-
[cauchy] Dzikie życie
W 2022r. rozpocząłem przygodę z fotografią i filmowaniem dzikiej przyrody, coś do czego zbierałem się parę lat. Traktuję to na razie bardzo amatorsko, coś co jest przyjemną odskocznią od rowerka, podróży, siłowni, pracy itd. Zebrałem swoje pierwsze podejścia w jedną kompilację na koniec roku, mam nadzieję że w 2023 będzie tego więcej i ładniej ;)
https://www.youtube.com/watch?v=nLuqe8xe9SA
-
Odp: [cauchy] Dzikie życie
Ładne.
Konstancin lepszy, bo bliżej - zwierzęta oswojone z ludźmi, to pozwalają podejść.
Może powinno być trochę jaśniej.
-
3 załącznik(ów)
1. krogulec obok gniazda
przechodziłem tamtędy milion razy, i bym pewnie przechodził do końca życia i dalej nie widział gniazda, gdyby nie kompoletnym fuksem akurat w tym momencie gdy dziś szedłem ptaszor tam przyleciał i przysiadł :lol:
Załącznik 9876
2. krogulec
Załącznik 9877
3. poszedł spać
Załącznik 9878
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
W 2022r. rozpocząłem przygodę z fotografią i filmowaniem dzikiej przyrody, coś do czego zbierałem się parę lat. Traktuję to na razie bardzo amatorsko, coś co jest przyjemną odskocznią od rowerka, podróży, siłowni, pracy itd. Zebrałem swoje pierwsze podejścia w jedną kompilację na koniec roku, mam nadzieję że w 2023 będzie tego więcej i ładniej ;)
https://www.youtube.com/watch?v=nLuqe8xe9SA
Film fajny ale przyczepie się do 2 rzeczy (niewielkich):
1. Tytuł: Mazowsze i Biebrza. To pierwsze to jest kraina historyczna (a nie geograficzna!) a to drugie nazwa rzeki czyli nazwa geograficzna. Błędne używanie "Mazowsze" jest niesamowicie powszechne ale nie ma co propagować tego błędu.
2. Zdecydowanie potrzebujesz mikrofonu zewnętrznego z deadcatem :)
-
AF z obiektywów tak słychać na filmie? Czy to wszystko przez mikrofon?
-
niestety AF.. i nie wiem co z tym fantem zrobić :( co prawda mniej terkocze od mojego ex-Tamrona 28-300, ale dalej słychać
na razie jedyną opcją byłoby przerzucić się na RF, i bardzo chętnie przyjmę jakąś 600tkę od sponsora ;) nie wiem czy z micro byłoby lepiej? wygłuszyłby tego AFa? jeśli tak, to pewnie zainwestuję
-
Najlepszy AF to MF i w przypadku filmu nic tego nie zmieni. Nauczyć się ostrzyć ręcznie.
-
może przy jakichś dużych poglądowych monitorach ma to sens, a na tym malutkim ekraniku 3" nigdy nie wiesz czy jest ostro, a ostro być musi bo 4k nie wybacza, obiekt w kadrze nieraz non stop się zmienia, toteż póki co zdaję się na AF
-
Czyli idziesz na łatwiznę. A wystarczy kalkulator głębi ostrości, wspomaganie peakingiem i trochę wprawy. Takie rzeczy jak follow focus czy zewnętrzny monitor dodatkowo ułatwiają sprawę.
-
Chodzi mi o to, że nie chcę brać nie wiadomo ile złomu na tripa ;)
-
Rozumiem. Ale wiesz, albo przyjemny trip albo dobry film :) Niemniej ujęcia ciekawe, montaż dźwięku można zrobić nieco lepiej i podzielić film na krótsze fragmenty. Przy planach ogólnych gdzie dźwięk jest tylko tłem zostawilbym nawet zapętlony ambient a ciął wyłącznie obraz.
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
4. w kąpieli
5. randka
Spotkania gratuluję, natomiast widzę, że użyłeś długich czasów i- w związku z tym- nie wiem, czy sprzedać Sigmę w cholerę jeszcze przed pierwszym użyciem, czy nie, bo to ani ostre, ani nieostre.
-
w pierwszym fakt 1/80s (mój błąd), w drugim 1/250 i bardzo mocny crop
-
Ja się raczej biję z wysokim ISO niż schodzę z 1/500s, i to na APS-C. Ze statywu niby można więcej, ale i tak ptaki się telepią.
