30d z założonym GRIPem, i podpiętym na stałe Tamronem 28-75, EF 70-300 is, EF 50 1.8, EFS 18-55, lampę 430 EX, filtry, ładowarki, data bank i duperelki....
Wersja do druku
30d z założonym GRIPem, i podpiętym na stałe Tamronem 28-75, EF 70-300 is, EF 50 1.8, EFS 18-55, lampę 430 EX, filtry, ładowarki, data bank i duperelki....
szukaj Fomei PVR-3
dostaniesz tutaj afv.pl za ca. 200 papierów.
o:
http://www.afv.pl/index.php?S=wysz.php&SZUKAJ=3091
Mam, kolega ma, i jest super. Ma nawet osłonkę przeciwdeszczową (kapturek taki) oraz uchwyty na statyw.
Polecam MINI Trekker AW
Mieści nawet większe(100-400).
Wchodzi body z bigmą(50-500).
Pozostaje kwestia ceny. Zobacz u bo64
LowePro Rover Plus AW - powinien to pomieścić
Lovepro Computrekker także to pomieści
Micro Trekker mieści wszystko to co ja mam a mam podobny gabarytowo sprzęt (widoczny w stopce). Do obiektywów są osłony przeciwsłoneczne założone odwrotnie. Osłonę do 10-22 ze wzgędu na jej gabaryty noszę oddzielnie w kieszeni plecaka. Mam jeszcze małą lornetkę i parę pierdół. Nie noszę na codzień co prawda ładowarek do akumulatorów ale miejsce i na to by się również znalazło. Plecak od dołu ma jeszcze miejsce do podpięcia statywu.
Pozdrawiam
Mam na mysli LowePro Micro Trekker 200
LowePro Rover AW II - mieści bez problemów wszystko co w moim podpisie w jednej dolnej kieszeni plus specjalny zewnętrzny pokrowiec na statyw. Górna kieszeń jest nieduża - idealnie wchodzi tam 6*0,66l:-D i kilka dupereli. Bardzo wygodny plecak do codziennego użytku dzięki tej górnej kieszeni.
Czy ten Fomei PVR-3 pomieści 350d z załozonym gripem - pytam bo wydaje mi się on trochę płytki. Czy macie jakieś doswiadczenia związane z tym plecakiem ?
350 z gripem, plus kilka szkieł i inne drobiazgi, a nawet laptopa.
No i kupiłem tego fomeja pefałerkreskatrzy - jednak 350 z gripem trochę wystaje z komory - na jakieś 1,5 cm - co nie stanowi jednak specjalnego problemu - plecak daje się spokojnie zasunąć. Ogólnie całkiem dobre nosidło za taką cenę.
Kupiłem coś takiego:
http://www.lowepro.com/Products/Back.../Orion_AW.aspx
Pomieściłeś tam klamoty? Ja wziałem tego fomei z duszą na ramieniu, czy wejdzie mi body na wysokość (15 cm) i zmieści się laptop - 17''. Dzięki fotograf za podesłanie zdjęć ze sprzetem wewnątrz. Dojdzie w czwartek, dam znać.
FOMEI PVR 3 - Poszukując odpowiedzi na jego temat natknąłem się na bardzo rzeczowy opis pewnego pana z forum Nikona. Polecam http://alf.home.pl/ALF/fotografia/torby_plecaki.htm
Teraz czekam na przesyłkę.
Niezupełnie, zmieniły się priorytety, notebook został w domu, zapakowałem to co w stopce, a do góry rzeczy potomka, potrzebne na wycieczkach ;)
Orion AW odradzilbym na dluzsze wycieczki - plecak jest zle wykonany, bez usztywnien, nieproporcjonalny w stosunku do dolnej komory i plecy zle znosza dluzsze noszenie wiekszych ciezarow na plecach w tym zestawie. Najlepsze jego zastosowanie to osobno plecaczek (jedna osoba) i osobno torba biodrowa.
Za to jesli chodzi o wygode wycieczkowo-sprzetowa i dodatkowo + notebook to bezkonkurencyjny jest CompuRover AW.
