-
Heldbaum - Fotografia przeważnie na filmie
Bez zbędnych przemówień...
Zakładam ten temat po to, żebyśmy mogli dzielić się swoimi zdjęciami wykonanymi techniką tradycyjną, czyli na filmie, oraz dyskutować i chwalić się aparatami do tej fotografii. Ponieważ cały pomysł wziął się z rozmowy o aparacie, którego ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem, więc pokazuję go jeszcze raz i mam nadzieję, że jakaś litościwa dusza z administracji, przeniesie Wasze aparaty, również tutaj.
https://i.imgur.com/JGxcUZg.jpg
https://i.imgur.com/xdjpoa8.jpg
-
Odp: Heldbaum - Fotografia przeważnie na filmie
Z ciekawości: czy takie umiejscowienie stopki na lampę nie utrudnia pracy - kiedy lampa jest na aparacie, czy nie utrudnia nieco wygodnego dostępu do spustu migawki?
-
Też tak myślałem, ale nie. Gdy spojrzysz z góry, stopka jest z tyłu, a spust dość daleko z przodu, więc wypada przed lampą. Zresztą jest to lampa dedykowana do tego modelu, więc chyba wzięli to pod uwagę :D
https://i.imgur.com/yQiK3v2.jpg
Natomiast miałem taki problem z Fedem, do którego zakładałem lampę. spust był przy samej lampie, a pokrętło czasów już pod nią. Tak że do zmiany czasu, trza było ją wyjmować.
https://i.imgur.com/1BAekyi.jpg
Ale żeby nie było, że tylko sprzęt, to jest i zdjęcie. Akurat to, bo właśnie skanuję (po raz trzeci) wszystkie stare negatywy i to jest jedno z ostatnich, jakie mi wpadło w ręce. "Zły samochód".
https://i.imgur.com/6bvCFXW.jpg
-
Faktycznie, z góry to wygląda inaczej :-)
-
Ciekawe rozwiązanie - w sumie takie boczne umieszczenie flesza było onegdaj dość popularne w przypadku lustrzanek z wymiennymi celownikami, tyle że flesz montowany był po lewej stronie. Tutaj jest to może o tyle bardziej praktyczne, że aparat z fleszem jest lepiej wyważony?
A zdjęcie czym i na czym robione?
-
To akurat, było robione jednym z dwóch aparatów, których wtedy używałem i nie mam pewności. Albo to była Praktica MTL5, albo Canon EOS 600. Materiał to slajd, tylko go przekonwertowałem do czarno-białego. Co ciekawe, to zdjęcie ma 24 lata...
-
No patrz Pan, a ziarno jak z nobliwego negatywu czarno-białego. Myślałem, że to jaki HL albo co...
-
HL-ką robiłem sporo. Poza Foto65 to był mój podstawowy film. Oto dwa zdjęcia (jeszcze starsze, bo 30 letnie) zrobione właśnie na tym materiale. Żeby było w temacie, to też samochody.
2
https://i.imgur.com/er8SeDP.jpg
3
https://i.imgur.com/xkE9BW6.jpg
-
1 załącznik(ów)
Olympus OM-4, chyba Konica VX200, kiepski skan z minilabu.
4.
Załącznik 10231
-
Wydaje mi się, że rozpoznaję markę tej czerwonej bryki, której kawałek widać. Opel? A sam budynek? Co to takiego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Wydaje mi się, że rozpoznaję markę tej czerwonej bryki, której kawałek widać. Opel? A sam budynek? Co to takiego?
To jest popadająca w ruinę willa w Nałęczowie, w której mimo wszystko coś się dzieje. Zdjęcie jest z 2008 r. W 2017 r. też fotografowałem tę willę, już cyfrowo.
-
1 załącznik(ów)
To też pozostanę w podobnym temacie...
5.
Załącznik 10232
Praktica MTL 5B, Mir 37W, pomarańczowy filtr gradientowy, Ilford XP2, skan z labu.
-
Ale chałupa jakby inna. Zaraz i ja coś wygrzebię w tym stylu
-
4 załącznik(ów)
Canon EOS 650, Cosina 19-35 mm f/3,5-4,5, źle wywołany negatyw w przepracowanej chemii.
6.
Załącznik 10233
6a
Zdjęcie podciągnięte w DxO.
Załącznik 10234
6b
Zdjęcie podciągnięte w FSIV.
Załącznik 10235
6c
Konwertowany do BW oryginał z symulacją filitra czerwonego.