-
2 załącznik(ów)
na razie posucha - śniegu nie ma, słońca nie ma, warunki świetlne średnie, motywacja spada..
6. bogatka
Załącznik 10309
7. modra
Załącznik 10310
-
3 załącznik(ów)
04.02.2023 wreszcie trochę słońca w tym smutnym jak d szatana okresie :P
zimowa pani zimorodkowa :) wszystko 600mm, f6.3, ISO 320-400
8.
Załącznik 10429
9.
Załącznik 10430
10.
Załącznik 10431
-
No nareszcie go upolowałeś! Graty! Jeszcze gdyby udało się nieco bliżej podejść i mieć słonko byłoby ekstra ale i tak wyszło przyjemnie :)
-
To max co wczoraj mogłem podejść.
Wyszedłem na ścieżce zza zakrętu, a tam na wprost drzewko, a na gałęzi zimek - na wprost oko w oko. Powoli rozstawiam nogi statywu, cykam pierwsze strzały, po 2min podchodzę krok bliżej - siedzi dalej. I znowu krok bliżej i tak podszedłem na ok 8m. Dwa pierwsze zdjęcia w słońcu, trzecie już jak się schowało :D
A nie ma nic bardziej irytującego jak już mam wszystko przygotowane, chcę wcisnąć spust, a on ucieka :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
To max co wczoraj mogłem podejść.
Wyszedłem na ścieżce zza zakrętu, a tam na wprost drzewko, a na gałęzi zimek - na wprost oko w oko. Powoli rozstawiam nogi statywu, cykam pierwsze strzały, po 2min podchodzę krok bliżej - siedzi dalej. I znowu krok bliżej i tak podszedłem na ok 8m. Dwa pierwsze zdjęcia w słońcu, trzecie już jak się schowało :D
A nie ma nic bardziej irytującego jak już mam wszystko przygotowane, chcę wcisnąć spust, a on ucieka :twisted:
Dobrze wyszło, nie wróciłeś z niczym a fotki są spoko. Miałem też okazję spotkać zimka ale niestety miałem też mniej szczęścia niż Ty...W grudniu też tuż przed wyjazdem robiłem zlecenie dla Skanskiej i jacyś prezesi się spóźniali poszedłem nad Wartę i poznałem gościa, który mi powiedział gdzie są i zna każdą gałąź na, której siedzą a pływa kajakiem po rzece i gdybym nadal był w Poznaniu to miałbym ziomka, który mówi, że podpływa na 5 metrów i sobie obserwuje zimorodki ale nie ma aparatu...
-
to są bardzo charakterne ptaszorki :D nie to co 95% drobiu :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
to są bardzo charakterne ptaszorki :D nie to co 95% drobiu :mrgreen:
Haha zgadza się :roll: Chciałem mieć w swoim portfolio zimka bo uważam go za jednego z piękniejszych ptaszorów ever.
-
Gratuluję złapanego zimorodka.Można próbować zasiadki w miejscu, gdzie lubi siadać.
-
4 załącznik(ów)
09.02.2023, udany dzień :D
przy okazji testy nowego statywu, i jak do wczoraj wieczora jeszcze myślałem czy nie odesłać i nie zamówić rozmiar cieńszego, tak dziś wątpliwości zniknęły :)
11.
Załącznik 10541
12.
Załącznik 10542
13.
Załącznik 10543
14.
Załącznik 10544
-
2 załącznik(ów)
z wycieczki na Islandię, z 24-240, więc krótko, ale nie miałem nic dłuższego
15. pardwa
Załącznik 10873
16. renifery
Załącznik 10874
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
17. puchacz
Niezły ma kamuflaż :mrgreen:
-
6 załącznik(ów)
-
22 jest fajne. Para mu leci z dziobu?
Gdzie w Puszczy robiłeś te zdjęcia?
-
Ten i inny drób jaki jeszcze wrzucę są z czatowni p. Marka Kosińskiego. Fajnie wyszło, ale chcę więcej - więcej tokujących i tańczących żurawi, i coś drapieżnego, co się pojawi na dłużej niż 3 sek (i tak się udał strzał) :) dzień wcześniej były tam widziane wilki, mi nic futrzastego z czatowni nie wyszło z lasu. Ale i tak jestem kontent :) ogólnie już późno na tego typu zasiadki, wiosna się zbliża i zwierz chowa się powoli do lasu, zwłaszcza drapieżne i żubry.