Na body nie bez naprezen, ale na upartego (dopinajac lekko na sile) da sie zmiescic oba te szkielka zapiete na body w dolnej czesci. Osobno, bez body - mieszcza sie bez problemu i to z zalozona oslona (odwrotnie czyli w pozycji transportowej oczywiscie).
Bez jednego tele miesci sie wszystko. Nie przypominam sobie sytuacji bym potrzebowal i 70-200 i 100-400 na raz. Na dluzszy wyjazd - jedno tele w osobnym pokrowcu wrzucilbym do gornej kieszeni albo dopial z boku (po cos daja te pokrowce do 70-200/100-400 :roll: ).Cytat:
Albo inaczej: Czy mieścisz w nim wszystkie swoje klamoty? Mam na myśli tylko dolną - przeznaczoną na sprzęt - część.
Mam zrobionych 5 przegrodek - po jednym boku szersza przegrodka na tele, posrodku dwie przegrodki - body+szklo(np 24-105 z oslona) pyszczkiem w dol w jednej, w drugiej databank/lampa/kabelki/filterek czy dwa, po drugim boku kolejne dwie przegrody: w jednej kolejne szklo, w drugiej databank/lampa/akumulatorki/*******ki. W gornej czesci plecaka jest specjalna kieszonka na drobiazgi i karty pamieci ale i tak wole karty w kieszeniach spodni nosic by szybko zmieniac.
Uzywam tego plecaka co Vitez... po prostu rewelka....
Dolna kieszen to ...
580EX i 70-200(lewa strona) / srodek24-105 i zachodzacy grip z 20d / (prawa strona) reszta body z dopietym 17-40 w dol + 50/1,4+TC 1,4...
Na gorze mam Data bank i karty w malej kieszonce tej wewnetrznej na klapie.... i reszte miejsca na "co tam chce" czasmi wrzucam EOS3 +85 - ze slajdem ... a w kieszeni na statyw spokojnie wchodzi mala ...z rozweselaczem typu single malt... lub jakis dobry blend ...
Mysle ze nalezy zrobic osobny watek.. sfotografuj swoja torbe - srodek ulozenie
Dzisiaj mam obebrać FOMEI. Podzielę się wrażeniami. Cały czas jestem ciekaw, czy wcisnę 30d z gripem i laptopa.
chyba tez pokusze sie na ten plecak .........
zaczekaj chwilę, jak mi nie wejdzie 30d z gripem to sprzedam:)
tak serio to jak dojdzie to wrzucę foto ze spakowanym bajzlem.
himi czekam na fotki od Ciebie bo też mam chrapkę na ten plecak...
Jesli chodzi o plecaczki, to raz kupiłem Culmana, i był to moj ostatni nie markowy plecak......chowałem do niego G5 z całym majdanem a pozniej 300D z gripem, 420EX kita i 100-300USM....jego wada był to ze przedzierał sie w zastraszajacym tempie, pozniej były juz tylko Lowepro najpierw CompuTrekker AW ale ten tez ciutek mnie zawiódł do komory na lampa nie mogłem wcisnac panoramy asusa 15,4 model A6B00L, wydaje mi sie ze te komory projektowane sa pod maci bo on wszedł bez problemu, plecak okazał sie rowniez ciutek za wielki, zonie bardzo przeszkadzały jego wymiary, wiec sprzedałem i kupiłem MiniTrakkera AW, ma prawie idealna wielkosc, ze sciskiem ale dopinam 5D zgripem(dosc solidnie wystaje) 24-70F/2.8L , 70-200F/2.8L , 17-40F/4L ,85/1.8 , 135/2 L i w tylnej kieszeni 580EX, teraz chce go sprzedac i zakupic Kate R102 ale najpierw chce sprawdzic czy wszytko wejdzie tak jak w Lowepro....w mojej ocenie Kata to istny wypas.
Jesli zas chodzi o fomei, to plecak mam wiele zalet ale tez wiele wad, pierwsza to jakosc wykonania...lowepro to nie jest a tymbardziej kata tyczy sie to materiałów z zewnatrz jak i wewnatrz, kolejna sprawa to debilny system zaczepow, trzeba sie niezle na odpinac aby dostac sie do sprzetu.
