Proszę o rade doświadocznych uzytkowników na temat dwóch lamp błyskowych. Prosze o wymienienie róznić (nie tylko cenowych:)
Przykłady zastosowań, czy warto zapłacic prawie 2 razy wiecej za 580ex?
Wersja do druku
Proszę o rade doświadocznych uzytkowników na temat dwóch lamp błyskowych. Prosze o wymienienie róznić (nie tylko cenowych:)
Przykłady zastosowań, czy warto zapłacic prawie 2 razy wiecej za 580ex?
większa liczba przedownia 430 43 580 58
Czy cos jeszcze ? inne dodatkowe funkcje ktorych nie ma 430 ex ?
najlepiej będzie jak sobie instrukcję do obu ściągniwesz poczytasz i porównasz...może jest gdzieś w nacie porównanie ??
to powinno wszystko wyjaśnić http://www.kjsl.com/~dave/speedlites.html
instrukcje przeczytałem obydwie, sa bardzo ogólnikowe a mi chodzi o opninie urzytkowników a nie jakies natchniony bełkot. lampke podepne do 30d
Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym natchnionym bełkotem, instrukcje są napisane dobrze.
580 jest silniejsza, znacznie szybciej się ładuje, ma strobe i działa jako wireless master. To można wyczytać z instrukcji. Jeśli tego potrzebujesz to kup 580. Proste. Natomiast "nawet" 430 to miodzio w porównaniu do wbudowanej błyskawki.
to moze ja cos dorzuce.. mialem kupowac do reporterki 430ex i dobrze ze moj Tip mi to wybil z glowy i sprzedal 580ex.. drozsza ale ma szybki blysk (blyska nawet jak jest nie do konca naladowana), ma wieksza moc (naprawde dobrze ze ma tyle bo i tak czasami jak mocno sie chce rozproszyc to przydalo by sie jeszcze wiecej), jest za to wieksza i ciezsza ale canona nie kupuja anemicy w koncu ;) generalnie jesli masz fundusze to bierz 580ex.. jesli jestes amatorem a sprzet na siebie nie zarobi i nie masz duzych wymagan to 430ex bedzie ok.
a czy lampa ma fotocele i moze byc wyzwalana za pomocą wbudowanej lampy w aparacie? co do instrukcji - opisałem swoje wrazenie, ze niewiele sie dowiedziałem porównujac instrukcje wspomnianych lamp
nie ma fotoceli. taki bajer ma sigma 500 super
a jakie funkcje ma 830ex ktorych nie ma 430 ?
Chłopie, mattnick dał Ci linka, w którym wszystko masz...
a Ty chyba nie czytałes mojej wypowiedzi
Gdybym przeczytał instrukcje i wszystko byłoby dla mnie jasne to bym nie zadawał tutaj pytania, to chyba jasne nie ale jezeli jest problem z zyczliwą odpowiedzą to ja juz chłopie nic nie poradze.
Przecież w linku jest "Canon EOS Speedlites Comparison Table". Tabelka z zestawieniem możliwości chyba wszystkich lamp Canona. Czarno na białym widać różnice w możliwościach lamp. Nie wiem co jeszcze może Ci być potrzebne.
Tego to jeszcze nawet najstarsi górale nie wiedzą :lol:Cytat:
Zamieszczone przez A-la-N
Tak jak wyżej koledzy z wielką cierpliwością zaznaczyli, wsio co możliwe, jest w tabelce. Pytania o resztę to na priv do canon.jp
Może jakiś inż. MiGa LamPa SrakąPoKitach zechce odpowiedzieć ;)
RTFM x5Cytat:
oj, chyba nic nie przeczytałeś, skoro pytasz o fotocele i inne podstawowe sprawy... :?Cytat:
(nie wspominając już o przeszukaniu tego forum)
ale będę miły i odpowiem,
bo akurat sam stoję przed takim dylematem: 430ex czy 580ex???
i przeszukując forum i sieć znalazłem np. taki artykulik bardzo fajnie porównujący obie lampy (430ex z 580ex, a także 430ex z 420ex).
to jedna fotka z tego artykułu:
czyli generalnie: stać cię (a powinno, skoro kupiłeś 30D), to bierz 580EX.
nie stać (teraz) to czekaj albo bierz 430EX, bo to też świetna lampa jest.
natomiast moje prywatne wnioski są na razie takie:
- jak nie mam teraz kasy, to 430EX - i tak ją potem wykorzystam jako slave,
- jak będę miał kasę, to 580EX, bo światła nigdy za dużo,
- a poza tym..... teraz idzie lato, bardziej przydadzą się dobre filtry (UV, Sky, CPL), może jakieś szkło, a lampę może kupię jesienią ;-)
Pewnikiem kupię 580 (cały czas się wacham) bo za jakiś czas nie chcę żałować że brakło mi czegoś a poskąpiłem kasy. Przyznaję, że nie wykorzystam od razu jej wszystkich jej mozliwości ale z czasem jak się lepiej poznamy.... Wolę wtedy nie żałować że poskąpiłem pieniążków.
