Ktorego oka uzywacie do focenia ? I dlaczego akurat tego a nie drugiego ? Ja uzywam prawego a i tak zdarza mi sie nacisnac INFO nosem na aparacie w trakcie fotografowania.
Wersja do druku
Ktorego oka uzywacie do focenia ? I dlaczego akurat tego a nie drugiego ? Ja uzywam prawego a i tak zdarza mi sie nacisnac INFO nosem na aparacie w trakcie fotografowania.
roznie czasami lewe czasmi prawe. 80% jednak prawe.. nosem nie klikam, jeszcze sie nie nauczylem :mrgreen:
Prawe, bo przy używaniu lewego "trochę" niewygodnie wybiera się punkty AF w 30D :)
A tak wogóle to czemu pytasz? Bo pytanie trochę w stylu:
http://groups.google.com/group/pl.re...news.gazeta.pl ;)
Pytanie tylko pozornie pozbawione jest sensu ponieważ istnieje specjalizacja półkulowa i tak jak ręczność tak i specjalizacja danego oka ma wielki wpływ na przetwarzane informacje, tak więc za przetwarzanie obrazu z prawego oka odpowiedzialna jest lewa półkula i odwrotnie prawe oko lewa półkula ... jaki z tego wniosek ktoś zapyta ?? otóz taki że lewa półkula (prawe oko) jest zorientowana na język , pojęcia, mowę, a prawa na zadania przestrzenne i ogólnie obrazowe oraz matematyczne.
Jakie z tego wnioski ? wyciągnijcie je sami i nie wierzcie że o wyborze oka decyduje wasza chęć czy niechęć jest to wybór dokonywany nieświadomie i automatycznie ze względu na dominację danej półkuli... owszem może być skorygowany ze względu na jakieś dane (jac) ale następuje to po analizie.
bardzo z grubsza:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lateralizacja
Bo zauwazylem jak kolega ktory ma Olka E-300 pstryka fotki lewym okiem, natomiast ja bym tak nie potrafil. Zastanawiam sie czy moze to zalezec w jakis sposob od konkretnego modelu aparatu i innych uwarunkowan ? Oprocz tego w jednym oku mam wade 0,5 a w drugim 0,75 i zastanawiam sie czy to tez moze miec jakis wplyw, bo przeciez mozna sobie korekcje ustawic.
Prawe, bo jestem praworęczny, prawonożny, kopię z prawej a na desce jeżdzę prawą z tyłu :)
Muszisz mieć twardego kinola że udaje Ci się info nim włączyć, hehe...
twardego jak twardego, napewno krzywawego bo zlamanego w dziecinstwie :)Cytat:
Zamieszczone przez p_lar
Używam prawego oka, zupełnie nieświadomie. Tylko niekiedy lewego, baardzo rzadko :).
Co do mózgu - co prawda na synchronizacji półkul mózgowych się znam, ale nie potrafię odpowiedzieć sobie co będzie gdy spojrzę w wizjer 'tym drugim' okiem? ;) Inaczej będę podchodził do tematu? (wysoce prawdopodobne)
100% lewe, pewnie dlatego, że prawe mam nieco gorsze ;-)
Myślę że nie inaczej ale wręcz lepiej ... z jak sam wiesz ogromnej liczby badań wynika że lepsze efekty i większe możliwości w przetwarzaniu obrazu daje prawa półkula więc lewe oko ! Ja sam osobiście nie umiem patrzeć prawym przez wizjer "coś" mi nie pasuje , nie mogę się skoncentrować itd....
przypomniałem sobie o lateralizacji (zajęcia na 1 roku) jakiś czas temu jak zastanawiałem sie nad tym dlaczego fotografuję lewym a moja lala prawym .....
