Re: Canon Tripod Mount Ring
Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Dokładna nazwa taka jak w tytule, a dokładnie chodzi o pierścień zaciskany na obiektywie na którym znajduje się stopka z mocowaniem statywowym. Wiem, że jest niezbędny przy cięższych szkłach; zresztą najczęściej stanowi w nich wyposażenie standardowe. Jak się ma jednak sprawa w przypadku obiektywów lżejszych, takich jak 70-200/4L, czy też stalki 200/2.8L?
Czy ktoś kupił to coś za ok. 100 USD i nie żałuje wydanych pieniędzy?
chyba lepiej się wyważa statyw w takim wypadku, choc osobiście wolałbym w przypadku lżejszych szkieł wydać 100USD na coś innego...
Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
chyba lepiej się wyważa statyw w takim wypadku...
Chyba na pewno tak :wink:
Jednak mam wrażenie graniczące z pewnością, że 10D z gripem waży sporo więcej niż stałoogniskowy 200/2.8 toteż lepiej zrobi dla bagnetu mocowanie statywu do gripa niż do obiektywu :twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
chyba lepiej się wyważa statyw w takim wypadku...
Chyba na pewno tak :wink:
Jednak mam wrażenie graniczące z pewnością, że 10D z gripem waży sporo więcej niż stałoogniskowy 200/2.8 toteż lepiej zrobi dla bagnetu mocowanie statywu do gripa niż do obiektywu :twisted:
Nie wiem jak w przypadku 200/2.8 ale w przypadku 70-200/4 taki pierścień to IMHO wywalanie kasy, porządny statyw z porządną głowicą spokojnie go utrzyma przy mocowaniu korpusu.
Cytat:
Zamieszczone przez Krzychu
Nie wiem jak w przypadku 200/2.8 ale w przypadku 70-200/4 taki pierścień to IMHO wywalanie kasy, porządny statyw z porządną głowicą spokojnie go utrzyma przy mocowaniu korpusu.
200-ka waży zaledwie ok. 200 gramów więcej, więc najprawdopodobniej Twoja uwaga również i do niej się odnosi.