Pisze tekst do Kwartalnik CB na temat serwisow stock. Chcialbym wiedziec ile osob z CB uzywa takich serwisow. Prosilbym o zaglosowanie w dolaczonej ankiecie.
Pozdrawiam
Coronado
Wersja do druku
Pisze tekst do Kwartalnik CB na temat serwisow stock. Chcialbym wiedziec ile osob z CB uzywa takich serwisow. Prosilbym o zaglosowanie w dolaczonej ankiecie.
Pozdrawiam
Coronado
a gdzie ta ankieta?
Kurcze - szybki jestes... Chwile zajmuje zeby wklepac tekst ankiety :)Cytat:
Zamieszczone przez FOTOGRAF
Pozdrawiam
Coronado
brakuje opcji - nie wystawiam i nie planuje ;)
No rzeczywiscie nie wpadlem na taka opcje ale zakonotuje, ze tez tacy sa. Chyba nie ma mozliwosci edycji ankiety?
Pozdrawiam
Coronado
szybki bill mnie zwa :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Coronado
optymista :mrgreen:Cytat:
podmienilem ankiety, glosujcie jeszcze raz ;-)
podmieniles i wszystko zepsules :lol: nie moge teraz zaglosowac :(Cytat:
Zamieszczone przez Jac
nie przejmuj sie to statystyka, jeden glos nie ma znaczenia :mrgreen:, pozatym skoro juz glosowales to pewnie VB zanotowal ze ci sie juz nie nalezyCytat:
Zamieszczone przez FOTOGRAF
osz Ty...:mrgreen: a ja tak lubie ankiety :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Jac
to na wszeli wypadek, napsize jeszcze raz ze zaglosowalem na '' Tak - wystawiam w 2-3 serwisach ''
no to jestem w mniejszosci :)
to ja poprosze o opcje "chcialbym, ale sie boje" ;)
Jezeli to na serio to czego sie boisz?Cytat:
Zamieszczone przez pazurek
Pozdrawiam
Coronado
Widze, ze jest sporo takich osob - moze ktos napisac dlaczego nie planuja wystawiac? Macie lepszy sposob sprzedazy zdjec? Myslicie, ze nie macie zdjec stockowych?Cytat:
Zamieszczone przez nastier
A tak poza tym to czy jest jakis polski odpowiednik slowa 'stock'?
Pozdrawiam
Coronado
Serio to zaglosowalem na "Nie wystawiam jeszcze ale planuje". To "chcialbym ale sie boje" bylo napisane pol zartem, chodzi o to ze tak jak napisales, wydaje mi sie ze po prostu nie mam zdjec ktore by mogly byc wyslane na taka strone. "chcialbym" - no bo kto by nie chcial zarobic? "boje sie" - ze to co wysle nikogo nie zainteresuje.
Stock? Moze "magazyn zdjęć" albo "giełda zdjęć"?
Nie chce mi sie rozdawac moich zdjec za darmo, a ci co chca popatrzec to zapraszam do mnie na strone, jesli stawki w stockach byly by wyzsze to moze tak, ale stawki na poziomie 1 zl to jest.... niepowiem coCytat:
"ziarnko do ziarnka", jak to mawiaja :roll:
z tym sprzedawaniem za 1pln to nie do konca jest tak, przeciez jedno zdjecie mozna sprzedac dowolna ilosc razy, nie ma tam nic na temat wylacznosci. jesli zrobic kilkanascie / kilkadziesiat zdjec ktore sie spodobaja i sprzedadza kilkunastu / kilkudziesieciu osobom to juz moze cos z tego byc.
a moze Coronado sie pochwali ile zarobil na shuttershocku (nie liczac tego co dostal za polecanie nowych uzytkownikow ;) )...