wszystko super tylko to nie link do opisu a footkaCytat:
Zamieszczone przez mxw
bo to krotki i zwiezly artykul graficzno pogladowy jest :lol:Cytat:
Zamieszczone przez mattnick
większy wyświetlacz ma :)
Nie ma kolka ;)
A samego artykułu nie znalazłeś? :-?Cytat:
kuchatek: zakładamy Klub Zwolenników Kółek?
;)
Pewnie :DCytat:
Zamieszczone przez adamek
Łatwo się nabijać ze chcących kupić lampę.
Ja dotąd nie kupiłem bo jednak różnica w cenie jest, poczytałem na forum co się dało, ale i tak nie mam ostatecznie wyrobionej opinii. Mam ochotę na 580EX ale rozsądek podpowiada 430EX.
Dobrze by ktoś nam (stojącym przed trudnym wyborem) prócz Klubu Zwolenników Kółek dokładnie łopatologicznie objaśnił po polsku za i przeciw tych lamp.
Innymi słowy - pomóżcie koledzy.
Możesz sobie pozwolić na 580 - kup. Jak chcesz lampę a nie masz $$$ na 580 - kup 430 i się nie zastanawiaj. Możliwości lampy zewnętrznej, nawet tak "lichej i taniej" jak 430 to jest kosmos w porównaniu do flesza wbudowanego. Pomyśl ilu zjdęc nie zrobisz w czasie zastanawiania się i zbierania na 580?!
Jak będziesz miał przypływ gotówki do opchniesz 430 ze stratą 100 czy 150 PLN na allegro i kupusz 580. Więcej luzu i radości z kupowania! :)
Mój "problem" polega na tym że mogę kupić 580EX ale zastanawiam się czy róznica w cenie do 430EX jest faktycznie tego warta.
No to kup skoro możesz. Nie rozumiem takich dylematów.Cytat:
Zamieszczone przez Bigmar
Pomijajac juz wszystkio inne jest jedna zaleta kupna 580'tki... Masz najlepsza lampe i koniec kropka*. Zadnego zastanawiania sie w przyszlosci "a moze zmienic, a to by sie przydalo moze, a slaba cos, ciekawe czy 580 by dalo rade"... Moim zdaniem te pare groszy za "swiety spokoj" warto. Ja tez sie zastanawialem i kombinowalem, bo sigmy czy 420'stka tez swieci, bo taniej, ale nie zaluje decyzji ani sekundy...
* No chyba ze canon wypusci 600ex ;)
Ja myślę, że jeśli po przeczytaniu instrukcji dalej nie wiesz czy warto dołożyć do 580ex, to znaczy, ze jej funkcje i możliwości nie są Ci potrzebne. Po co płacić za coś, czego nie będziesz używał.Cytat:
Poza tym ten "natchniony bełkot" z instrukcji to IMHO właśnie praktyczne informacje, które powinieneś poznać, a nie "natchnione" opinie użytkowników (typu ta jest fajna, ale tamta fajniejsza)
Nie do konca sie zgodze. W/g instrukcji sigma ef-500 to prawie 550'tka i niewiele nizej jak 580... Ktos kto jej uzywal latwo w paru zdaniach jest w stanie napisac ze hss sie sam wylacza (upierdliwe), ze wspomaga tylko srodkowy punkt, ze cos innego... Trzeba juz naprawde miec sporo doswiadczenia, wiedzy i samozaparcia zeby w instrukcji powylapywac takie kwiatki i moc to przelozyc na to, ze w praktyce lampa moze w pewnych przypadkach byc sporym ograniczeniem... Przy sigmie fakt ze wiecej roznic i kwiatkow jak przy 430 vs 580, ale mimo wszystko mysle ze i z opiniami innych trzeba sie zapoznac, bo czasem mozna cos ominac...Cytat:
Zamieszczone przez gzak
No może faktycznie w przypadku zakupu urządzeń bardziej "egzotycznych" można napotkać takie kwiatki, jednak w przypadku dwóch, IMHO bardzo dopracowanych, lamp Canona nie spodziewałbym się dużych różnic, poza tymi wyszczególnionymi w tabelce z "danymi technicznymi", a tym bardziej w instrukcji. 580-tka poza większą mocą ma po prostu kilka zaawansowanych funkcji więcej, takich jak sterowanie innymi lampami, czy błyskanie "stroboskopowe". Jeśli byś wiedział, ze czegoś takiego potrzebujesz, to byś się nie pytał na forum o to, która lampę masz kupić.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Na koniec link do jeszcze jednego porównania:
http://www.bobatkins.com/photography...peedlites.html
W tabelce znajdziesz wszystko.
no to tu jest link do całego artykułu:Cytat:
http://www.the-digital-picture.com/R...sh-Review.aspx
Witam, czy naprawde 580 jest lepsza od 430?
