-
3 załącznik(ów)
Kupiłem i chcę się pochwalić
Temat ogólny, dla wszystkich :)
Przyjechały nowe aku, za rekomendacją Bangiego 2x Patona Protect.
Załącznik 9440
Oprócz tego rzuciłem się na większą głowicę pod długie tele - Benro GX35. GX25, jaką mam teraz, jest ok dla szkieł tak do 1,5kg, dla Sigmy musiałem naprawdę mocno zaciskać kulę żeby nie opadała. Dla zdrowia psychicznego kupiłem coś mocniejszego. Kula ma 1cm większą średnicę, a zaciskiem można znacznie lepiej dozować siłę. No i po zakręceniu ani drgnie. GX35 z płytką arcaswiss waży 410g, czyli ok 60g więcej niż GX25. Cały statyw (Benro Tortoise 14C) teraz waży równe 1,4kg. Testy w terenie niebawem.
Załącznik 9441
Załącznik 9442
-
Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić
Czyli jak coś wybuchnie to będzie na mnie... :shock:
U mnie póki co nie wybuchło ;)
-
1 załącznik(ów)
A ja dokupiłem 800tkę :D
Załącznik 9463
-
chcę takiego na zimorodka :shock: :mrgreen:
-
Paru takich udowadniało mi kiedyś, że super zdjęcia przyrodnicze to można nawet pięćdziesiątką robić, i tego się trzymam :mrgreen:
-
można, ale potem szukasz pod mikroskopem tych kilku pixeli ze zwierzaczkiem :P
-
To i ja się pochwalę.
Kupiłem zestaw do czyszczenia matrycy i zamiast płacić 250 zeta serwisowi, wyczyściłem 3 matryce za 108 zł. Zostało jeszcze 9 patyczków i płyn :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
można, ale potem szukasz pod mikroskopem tych kilku pixeli ze zwierzaczkiem :P
Trzymam się tego, że tak można, a nie, że tak robię :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
To i ja się pochwalę.
Kupiłem zestaw do czyszczenia matrycy i zamiast płacić 250 zeta serwisowi, wyczyściłem 3 matryce za 108 zł. Zostało jeszcze 9 patyczków i płyn :)
Jaki serwis bierze 250 zeta za czyszczenie matrycy?:shock:
-
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d17ec33ce6.jpg
RF 24-240 [emoji16]
Zacząłem wystawiać swój stary sprzęt i nie wiedziałem jak wycenić staruszka 6D - przebieg 38tys, ale styrany, w styczniu na tym forum nikt mu nie dawal wiecej niz 900zl. Wystawilem za 1200 i poszedł w… nie wiem czy ze 3minuty minęły [emoji44][emoji1787]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jaki serwis bierze 250 zeta za czyszczenie matrycy?:shock:
Serwis Canona - PROClub Wawa.
-
-
1 załącznik(ów)
No i ja się skusiłem na BF
Załącznik 9582
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Filtry i mocowanie Haida M10 II.
W końcu porządne filtry kupiłeś, pamiętam jak kiedyś pisaliśmy przy okazji RF 14-35...
-
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Kupiłem kota. Deity D4 Mini.
Ja tam wolę zdecydowanie nieco inne koty :roll:
Załącznik 10010
-
Benro Mach 3 37c
3sekcyjny, 135cm bez centralki, 1770g, z głowicą 2150g. Chyba przeszarżowałem… prawie 800g różnicy do mojego aktualnego Tortoise 14c. Nie wiem czy nie powinienem byl brac 27c (nogi 5mm srednicy węższe), ale jak patrze w necie to jest jedynie 100g lżejszy. Z kolei Tortoise przy nim to patyczak [emoji16]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...877e4784d5.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
A co ten kabelek tak dziwnie wygląda?
-
Okleilem izolacja bo jest tak żółty ze widac go z kilometra.
-
Pierwszy kontakt z Nikonem - lornetka Prostaff P7 10x30. Lewy okular po wyjęciu z futerału dosłownie rozpadł mi się w rękach. A kurier już zdążył uciec…
Czy z obiektywami jest tak samo?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7daa4441c1.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Pierwszy kontakt z Nikonem - lornetka Prostaff P7 10x30. Lewy okular po wyjęciu z futerału dosłownie rozpadł mi się w rękach. A kurier już zdążył uciec…
A to nie są gratisy? :mrgreen:
-
Very funny [emoji1787]
Juz sie cieszylem na nowa lornetke do Bialowiezy a to zonk.. teraz reklamacje, wnioski, kurierzy.. z miesiac pewnie zejdzie jak dostane nową.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Very funny [emoji1787]
Juz sie cieszylem na nowa lornetke do Bialowiezy a to zonk.. teraz reklamacje, wnioski, kurierzy.. z miesiac pewnie zejdzie jak dostane nową.
Nie dasz rady tego złożyć do kupy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Very funny [emoji1787]
Rozumiem emocje ale prawa strona na fotce wygląda na poważnie uszkodzoną mechanicznie.
-
prawa jest ok
zebrałem części do torebki z zamkiem, spakowałem, zgłosiłem reklamację i teraz czekam aż zgłosi się do mnie "opiekun reklamacji"...
-
Było brać renomowanej marki i jedynej słusznej Samsung :mrgreen:
-
Co prawda od Samsunga to smartfon, ale JP udowadnia, że S23 Ultra ma taki zoom, że może robić za lornetkę :lol:
-
Smartfon to od Apple jednak wolę a lornetkę to już zdecydowanie Samsung :mrgreen:
-
"Dzień dobry Panie Andrzeju,
Twoje zgłoszenie zostało rozpatrzone. Wyślemy do Ciebie nowy towar. Jednocześnie odbierając reklamowany."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
"Dzień dobry Panie Andrzeju,
Twoje zgłoszenie zostało rozpatrzone. Wyślemy do Ciebie nowy towar. Jednocześnie odbierając reklamowany."
