Witam..
Dzisiaj zrobione.. :
proszę o konstruktywne uwagi ;-)
Pozdrawiam
Artur
Wersja do druku
Dla mnie troche za ciasno po prawej i po lewej.
a jakby doświetlić lampą? troche cienie mi się nie podbają
Tematem zdjcia są chlapiące się dzieciaki a nie tło, zdjęcie to 100% kadru, nie jest w ogóle kadrowane więc nie mam z czego poszerzyć.Cytat:
Zamieszczone przez ripek
Może i tak, jak będę miał mocniejsza lampę to spróbuję.. zdjęcie robione z około 20m obiektywem 200mm, starałem się tak naświetilć żeby nie było za dużych przepaleń ani zbytnich niedoświetleń, wydaje mi się że nie jest ani za bardzo przepalone ani cienie nie za głębokie..Cytat:
Zamieszczone przez sail0r
Dziękuję za uwagi i jakby jeszce ktoś coś napisał to chętnie poczytam..
Pozdrawiam
Artur
Cytat:
Zamieszczone przez arturs
Jaki jest twoj cel pokazania wlasnie tego zdjecia do publicznej krytyki?
Skoro tak to zdjęcie wg. mnie nieudane w sensie kadrowania. Po prostu razi mnie brak przestrzeni po bokach - może to tylko moje wrażenie ;)Cytat:
Zamieszczone przez arturs
Ja tez sie zgadzam co do "ciasnoty" zdjecia, powinno byc wiecej przestrzeni. Oczywiscie, ze dzieci sa tematem, a nie tlo, ale nigdy nie widzialem zdjecia tak ciasno skadrowanego, zeby bylo ok, a jesli juz ciasno kadrowac, to najlepiej cos mocno obciac, niz zostawiac tak na styk
Witam..
Testowałem nowy nabytek.. prosze o parę uwag odnośnie obróbki - czy nie za dużo/mało czegoś użyto.. ewentualnie inne uwagi odnośnie fotki..
Na początek zięba.. dzisiaj w parku był tabun ludzi więc ptaszki niechetnie pozowały
Pozdr
Artur
Dzisiejsze:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
I jeszcze modraszka:
8.
Proszę o krytykę
Artur
jedyneczka i szósteczka są fajne.. takie żywe
Dzięki.. sprawdzałem w boju 85/1.8 i 400/5.6 - fajne szkiełka ;-)
Pozdr
Artur
Witam..
Zdjęcia z wczoraz z półfinału PP w siatkówce mężczyzn..
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Reszta tu
Prosze o uwagi..
Artur
Z dzisiejszego finału:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Proszę o uwagi..
Pozdr
Artur
Proszę bardzo. :)
1) - nie ma piłki --> out
2) Ludzie bez twarzy
3) Mogłaby być niezła po przykadrowaniu do zawodnika atakującego - chociaż troszkę brakuje blokujących.
4) nie ma piłki
5) ?????? Co jest tematem zdjęcia?
6) Nieźle. :)
7) Nie ma piłki i ucięta ręka.
:)
Ale 6-ka pokazuje żę coś z Ciebie może jeszcze być. ;)
Dzięki za komentarz.. Jak kiedyś znowu siatkówka zawita do Kielc to pewnie się wybiorę.. jak pisałem wcześniej złapanie wszystkiego na raz jest piekielnie trudne.. tym większy mam szacunek dla tych którym się to udaje bez problemu..
Zdjęcia zostawiam w galerii - ku przestrodze ;-) - niech inni widzą czego unikać
To jeszcze pare gdzie była piłka i zawodnicy ;)
8.
9.
10.
11.
12.
13.
I to chyba na tyle.. jeszcze te do krytyki ;-)
Pozdr
Te ostatnie to juz chyba na sile "o, na tym jest pilka" . Jak dla mnie - za szerokie kadry, nieco za ciemne, nieco balans bieli w zolc (ale to moze byc wina monitora, ostatnio cos tak zauwazylem i musze wybadac sprawe).
