Witam
Sony Alpha 100
http://www.sonystyle.com/is-bin/INTE...=feature&var2=
Wersja do druku
Witam
Sony Alpha 100
http://www.sonystyle.com/is-bin/INTE...=feature&var2=
1000 $ ... hmmm
Z odkurzaczem, sterowaniem lampami z body i IS :) Bedzie chyba obnizka cen na Canon'a :)
Chwalą się nową technologią matrycy, a iso od 160 do 1600. Mało trochę. Ale body przybajerzone. Zwłaszcza za taką cenę.
Czas na reakcję :twisted:
a tu szkielka do niej:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=18705335
wygladaja mniej wiecej sensownie, poza tym, ze ta najswiezsza czesc zestawu to szajs robiony przez Tamrona (11-18, 18-70, 18-200), a brak rasowego szerokiego kata z f/2.8. zastanawia mnie tez 20/2.8 - albo to szklo nie ma wielkich problemow z telecentrycznoscia (watpie), albo Sony wierzy, ze potencjalni nabywcy sa debilami (predzej).
zastanawia mnie zasadnosc 135/2.8 STF (komus jeszcze potrzebny soft focus w szkle) i brak taniego standardu 50/1.7, kiedy w zamian jest 28/2.8... no, ale to jest Sony, tutaj prawa logiki zawodza... :)
raczysz zartowac z tym czekaniem na reakcje... Konica Minolta Dynax 5D pojawil sie na rynku 15 lipca 2005. jakby ktorys producent mial na to zareagowac to juz by to zrobil :)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Albo wodotryski w kolejnych modelach C ;)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
No i strona znikła...
moze fake?
A moze poprostu za duzo ludzi sie rzucilo na nowosc i serwer zdechl badz admin stwierdzil ze wiecej juz nie wytrzyma?
Ciekawe, ten sam sensor co D200, a za $1000 z obiektywem...
Prawdopodobnie bedzie do kupienia bez problemu za jakies $800-900,
to naprawde tanio. Ten sensor sprawia, ze D200 od razu
wyglada jakos tak mnie profesjonalnie
(jakosc zdjec jak z "taniego" Sony)
;-)
Sony Alfa 100 preview:
http://www.dpreview.com/news/0606/06...nydslra100.asp
akurat sensor w D200 jest g...ny i to co sprzedaje tamten korpus to ergo.Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
a ten korpus sprzedawac bedzie naklejka Sony i milosc przecietnego widza Polsatu (dla osob z US: ESPN) do hiper-mega-ekstra-turbo-cool-steady-shoot-and-bells-and-whistles gadzetu elektronicznego z naklejka Sony. plus ergonomia Minolty, skadinad dobrze przemyslana ;)
dobra Panowie, kto zmienia ogrodek?
i na deser zoom. ktos wreszcie pomyslal o normalnym zakresie ogniskowych do cyfranki:
czy mi sie wydaje czy nowy sony nie jest wiele wiekszy od 350d :)
Canon EOS 350D 127 x 94 x 64 mm (5.0 x 3.7 x 2.5 in)
Sony Alpha DSLR-A100 133 x 95 x 71 mm (5.2 x 3.7 x 2.8 in)
Nikon D70 / D70s 140 x 111 x 78 mm (5.5 x 4.4 x 3.1 in)
Canon EOS 30D 144 x 106 x 74 mm (5.6 x 4.2 x 2.9 in)
no przeciez o to mi wlasnie chodzi, wraz z wypuszczeniemCytat:
Zamieszczone przez akustyk
tego Sony mamy dowod (no moze nie dowod, ze gown..., ale dowod,
ze tani...)
A ESPN to stacja sportowa, jej widzowie, to pelen zakres ;-)
A swoja droga to Nikon moze miec na serio klopoty,
by sprzedawac D200 jako sprzet profesjonalny...
Jesli nie wezmie sie na serio za produkcje sensorow, to
odpowiedniki Sony beda podwazaly wiarygodnosc (wiare w jakosc).
Ja nie zmieniam, bo są brzydkie. :twisted:
Sensitivity
• Auto (100 - 800)
Ciekawe :)
Zobaczymy co bedzie dalej. Dla nas bardziej interesujace jest co zrobi Canon (ceny) choc Alpha wplynac moze najwyzej na ceny 350D/30D. W wyzszym segmencie Canon moze raczej spac spokojnie. Gorzej z Nikonem...
Wyglada to na obiecujacy system. Pare szkielek Zeissa na przynete (Tylko ktory to Zeiss? I czy to faktycznie Zeiss czy tylko nalepka?), IS, dobra cena. Wiara to lyknie. Na pewno duzo tych, ktorzy nie maja jeszcze DSLR.
ciekawe jak wyniki testów porównawczych z 350d np.
