-
Drugie body czy przesiadka na 5Dmk4?
Powoli wraca mi czas i te bodźce do robienia zdjęć... :)
Chwilowo zestaw bardzo podstawowy - 5Dmk2, 50/1.4, 24-105 (v1), 135/2.
Chciałbym zacząć korzystać z tego że mieszkam w miejscu gdzie zwierząt do focenia mnóstwo - zdecydowałem się już prawie na 100-400 (v1) jako pierwsze szkło, ale mam problem z body.
5Dmk2 się średnio nada do focenia czegokolwiek w nawet mini ruchu, plus to jednak pełna klatka...
Czy lepiej dokupić drugie body (7Dmk2) tylko w tym celu i trzymać 2 body w plecaku, czy jednak zrobić uprade z 5Dmk2 na 5Dmk4 i zostawić tylko jedną puszkę "do wszystkiego"?
Nie, nie będę potrzebował dwóch body w użyciu równolegle, jakby co to po prostu zmienię szkła (przy jednej puszce).
Koszt dla obu opcji porównywalny...
-
Odp: Drugie body czy przesiadka na 5Dmk4?
nie znajdziesz używanej R6 w jakiejś normalnej cenie? rozważanie 5D do akcji w dzisiejszych czasach jest już sporym anachronizmem
-
Druga opcja. Jeśli przyzwyczajony jesteś do FF, na obrazek z 7D nie będziesz chciał patrzeć, chyba, że należysz do "szczęśliwców" którzy nie widzą różnicy między FF a APSC. Teraz masz tanio R8, R6, nic tylko brać.
-
Zostałbym przy 5dmk2 i nie szedł w żadne 7d2 bo matryca w tym drugim jest straszna a pierwsza wersja tego obiektywu też na kropie nie bedzie jakoś specjalnie błyszczała. Wbrew pozorom mk2 mimo swojego kulawego AF oraz FPS daje radę w dynamice. Jeśli już chcesz zmian to 5d4, o której wspomniałeś lub R6mk1. Obie mają lepsze matryce niż 5d2 i dużo lepszy AF. Na braki w mm jednak poszedłbym w technikę bo da się... Nie wiem po ile teraz są sigmy 150-600S nowe i używane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Nie, nie będę potrzebował dwóch body w użyciu równolegle, jakby co to po prostu zmienię szkła (przy jednej puszce).
nie wiem jaki budzet i jakie warunki oswietleniowe, ale proponuje dorzucic do rozwazan tez cos w desen R10 + RF 100-400. tracisz na tym sporo w zakresie swiatlosily w porownaniu z 5D2 + 100-400L, ale tam gdzie swiatlo nie ogranicza zyskujesz na przepasci technologicznej w AF z jednej strony (w tym automagiczne wykrywanie zwierzat i sledzenie), i na gigantycznej roznicy wagowej z drugiej.
mam 5D4 i R10 i jak przychodzi do czajenia sie na przyrode ozywiona, to strasznie mi sie podoba to jak ta mala pucha sobie radzi. tym sie po prostu bardzo latwo i wygodnie foci zwierzeta. nie zaryzykuje porownywania skutecznosci, bo 5D4 w rekach kogos ogarnietego z fotografia akcji (wiec nie moich) potrafi sobie swietnie radzic, ale jako niewprawny pstrykacz widze spore ulatwienie zycia ze strony tego malego bezlustra.
tak czy siak - zdecydowanie kminilbym w strone crop + dluga rurka, zamiast pelnej klatki. jesli lutro to 7D2 ma jednak bidna matryce, wolalbym chocby 80D, ktore pozwala sporo wiecej powyciagac z cienii...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
nie znajdziesz używanej R6 w jakiejś normalnej cenie? rozważanie 5D do akcji w dzisiejszych czasach jest już sporym anachronizmem
Średnio - używane 5Dmk4 mogę mieć za powiedzmy 4500zł, podczas gdy R6 to jest przynajmniej 7-8k za używkę.
