-
Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny).... CD..
Ciąg dalszy epopei ;).
Podobno ma być body 100 Mpx - kicha - nowe smarkfony więcej mają ;)
No i mają być "nowe" :lol: obiektywy RF-S:
Rumored RF-S Lenses
Canon RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM (18mm-88mm equivalent)
Canon RF-S 16-55mm f/2.8 IS USM (25mm-88mm equivalent)
Canon RF-S 22mm f/2 STM (35mm equivalent)
Canon RF-S 32mm f/1.4 STM (50mm equivalent)
Canon RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM (88mm – 400mm equivalent)
-
Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny).... CD..
Informacje o uśmierceniu serii M wydają się przedwczesne:
https://www.canonwatch.com/canon-eos...ung-interview/
Uśmiercono M6 mark II i nie zapowiedziano następcy na tym poziomie ergonomii i matrycy. I w zasadzie tyle.
Losy M są o tyle ważne, że niezależni producenci sączą szkiełka EF-M i lepiej ich nie demotywować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Informacje o uśmierceniu serii M wydają się przedwczesne:
https://www.canonwatch.com/canon-eos...ung-interview/
Uśmiercono M6 mark II i nie zapowiedziano następcy na tym poziomie ergonomii i matrycy. I w zasadzie tyle.
Losy M są o tyle ważne, że niezależni producenci sączą szkiełka EF-M i lepiej ich nie demotywować.
Myśle, że akurat pod względem komunikacji z rynkiem na temat zakończenia produkcji czy końcu dostępności pewnych modeli obiektywów / aparatów Canon jest na poziomie.
Miały zniknąć obiektywy to poszło info, zakończyli produkcje M6 II poszło info.
Dlaczego z całym systemem M miałoby być inaczej.
Myślę, że to minimalizacja ryzyka biznesowego, jeśli kluczowe dla producenta rynki zaakceptują, że jest RF-S i zaczną się przesiadać albo go kupować bo jest bardziej na ten moment perspektywiczny, to wtedy stopniowo będzie wycofanie z produkcji EF-M.
Popatrzcie jak było z lustrzankami, nikt z dnia na dzień nie zaprzestał produkcji dslr i obiektywów do nich, ale komunikacja z rynkiem była w miarę jasna: następnych modeli lustrzanek nie będzie i nowych szkieł w bagnecie EF też nie, a produkcja już pokazanych będzie stopniowo wygaszana.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ciąg dalszy epopei ;).
Podobno ma być body 100 Mpx - kicha - nowe smarkfony więcej mają ;)
No i mają być "nowe" :lol: obiektywy RF-S:
Rumored RF-S Lenses
Canon RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM (18mm-88mm equivalent)
Canon RF-S 16-55mm f/2.8 IS USM (25mm-88mm equivalent)
Canon RF-S 22mm f/2 STM (35mm equivalent)
Canon RF-S 32mm f/1.4 STM (50mm equivalent)
Canon RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM (88mm – 400mm equivalent)
RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM? To jakiś ponury żart. Obiektyw do DSLR APS-C miał światło 4-5,6.
16-55mm f/2.8 IS USM? Znowu donica na babkę wielkanocną?
11-55mm f/4-4.5 IS STM? To może być przebój, o ile nie okaże się optyczną katastrofą.
Resztę znamy.
A tak w ogóle to Canon sobie leci w kulki, bo podp...la optykę z serii M zamiast zrobić do niej konkretny korpus. Co to za oszczędność robić nowy korpus i zmieniać opakowanie kilku starych obiektywów, zamiast je klepać bez zmian?
-
Nie ma zapowiedzi obiektywów, nie ma obiektywów źle… są zapowiedzi albo pojawiają się obiektywy też źle…
100-500 też na długim końcu jest f7.1 i co… i przez wielu użytkowników uważany jest za bardzo udaną konstrukcje.
