2 załącznik(ów)
Sigma Art 17-40 mm f/1.8 DC (APS-C)
Sigma 17-40 mm f/1.8 DC | Art - kolejna bariera przełamana: nowy zoom jest szerszy i lżejszy.
"Zaprezentowany dziś obiektyw Sigma 17-40 mm f/1.8 DC | Art bazuje na przełomowych innowacjach modelu Sigma 18-35 mm f/1.8 DC HSM | Art, pierwszego na świecie obiektywu zmiennoogniskowego f/1.8 w branży fotograficznej i wideo. Nowy zoom osiąga nie tylko lepsze parametry optyczne, ale także szerszą ogniskową 17-40 mm, jednocześnie zmniejszając swoją wagę o ponad 30%. Przy wymiarach 73 mm x 116 mm (rozmiar filtra 67 mm), Sigma 17-40 mm f/1.8 DC | Art waży jedynie 535 g.
Mniejsza waga to zasługa między innymi zaawansowanej konstrukcji optycznej (17 elementów w 11 grupach), na którą składają się m.in. 4 soczewki asferyczne oraz 4 soczewki SLD (o niskim współczynniku załamania światła). Kładąc nacisk na korekcję aberracji chromatycznej oraz komy, obiektyw osiąga wysoką rozdzielczość nawet przy szeroko otwartej przysłonie f/1.8. Poza tym, dzięki zastosowaniu zaawansowanych powłok Super Multi-Layer Coating, producentowi udało się w dużej mierze wyeliminować flary i bliki."
Załącznik 20468
Załącznik 20470
https://www.youtube.com/watch?v=wwIf...nnel=Fotoforma
Odp: Sigma Art 17-40 mm f/1.8 DC (APS-C)
łolaboga panie i panowie bagnet RF! Forum umarło.
Na apsc zainteresuje moze trzy osoby na forum ;) choc szklo samo w sobie fajne
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
i oni tak serio... ?
legendarny to jest Krol Artur, albo Szewczyk Dratewka...
a poza tym cos skromnie jak na slownik Gen Z. mozna bylo zrobic "ikoniczny i epicki", bardziej cool by brzmialo...
jakby nie patrzeć 18-35 była jedyna w swoim rodzaju ;) podobnie jak 12-24 przez dłuuuugie lata
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Już właśnie wystawiłem pod młotek S 18-50 f/2.8 :)
Miałem przez jakiś czas Sigmę 18-35 f/1.8. Szkło genialne, ale to było jeszcze za czasow 7D i szlag mnie trafiał z loteryjnością AF więc sprzedałem po jakimś czasie. W sumie szkoda, bo teraz z R10 byłoby super.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
i oni tak serio... ?
haha :D
A co powiesz na "recenzję" tego Pana?
https://www.youtube.com/watch?v=W9-7fXhrfAk
:lol:
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Może tak być. Szczególnie że ( choć nieduży), to w porównaniu z podstawową Sigmą 18-50 f2,8 jednak dość spory.
Jakość musi trochę ważyć i mierzyć, a teraz smartfonami ludzie opędzają wszystko.
Załącznik 20581Załącznik 20582
Mój znajomy przygotował świetną i wnikliwą recenzję tego obiektywu.
Warto obejrzeć:
https://www.youtube.com/watch?v=JvzpLFTud3w
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Obejrzałem i jakoś ta Sigma wcale szału nie robi. Kolory ładniejsze z Fujinona, ostrość na przymkniętej przysłonie też. Jednak trzeba przyznać kawał dobrego obiektywu się szykuje bo jest ostro od f/1.8.
Fujinona pod bagnet RF nie robią :(
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Kto by tam chciał bagnet RF :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Przy Fakcie, że zakresie przesłon f/1.8 - f/4.00 na wszystkich ogniskowych spisuje się lepiej od 1.500 zł droższego i działkę ciemniejszego Fuji 16-55 f/2.8 zaistnienie w bagnecie RF, co do którego są dogadani z Canonem, to raczej kwestia czasu.
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Przy Fakcie, że zakresie przesłon f/1.8 - f/4.00 na wszystkich ogniskowych spisuje się lepiej od 1.500 zł droższego i działkę ciemniejszego Fuji 16-55 f/2.8 zaistnienie w bagnecie RF, co do którego są dogadani z Canonem, to raczej kwestia czasu.
To prawda ale czy ta Sigma nie jest już czasami dostępna pod RF-S?
Sigma przy wszystkich swyoich zaletach ma jedną potężną wadę: zakres ogniskowych.
Fujinon ogarnia na Fuji ekwiwalent 24-82,5 mm, a Sigma zaledwie 25,5-60 mm, a na RF to jest 27,2-64 mm, czyli ani to szeroki kąt, ani portretówka. Fujinon na RF robiłby za 25,6-88 mm, czyli byłby bardziej nadający się i do portretu, i do krajobrazu. W systemie RF brakuje jasnego obiektywu o zakresie 15-50 mm, i się nawet muchy nie gonią, że coś takiego powstanie. Obie te Sigmy, co ostatnio wyszły, czyli f/2,8 18-55 mm i f/1,8 17-40 mm, to są takie same substytuty jasnego, standardowego zooma, jak margaryna przy maśle. Mało jest jedno, a margaryn w hooy!
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Już właśnie wystawiłem pod młotek S 18-50 f/2.8 :)
Przez chwilę zastanawiałem się nad tym obiektywem, ale natknąłem się na test porównawczy obu Sigm, po którym dałem sobie spokój.
Dla amatora, jakim jestem, różnice które widać, nie są warte 4290 zł.
https://www.youtube.com/watch?v=lLyC5FxoZOA
Podobno w fotografii i w seksie nie liczy się długość, ale jakość doznań, a te wg recenzji Sigma do f/4 ma bardziej ostre... :D
Ciekawe............?
Czyżby modelka (żona testera)sprokurowała taki wpis ;)
Dzięki uprzejmości Sigma Polska mialem możliwość testować to szkło jeszcze zanim fizycznie pojawiło się w sklepach. Testowałem zarówno na aparacie APS-C jakim jest Canon R50 ale także podpinając ja pod pełna klatkę - do Canona R6 mark II.
https://www.youtube.com/watch?v=bac-Yh7B2UM