no widzisz ty masz swoj poglad a ja swoj ;-), tobie sie oplaca a mi szkoda na to czasu ;-), nie przezcze ze jak sprzedasz swoje zdjecia 10tysiecy razy to bedzie fajnie ;-), ale ja jak narazie mam inne priorytety, woel w tym czasie sobie poczytac jakies fajne forum :mrgreen: albo wrzucic cos na moje www ;-)
Nie no, poczekaj, bo sie nie rozumiemy :)
Jak napisalem wyzej, NIE sprzedaje (jeszcze?) swoich zdjec na shuttershocku bo nie uwazam zebym mial jakies ktorymi by sie ktos zainteresowal. Zreszta wystarczy zobaczyc co tam dobrze "schodzi" - ja takich fotek nie robie. ;)
Strony ze stockami nie zabieraja czasu, wrzuca sie raz fote a potem sie ona sprzedaje albo nie, nie widze przeszkody zeby ktos kto sie bawi w foto typu "reklamowego" wrzucal nowe zdjecia na swoje www i od razu na stocka.
nie rozumiem - 1 pln malo kasy?? wiec po co zasmiecasz swoje www reklamami z googla? wiecej na nich zarabiasz kasiory? jakos trudno mi w to uwierzyc...ale myslic sie moge :) ja w kazdym razie na razie ani takich reklam nie planuje na swojej www wrzucac, ani zdjec po 1 pln :)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
hehe, te reklamy to narazie jest pewien test ;-) bo planuje cos uruchomic moze w niedalekiej przyszlosci (niezwiazane z foto) i musze przetestowac jak to dziala - czy dziala i czy sie oplaca ;-)Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
poza tym co innego jest strona a co innego sprzedaz zdjec ;-) narazie sprzedalem jedno zdjecie (nabywca sam sie zglosil) za znacznie wieksze pieniadze niz stock... ale ciiii ;-), tak wiec stock to nie dla mnie ;-)
Jeszcze raz prosilbym osoby, ktory nie wystawiaja i nie planuja o napisanie kilku slow dlaczego. Bede bardzo wdzieczny. Jezeli ktos nie chce pisac o tym na forum to prosze o wiadomosc na priva.
Pozdrawiam
Coronado
Teraz to ja jestem w mniejszości i to absolutnej :D
Ktoś pytał ile Coronado zarobił na Shutterstocku..? Nie wiem ile on, ale podejżewam że całkiem konkretne sumy bo zdjęcia ma "prima sort". Wiem ile ja zarobiłem. średnią mam na poziomie 20$miesięcznie. Raz na miesiac mniej wiecej dodam kilka zdjęć. Teraz jestem w trakcie realizacji mojego pierwszego czeku opiewającego na niebotyczną sumę 81,33$ Na Shutterstocku jestem od pocątku roku ale przez pierwsze 3 miesiace miałem tam 10 zdjęć. Teraz jest ich 106. Dziennie sprzedaję 2-5zdjęć.
Jak już pisałem w innym wątku nie widze konfliktu w pstryknięciu paru zdjęć stock'owych z TFUrczym pstrykaniem zdjęć.
A ja sie wlasnie zarejestrowalem na shutterstock.com i zobaczymy co sie z tego urodzi, miejmy nadzieje ze jakies $ na chociazby karty pamieci itp. *******y, w sumie tak jak pisze routlaw nie widze nic zlego w tym zeby czasem popstrykac cos typowo stockowego. O tym jak mi idzie dam znac za jakis miesiac.
Ja chyba jeszcze nie pisałem dlaczego a tylko narzekałem na ankietę :) Zatem piszę: w sumie to może nawet i miałbym co wrzucić (jakieś co ładniejsze samoloty, mógłbym generować masowo).. ale jak sobie pomyślę, że to będzie wycenione na 1PLN czy coś takiego, to mnie skręca - już nawet mniejsza ile JA z tego będę miał, ale jesli ktoś tak ceni sobie moje zdjęcia.. to ja je wolę rozdawać za darmo. Co też robię, przy każdej okazji, gdy zdarza się, że ktoś mnie poprosi emailem.Cytat:
a nie trafiłeś jeszcze na jakimś stocku na swoje foty? :DCytat:
Zamieszczone przez muflon
Czy żeby przegladac foty na shutterstocku trzeba być zalogowanym ? bo napewno sie nie zaloguję tam gdzie mi każa przesłac skan z paszportu :?