Załącznik 10236
W fotografii analogowej dużo zależy od wywołania filmu, a robiąc odbitki z negatywów barwnych można je albo naświetlić poprawnie, albo wprowadzić dominanty barwne, jednak pole manewru jest ograniczone i nie ma możliwości regulacji nasycenia barw oraz kontrastu. Nawet niedoświetlone lub prześwietlone odbitki inaczej wyglądają, niż plik cyfrowy z korekcją ekspozycji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Co ciekawe, to zdjęcie ma 24 lata...
To z samochodem przy Kanoniej? Na pewno nie. Białem tablice wprowadzili w maju 2000 roku. :P
-
No to 23 lata. Gratuluję! Udało Ci się wyśledzić i obnażyć moje nikczemne (niezamierzone) kłamstwo. Choć to jest jednak jakiś sukces, bo inaczej pewnie byś się tu nie odezwał.
-
Nie chcę się za bardzo odzywać, bo na razie fotogramy jakie widzę, mają iście artystyczną wartość!
-
1 załącznik(ów)
7.
Olympus OM-4, Zuiko 35 mm f/2,8. Skan z labu korygowany w PS.
Załącznik 10242
-
Zuiko 35 mm f/2,8: Bardzo szacowny obiektyw.
-
Dla odmiany pokażę coś nowego (dwa z tych zdjęć już wcześniej wystąpiły, w innym wątku). To, gdyby ktoś wątpił, czy dziś jeszcze można kupić film i go wywołać. I żeby nie było, że wyciągamy tylko zakurzone starocie, gdzieś z szuflad....
8
https://i.imgur.com/g7DkAlh.jpg
9
https://i.imgur.com/YdXLRgX.jpg
10
https://i.imgur.com/Jttv1wt.jpg
11
https://i.imgur.com/3X3LtgJ.jpg
-
4 załącznik(ów)
Ja mam prawie nowe. No powiedzmy mniej niż dziesięcioletnie.
12
Załącznik 10258
EOS 300V, EF 28-80 mm 1:3,5-5,6 USM V, Hama Diffusor Spot, Fuji Superia 200, skan z labu.
13
Załącznik 10259
Praktica MTL 5B, MC Jupiter 37A, Ilford XP2, skan z labu.
14
Załącznik 10257
Minolta SR T-100, MC Cavalier 28 mm 1:2,8, Fuji Superia 200, skan z labu.
15
Załącznik 10260
A tu nie powiem co, bo się wstydzę. :P
-
1 załącznik(ów)
12.
Olympus OM-4, Zuiko 75-150 mm f/4.
Załącznik 10261
-
1 załącznik(ów)
Nt to mnie zainspirowałeś... :)
17
Załącznik 10262
EOS 50E, EF 28-105 mm 1:3,5-4,5 USM II.
-
5 załącznik(ów)
Ja mam kilka względnie świeżych, czyli z ostatnich 2 lat.
Załącznik 10263
Załącznik 10264
Dwa pierwsze: Kodak Tri-X 400
Załącznik 10265
Kodak Portra 400
Załącznik 10266
Cinestill 800T
Załącznik 10267
Fomapan 400
-
@djtermoz no świetne! To z klopem przerobionym na kwietnik, po prostu mnie rozbroiło. I może jestem stronniczy, a w każdym razie z pewnością parę osób tak pomyśli, ale te zdjęcia mają charakter, jakiego w cyfrowej fotografii nie da się osiągnąć. Można zasymulować, tylko pytanie - Po co? Szydercy oczywiście zarzucą mi, że mitologizuję film, ale nic nie rozumieją. Ja fotografuję również cyfrowo i nie mówię, że fotografia cyfrowa jest be, a tradycyjna cacy. To są po prostu dwa INNE światy.
-
15 załącznik(ów)
Starszych muszę poszukać, ale 34-letnie foty mam od ręki :) Musiałbym poszukać klisz z 1987 roku (wizyta Jana Pawła II na wybrzeżu)
W użyciu film FOTON FOTO 65 cięty z metra (puszka) oraz ORWO Color NC21
1993 rok - wejście do portu Gdynia
Załącznik 10284
1994 rok - zabawa z podwójną ekspozycją w analogu. Wykonane zdjęcie tej samej osoby po podwójnym naświetleniu dwóch połówek kadru z przestawieniem osoby na krzesło obok.
Załącznik 10269
Wspólny plenerek foto też w okolicach tej daty. Tu był w użyciu Canon A1.