Przegladajac dpreview od razu widac ze ten Alpha ma byc konkurentem 350D a nie 30D. We wrzesniu mozna sie spodziewac ruchu Canona i nastepcy 350D (co wynika z canonowego cyklu zyciowego). Moze byc ciekawie zwlaszcza ze Canon z jednej strony powinien wsadzic 10mpx (by konkurowac z Alpha) a z drugiej trzymac dalej 8mpx (by nie konkurowac z wlasnym 30D).
wsadzi 9 :)
Sony A-100 ?
Mialem kiedys A-100... ale Canona :mrgreen: .
Może zablokowali specjalnie by zostawić ficzera dla wyższego modela ;-)Cytat:
Zamieszczone przez ripek
ehhh, ten biały kolorek w wersji SONY:)
Patrzyłeś na ceny - brrr.Cytat:
Zamieszczone przez mganko
Przy tych cenach ceny L stałek to tani zakup ;-)
Prawie jak eLka ;) za ktora chca niezla kase - $2399 :shock:Cytat:
Zamieszczone przez mganko
Prawie robi wielką różnicę:)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
a swoją drogą to gdzie ceny widzieliście?
www.dpreview.com tam sa podane sugerowane ceny chyba :)
SAL 300 mm F2.8 G
450 mm equiv., $5999, Sep 06 !!!!!!!!! 6000 baksow za 300 2,8 o kur...........
A w Canonie tylko 3850, ufffCytat:
Zamieszczone przez alx_80
dokladnie :))) hehe ale jestem ciekawy porownania jakosci tych obiektywow (chociaz nawet gdyby to szklo sony bylo lepsze to na tej matrycy nie bedzie widac roznicy)
nurtuje mnie tez fakt ze te nowe szkla sony sa na FF wiec czyzby soniak chcial zaatakowac i ten segment rynku czy to tylko przebudowane konstrukcje FF z minolty...
kalesony zrobilo to co bylo w stanie. nakleilo wlasna etykietke na cudzy produkt.Cytat:
Zamieszczone przez alx_80
optyki to oni nie wyprodukuja, tylko polegaja na tym, co kupia. od Minolty, Tamrona, Zeissa... a jesli to jest zaprojektowane do FF to bedzie do FF.
plus jest taki, ze pewnie do Dynaksa 7D da sie wpiac jakby co. nie bedzie obciach chodzic po ulicach z czyms co ma napis Sony
Zawsze pozostaje czarna taśma izolacyjna, która skutecznie zamaskuje mało szlachetne pochodzenie ;-) ;-)Cytat:
Obawiam się ze czarna taśma to by się przydała co poniektórym posiadaczom tych "bardziej bardziejszych"...
jeszcze kilka takich nowości z sony i o nikonie będzie można mówić w czasie przeszłym... :-|Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
niemniej jednak rzeczywiście pytanie, co zrobi nasz canon...? :roll:
jak nie jak tak? ;)Cytat:
lepsza jest folia do reklam - lepiej trzyma, nie wyłazi klej i nie zmienia właściwości przy zmianie temperatury 8-)Cytat:
Zamieszczone przez bundy
O nawet macie to już przecwiczona no ja na waszym miejscu, zaraz przeciez to zalpeiam ;)Cytat:
Zamieszczone przez mxw
sony h1 np oddaje b. ladnie kolorki i do formatu A4 dobra jakosc.... jezeli lustrzanka sony bedzie wykazywala podobna tedencje zwlaszcza w radzeniu sobie z kontrastami to moze byc b. ciekawa propozycja zwlaszcza z IS i matryca z nikona A200?????
ciekawe jak oppowie canon????
A tam btw nie wkurza was ze oni będa mieć zaissy na Af a wszystkie inne systemy moga jedynie na M42 liczyć ? (procz Con...)
Spokojnie chłopie - weź parę wdechów głębszych :-) Za bardzo emocjonalnie podchodzisz do tematu :-) Prawda jest taka, że ich Zeissy koło prawdziwych Zeissów nawet nie leżały :mrgreen: Posiłkowanie się przez Sony marką Zeiss jest przemyślanym chwytem marketingowym, ale na tym się to kończy. Skoro używają takiego "legendarnego" szkła, to czemu tego nie widać na zdjęciach w nie wyposażonych?Cytat:
Zamieszczone przez Kmusztard
A swoją drogą to po co to wszystko piszesz? W tym miejscu firma Sony znajduje swoich klientów jedynie w segmencie RTV :-)
Cytat:
Zamieszczone przez bundy
nie widac, bo te zeissy dopiero zostana wyprodukowane; dostepne zdaje sie dopiero od photokiny.
bedzie sie dzialo jak sony pusci nowego d7 z matryca z d2x albo lepsza za 2000,- $ do tego AS i czyszczenie paprochow na matrycy gratis.