Na stocku nie, ale w roznych dziwnych powerpointach, zwlaszcza "zimowych", to jak najbardziej :)Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
czyżbyś był autorem zdjęć z nad zmrorzonego jeziora z piosenką "ameno"? No to szkoda że nie ma na nich małego podpisu.. Sławny byś był. Chyba każdy to dostał mailem kilka razy..
Nie, to chyba jest mimo wszystko starsze niz dwa lata :-DCytat:
Nie musisz byc zalogowanym.Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Pozdrawiam
Coronado
jako amator swoje zdjecia robie z pasji, a nie z przymusu. chce by podobaly sie i mi, i innym! jesli komus moje zdjecie spodobaja sie do tego stopnia, ze chcialby je miec, to moge mu je dac/odsprzedac (w zaleznosci od dalszego losu zdjecia: wykorzystanie komercyjne - to odsprzedam, niekomercyjne - za free). taka zainteresowana osoba moim konkretnym zdjeciem polechtala by moje ego ;) i to juz by mi wystarczylo - natomiast osoba chcaca kupic ode mnie zdjecie cebuli lub myszki do komputera (taki przyklad) nie podniosla by moich morali :) wiec nie jestem tym zainteresowany, chodz nie do konca - mianowicie: kasa to kasa ;) i jesli by ktos zlecil mi sfocenie cebuli, budzika lub myszki do kompa za konkretna kase to moge sprobowac - ale kasa jest wowczas wazna, jako rekompensata za brak satysfakcji, ze zrobilem cos na tyle dobrze, ze sie ludziom podoba. natomiast sam nie bede wysilac sie fotografowac cebuli, budzikow itd a nastepnie oczekiwal, czy ktos to kupi (szkoda i sprzetu, i mojego czasu).Cytat:
Ciekawa strona z wieloma linkami do roznych serwisow
http://www.photosecrets.com/links.stock.html
To tam trzeba wysłać scan paszportu ?Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Po co im to ?
Dla potwierdzenia danych ktore podajesz w formularzu rejestracyjnym.Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
No cóż, ja wysłałem swoje fotki na próbę do Shutterstocka ale 5 z 10 się nie spodobało i założyli mi blokadę na 3 miesiące. Moja amatorszczyzna polegała na widocznych szumach przy powiększeniu 100%, nie umiałem się tego pozbyć w PS tak, żeby nie wyglądało sztucznie. Poza tym nie umiem wydzielić elegancko przedmiotu z tła, jak np. kolega Routlaw, ciekawe jak to robi:mrgreen:
Mam jednak zamiar odzyskać nieco kasy (bo to hobby moje pochłania zbyt dużo ciężko zarobionych PLN).
Panowie Routlaw, Coronado nie znacie jakiegoś opracowania nt przygotowania zdjęć do stocka? Jest forum na Shutterstock ale jest tam trudno znaleźć (poza kilkoma artykułami) fajne porady:| Albo ja jestem leń:mrgreen:
Pozdrawiam serdecznie
Tomek
Nie znam żadnej książki, przygotowuję zdjęcia w PS (mam 7), najpierw standardowo - poziomy (nie potrafię używac krzywych) - kadrowanie itp. - , szumy to problem, często robię zdjęcia na 400 ISO - żeby były jak najmniejsze wyostrzam w PS na warstwach miejscowo - np. w portrecie tylko oczy, lub przy całej sylwetce tylko twarz - gumuję płaskie powierzchnie (policzki, nawet czasem białka oczu lub powieki). Żeby rozmyć pozostały szum używam pędzelka - rozmycie - tylko miejscowo, tam gdzie to konieczne - na zacienionych miejscach twarzy, szyi i często na tle, w miejscach poza głębią ostrości. Zmieniam wytrzymałość pędzelka w zależności od intensywności szumu. Jest to bardziej pracochłonne niż gotowe odszumiacze, ale ratuje trochę zdjęcie przed całkowitą sztucznością. Chociaż szybciej przyjmą zdjęcie plastikowe niż zaszumione.