Może sprzedawca wiedział, że wysłał złą lornetkę i całe szczęcie nie robi problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Na forum Nikona powiedzą, że ich optyka jest the best :mrgreen: jednak od zmiany systemu w 2018, w działy sprzętu czy optyki nie zaglądam bo po co.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Może sprzedawca wiedział, że wysłał złą lornetkę i całe szczęcie nie robi problemu.
A dlaczego tak negatywnie? Może po prostu uczciwie i rzetelnie załatwia reklamację. Awarie się zdarzają; było w oryginalnym opakowaniu producenta, to co miał wiedzieć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A dlaczego tak negatywnie? Może po prostu uczciwie i rzetelnie załatwia reklamację. Awarie się zdarzają; było w oryginalnym opakowaniu producenta, to co miał wiedzieć.
Otóż to.
-
Dokładnie. Wysyłał wadliwy sprzęt wiedząc, że zaraz będzie musiał płacić za dodatkowe przesyłki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maro66
Dokładnie. Wysyłał wadliwy sprzęt wiedząc, że zaraz będzie musiał płacić za dodatkowe przesyłki?
Nie wiem gdzie kupił, różni są sprzedawcy ;)
A co do reszty to nie stwierdziłem faktu, napisałem "może".
-
W znanej sieci rtv na M [emoji4]
Ale mam do nich pecha bo to już druga rzecz, ktora idzie na reklamacje, poprzednio mibox zawiesil sie po 3mscach (dostalem nowy).
-
Najważniejsze, że bez problemu załatwili sprawę.
-
1 załącznik(ów)
Nowy zakup. Obiektyw RF 85mm f2.0 macro. Co ciekawe kupiłem używany, ale można rzec, że nowy obiektyw. Kupowany był za... 2800zł 22.02.2023 a ja dałem spoooooooro mniej niecały miesiąc później :) Tak zwany "dobry deal"
Załącznik 11095
-
Przyejchał kurier, dał nową lornetkę, zabrał starą. Nowa jak najbardziej ok. W porównaniu do taniego Bushnella 12x25 to jakiś kosmos w polu widzenia i jasności. No i w końcu mogę patrzeć przez okulary.
-
Kupiłem sobie oryginalny grip canona do Rki BG-E22 w morele, sprzedawca foto kołodziej. Robię dużo kadrów pionowych ostatnimi czasy i dobra cena mnie skusiła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Pierwszy kontakt z Nikonem - lornetka Prostaff P7 10x30.
Jedyne żółte co kupiłem to Nikon 10x50 Action EX CF. Od lat w świetnej kondycji, mimo intensywnego użytkowania. @cauchy - jak chcesz robić amatorskie obserwacje nieba np. Księżyca, to polecam kupić do tego uchwyt statywowy. Pomiędzy okularami jest zaślepka, którą ściągasz i tam jest gwint. Jest mega różnica w komforcie obserwacji.
-
yyy ale ja nie nieba tylko przyrody.. może jakąś planetkę podejrzę :)
początkowo chciałem 10x42, ale jak zobaczyłem jakie to spore i ciężkie, poprosiłem o 10x30 i to było to
-
-
Wymieniłem w swoim starym blaszaku (i7-2600/3,7GHz, 32 GB) kartę grafiki GTX-660 na ASUS Dual RTX 3060Ti 08GD6X .
W rezultacie odszumianie (komenda Denoise) w LR skróciło się z 31 min do ok. 20s :lol:
-
Kupilem sobie obiektyw Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM - glownie zeby przetestowac jak sie sprawdza przy vlogowaniu jako zamiennik dosc drogiego RF15-35mm f2.8L :)
-
Z okazji urodzinowych promek ABfoto wpadly takie szkła. RF 85 zastąpi EF 85, a 70-200 2.8… nie wiem czy zastąpi 24-240, ale wiem, że będzie używany, poza tym zawsze chciałem mieć [emoji4]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1827eac050.jpg
-
Gratulacje! RF 70-200 f2.8 to mega zakup! Samemu rozważam na BF kupić wersje f4 ale czuje ze to półśrodki na chwile ;)
-
1 załącznik(ów)
Ja jeszcze rozważam, czy 85tka na pewno zostanie, i czy 24-240 zostanie.. okaże się niebawem.
Znów mam 2 Lki, jak 12 lat temu, przy czym tak wygląda różnica :)
Załącznik 15292
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Gratulacje! RF 70-200 f2.8 to mega zakup! Samemu rozważam na BF kupić wersje f4 ale czuje ze to półśrodki na chwile ;)
U mnie duże znaczenie dla wyborów wersji RF na f4 miało oprócz wagi, bliższe umieszczenie pierścienia zooma. Wersją f4 jest mi wygodniej operować. mialem też wersję EF f2.8 i pozbyłem się, za duży i ciezki był. W RF umieszczenie pierścienia zumowania ma dla mnie zasadnicze znaczenie. Ale pewnie nie dla kazdego ten pierścień musi być bliżej. Dla mnie musi.wg mnie wersja f4 jest super, bardziej podróżniczo-reporterska że tak powiem.
-
A mi się znowu udało zaoszczędzić parę złotych przez nie uleganie snobistycznej pokusie wejścia w posiadanie obiektywów o zerowej dla mnie użyteczności :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Znów mam 2 Lki, jak 12 lat temu, przy czym tak wygląda różnica :)
Przy wadze około 3 kg róznica około 300 g. Czyli 10%, bo ja wiem czy to dużo. Zysku na rozmiarze też nie ma jakoś specjalnie dużo. Różnica 13 lat, to nie jest szokujący postep.