Miałem na myśli dotychczasowe produkty Sony wyposażane rzekomo w optykę Zeiss'a (także kamery), których efekty działania, mówiąc delikatnie, nie powalają na kolana. W lustrzankę Sony z matrycą z d2x raczej bym nie liczył za szybko - widać po specyfikacji a100, że celują w określony target i nie będą się rzucać na rynek pro albo semi-pro.Cytat:
Zamieszczone przez sven
Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Jeśli masz takie wiarygodne informacje na temat Zeissa do Alfy to rozumiem, że jesteś blisko związany z ich produkcją. Jako, że chce kupić jeden z obiektywów tej firmy to poproszę o kontakt do Ciebie - mniemam, że pomożesz w zakupie.
Jaki jest sens wylewania pomyj na nowy system przed premierą sklepową i realnym porównaniem z nikonem czy canonem?
Ło matko! Pisałem o DOTYCHCZASOWYCH produktach Sony wyposażanych w optykę Zeiss'a. A co do nowego systemu, to raczej system będzie stary-nowy :-) Nowa będzie naklejka :-)Cytat:
Zamieszczone przez acidjazz
W ktorym miejscu "specyfikacji" to widac? Ciekaw jestem jak to zauwazyles :) Widac to co najwyzej gdzie celuja tym aparatem, ale troche trdno mowic o tych ktorych jeszcze nie ma.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
AHA :-DCytat:
Zamieszczone przez bundy
Alpha - brzmi troche jak z kosmosu:mrgreen:
pewnie troche zaplacili za technologie minolcie
hehehe... po prostu sobie porównałem z 350D :-) Widać, że Sony chce trafić w ten target użytkowników i daje produkt nie posiadający (teoretycznie przynajmniej) wad konkurenta (np. bardziej ergonomiczna obudowa). No dobra - żartowałem ;-)Cytat:
Zamieszczone przez fredi
eee...tam :-) A PhaseOne jak brzmi? Jak ze Star Treka ;-)Cytat:
Zamieszczone przez lucki
No tak, ale to zupelonmie nie odpowiada na moje pytanie i nie tlumaczy skad wniosek co do calosciowej strategii. To ze chca byc lepsi w danym segmencie nie oznacza ze rezygnuja z innych.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Po polsku piszemy Alfa. Bo to przeciez tylko zapis w alfabecie lacinskim, a nazwa wlasciwa to pojedyncza litera alfabetu greckiego α.Cytat:
Zamieszczone przez lucki
Może za jakiś czas podczas trasmisji np. meczów będziemy oglądać długie lufy z napisem Sony... :-) Sorry, ale mam chyba zbyt duże poczucie realizmu, żeby wyobrazić sobie Sony w segmencie Pro :-) (np. odpowiednik 1D z wbudowanym od razu Playstation IV...) No chyba, że Sony kupi C i N, ale wtedy to już chyba wszystko będzie miało naklejkę Sony (nawet moje ulubione piwo na literę H) ;-)Cytat:
Zamieszczone przez fredi
Jestem w lekkim szoku, że na naszym forum tak zaciekle bronimy produktu na inną literkę alfabetu :-) Dobra, dobra...nie bijcie już ;-)
fotografia sportowa to nie wszystko, ale mysle,, ze jezeli sony bedzie chcialo wydac duzo kasy, to pewnie moze zrobic body porownywalne do 1 czy d2. matryce ma swoje, czyli teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie:) tylko po co?Cytat:
Zamieszczone przez bundy
segment apatorski i "semi pro" oferuje chyba wieksza mozliwosc zarobienia kasy.
Nie wiem czy "pro", czy nie, ale zakaldam ze rynek lustrzanek jest glebszy niz dwa modele - ten zaprezentowany i "pro" ktory bys dokladnie zdefiniowal. Cel dlugofalowy Sony to zdobycie jak najwiekszego pola na rynku i to jest realistyczne, a czy bedzie ono wieksze czy mniejsze... Jak sie ma pieniadze i potencjal to mozna atakowac, najwyzej nie zostanie sie liderem.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Nie ma potrzeby sie "szokowac", ja nie bronie zadnego produktu. Ja w ogole nie pojmuje jak mozna dyskusje o jakims modelu aparatu fotograficznego pojmowac w kategoriach obrony i ataku. Aparat broni sie i "atakauje" na rynku, a takie fora jak to, sluza wymianie pogladow. Przynajmniej tak mi sie wydawalo. Czy juz nie mozna w Intenecie wyrazic opinii nie wypowiadajac wojny inaczej myslacym? Czy to medium naprawde w 100% osiagnelo intelektualny poziom pyskowki ulicznej? ;)
Jak bym mial mowic o szoku, to mnie szokuje jak ludzie emocjonalnie sie angazuja w jakies bzdurne spory na temat sprzetu (uwaga o szerszym charakterze), gdyby wlozyli 1/10 tego wysilku w robienie zdjec to... powstalo by ich sporo :)