W tej cenie mam dodatkową stałkę albo kasę na inne rzeczy typu statyw etc.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie wiem jaki budzet i jakie warunki oswietleniowe, ale proponuje dorzucic do rozwazan tez cos w desen R10 + RF 100-400. tracisz na tym sporo w zakresie swiatlosily w porownaniu z 5D2 + 100-400L, ale tam gdzie swiatlo nie ogranicza zyskujesz na przepasci technologicznej w AF z jednej strony (w tym automagiczne wykrywanie zwierzat i sledzenie), i na gigantycznej roznicy wagowej z drugiej.
Tak, tylko wtedy niestety gubię całą resztę celów fotograficznych - portrety, spacer zoom itd.
Gdyby to były tylko zwierzęta, pewnie bym tak zrobił, ale brak ładnego obrazka z pełnej klatki jednak będzie bólem.
Co do światła - różnie to bywa - okolica to niestety dosyć gęsto zalesiony las z naturalnymi łąkami, oczkami wodnymi itp.
Więc tego światła za dużo nie ma, a tło dosyć ciemne i drzewa wysokie na kilkadziesiąt metrów ograniczają trochę warunki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Tak, tylko wtedy niestety gubię całą resztę celów fotograficznych - portrety, spacer zoom itd.
Gdyby to były tylko zwierzęta, pewnie bym tak zrobił, ale brak ładnego obrazka z pełnej klatki jednak będzie bólem.
Co do światła - różnie to bywa - okolica to niestety dosyć gęsto zalesiony las z naturalnymi łąkami, oczkami wodnymi itp.
Więc tego światła za dużo nie ma, a tło dosyć ciemne i drzewa wysokie na kilkadziesiąt metrów ograniczają trochę warunki.
czyli jednak chcesz wymienic, nie dokupic sobie drugie body?
IMHO, zostaw 5D2, dokup dluga rurke i powalcz. jak bedzie bardzo zle to zaczniesz skladac na mk3 albo mk4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
czyli jednak chcesz wymienic, nie dokupic sobie drugie body?
IMHO, zostaw 5D2, dokup dluga rurke i powalcz. jak bedzie bardzo zle to zaczniesz skladac na mk3 albo mk4.
Sorry - zrozumiałem że mam zmienić całość na R10 - rozumiem że proponujesz dokupić R10 + RF 100-400 zamiast EF 100-400 i 7Dmk2?
No jest to jakaś opcja, ale zapomniałem dopisać w sumie że dla mnie bezlusterkowce są... za lekkie, trochę jak zabawki :)
Ja akurat z tych co wolą zbalansowaną wagę całości, a nie wiem czy R10 w słabym świetle by mi i tak pozwoliło robić z ręki...
Anyway, rozważę, bo cenowo wychodzi to generalnie podobnie :)
Dzięki!
-
Ciężki temat, dla mnie zależy co chcesz głównie fotografować bo to jednak ma zasadnicze znaczenie czy np. ptaki czy inne większe zwierzęta lub jeszcze inaczej widoczki i przy okazji jakiś zwierz. Podaj też przybliżony budżet bo ja do zwierzyny bym jednak celował w nowsze korpusy pokroju R6 (używane już są dość tanie).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Ciężki temat, dla mnie zależy co chcesz głównie fotografować bo to jednak ma zasadnicze znaczenie czy np. ptaki czy inne większe zwierzęta lub jeszcze inaczej widoczki i przy okazji jakiś zwierz. Podaj też przybliżony budżet bo ja do zwierzyny bym jednak celował w nowsze korpusy pokroju R6 (używane już są dość tanie).
Przede wszystkim ptaki, ale i większa zwierzyna - sarny, lisy, łosie.
Ptaki są głównie na i w okolicy zbiornika wodnego w pewnej w miarę stałej odległości, reszta zwierzyny w lesie.
Budżet - na tele i puszkę ok. 6k w sumie.
Używane 100-400 to ok. 3-3.5k, reszta na upgrade 5Dmk2 albo drugą puszkę.