Pzdr.
a ja miałem kiedyś plecak soligora- niezły ale jak dla mnie za solidny , potem tamrac adventure 6 - ogromna pomyłka! teraz myśle o minitrekerze , classic trekerze albo okusze sie na fome"j"a!
poczta dała dupska i dziś plecaka nie ma. Może jutro.
Doskonały pomysł 8-)
Swoją drogą przyglądam się temu CompuRover AW i zastanawiam się, czy nie zakupić jako drugiego plecaka. Chyba skoczę do Stodoły i się przymierzę ze sprzętem foto i kompem. Opcja odpinania dolnej części i wykorzystania jako torby podoba mi się (chyba dobrze doczytałem?). Swojego CompuTrekkera AW kupiłem przede wszystkim dlatego, że mieści duże klamoty i kompa, a jego gabaryty pozwalają na zabranie tego wszystkiego na pokład samolotu. Niestety nie jestem przekonany do niego ze względu na ciut niewygodne noszenie - szczególnie wypełnionego na maxa.
Dzięki :)
e dobrze się nosi tylko trzeba sobie dobrze wszystko poukładać i paski dopasować ....
To nie poczta dała dupska jak wcześniej sądziłem, tylko sklep, wysłał do Sieradza zamiast do Leszna (!). Nie wiem dlaczego, oni też nie. W ramach rekompensaty zapowiadają 10 procent rabatu, plecak dojdzie pewnie w poniedziałek jak dobrze pójdzie.
a wepchnę się do tego wątku. Właśnie wymieniłem swojego 350d na 30d i zamierzam oprócz kita 50mm miec inne 50mm tele i jeszcze jeden albo dwa obiektywy + *******y do tego. Teraz tak - rozważam lowepro orion trekker II tylko że nie wiem czy nie za mała - do tego przydałaby sie kieszeń na lapa. Inne lowepro są za drogiea torba z tego tematu jakaś taka brzydka i nie za fajna. Moze ktoś ma inne pomysły?
Ja biorę ją właśnie dlatego, że wygląda jak zwyczajny plecak. Kupisz wypasioną to niestety musisz się liczyć, że kilka spojrzeń przyciągniesz. Ale to indywidualna kwestia.
zgadzam się w 100% z himi'm
No dobra to załóżmy że wybiorę orion trekker 2, nie będzie za mała?
Do OT2 zmieściłem 350d/grip z Tamronem przypiętym, Sigmę APO 70-300, ładowarkę, dodatkowy aku, dekle na obiektyw i body, gruszkę rozm. 2.
To samo body z przypiętą 17-40 ledwo się już w pionie mieści.
Kolega w OT2 nosił 300D + kit oraz EF 70-200 f/4.
Tego co tam chcesz nosić - nie zmieścisz, chyba, że poświęcisz cały górny przedział.
o to mi chodziło, dziękuję.Czyli zostaje mi wspomniany plecak ,albo cos dużo droższego... ehh
Fomei na wypady. Ja na "przebieżki" planuję jakąś małą torbę.
Chyba, że w jakimś obszarze jesteś dłużej i z kimś - to odpakowujesz plecak, zostawiasz z nim "strażnika" - a sam idziesz focić..
Fomei właśnie doszedł. Kilka uwag na już:
- robi wrażenie niewielkiego (to oczywiście względne), a jednak jest całkiem spory.
- weszło mi wszystko to, co w stopce bez problemu (30d z założonym gripem) i zostało masę miejsca.
- Wszedł laptop panorama
- dostęp do komory głównej tradycyjny, nie najszybszy, ale pewnie da radę na ,,akcji''
- sprzęt trzyma się w środku solidnie mimo braku pasków mocujących np. aparat z body występujących w plecakach za kilkaset pln.
- pelerynka przeciwdeszczowa całkiem funkcjonalna
- troki mocujące statyw na plecaku utrudniają trochę dostęp do komory głównej (powinny być zapięte), ale są też jej zabezpieczeniem, aby się nie otworzyła w niekontrolowany sposób
- rączka na szczycie plecaka wydaje się solidna
- kieszeń na pelerynę może być opcjonalnym schowkiem cennych rzeczy np kasy:)
Ogólne pierwsze wrażenia dobre, zobaczymy jak się sprawdzi w codzienniej robocie.