Kto chce jaśniej też może sięgnąć do kieszeni głębiej i kupić co tam potrzebuje…
Obiektywy były jaśniejsze bo przy f8 lustrzanki delikatnie rzecz ujmując miały wydatne ograniczenia w automatycznym ostrzeniu, teraz te ograniczenia znacznie przesunięto.
Co to za oszczędność hmm to byś musiał z kierownictwem Canona pogadać ale patrząc na raporty kwartalne/roczne działu foto to chyba wiedzą co robią i gdzie właśnie te oszczędności znaleźć :-)
-
Szkło RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM wydaje się niewykonalne. Coś ktoś przekręcił, patentu takiego póki co chyba nie ma. 11-25 to już będzie kloc. Chyba, że do poważniejszego R7 taki pasuje.
Nie skorzystanie z genialnej konstrukcji M32/1.4 w systemie R byłoby głupotą.
Ten RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM to raczej bardzo kompaktowa konstrukcja, stąd ciemnica. Oczywiste, że nie ma sensu robienie wielkiego zooma tele pod APS-C.
Silenie się na małe gabaryty niektórych szkieł RF-S sugeruje, że będzie presja na skłonienie klienteli systemu M, która ma też R (ja na ten przykład ;)) do "ujednolicenia" bagnetów. Jakoś tego nie widzę. Mam w M wszystko oprócz jasnego tele a M6II to rewelacja - obsługa malutkiego body dla mnie idealna. Wstyd z chodzenia z ohydną, durną lunetką przypiętą do korpusu już przetrawiłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Szkło RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM wydaje się niewykonalne. Coś ktoś przekręcił, patentu takiego póki co chyba nie ma. 11-25 to już będzie kloc. Chyba, że do poważniejszego R7 taki pasuje.
Nie skorzystanie z genialnej konstrukcji M32/1.4 w systemie R byłoby głupotą.
Ten RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM to raczej bardzo kompaktowa konstrukcja, stąd ciemnica. Oczywiste, że nie ma sensu robienie wielkiego zooma tele pod APS-C.
Silenie się na małe gabaryty niektórych szkieł RF-S sugeruje, że będzie presja na skłonienie klienteli systemu M, która ma też R (ja na ten przykład ;)) do "ujednolicenia" bagnetów. Jakoś tego nie widzę. Mam w M wszystko oprócz jasnego tele a M6II to rewelacja - obsługa malutkiego body dla mnie idealna. Wstyd z chodzenia z ohydną, durną lunetką przypiętą do korpusu już przetrawiłem.
A jak tam AF w tym M6 Mk II? Spodziewasz się, że R7 i R10 będą miały lepszy? Bo jeżeli matryca z R7 ma być ta sama, co z M6 II, i AF ten sam lub bardzo podobnie działający, to może trzeba odpłakać ergonomię i nastawiać się na sprzęt starszy, ale tańszy, nawet z drugiej ręki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A jak tam AF w tym M6 Mk II? Spodziewasz się, że R7 i R10 będą miały lepszy? Bo jeżeli matryca z R7 ma być ta sama, co z M6 II, i AF ten sam lub bardzo podobnie działający, to może trzeba odpłakać ergonomię i nastawiać się na sprzęt starszy, ale tańszy, nawet z drugiej ręki.
AF w M6II jest praktyczny i sprawny ale to jest generacja na poziomie R. Moje wymagania codzienne zaspokoi ale zwierzęta w ruchu to inny poziom.
To co prezentują R7 i R10 to wygląda na wysoką ligę, mocno sprofilowaną na szybkość. Śledzenie oka zwierząt, samochody, to nowości przetestowane w R5 i R6. Faktycznie działają i pierwsze opinie są entuzjastyczne.
Matryca 32 MPx jest "stara" ale nowy procek jest ewidentnie wydajny i można było sporo z niej wycisnąć.
Są natomiast głosy, że w R7 i R10 jest "ten sam" AF a to by bardzo nobilitowało R10.
Jak może być ten sam AF z różnymi matrycami, różnej generacji to już tajemnica testerów :shock:.