Dawno chyba nie widzieliście cen R6 - 4-5 miesięcy temu nowe puszki kosztowały 6.5k, teraz używki kosztują 8k i więcej...
-
ej no bez przesady, używane R6 powinno się zamknąć w okolicy 5tki właśnie
-
R6mk2 sprzedają po 8-9k używane, więc może mylisz wersje. R6 mk1 kojarzy mi się coś w okolicach 6-6,5k używka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ej no bez przesady, używane R6 powinno się zamknąć w okolicy 5tki właśnie
Ech, chciałbym.
Nie wierzysz to zerknij na olx/allegro/peppera.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
R6mk2 sprzedają po 8-9k używane, więc może mylisz wersje. R6 mk1 kojarzy mi się coś w okolicach 6-6,5k używka.
Nie, nie mylę wersji.
W tej chwili na OLX-ie są 3 sztuki, jedna wpadła wczoraj za 6350, kolejna za 7200zł i kolejna za ponad 8k z dwoma kitowymi szkłami.
Na Allegro są 4 sztuki poniżej 7k, w większości z nieznanym przebiegiem migawki albo prawie za 7k.
Biorąc pod uwagę że w lutym nowa puszka kosztowała 6400, to jest żart :(
Jakby nie patrzeć R6 jest poza moim zakresem cenowym, bo co mi po tym jak kupię puszkę, skoro nie będę miał obiektywu :)
-
Używana sigma 150-600 sport chodzi po ~4.5k, wg mnie lepszy pomysł niż c100-400mk1 i skoro lubisz wagę. 5d2 bardzo dobrze współpracuje z tą sigma w ptactwie. Z takim budżetem nie zaszalejesz więc wykorzystaj to co masz. Opcja Akustyka też ma sens.
-
Tak, patrzyłem też na Sigmę (zarówno wersję C jak i S),.ale odnośnie niej zdania jeszcze bardziej podzielone.
Na razie pojawiła się opcja wymiany body na 5Dmk4 za dopłatą raptem 1300zł, więc może jak zacisnę pasa, udałoby się oprócz tego w budżecie zmieścić 100-400 II.
-
No to juz mocno sensowny zestaw. Za rok zmienisz na R6 i bedzie super.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Tak, patrzyłem też na Sigmę (zarówno wersję C jak i S),.ale odnośnie niej zdania jeszcze bardziej podzielone.
Na razie pojawiła się opcja wymiany body na 5Dmk4 za dopłatą raptem 1300zł, więc może jak zacisnę pasa, udałoby się oprócz tego w budżecie zmieścić 100-400 II.
Nie przekreślałbym opcji 7D Mark II plus EF 100-400L II, bo to jest naprawdę super zestaw, a wszystko zależy od tego, jaką metodę fotografowania jesteś w stanie zastosować, i w jakich warunkach. Do robienia zdjęć gdy brakuje światła i tak trzeba obiektywów dużo jaśniejszych od tych, które bierzesz pod uwagę, a ogniskowa bardziej jest zależna od metody fotografowania- zasiadka, czy podchody. Przy zasiadce może wystarczyć 200 mm, przy podchodzie może zbraknąć 800 mm.
-
Dziękuję za wszystkie opinie. Na razie jestem w trakcie upgrade'u puszki z mk2 na mk4. Jeśli nowe body będzie ok, powinno mi wystarczyć na używane 100-400 II. Choć zacząłem się też zerkać na ewentualny komplet R7/R10 i RF 100-400...
-
-
Mnie 7d mark 2 też nie rzucił na kolana. Szumy straszne. Dużo większe niż w 1d mark 3.
Ale był używany na hali na koszykówce. Ale po jednej sesji stwierdziłem że siódemce podziękujemy.
I wtedy padła decyzja o R6. I to jest to :) Połączenie serii 1d(af) z 5d(obrazek).