zawsze lewe ponieważ na prawe mam -4 :)
Jest jeszcze takie pojęcie jak oko dominujące - nieświadomie można to sprawdzić celując z jakiejkolwiek broni, bardziej skuteczny sposób to należy obrać jakiś punkt przed sobą i patrząc dwojgiem oczu (chyba dobrze odmieniłem:))w ten punkt starać się przykryć wybrany punk kciukiem. Teraz można zamknąć jedno oko i sprawdzić którego oka kciuk jest na wybranym punkcie. To tak z grubsza :)
Coś w tym jest... faktycznie, tyle w tym siedzę a nie myślałem o przełożeniu tego na pole fotografii. Muszę spróbować patrzeć przez wizjer lewym okiem, akurat jutro umówiona sesja z modelką, wypróbuję lewe oko i w domu porównam efekty sprawdzając czy wpadłem na coś nowego ;)Cytat:
Zamieszczone przez popmart
/wiem, że dla wielu temat śmieszny :P Ale polecam poszukać materiałów o synchronizacji półkul mózgowych :)/
.. a to że mam prawe gorsze, wcale nie przeszkadza mi zerkać nim na bok i np. śledzić samolot nadlatujący z prawej strony na "zderzenie", podczas gdy lewe kontroluje, by "lewy" trzymał się w kadrze :mrgreen:
tylko lewe dużo wygodniej
Mój brachol jak strzela z wiatrówki to zawsze celuje okiem lewym, i kurde zawsze trafia prawie w 10tkę :grin: Niezły kolo widać z niego ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Michal-Czuba
Nie ma co śmieszyć , badania medyczne, neuropsychologiczne , tomografia , wszystko jest dość jasne i oczywiste, zbadane i powszechnie znane ......
ale jeśli masz dominację lewej to będzie ci trudno robić lewym okiem .... prawie jak pisać lewą ręką (dla praworęcznych)
a tu bardziej niż o synchronizacje chodzi o lateralizacje (wyspecjalizowanie)
stratus: raczej nie "oko dominujące" tylko półkula dominująca tak bardzie dochodząc do sedna sprawy...
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale wielu ludzi to śmieszy (tych nieuświadomionych ;) ), są sceptycznie nastawieni lub po prostu nie wierzą.Cytat:
Tak, wiem, ale nie mogę wyjść z podziwu że o tym wcześniej nie pomyślałem mając dłuuugo do czynienia z różnymi sposobami synchronizacji.Cytat:
Co tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że warto próbować drugiego oka - może być ciężko (to szczególnie przez zwyczajne nawyki i przyzwyczajenie) ale efekty powinny być niezłe (inny punkt widzenia).Cytat:
Co do sedna sprawy to się zgodzę ale łatwiej i szybciej jest określić dominujące oko niż dominującą półkulę :) W naszym przypadku samo przykładanie oka do wizjera jest bliższe oku dominującemu :)Cytat:
Fotografuję wyłącznie prawym okiem , dokładnie tym samym okiem celuję strzelając z broni . I najczęściej ściągam okulary ( do strzelania zawsze ) .
prawe oko, lewa ręka, prawa noga :) skrzyżowanie lateralizacji :)
Mattnick: odsyłam do linku wcześniej (możliwe są kombinacje i zależy to właśnie od rodzaju zadania które odbiera mózg)
Stratus: ale chodzi tu o rodzaj informacji a jak wiadomo: oko nie widzi, widzi mózg, oko tylko patrzy .
ja jestem prawo ręczny , nożny ale lewo oczny i taki układ daje najlepsze możliwe wykorzystanie funkcjonalności mózgu. (choć wiadomo że wśród artystów malarzy i grafików dominują leworęczni)
wiem o tym...
lewe i prawe, lekka przewaga prawego
Kiedyś czytałem o pacjencie, któremu z powodu jakiegoś urazu musieli wyciąć jedną półkulę. Po operacji facet mówiąc posługiwał się prawie wyłącznie samymi przekleństawmi 8-)
zespól touretta :)
Generalnie jestem leworęczny, fotografuję używając prawego oka.
Prawe, bo 1) tak jest wygodniej, 2) lewym ledwo widzę. (jestem leworęczny)
Moja zona widzi obydwoma tak samo (teoretycznie), ale celuje lewym. Bo tak jej wygodniej.
Dziwna sprawa z tym patrzeniem. Zastanowilem sie, i nie dostrzegam u siebie zadnej prawidlowosci. Jak celuje prawym, to nie dosc, ze nosem wciskam podglad (nie zadne tam info :) ), to jeszcze nieco gorzej nim widze. Co do lewego - jakoś mało tam miejsca na twarz... W trabancie dawało radę, na 350 jest juz znacznie mniej wygodnie.
