Aparat ma 1,5 roku i siadła migawka to normalne???
Wersja do druku
Aparat ma 1,5 roku i siadła migawka to normalne???
A jaki ma numer seryjny?
I jaki przebieg?
NR ser. w tej chwili nie podam bo wysłałem aparat do Warszawy.
A jak sprawdzić przebieg??? Na karcie są 4-cyferki a napewno ponad 10 000 bo ostatnie zdjęcia mają 1 na początku .
Nie odszuka się w EXIF'ie (nr seryjny)?Cytat:
Zamieszczone przez emil
Sprawdź w swoich zdjęciach.
Jakich kosztów się spodziewasz?
Za naprawę 700zł czas naprawy 2 dni
z tego co pamiętam to żywotność migawki 20D to około 50 tysięcy klatek. Tyle powinien wyrzymać minimum.
A praktyka pokazuje, że rozrzut wyników jest ogromny, bo są egzemplarze padające po 5 tysiącach, jak i takie które wyrabiają 200 a nawet 300% normy :-) (trzymałem w rękach D60, który w/g deklaracji właściciela miał wystrzelane 130 tys i nadal działał przepięknie).Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
AFAIK 100 000.Cytat:
100k ma 30D, o czym Canon się wszędzie chwalił, ogłaszając, że zrobił zupełnie nową i bardziej wytrzymałą od tej w 20D. Wiec chyba raczej 50k.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Widocznie, regularnie co 25k wymianiał olej i wszystkie filtry :lol:Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Oby moja pociecha tyle wytrzymała, bo na FF się póki co... nie zapowiada.
PS. Zdaje się, że Canon oficjalnie nie mówił nigdzie o wytrzymałości migawki 20D?
Więc może w 30D jest ta sama, a tylko ściemniają?
OK, tylko o ile dotrwanie do 130k jest miłą niespodzianką dla właściciela, o tyle padnięcie po 5k jest delikatnie mówiąc wtopą i kompromitacją. O ile oczywiście siadła bez pomagania, np. odkurzaczem :-DCytat:
Zamieszczone przez bundy
Racja, chwalił sie że jest 100k, ale nie że bardziej wytrzymała. Jeszcze nigdzie nie widziałem informacji, że 20D ma 50k, za to widziałem informacje, że też ma 100k.Cytat:
Pomóc mógł choćby jakiś paproch co wleciał tam gdzie nie trzeba.Cytat:
OK, tylko o ile dotrwanie do 130k jest miłą niespodzianką dla właściciela, o tyle padnięcie po 5k jest delikatnie mówiąc wtopą i kompromitacją. O ile oczywiście siadła bez pomagania, np. odkurzaczem
Ładnie by było ze strony producenta, żeby dał gwarancję na jakieś tam minimum cykli. Faktem jest, że wywalanie 700zł na wymianę migawki teraz kiedy cena korpusu 20D poleciała sporo na dół jest poprostu nie miłe z jego strony :cry:
kumpel, który fotografuje śluby wymienia migawki regularnie. wytrzymałość migawki to od 40 do 60 tysiecy. na wymieniona migawke canon daje gwarancje na 40 tys (o ile mnie pamiec nie myli). ostatnio swiezo wymieniona migawka kumplowi padla po 14.000 i canon bez dyskusji wymienil na gwarancji na nowa. 10d kumpla ma juz 5 migawke, wiec powoli zbliza sie do przebiegu 300.000. :-)
A podasz jakis przyklad komu 20D padlo po 5 tysiacach? Bo ja pierwsze slysze. Co innego 300D :roll: a nawet kilka co slabszych 350D sie trafilo.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
A odnosnie 100k :
http://bobatkins.com/photography/dig...0d.html#better
" The EOS 20D has a high performance shutter designed for increased reliability (100,000 cycles), the Digital Rebel XT has the normal Canon shutter (about 50,000 cycles)."