówczas to zdjęcie miało by może ze 200 * 200 pikseli i błędów autofocusa nikt by na takiej miniaturce by nie zauważył.
Jeśli zamieszczę kadr z tego zdjęcia w internecie na forum dyskusyjnym poświęconym fotografii, a ściślej jakości autofokusa w poszczególnych aparatach, to myślę, że nikt nie powinien czuć się urażony i ograbiony ze swoich praw autorskich. Nikt na tym zdjęciu nie zarabia, ani nie wykorzystuje go jakiś niecny sposób, a tylko rozważa je pod kątem, nazwijmy to, edukacyjnym. Nikt nie został obrażony, bo fotoreporter pozostaje anonimowy.
Zdjęcie (kadr) ukazuje, że D200 (wyższy model Nikona) nie jest pozbawione wad autofocusa w poszczególnych egzemplarzach tego aparatu. To tyle.
Jeśli po tym wyjaśnieniu moderator uzna, że publikacja zdjęcia nie mieści się w kategoriach przyzwoitości tego forum, to proszę zdjęcie usunąć.
A jeszcze tak z innej strony: nie popadajmy w paranoję. Pod prawie każdym zdjęciem publikowanym na tym forum, można by było napisać pytanie: czy masz prawo do publikowania tego zdjęcia? Czy twoja ciocia, brat albo koleżanka udzieliła ci prawa do publikacji swego wizerunku? Czy włąsciciel psa, albo kota zgodził się, żebyś publikował zdjęcie jego pupila na swojej stronie internetowej? A czy osoba na drugim planie, przechodząca właśnie przez park kiedy wcisnąłeś spust migawki, udzieliła ci prawa do publikacji swego wizerunku? Czy zgodnie z prawem wniosłeś aparat na koncert i czy aby przypadkiem organizator koncertu tego nie zabronił wykonywać zdjęć? A czy foto z internetu, które wkleiłeś do swojej wypowiedzi na forum, jako przykład, przy rozważaniu jakigoś zagadnienia, miałeś prawo wkleić? Czy autor strony internetowej o tym wie i czy udzielił ci na to zgody?
Panie i Panowie, do niczego dobrego to nie doprowadzi. Cytujemy pewne rzeczy, rozważamy pewne zagadnienia posiłkując się przykładami z różnych źródeł. Wszystko to pod kątem nauki fotografii i zagadnień z nią związanych, a nie pod kątem czerpania jakiś profitów z tytułu publikowania na tym forum jakichkolwiek treści.
Zresztą wątek ten nie jest poświęcony dyskusji na temat praw autorskich, tylko na temat jakości i sprawności autofocusa, więc Panowie, nie zmieniajmy tematu. Sprawę publikacji tego zdjęcia uważam za zamkniętą.