Nawet parametry na papierze obu AF są różne.
-
Jak należało się spodziewać M robi całkiem niezłą sprzedaż więc uśmiercanie ich byłoby bez sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez canonwatch
The EOS M Series accounts for about 30% of Canon’s total camera sales. By the way, EOS R is about 20% and digital SLR is about 40%
-
No to zostały jeszcze do podsumowania tylko drukarki i lornetki :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Są natomiast głosy, że w R7 i R10 jest "ten sam" AF a to by bardzo nobilitowało R10.
Jak może być ten sam AF z różnymi matrycami, różnej generacji to już tajemnica testerów :shock:.
Nawet parametry na papierze obu AF są różne.
Jest ten sam jeśli chodzi o funkcjonalność (np. możliwość inicjowania śledzenia w dowolnym trybie AF), interfejs użytkownika i użyte algorytmy. Co więcej jest ten sam co w R3. O generację "do przodu" względem R6/R5 (może dostaną go w kolejnym firmware?).
Teoretycznie AF w R3 powinien działać najsprawniej (matryca "stacked"), ale na razie nie widzę wielkiej różnicy względem R7.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Jest ten sam jeśli chodzi o funkcjonalność (np. możliwość inicjowania śledzenia w dowolnym trybie AF), interfejs użytkownika i użyte algorytmy. Co więcej jest ten sam co w R3. O generację "do przodu" względem R6/R5 (może dostaną go w kolejnym firmware?).
Teoretycznie AF w R3 powinien działać najsprawniej (matryca "stacked"), ale na razie nie widzę wielkiej różnicy względem R7.
Nie bardzo wierzyłem w ten AF "z R3" ale widzę sporo opinii, że tak jest. To R7 wydaje się być sprawne i niezbyt drogie. Jako następca 7DII może i obleci. Potentat medialny ma wywalone na APS-C i o ile w przypadku premiery body FF dostaje histerii (płonące R5) to tu może być cisza i to body zwyczajnie się gładko przyjmie.
-
"Patenty na nowe zoomy z bagnetem RF
Brytyjski serwis Northlight Images dotarł do patentów przedstawiających dwa nowe obiektywy zmiennoogniskowe z mocowaniem Canon RF. Pierwszy z nich to ultraszerokokątny instrument o parametrach 11-24 mm f/4"
ech, pewnie będzie turbodrogi :(
a mi by wystarczył tańszy, nie-L, z f5.6 i byłbym super szczęśliwy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
"Patenty na nowe zoomy z bagnetem RF
Brytyjski serwis Northlight Images dotarł do patentów przedstawiających dwa nowe obiektywy zmiennoogniskowe z mocowaniem Canon RF. Pierwszy z nich to ultraszerokokątny instrument o parametrach 11-24 mm f/4"
ech, pewnie będzie turbodrogi :(
a mi by wystarczył tańszy, nie-L, z f5.6 i byłbym super szczęśliwy
Jeżeli to ma być obiektyw 4/11-24 mm, to zakładam, że on będzie RF-S. Musi Canon wyśledził, że SONY wypuści 4/10-20 mm, i daje obiektyw z dłuższą ogniskową, co się akurat przydaje częściej, niż ekstremalnie szerokie kąty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jeżeli to ma być obiektyw 4/11-24 mm, to zakładam, że on będzie RF-S. Musi Canon wyśledził, że SONY wypuści 4/10-20 mm, i daje obiektyw z dłuższą ogniskową, co się akurat przydaje częściej, niż ekstremalnie szerokie kąty.
To ma być obiektyw FF.
-
przepakowują EF 11-24 do RF
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To ma być obiektyw FF.
Czyżby aby na pewno? 10 mm na FF i jeszcze na dodatek zoom?