Załącznik 10270
34 lata temu, czyli 1989 rok - Aneta Kręglicka Miss Świata 1989. Zdjęcia z Teatru Muzycznego na spotkaniu z Jerzym Gruzą. W użyciu bodaj Praktica MTL 5B
Załącznik 10271
Załącznik 10272
Załącznik 10273
PRL - policjantka kierująca ruchem ulicznym
Załącznik 10274
Panoramowanie (ang. panning) , czyli rowerująca córka
Załącznik 10275
Plener fotograficzny w cukrowni Malbork (wspólny wypad pasjonatów foto). Canon EOS 5.
Załącznik 10276
Załącznik 10277
Załącznik 10278
Załącznik 10279
2019 rok Sesja analogowa z Canonem F1N + Canon FD 50 mm f/1.4
Załącznik 10281
Załącznik 10282
Załącznik 10283
-
No to żeś Pan zapodał powrót do przeszłości :mrgreen: Jeśli chodzi o ostatnie zdjęcia, ta sesja na plaży... Wprost nie mogę oderwać wzroku od tego wspaniałego pnia drzewa. Gdzieś Ty taki znalazł? Sama plaża przypomina mi okolice Gdyni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
No to żeś Pan zapodał powrót do przeszłości :mrgreen: Jeśli chodzi o ostatnie zdjęcia, ta sesja na plaży... Wprost nie mogę oderwać wzroku od tego wspaniałego pnia drzewa. Gdzieś Ty taki znalazł? Sama plaża przypomina mi okolice Gdyni.
Dzięki :) Ostatnia sesja to klif w Gdyni Orłowie https://pl.wikipedia.org/wiki/Klif_Or%C5%82owski - piękne miejsce! Jak się przyjrzysz na pierwszej focie z dwoma modelkami zobaczysz w tle po prawej stronie kadru pod klifem ślubniaka fotografującego parę młodą. Serio nie rozumiem po kiego tam robić foty ślubne mając klif za sobą a przed sobą tylko widok na brudną zatokę i szaro-bure niebo :mrgreen: Ale jak widać niektórzy ślubniacy nie ogarniają zasad kompozycji w plenerze i pomijają najpiękniejsze zasoby natury przy których fotografują ;)
-
2 załącznik(ów)
Się na wspominki zebrało... :)
Załącznik 10285
Zenit 12XP, Helios 44M-4, Fotopan HL, rok 1987.
Załącznik 10286
Zestaw jak wyżej, Polaroid HD200, rok 1996.
-
O! To drugie zdjęcie zmusza do zastanowienia. Co to właściwie jest?
-
1 załącznik(ów)
To jest przejście pod Wielkim Łukiem na La Defense - tam są (albo były?) ustawione takie szklane tafle.
To przy okazji jeszcze to, jako swego rodzaju illustracja:
Załącznik 10287
Zenit 12XP, Mir 1W, Polaroid HD 200, rok 1996. Perspektywa może niespecjalna, ale miałem tylko mały statyw stołowy i mogłem się tylko na ławce czy innym murku rozstawić.
-
Przez chwilę myślałem, że to jakaś podwójna ekspozycja :D
-
To jest moje jedyne zdjęcie tego rodzaju, jakie kiedykolwiek zrobiłem. Prakticą MTL5, na filmie Ilford FP4+. Lampa błyskowa odbita od ściany...
https://i.imgur.com/QuVoEmb.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
To jest moje jedyne zdjęcie tego rodzaju, jakie kiedykolwiek zrobiłem. Prakticą MTL5, na filmie Ilford FP4+. Lampa błyskowa odbita od ściany...
https://i.imgur.com/QuVoEmb.jpg
Piękne!
Na załączonym obrazku widać , że analogi to coś więcej niż bezmyślne trzepanie kilkuset zdjęć cyfrakiem FF z wypasionymi szkłąmi z f/1.2! Obecnie w dobie cyfrowej foto duże grono osób mieniących się fotografami robi tzw. BW dodając "ziarna", aby dodać analogowego sznytu cyfrowym zdjęciom ;)
ps.
dokładnie tydzień temu, w poprzedni czwartek spotkaliśmy się w 5-ciu fotografów i jedna fotografka, aby sobie pogadać m.in. o powrocie fotografii analogowej. Mateusz robił foty na swoim Pentaxie ME Super (jednym z posiadanych 30 analogowych aparatów). Tak więc nie piszcie proszę, że analogi to tylko hipsterzy, którzy robią coś dla lansu, bo to nieprawda.
HOWGH!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Super!