Chodzi mi o praktyke a nie cyferki:)
I czy to prawda ze 430 tki sa china a 580 tki sa Japan?
Pozdrawiam Was.
a czy 40d jest lepszy od 400d ;) :lol: :?:
ja przez 1,5 uzywalem 430 i bywaly sytuacje gdy swiatla bylo za malo.. dokupilem 580 ex II i lepiej sie czuje ze swiadomoscia, ze mam zapas mocy :smile: .. w 80% przypadkow 430ex powinna wystarczyc ale czasem takie rzeczy jak np. szybkosc ladowania potrafia zepsuc dobre ujecie.. wszystko zalezy co i jak fotografujesz..
wlasnie sprawdzilem "pochodzenie" - w moim przypadku jest tak jak napisales..
Ok , dzieki za szybka odpowiedz:)
Faktycznie. Moja 430 made in china
Tak jest lepsza, bo ma większą moc i może sterować 430EX.
580 EX http://www.the-digital-picture.com/R...sh-Review.aspx
430 EX http://www.the-digital-picture.com/R...sh-Review.aspx
Podlacze sie, bo zastanawia mnie uzycie stroboskopu w 580ex, kto i w jakim celu go uzywa, to rozni miedzy innymi od 430, ale nie bardzo wiem o zastosowaniach
tom517 przy długim naświetlaniu i zastosowaniu strobo, mozna zamrozić ruch w kilku miejscach na zdjęciu.
Jakos ciezko wyobrazic kto moglby to stosowac: czestotliwosc podawana jest od 1:199Hz czyli najmniejsza to blysk na sekunde no to w ciagu sekundy to moze cos sie zmieni i jeszcze mozna sie pokusic o jakies artystyczne ujecie. Chetnie bym zobaczyl taka fotke. A moze po prostu jedynie ma na celu lepsze wspomaganie AF tak jak np wbudowana lampa.
Jak masz kase, to kup 580 i po problemie. Później nie będziesz się musiał martwić, że jest jeszcze coś lepszego ;)
Pozdrawiam !
Nevermind
"Jak masz kase, to kup 580 i po problemie. Później nie będziesz się musiał martwić, że jest jeszcze coś lepszego ;)"
Przynajmniej na razie. :lol:
Ja się bardziej zastanawiałem nad 550ex używaną czy jednak warto wysupłać kasę albo na raty 580ex II?
Ktoś używał obu i coś moze powiedzieć jak to jest z 30D?
Ja kupilem niedawno 430 i zmieniam bezdyskusyjnie na 580. Lampa dosc czesto myli sie co do sily blysku. Kilka razy fotografuje ten sam obiekt w tych samych warynkach i na 5 jedno wychodzi niedoswietlone. Poza tym powoli sie laduje przy blyskaniu z pelna moca, ktora swoja droga moglaby byc wieksza. Mam coprawda ten luksus ze lampe kupilem w USA wiec sprzedajac ja tez napewno nei ebde stratny, jednak nawet jesli kupilbym w PL tez bym sie nie zastanawial.
Uprzejmie proszę użytkowników 430 i 580 o sprawdzenie czy gwarancja obejmuje także palnik.
Wg. TIPa u którego zanabyłem drogą kupna wzmiankowaną 430 EX - owszem palnik jest (u niego) gwarancją objęty. AFAIK - gwarancją C. również.
A poza tym, to widzę tu paru fotograf(ik)ów z zacięciem archeologicznym :P
PS.
Od siebie dodam, bo nie zauważyłem, aby ktoś o tym wspomniał, a z instrukcji się nie odczyta, jak się nie wie - 580 ma dodatkową płytkę (białą), wysuwaną, rozpraszającą przy odbijaniu od sufitu, a do 430 trzeba sobie dorobić. Rozwiązanie wygodne - łagodzi cienie światła odbitego, ale czy warte różnicy w cenie - dla mnie nie.
Różnica w cenie nie opiera się tej płyce, ale na wielu ważniejszych rzeczach, w tym mocy 43 vs 58. To dodatkowy i średnio użyteczny gadżet. Już lepszy jest biały wbudowany odbłyśnik, zamiast rozpraszacza z 580 lepszy dyfuzor.