-
11-24 EF jest pod FF ;) to właśnie po nim Sigma straciła 12-letnie panowanie w szerokim kącie, wcale się nie dziwię że robią przeróbkę na RF, tym bardziej, że Sigma wycofała 12-24 z oferty :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
11-24 EF jest pod FF ;) to właśnie po nim Sigma straciła 12-letnie panowanie w szerokim kącie, wcale się nie dziwię że robią przeróbkę na RF, tym bardziej, że Sigma wycofała 12-24 z oferty :(
Jeżeli rzeczywiście tak, to ten obiektyw będzie również bardzo użyteczny na APS-C, o ile nie będzie wielki jak pień po sekwoi, i nie będzie kosztował grossa waliza pecunia ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
przepakowują EF 11-24 do RF
Moim zdaniem tylna sekcja opiera się na zupełnie innej formule optycznej. Pewnie z racji małej odległości obrazowej w ML:
https://www.canonwatch.com/canon-pat...-f-4l-fisheye/
https://cweb.canon.jp/ef/lineup/wide...-usm/spec.html
Może sformułowanie "przepakowanie" zostawmy znawcom reprezentującym konkurencję.
-
trochę dziwnie z tymi obiektywami RF
bo niektóre, jak te nowe długie tele albo 70-200 obie wersje, są w porównaniu do odpowiedników EF całkiem fajne, zgrabne i znacznie lżejsze
z kolei obiektywy do 120mm są porównywalne lub nawet większe i cięższe od EF
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
trochę dziwnie z tymi obiektywami RF
bo niektóre, jak te nowe długie tele albo 70-200 obie wersje, są w porównaniu do odpowiedników EF całkiem fajne, zgrabne i znacznie lżejsze
z kolei obiektywy do 120mm są porównywalne lub nawet większe i cięższe od EF
To jak z ociepleniem klimatu- robi się zimniej. Teraz takie trendy, czego nie rozumiesz? :mrgreen:
-
Podobno mają być niedługo takie obiektywy:
Canon RF 24mm f/1.8 IS STM Macro
Canon RF 15-30mm f/3.5-5.6 IS STM
-
o... a ja myslalem ze juz RF 14-35 jest dostatecznie go* przy skandalicznie zawyzonej cenie. jak widac jeszcze pulapu niesmiertelnosci nie osiagnelismy :D
-
nuda
ale przeczytałem taka ciekawostkę
Canon RF 70-300mm f/2-4 L IS USM: 1.6kg zoom lens that still has a large aperture of f/2.4 at 150mm. The image quality at 300mm should be equal to or even better than the already discontinued
duży cięzki ale dość ciekawy :) ale trochę mz dla nikogo
-
1,6 kg to nie jest źle. Tyle ważą 70-200/2.8. Tu jest 300 mm, a na szerokm końcu jest f 2.0
-
EF 70-300/4-5.6 L wazy 1.3 kg jakos. no to takie szklo jak powyzej (dobrze kolo 2 dzialek jasniejsze) przy niewiele wiekszej wadze... nie wydaje mi sie. swiatlosila 300/4 w EF to byl spory kawalek rurki w stalce. a krotka odleglosc rejestrowa RF w tym temacie mozliwosci optyki nie zmienia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
1,6 kg to nie jest źle. Tyle ważą 70-200/2.8. Tu jest 300 mm, a na szerokm końcu jest f 2.0
fake news! rf 70-200 2.8 waży 1070g, a to z tym szkłem raczej będzie porównywany, który kupić
-
No to jeszcze kolejny:
RF 135mm f/1.8L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No to jeszcze kolejny:
RF 135mm f/1.8L
I super, nie chciałem żeby była f/1.4 czekam niecierpliwie[emoji106]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Dalej o być albo nie być M. Ja tam trzymam kciuki za M. Mnie się wspaniale kompletuje z R. Jak nie mam ochoty dźwigać FF, to w zasadzie z domu nie wychodzę bez M50 + 22mm lub 32mm
https://www.digitalcameraworld.com/n...nge-says-canon
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Jak nie mam ochoty dźwigać FF, to w zasadzie z domu nie wychodzę bez M50 + 22mm lub 32mm
Do tego Sigma 56/1.4 i masz holy trinity dla ubogich ;).