Paprochwbody - blokada została skrócona do 1 miesiąca, jak minął Ci już miesiąc, wyślij im maila z prośbą o odblokowanie.
I chyba nie ma sensu wysyłać zdjęć tylko na jeden stock - te same zdjęcia mogą przecież zarabiać na kilku(nastu) jednocześnie
tak jak jac napisalCytat:
stocki placa biewielkie sumy
mozna dostac wiecej ale kiedy bys samodzielnie negocjowal ceny a targuj sie z jakims menagerem z za oceanu.
kilka centow za fotke to psie grosze i nie bede wystawial
a zreszat na stockach jest sporo badziewia ale tez jest miliony jak nie miliardy dobrych fot. jak sie w tym wszystkim przebic??
czytalem o gostku co jego zdjecie na stocku kupilo kilaset osob i zarobil niecale 100$ :evil:
jak by zdjecia lecialy tak jak ZPAF to moze :-P
reklamy z googla sa po to aby pozycjonowanie www poszlo w goreCytat:
Zamieszczone przez gawryl
Co z tego, że są stawki ZPAF, jak mało kto (jeśli w ogóle) się do nich stosuje - nawet w polsce...Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
Zacznij kasować klientów wg ZPAF - zobaczymy co z tego wyniknie :D
ja o tym wiem tylko bylo by fajnie :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Zielony
ja narazie sie porejestrowalem i czekam na review fotek, pewnie nie przejda ale probowac zawsze mozna :)
narazie dwa serwisy: istockphoto i shutterstock
To dodam jeszcze te.. na nich jestem zarejestrowany.. :)
shutterplanet.pl
dreamstime.com
crestock.com
fotolia.com
Warto jeszcze Stockxpert
Inny duży stock to Bigstockphoto, ale mi coś tam b. wolno idzie sprzedaż, może inni mają więcej szczęścia (umiejętności)
Routlaw i jak ci idzie na tych pozostalych ? Ja nadal czekam na review, pewnie dzis sie dowiem co i jak. Ogladalem twoje fotki na shutterstock i mam pytanko czym glownie focisz ?Cytat:
na dreamstime crestock istockphoto dopiero zacząłem.. mam tam kilka zdjęć raptem. Na fotolii powolutku sie rusza. 1-2$ płacą za zdjęcie.
Zdjęcia tobie 300D z podpiętym tamronem 28-75
no wiec sie porejestrowalem, shutterstock nie przyjal moich pierwszych 10 fotek wiec czekam cierpliwie jeszcze 14 dni i robie drugie podejscie, mam fotki na fotolii i istockphoto, na fotoli te same fotki w ciagu 2 tygodni mialy 1 PRZEGLADNIECIE (wiec zastanawiam sie czy nie zrezygnowac) natomiast z 3 fotek na istockphoto wczoraj udalo mi sie sprzedac moja pierwsza a w sumie maja ponad 75 ogladniec, troche denerwujaca jest 10 dniowa kolejka do uploadu ale trzeba zacisnac zeby i czekac, to tyle z moich ostatnich przygod ze stockami, jak sie cos rozwinie to napisze
od dzisiaj jestem takze szczesliwym posiadaczem 430EX wiec mozliwosci sie rozszerzaja
Nie rezygnuj z fotolii, to mój czwarty stock co do ilości sprzedanych zdjęć. Zarabianie na stockach wymaga przede wszystkim cierpliwości - efekty finansowe po paru miesiącach i kilkuset załadowanych zdjęciach.