Ja użyłem do zabezpieczenia większych rzeczy przegródek.
W sensie biorę przegródkę i traktuję ją jak pasek - w poziomie na rzepy do ścianek. Foto?
:) Też tak zrobiłem - dłuższymi przegródkami na rzep z mojej torby foto:) Choć wydaje się to niekonieczne, ale jak mówią ,,strzeżonego...''
himi ! a więc reasumująć warto wydac te 200 zł na fomei czy lepiej dozbierać i kupić coś markowego?
Bierz fomei. Naprawdę nie odbiega aż tak od LowePro i za tą cenę od razu dostajesz "kaptur" przeciwdeszczowy.
Nie miałem sprzetu w markowym plecaku. Kolega ma duży model lowepro i ....padł mu właśnie zamek.
Na pierwszy rzut oka plecak Fomei wydaje się solidny na 8 w skali do 10. Kiedyś jak kupiłem torbę Phototechnic to też nie wyglądała jakoś bardzo solidnie. Dziś po 3 latach ekstremalnego użytkowania wiem, że za niewiele ponad 70 złotych, które wówczas wydałem mam świetną pakowną i bezpieczną torbę. Oby tak było z Fomei. Mnie się podoba, ale kryterium oceny będzie jego praktyczność i wytrzymałość. Na razie polecam.
I już wiem, że plecak to jednak nie torba. Dostęp do sprzętu duuuużo bardziej czasochłonny. Mimo to staram się polubić Fomei, bo jest bardzo wygodny. Cieżar sprzętu ładnie się rozkłada.
Plecak nie służy do reporterki i w zasadzie też nie do street photo.
Plecak służy do tego, żeby przemieścić jak najwięcej (być może) potrzebnego sprzętu na miejsce focenia (np. do parku).
Tam zdjemujesz plecak, przygotowujesz sprzęt i focisz. Zmieniasz sprzęt i focisz dalej, a plecak sobie leży. Jak chcesz mieć coś na podorędziu to zakładasz jakieś spacerowe szkło na body i wkładasz to do kabury przytroczonej do pasa.
To ja wypowiem sie jako uzytkownik tego plecaka... Mam go ponad rok. Laduje zwykle na maksa, zarowno glowna kieszen, jak i kieszen na laptopa. 2-3 puszki, kilka szkiel, filtry, itp..
Pierwszy zgryzt to rozjezdzajacy sie czasem zamek glownej komory, i to w dodatku w miejscu, gdzie dosc trudno jest go ponownie "zjechac" (na poczatku zamka, przy dnie plecaka).
Zgrzyt numer dwa - rozprul sie szew (albo wysnuly sie nici z materialu) pomiedzy glowna komora a kiszenia na laptopa - na szczycie plecaka. Wyglada na to, ze poskapili materialu. Na szczescie dziura jest wewnatrz plecaka, pomiedzy komorami, na samej gorze, i nie przeszkadza to az tak bardzo.
Trzy - puscily boczne szwy w "kieszonce", w ktora wchodza nogi statywu.
I chyba rzecz ostatnia... przy zasuwaniu kieszeni na laptopa czesto przycina sie zamek. Blokuje go material, ktory jest wewnatrz komory, wzdluz zamka.
Tomek
None taken.
No cóż. Mam niemiłe doświadczenia z chodzeniem z aparatem uwieszonym na szyi. Reporterkę wyobrażam sobie jako hmm.. pracę "snajpera"; czyli idziesz na miejsce akcji i jak potrzebujesz wyciągasz szybko sprzęt, focisz i chowasz. Plecak się do tego nie nadaje..
Weryfikuję swój wcześniejszy pogląd i zwracam honor przedmówcy. Plecak do codziennej pracy reporterskiej nie jest dobrym rozwiązaniem. Ja już tam mam, że na własnej skórze muszę doświadczyć pewnych spraw:) Świetny na wycieczki, ale na co dzień - odradzam. Dentharg - respect.