-
@sal ja bym brał 5DMkIV i 100-400. Piękne foty tym zestawem wychodzą. W używkę bym nie szedł bo można się naciąć na jakąś ukrytą wadę ale to już Twój wybór
-
Niestety, nie stać mnie w tej chwili na wydanie 20k na nowy sprzęt :) Zresztą kupuję używany sprzęt od dawna i mniej więcej wiem na co zwrócić uwagę.
-
Bierzesz pod uwagę, że 5DII łatwo nie sprzedasz?
...
Ciekawe dlaczego jest tyle uszkodzonych na ebay
https://www.ebay.pl/sch/i.html?_fsrp...on=7000&_sop=2
-
Kwestia odpowiedniej ceny... :)
-
taaa mi też mówili parę lat temu patrząc na foty mojego 6D zajechanego po tatrzańskich i alpejskich szlakach, że lepiej zostaw bo pińcet to max, a wystawiłem za 1100 chyba i zszedł w parę godzin
-
Pytanie czy nie lepiej go zostawić niż oddać go za "1200".
Może najpierw zacznij od kupienia C 100-400, Sigmy czy Tamrona 150-600,
a korpus później.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
a korpus później.
Dobry pomysł tylko musi się zdecydować z jakim mocowaniem żeby później nie żałował :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
a korpus później.
Poluję na jakieś sztuki w dobrej cenie, ale teraz mała posucha i wysokie ceny. A korpus się akurat trawił w bardzo dobrej cenie...
--- Kolejny post ---
Ech, no i byłem już zdecydowany na dozbieranie do 100-400 II, kiedy pojawiła mi się możliwość kupna Sigmy 150-600 Contemporary (nie Sport) w baaaardzo okazyjnej cenie od znajomego.
I myślę żeby może jednak wziąć ją razem z nowym korpusem, a za rok jak ceny trochę spadną, przesiąść się od razu na R6 + RF 100-500...
-
150-600 daje duzo funu, a wiekszy zasieg bedziesz non stop wykorzystywal. Tyle ze to juz wieksze i ciezsze szklo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
150-600 daje duzo funu, a wiekszy zasieg bedziesz non stop wykorzystywal. Tyle ze to juz wieksze i ciezsze szklo.
To akurat nie problem, pisałem wcześniej że dla mnie bezlusterkowce są trochę za lekkie, więc z tego samego powodu 2kg szkło jest też ok. Zerkałem na YT że ludzie z powodzeniem wykorzystują tą Sigmę z 5Dmk4, a jak już bym się przesiadał na R, to i tak mnie czeka wymiana niektórych szkieł. Plus utrata wartości takiej Sigmy przy odsprzedaży jest jednak mniejsza niż 100-400.
-
Bedziesz zadowolony. Mi to szklo od ponad dwoch lat daje duzo frajdy, choc jednak wolalbym jasniejsza mniejsza stalke jak sigma 500 5.6, ale do canona takiej nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Poluję na jakieś sztuki w dobrej cenie, ale teraz mała posucha i wysokie ceny. A korpus się akurat trawił w bardzo dobrej cenie...
--- Kolejny post ---
Ech, no i byłem już zdecydowany na dozbieranie do 100-400 II, kiedy pojawiła mi się możliwość kupna Sigmy 150-600 Contemporary (nie Sport) w baaaardzo okazyjnej cenie od znajomego.
I myślę żeby może jednak wziąć ją razem z nowym korpusem, a za rok jak ceny trochę spadną, przesiąść się od razu na R6 + RF 100-500...
Sigma S jest lepsza od C. C100-400II+1.4xIII jest w stanie dać podobny obrazek do Sigmy S.
Rady, kup sobie najpierw obiektyw a potem myśl o zmianie body jak najbardziej mają sens. Ew udać się z kims kto ma puszkiwany obiektyw na zdjęcia do testów.
Na zdjęcia z internetu bym uważał bo to co było wrzucane wyżej z linkach to głównie zdjęcia z zoo plus różnych safari gdzie zwierzaki można robić szerokim kątem nawet... Jak sobie pojedziesz na zorganizowana wyprawę ptasia to 200mm da kadry, które we Polsce trzeba wychodzić. Tak więc tego...