Filtr polaryzacyjny kołowy, oczywiście ;)
Czy ktoś mógłby coś powiedzieć o jego zastosowaniu zimą ?
Wersja do druku
Filtr polaryzacyjny kołowy, oczywiście ;)
Czy ktoś mógłby coś powiedzieć o jego zastosowaniu zimą ?
Ale o co konkretnie pytasz? Zimą jak i latem. Kontrasty, niebo, odbicia...
Temat otwarty - pytam o efekty i doświadczenia, bo ja akurat ich nie mam.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Efekty zimą są takie same jak latem - zmienia kontrast i likwiduje odbicia. Pora roku nie ma znaczenia.
O doświadczeniach poczytasz na forum.
M@riusz
Było tu już trochę na ten temat :) Sporów też.
Wystarczy pamiętać, ze polar zmniejsza kontrasty. Na zdjęciach skutkuje to:
- pomaga w kontroli odblasków do likwidacji włącznie,
- sprawia, że szyba staje się przeźroczysta,
- pogłębia barwy (redukując odblaski),
- wygasza lub osłabia szkodliwe odbicia światła (bliki),
- może wydatnie zmniejszyć niepożądane odbicia, refleksy z powierzchni (jeśli są spolaryzowane)
- wygasza odblaski z wody, szkła, lakieru, asfaltu, drewna, sierści psa itp. itd. dzięki temu można "zobaczyć" to co jest pod wodą w jeziorze lub rzece.
Te wszystkie efekty, w kółko Macieju, to jedno i to samo - zmiana/redukcja kontrastu sceny.
Zimą i latem działa TAK SAMO :)
Janusz
No, nie zapominajmy, że czasem polar też zwiększa kontrasty, jak go prostopadle ustawić :twisted:
Zmniejsza kontrast sceny. Może podnosić kontrasty lokalne co powoduje wrażenie większej ostrości :)Cytat:
Zamieszczone przez M@riusz
Janusz
:) Jak dobrze ustawić to nic nie zmieni poza zmniejszeniem światła czyli wydłużeniem ekspozycji.Cytat:
Tego to nie byłbym taki pewny. W ogólnej sytuacji to nie przejdzie. PRzecież polaryzacja może być różna z róznych częsci kadru. No, chyba że go tyłem na przód założysz ;) Jakoś nie słyszałem o naturalnych źródłach polaryzacji kołowej :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
niekoniecznie; fotografowales kiedys w gorach; bialy snieg, niebieskie niebo? w takiej sytuacji zdecydowanie zwieksza kontrast scenyCytat:
No tak masz rację :) ale jakby tak scenę laserem oświetlić... :)Cytat:
Nic nie da. Powierzchnie odbić będą w ogólności pod różnymi kątami.Cytat:
PS. Chyba warna zaraz nam nikt nie da?
Mogłbyś rozwinąć temat? Co się dzieje? Bo poza opisanym przez Tomka przypadkiem to jakoś nie bardzo...Cytat:
Zamieszczone przez sven
Janusz
No przecież to łatwe. Jak niebo jest najciemniejszym elementem sceny, to polar może je dodatkowo przyciemnić (względnie) i kontrast się zwiększa.Cytat:
Cytat:
Ooooooo.... :) To jest odpowiedz na to o co pytał Quadrifoglio.
Dobra - w niektórych przypadkach zmniejsza a w niektórych zwiększa kontrast.
Rzymskim targiem - przyjmijmy, iż umiejętnie użyty zmienia kontrast :-)
Pax ;-) ?
M@riusz
Co jakis czas filtr polaryzacyjny zostaje ponownie odkryty przez kolejnego milosnika fotografii. I zasypuje wszystkich pytaniami na ten temat.
Dam dwie rady: kupic i uzywac :)
A tak na serio to nie wyobrazam sobie fotografii barwnej bez filtra polaryzacyjnego, zwlaszcza jesli uzywa sie slajdu, czy tez cyfry. Kolory, odblaski, nasycenie barw, "niebieskie niebo" wszystko to zapewnia ten niepozorny kawalek szkielka. Wiec nie teoretyzujmy, tylko uzywajmy do woli
Troche nie chce mi sie sprawdzac, ale nie jestem pewien czy krysztaly szpatu islandzkiego nie dadza takiej polaryzacji. Ale pewnosci nie mamCytat:
Dobrze mówi :!:Cytat:
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
M@riusz
Szczególnie teraz, kiedy zima za oknem i śnieg po pas ;-PCytat:
Jak Pax jak wojny nie było ;-) :)Cytat:
Pozdrawiam
Janusz