Generalnie - chyba jednak czesciej prawym. Albo sie zasugerowałem.
ja robię okiem wodzącym tzn. jeżeli wystawie palec do przodu i przymkne jedno oko to palec zostaje na miejscu(oko wodzące),a jeżeli palec się odchyla w inne miejsce to jest przekłamanie.To tak jak strzelasz z broni -tym okiem będziesz mierzył co robi przekłamanie to zawsze będzie pudło.
:mrgreen:
Aparat w prawym górnym rogu zdjęcia najfajniejsiowsiejszy ;) :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Driver
Wiecie co, najoptymalniej byloby najpierw prawym a potem lewym okiem. Ale to sprawdzi sie tylko w tam gdzie będzie na to czas :-? A swoją szosą to będzie ciekawy eksperyment :) Popróbuje tak fotografować przez jakiś czas, ciekawe jakie będą efekty :mrgreen:Cytat:
- lewa półkula, zwana "werbalną", odpowiada za logiczne, analityczne myślenie, tworzenie zdań, które wypowiadamy, pracuje cyfrowo, przetwarza informacje linearnie. „Widzi” fragmenty, detale zjawiska.
- Prawa półkula - "twórcza" - pracuje graficznie, analogowo, odpowiada za wyobraźnię i intuicję. Odpowiada za poczucie rytmu, przestrzeni, odbiór kolorów i „widzi” całość zjawiska.
Lewym i ogolnie jestem leworeczny :)
a to ciekawe... nigdy na to nie zwracałem uwagi
focę lewym - dopóki fociłem w okularach to sie wkurzałem że prawą dłonią brudze sobie prawą soczewkę okularu... teraz focę bez okularów
a strzelam wiatrówką prawym okiem i ogólnie jestem praworęczny i prawonożny, na desce jeżdżę z prawą nogą do przodu, a na siatkówce plażowej od jakiegoś czasu zbijam/plasuje lewą co strasznie wk*#@ia znajomych bo ciężko takie coś wybrać :mrgreen:
100% lewe.
prawe mam zawse otwarte i obserwuje sytuacje. :)
tak sie jakos przyzwyczailem. :)
Z lektury tego tematu można wyciągnąć wniosek, że jak ktoś celuje lewym okiem to bardziej artysta, a jak prawym to bardziej reporter. Trzeba poobserwować w środowisku. Może jakie odkrycie da się zrobić.
... bo sie obraze :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez JSK
Ja jestem leworeczny, prawonozny i prawooczny. A podsluchuje prawym uchem :)
Predzej tylna scianke aparatu ;)Cytat:
Zamieszczone przez adamek
P.S.
A gdzie ankieta? :P
patrzę w boczek. :)
Cytat:
Zamieszczone przez JSK
keekekekekekek...Cytat:
Zamieszczone przez muflon
ze mnie artysta jak z koziej.... :mrgreen:
O, jest ankieta. Brakuje opcji "fotografuję aparatem a nie okiem". :)
Ja zwykle lewym, chyba że kadr pionowy i jestem na rowerze. Daszek kasku przeszkadza wtedy i musze prawym 8-)
Ja fotografuję prawym okiem bo nie potrafię go przymknąć:mrgreen:
To teraz tak jak np. w snowboardzie bedziemy mieli goofy i regularnych na canon-boardzie.
Ja jestem w 100% regularny znaczy lewe oko ;-)
Lewą reka jem, Lewą nogą kopie piłke , Lewym okiem fotografuje. W ogóle jakis Lewy jestem :mrgreen:
Lewym (lewe -3,5 prawe -4), leworeczny tez jestem
Ja jestem praworęczny, prawonożny, ale przez wizjer patrzę lewym okiem. Prawego czasami nawet nie zamykam. Jakoś tak, lepiej mi jest, przyzwyczaiłem się i wogóle.
Sorki ale to chyba jakaś nazwa własna oka wodzącego :) musze więc sam siebie zacytować bo się powtarzamy :)Cytat:
Zamieszczone przez nifares69
Co nie zmienia faktu że temat już chyba wyczerpany, chyba że jeszcze ktoś się nie pochwalił którym okiem patrzy w wizjer :rolleyes:Cytat:
Zamieszczone przez stratus
lewe bo prawe uszkodzone
trochę mi zajęło zanim się przyzwyczaiłem
wczesniej prawe bo jestem praworeczny, prawonożny i prawooczny :)))
no i prawy ze mnie człowiek :)