-
3 załącznik(ów)
-
Świetne! Ale Dar Młodzieży, jednak bardziej mi się tu podoba w kolorze. Tym bardziej, że jest to kolor charakterystyczny właśnie dla filmu.
-
Aliści konwersja też niczego sobie.
Ja mam kilka czarno-białych odbitek z Orwo NC 21 - postaram się odgrzebać. :)
-
3 załącznik(ów)
Dziękuję :D Ja się w stronę fotografii artystycznej nigdy nie skłaniałem, bo nie miałem na nią ani czasu, ani zacięcia, więc przeważają zdjęcia rodzinne, całkiem przypadkowe widoczki i reportaż. Nie dorobiłem się też nigdy skanera do filmów, a automatyczne skany z minilaba to są porażki totalne. Już odbitki wyglądją lepiej, a z tymi skanami niewiele daje się zrobić.
Ta sama willa, co poprzednio, ale z innych ujęć.
Załącznik 10302
Załącznik 10303
Załącznik 10304
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Dziękuję :D Ja się w stronę fotografii artystycznej nigdy nie skłaniałem, bo nie miałem na nią ani czasu, ani zacięcia, więc przeważają zdjęcia rodzinne, całkiem przypadkowe widoczki i reportaż. Nie dorobiłem się też nigdy skanera do filmów, a automatyczne skany z minilaba to są porażki totalne. Już odbitki wyglądją lepiej, a z tymi skanami niewiele daje się zrobić.
Ta sama willa, co poprzednio, ale z innych ujęć.
Załącznik 10302
Załącznik 10303
Załącznik 10304
Gdzie to jest? Jakoś znajomo wygląda?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Gdzie to jest? Jakoś znajomo wygląda?
Nałęczów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nałęczów.
A to jednak nie tam gdzie myślałem. Fajna chałupa :)...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
Się na wspominki zebrało... :)
Załącznik 10285
Zenit 12XP, Helios 44M-4, Fotopan HL, rok 1987.
Loko super, ehhh ta radość z BR58 przywiezionej przez ojca z DDR....
-
A ja właśnie skanuję moje negatywy. Mam ich całe mnóstwo, dlatego robię to partiami, co parę miesięcy. Nie jest to proste, bo najpierw trzeba je umyć i wysuszyć. A to zdjęcie... Jestem z niego bardzo dumny i mam z niego wiele odbitek wielkoformatowych. Brało też udział w dwóch wystawach. Przedstawia warszawską ulicę, w noc sylwestrową 1999/2000.
https://i.imgur.com/naWsPjH.jpg
-
2 załącznik(ów)
Jedyne dwa zdjęcia szybko proruszających się obiektów, jakie w życiu zrobiłem klasycznym aparatem na film, i to bez AF. Olympus OM-4.
Załącznik 10322
Załącznik 10323
-
3 załącznik(ów)
-
Nie dziwota, że miałeś czas na staranniejsze skadrowanie... :mrgreen: A tak poważnie, świetna seria. Te zdjęcia wprost tryskają emocjami i radością... To przypadkowo spotkane ludzie, czy jacyś znajomi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Nie dziwota, że miałeś czas na staranniejsze skadrowanie... :mrgreen: A tak poważnie, świetna seria. Te zdjęcia wprost tryskają emocjami i radością... To przypadkowo spotkane ludzie, czy jacyś znajomi?
Przypadkowa scena. Na środkowym zdjęciu z końmi, tyłem stoi moja żona, której zakłócili brodzenie w bajorze :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Wtedy nie trzaskałem zdjęć tysiącami :mrgreen: Pięć pstryków-pięć zdjęć, jakie by nie były, i one są na papierze, a odkąd przeszedłem na cyfrę, to dziesiątki tysięcy zdjęć i ani jednego wydruku :cry:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
odkąd przeszedłem na cyfrę, to dziesiątki tysięcy zdjęć i ani jednego wydruku :cry:
No to wstyd. Wątpię wobec tego że będzie Ci się chciało uruchomić ciemnię do zabawy w wywoływanie papieru z całą tą chemią, smrodem i wielką suszarką do fotek.
-
Hej. Ale wrzuci ktoś w końcu jakieś zdjęcia pokazujące zalety fotografii na filmie?
Bo jak na razie to co widzę, to mogłem zrobić cyfrą już jakieś 10 lat temu. :)
PS. Ryli. Bez zbędnego bicia piany, niech ktoś mnie przekona.
Bo jak na razie lecicie piękną, ale nostalgią.
Tutaj trochę o negatywach z lat minionych: CZAJKA 3