Świetny obrazek, malutkie szkiełka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Do tego Sigma 56/1.4 i masz holy trinity dla ubogich ;).
Świetny obrazek, malutkie szkiełka.
Tylko niepewność rozwijania linii korpusów M powstrzymuje mnie przed tym desperackim krokiem ;) Niech no tylko Canon potwierdzi ploty...
-
Spaceruje po miescie: M50,Sigma 1.4/16
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Tylko niepewność rozwijania linii korpusów M powstrzymuje mnie przed tym desperackim krokiem ;) Niech no tylko Canon potwierdzi ploty...
Niestety chyba kolejnym korpusem APS-C Canona będzie vlogerskie cacko w stylu Z30 z banetem RF :mrgreen:
-
Chyba będą kolejne stałki:
https://www.canonrumors.com/there-ar...12-months-cr2/
Canon RF 12mm f/1.8L USM
Canon RF 24mm f/1.4L USM
Canon RF 28mm f/1.4L USM
Canon RF 35mm f/1.2L USM
Uprzedzam narzekaczy - tak nie będzie tanio - tanio już było ;)...
I podobno niedługo ma też być 135/1.8...
-
Spokojnie. Za jakieś 20 lat canon znowu zmieni bagnet i będzie można rf wyciągnąć za grosze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Spokojnie. Za jakieś 20 lat canon znowu zmieni bagnet i będzie można rf wyciągnąć za grosze.
Stawiam na 2 lata, odległość rejestrowa 1mm, średnica 3mm :mrgreen:
Takie idą czasy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Stawiam na 2 lata, odległość rejestrowa 1mm, średnica 3mm :mrgreen:
Takie idą czasy...
Dałeś się uwieść Jankowi!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Dałeś się uwieść Jankowi!
Janek już odpłynął od naszej paczki sklerotyków.
Myślę, że ktoś zajarzy że rynek wymiennych szkieł do smartfonów to jest to. Może Canon?
-
Odp: Obiektywy z mocowaniem RF
Trochę nowosci szykuje się w najbliższych miesiącach
Pierwszy będzie wg plotek rf135l
Następnie
Canon RF 12mm f/1.8L USM
Canon RF 24mm f/1.4L USM
Canon RF 28mm f/1.4L USM
Canon RF 35mm f/1.2L USM
https://www.canonrumors.com/there-ar...12-months-cr2/
-
Odp: Obiektywy z mocowaniem RF
[QUOTE=RobertoM;1436907]Trochę nowosci szykuje się w najbliższych miesiącach
Pierwszy będzie wg plotek rf135l
Następnie
Canon RF 12mm f/1.8L USM
Canon RF 24mm f/1.4L USM
Canon RF 28mm f/1.4L USM
Canon RF 35mm f/1.2L USM
https://www.canonrumors.com/there-ar...12-months-cr2/[/QUOTE
No i odgrzałeś kotleta :mrgreen:
-
28 1.4 to coś na co czekałem od początku mojej przygody. Szkoda że wersja L, bo bez L pewnie by był połowę tańszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
28 1.4 to coś na co czekałem od początku mojej przygody. Szkoda że wersja L, bo bez L pewnie by był połowę tańszy.
Co to jest dzisiaj 10.000 :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Dzisiaj trzeba by przeliczać na węgiel, wtedy wcale drogo nie wychodzi :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
W sumie nic. 3 najniższe krajowe niebawem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Dzisiaj trzeba by przeliczać na węgiel, wtedy wcale drogo nie wychodzi :mrgreen:
No są miejsca gdzie jest ponad 4 tysie więc rzeczywiście niewiele :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No są miejsca gdzie jest ponad 4 tysie więc rzeczywiście niewiele [emoji38]
Chcialem kupic drugą sztukę B1x i z £2075 cena podskoczyła na £2439 - masakra jakaś.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
39.999,-