-
Super fotki tych żurawi Ci wyszły :D Nie ma to jak czatownia...
-
Nosz kurde baja.. chciałbym jeszcze pokorzystać z takich miejsc, ale tutaj to była trochę droga impreza, porównywalna z kanionem Antylopy w Arizonie i Ice cave na Islandii, i tu miałem najwięcej frajdy. Może dlatego że najdłużej i przez pierwsze 4h ciągle coś się działo, a nie 3-4 przystanki na krzyż i dziękuję koniec atrakcji :)
-
5 załącznik(ów)
24. grubodziób
Załącznik 11137
25. dzięcioł średni
Załącznik 11138
26. dzięcioł i grubodziób
Załącznik 11139
27. dzięcioł
Załącznik 11140
28. myszołów - ten się pojawił dosłownie na 3-4 sekundy, w tym czasie przekręciłem obiektyw na głowicy o kilkadziesiąt stopni, wycelowałem i serią 5 strzałów go złapałem. uciekł i już nie wrócił.. jestem prawie pewien, że to przez niezastosowanie się do rady, żeby po przylocie ptaka nic nie robić, niech on się zorientuje w sytuacji, i dopiero gdy zobaczy że jest ok wycelować w niego obiektyw.
Załącznik 11141
-
Dwudzieste siódme zaj....ste
-
Normalnie supermarket, a nie czatownia :shock:
-
5 załącznik(ów)
Trochę tak było. Naliczyłem kilkanaście gatunków pierzastych, nie wszystko fociłem. Jak udał się fajny kadr i słońce to owszem, ale ta pospolita drobnica, którą mam na wyciągnięcie ręki w Konstancinie niespecjalnie mnie interesowała. Grubodzioba widziałem pierwszy raz na wolności.
29. żubr jaki jest każdy widzi, ale mi zależało żeby schwytać jednego lub stadko na oszronionej trawie z lasem w tle oświetlonym wschodzącym słońcem, udało się :) co prawda jeden byczek tylko i mogłem jeszcze niżej zejść z perspektywą, ale zawsze :)
Załącznik 11147
30.
Załącznik 11148
31.
Załącznik 11149
32. pół godziny później, kilka km dalej i światło już nie takie
Załącznik 11150
33. łania - kadr wycięty z 4k, w focie mi się nie poszczęściło
Załącznik 11151
-
Z żubrowatych to ja na razie tylko Żubrówkę ćwiczyłem :(
-
1 załącznik(ów)
[cauchy] Dzikie życie
34. co to za marabut? :shock:
Załącznik 11311
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
34. co to za marabut? :shock:
:shock: Dzięcioł. Czarny. Nie wiedziałeś? :shock:
-
Czarny oprócz czubka głowy.
-
3 załącznik(ów)
[cauchy] Dzikie życie
28.03.2023 polny kureł
ogólnie dziś bida, zimorodka ani śladu już kolejny raz, czegokolwiek bardziej interesującego niż kaczki i sikorki nie zanotowałem, zwierzyna z otuliny lasu pochowała się już w gąszcza pewnie przed świtem bo nic na polach nie zaobserwowałem, a bażanta lepsze wyszło wideo niż foty :roll:
35. Screen z 4k
Załącznik 11464
36.
Załącznik 11462
37.
Załącznik 11463
-
Spoko zdęcia, tylko mocniej bym przycinał.
-
#atsf - patrząc na Twoje prace ogólnie, to Ty lubisz detal i właśnie mocne przycięcie :) taki masz styl i gust zapewne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#atsf - patrząc na Twoje prace ogólnie, to Ty lubisz detal i właśnie mocne przycięcie :) taki masz styl i gust zapewne.
To nie jest rzecz gustu, ale tego, co zostało z kadru wypierniczone :mrgreen:
-
:mrgreen:
tnę jak się da, i tak żeby nie zostało tylko 10% kadru z 20mpx bo to nie wygląda :P
-
-
Podoba mi się Twój film. Urocza sekwencja z parą zimorodków, szkoda że nie zakończona konsumpcją związku.
-
patrzyłem na nie, patrzyłem, aż mi się głupio zrobiło i dałem im chwilę dla siebie :mrgreen: ale fakt, takiej obserwacji się nie spodziewałem
-
-
Film rewelacja. Gratuluję.
Ps. Do godów to najlepiej przygotował się dzięcioł :lol: