W związku z tym, że kupiłem właśnie dzisiaj PRETEC Cheetah 4 GB 80x proponuję ankietę.
Wersja do druku
W związku z tym, że kupiłem właśnie dzisiaj PRETEC Cheetah 4 GB 80x proponuję ankietę.
Chcesz się dowiedzieć po fakcie (zakupu) czy dobrze zrobiłeś? ;) :lol:
Wszyscy moi znajomi , którzy używają tych kart, są nimi zachwyceni, ale chcę poznać opinie forumowiczów.Cytat:
Zamieszczone przez Zielony
No to Vitez sie doczekal :)
Są tańsze od SanDiska? Może też przyjdzie czas na inwestycje w jakieś 2GB.Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
Nie rozumiem ?Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
http://www.allegro.pl/item109477460_...x_chorzow.htmlCytat:
Zamieszczone przez Zielony
http://canon-board.info/showpost.php...26&postcount=3Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
No to może Vitez, w paru słowach opisze wrażenia z użytkowania karty PRETEC ?Cytat:
No więc, pretec 512 mię onegdaj padłą była. Jeszcze w Nykonie i tentego, bad kluski były. Znaczy ni do naprawienia.
A moge w dwoch?Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
Jestem zachwycony :mrgreen: .
Podobnie jak twoi znajomi. A mam ja juz sporo i wlasnie sie do kolejnych dwoch 2GB Cheetahow przymierzam.
Wiem ze sa tansze 80x niz Pretec... ale ta moja metalowa blyskotka nigdy mnie nie zawiodla pod wzgledem niezawdnosci i szybkosci i kolejnym jej siostrzyczkom moge ze spokojnym sumieniem powierzyc najwazniejsze nawet zdjecia.
A czy to prawda, że zdjęcia zapisane na Pretecu są ostrzejsze niż te z Kingstona?
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Zgadza się, nie uświadczysz na nich również CA jak również FF/BF, a wszystko to dzięki zadziwiającym właściwością powyższych kart :-)Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Ktoś zaznaczył, że stracił zdjęcia. Czy to prawda?? Właśnie zastanawiam się nad kupnem preteca 1gb lub kingstona ultimate.
Ja tez zaznaczyłem, jakieś 2 lata temu miałem pretec cf 256 mb, niestety po miesiącu padała na amen. Wymienilem na nowa i ta działa do dziś. Choć używam jej bardzo rzadko.
Mam nadzieje ze jest wiecej zadowolonych uzytkownikow, bo procentowo to wypada gorzej jak kingston :roll:
ja też :-DCytat:
jak zwykle - przynajmniej w kwestii pretec'a - zgadzam się z vitezem w 100% :DCytat:
Zamieszczone przez Vitez
moja pierwsza karta Pretec Cheetach 1GB x80 ma już prawie dwa lata i do dziś nie było z nią żadnych problemów - tak więc znów słowami przedpiścy:
moja metalowa blyskotka nigdy mnie nie zawiodla pod wzgledem niezawdnosci i szybkosci i kolejnym jej siostrzyczkom moge ze spokojnym sumieniem powierzyc najwazniejsze nawet zdjecia.
przy okazji jeszcze dodam, że używam także pendrive'ów preteca i także jestem bardzo zadowolony - przede wszystkim z ich mikroskopijnych rozmiarów i tego, że nie mają zdejmowanych zatyczek, które możnaby zgubić :wink:
mam na myśli i-disk tiny oraz i-disk wave.
Tak ja straciłem kilka zdjęć, po prostu objawilo sie kilka bad sectorów, kilkaset kilobajtów. Nic nie pomogło. Było to z 2-3 lata temu na niebieskim pretecu 512mb z "lifetime warranty". Mam traumę do dziś, nie mogę spać po nocach i unikam już preteców :)Cytat:
Zamieszczone przez RemikP
Procenty zaleza od wielkosci probki. A uzytkownikow Pretec w Polsce jest spoooorooo mniej niz Kingstonow, wiec i opinii mniej.Cytat:
Oczywiscie jesli ktos by sie naprawde uparl ze taka ankieta daje powazne sugestie "kupic Preteca czy nie" na podstawie tak malej probki... to sie poswiece i zaloze te 50 falszywych kont byle zaglosowac ze jest OK ;) .
jak przeczytam uważnie pytanie, to jeszcze bardziej poprawię statystyki.
Nie miałem problemów, bo nie mam takiej karty (-:
(ok, nie klikłemwnic)
=================
EDIT:
KJP! Ale mam postów. To chyba przestanę pisać (-:
=============
EDIT2:
dobra, to był mój 666 post, ale nie jestem przesądny, więc gdzieś tam dalej piszę kolejne.
ja mam Preteca 2gb x133 i smiga az milo juz pol roku zero problemow, tak sobie mysle ze przy dzisiejszej masowce milionach sprzedawanych kart, ktos predzej czy pozniej trafi na wadliwego kingstona jak i preteca a i pewnie sandisk e3 sie trafi wiec zawsze ktos bedzie niezadowolony z danej firmy
Mam Preteca 512mg x80 od ponad roku zero problemów. właśnie kupiłam nową kartę 1gb x133 jest to oczywiście Pretec.
Właśnie dzisiaj mój 20D wyświetlił error 02 - / dla niewtajemniczonych - uwaga coś się z kartą pie..oli / i rzeczywiście pretec 4GB po zrobieniu jakiś 100 zdjęć zamiast pokazywać że jest do zrobienia jeszcze ok. 200 pokazywał, jakby karta była całkowicie pusta / czyli do zrobienia 300 z hakiem /.
Zdjęć nie straciłem ale trochę mnie to zaniepokoiło.
[OT] A nie myślicie, że podrobienie takiego Pretec'a metalowego to dla azjatów zwyczajna bułka z masłem, dokładnie tak samo jak to ma miejsce z SanDiskiem. Może już na rynku są podróbki metalowych Pretec'ów :roll: [OT]
Nemeo, informuj jak problem będzie się powtarzał.
No dobra, karta zakupiona prawie dokładnie rok temu bez dwóch tygodni zaczęła się buntować. Pretec Cheetah III 133x 2GB. To karta mojego flatmate'a którą użytkuje z 350D. Ostatnio coś zaczęło szwankować jak fociliśmy razem; jakaś dziwna numeracja zdjęć, error 02 zdaje się.
Ale foty zgraliśmy, karta została zformatowana i...
dzisiaj znowu się coś zaczęło walić; nagle w między czasie focenia na karcie pojawiły się foty z dawien dawna, przy zgrywaniu też jakieś szopki typu śmieszne siakieś katalogi których nigdy nie było.
No więc nie pozostaje mi nic innego jak interweniować u sprzedawcy.
Papiery mam więc nie powinno być problemu. Szczerze powiedziawszy to wolałbym zwrot kasy i zakup w zamian SanDiska ExIII 4GB w tej cenie.
Wniosek stąd taki, że dla amatora Pretec, a dla profesjonalisty niezawodny Sandisk. :)
Nie wiem czy to komuś pomoże, ale od czego informacje :D
Mam metalowego preteca 1GB...działa super..ale formatuję na FAT16. Raz kiedyś sformatowałem w kompie i XP domyślnie walnął mi FAT32..Moja 300D dostała jobla... ;) Zdjęcie zapisywało się 6-8sekund (1 fota) Odczyt też strasznie wolno...a co jakiś czas fotka była z błędem...Format spowrotem na FAT16...i po kłopocie.
Oki...tak się działo w 300D..nie wiem jak inne modele..ale czasami ludzie nie patrzą jak formatują..i stąd mogą być problemy. 8-)
Pozdro
Znaczy taki wniosek wyciagnales z calego watku i wyniku ankiety czy tez z jednej, pojedynczej wypowiedzi?
Inne modele obsluguja FAT32 (przynajmniej te nowsze od 10D i 300D, ale to trzeba by dokladnie w specyfikacji sprawdzic ktore) i nawet podobno szybciej zapisuja jak zmusisz karte by sie dala na FAT32 sformatowac.
Jak ktoś chce mieć jak najmniej kłopotów i niespodzianek z kartą pamięci powinien wybrać najmniej awaryjną, a tu sprawa jest już prosta.
Niestety karty Pretec nie są najlepsze, a z ankiety niewiele wynika.
Jeżeli miałbym brać pod uwagę powyższą ankietę, nawet nie spojrzałbym na tą firmę (na ok. 50 kart 5 padło !!! :) ).
Najwyraźniej ludzie nie kupują kart Pretec'a tylko inne, stąd mała ilość odpowiedzi.
Tanie karty przyciągają, ale czy warto tak oszczędzać?
Wolę sprawdzone marki takie jak Lexar czy Sandisk.
Pretec ewentualnie jako zapas.
Ze stwierdzenia "niestety karty Pretec nie są najlepsze" tez niewiele wynika, chyba ze masz jakies wsparcie?
Jak na razie to tobie moge pogratulowac proby demagogii a sobie gratuluje dobrze dzialajacych Pretecow 8)
Porownales ceny zanim to napisales? Bo ja wlasnie sprawdzilem...Cytat:
Tanie karty przyciągają, ale czy warto tak oszczędzać?