Za Vitezem, trochę ciemno i kolor jakoś dziwnie przesycony.
Ptaszki..
Pierwsze próby z 400mm/5.6 w polach:
1. Czajki:
2.
3.
Bażant:
4.
5.
Proszę o uwagi
Pozdrawiam
Artur
Te z ptaszami są według mnie naprawdę fajne. Ładne kolorki i ostrość. Szczególnie 3 i 5.
Pozdrawiam,
Jurek.
Te z siatkówka to tak srednio mi sie podobaja, mogles lepiej kadrowac, ale ptaki fajnie porobiles, kolorki fajne i kadry tez, ta 400 to fajne szklo.
Dzięki, na Cedzynie za tamą takie biegają po polach..
Siatkówka była ns szybko, pierwszy raz robiłem więc wiadomo..
Ptaki w zasadzie też pierwszy raz w terenie (park się nie liczy;-) ) ale już wiedziałem czego się spodziewać i nawet parę wyszło..
Pozdrawiam
Artur
Kolejne ptaszki..
Pliszka żółta:
Młoda zięba:
bogatka 1:
bogatka 2:
kowalik 1:
kowalik 2:
kowalik 3:
kowalik 4:
Proszę o uwagi..
I proszę o identyfikację ptaszysk przez znawców tematu:
Mój typ to potrzeszcz
Czy to pokląskwa czy coś innego..
Pozdrawiam
Artur
z całej serii kowalik 1 najbardziej mi się podoba, taki fajny moment :)
Kowalik 1 wymiata, super swiatlo zagralo
Mi też najbardziej podoba się kowalik 1. Najciekawsza poza ptaszka i ładnie dopełniające całość światło. A i szumy nie wyłażą tak bardzo z tła jak na pozostałych.
IMHO: W niektórych przypadkach mam wrażenie, iż kadrujesz nieco za ciasno i zbyt centralnie. A i tymi szumami trzeba by odrobinę powalczyć.
BTW: I jak Ci się sprawuje połączenie 350 z 400L5,6 (sam myślę nad podobnym zestawieniem)?
Witam..
Dziękuję wszystkim za opinie..
Szumy niestety są bo było pochmurno i drzewa też nie są przeźroczyste a ISO 1600 nie należy do nieszumiących, a jak na złość nie miałem zewnętrznej lampy żeby doświetlić bo nie chciało mi sie dzwigać..
co do kadrowania to chyba masz rację, przy następnej okazji poćwiczę inne kadrowanie, bierze się to chyba z przywiązania do centralnego punktu AF..
Co do 400mm i 350D to całkiem spoko się taki zestaw spisuje, masz link do fotek z piątku z meczu Korona Kielce - GKS Bełchatów - tam robiłem też tym zestawem..
Na razie nie umiem się za dobrze tym posługiwać ale się uczę... na własnych błędach ;-) ..
Jak planujesz taki zestaw to od razu wlicz sobie w koszty monopod (chyba że już masz) bo bez tego ręka boli..
Pozdrawiam
Artur
Wrzucam parę fotek które zrobiłem pod kątem battl'a pod ww. tytułem
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Pozdrawiam
Artur
Super fotki ! Naprawdę bardzo mi się podobają.
Tak z ciekawości jakim obiektywem robiłes?
Dzięki..
obiektyw to 85mm f1.8 - o ile pamiętam wszystkie doświetlane lampą chociaż starałem się żeby nie było widać..
Może teraz ktoś skrytykuje ;-) ?
Pozdr
Artur
Witam..
Tylko jedno teraz...
Przybył nam nowy członek rodziny i pewnie teraz też zagości na fotkach:
Psiak o wdzięcznym imieniu Inwestycja ;)
Pozdrawiam
Artur
niezły łobuz...
Witam..
Parę nowych..
Gąsiorek 1:
Gąsiorek 2:
Gąsiorek 3:
Trzciniak zwyczajny 1:
Trzciniak zwyczajny 2:
I parę innych ze spaceru:
Pojawił się też taki zawodnik (perkoz dwuczuby o ile się nie mylę) ale banda debili z bumcyk, bumcyk w aucie skutecznie je wypłoszyła i nie udało się już zrobić lepiej:
Prosze o opinie co poprawić..
Pozdrawiam
Artur
1 - zdecydowanie najlepsza
2,3 - chyba duze corpy bo jakoscc bardzo kiepska
4,5 - pruszone
slodki piesek :) a z tym imieniem ( inwestycja ) to na serio heh?:P
Coś mi kompresja poleciała, 2 i 3 zmienione na chyba lepiej obrobione..
Z imieniem jak najbardziej serio ;) miot miał mieć imiona na I a że piesek kosztuje parę złotych to wymyśliłem takie imię :mrgreen:
Dzięki za odwiedziny, może Ktoś jeszcze coś napisze..
Pozdrawiam
Artur
Mnie sie podoba pierwsza (ogolnie) fotka psa i 2 ze spaceru:D
Daje Ci w kosc czy dopiero zacznie?;)
Drugi piesek jest fajny - piknie mu podskakują uszy. :)
To jeszcze parę z 85/1.8 - w plenerze zrobiło się z tego moje podstawowe szkiełko - jak mam czas oczywiście na łażenie i kadrowanie..
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Proszę o uwagi
Pozdrawiam
Artur
piękny pies, na 3 jest wspaniałe dopasowanie maści psa do otoczenia. Co do 4 to nie podoba mi się ustawienie ostrości na nos, bardziej odpowiadałoby mi gdyby i oczy i nos były ostre
Pozdrawiam
Dzięki za odwiedzinym, mówisz i masz ;)
9.
10.
Pozdrawiam
Artur
no.. trzeba było tak od razu 8). Na pierwszym brakuje mi blików w oczach.
Witam..
dzisiaj zrobiłem dwa takie ptaszyska (wreszcie urlop i okazja połazić z 400mm za ptakami). do "miszczów" jak Kuba, Sylwek ,Ptaku,Guest1 czy Paweł bardzo dużo brakuje ale takie łażenie to super sprawa..
Rudzik:
Trznadel:
Pozdrawiam
Artur
Witam..
Dzisiaj pierwszy spacerek z 40D..
Doświadczenia jak najbardziej pozytywne.. AF bardzo szybki i celny, z wszystkimi moimi szkłami brak BF/FF
Poniżej parę próbek:
1.
2.
3.
4.
5.
I na koniec niechcący teścik na to jak wiele wybacza matryca:
Przy prześwietleniu do 1,5EV można jeszcze wyciągnąć szczegóły bez problemu z RAWa:
6. Prześwietlone
7. Wyciągnięte - praktycznie wszystkie szczegóły są bez strat
Prosze o uwagi i krytykę
Pozdrawiam
Artur
Witam.. Tym razem parę fotek z meczu:
1.
2.
3.
4.
Prosze o pare słów krytyki..
Pozdrawiam
Artur
na drugim zdjęciu ewidentnie brakuje drugiego gracza - to drugi gracz "robi" tą fotę
(i tym razem wiem na jaki temat mam się wypowiedzieć ;) )
na trzecim za to przeszkadza sędzia - fakt faktem, że oni przede wszystkim przeszkadzają w spsokojnym fotografowaniu.
:)
No może i tam.. jak już kupię 70-200 to coś będzie bo 400mm czasem za wąskie ;)
To akutat prawda - to akurat wydaje mi się ciekawe bo dwóch się bije a trzeci stoi nad nimi jak jakiś nadzorca ;)
No cóż - robisz za klasyka na forum.. ale mając taką stopkę mogę się zasłaniac tym że nie wiem o czym piszę.. "UWAGA! Bzdury" jest już zajęta ;)
Pozdrawiam