Re: Odp: Canon R 2021 A.D.
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
Używany nie wchodzi w grę, za dużo ich miałem.
No to kupuj nowego R i będziesz Pan zadowolony. To dobry aparat.
I... tak, upewniłeś się już teraz na tej grupie, że dobrze robisz :mrgreen: ja oczywiście bym zrobił inaczej, ale nic więcej nie napiszę , bo po co? 8-)
Odp: Re: Odp: Canon R 2021 A.D.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No to kupuj nowego R i będziesz Pan zadowolony.
Dziękuję ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Z5 to jest bardzo dobry aparat. IMO z lepszą matrycą od R. Za to eRkę lepiej mi się trzyma w ręku.
Joł
Rozważyć warto też jak mawiał klasyk "plusy dodatnie i plusy ujemne" ;) Z5 vs Z6 https://beafoto.pl/userdata/public/a...ikon-z5-z6.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Przy tak kurczącym się rynku foto,poważnie trzeba się zastanowić nad wchodzeniem od zera w Nikona Z z jego problemami finansowymi ,czy firma nie poleci za Olympusem.. Canon i Sony wydaja się pewniakami i oferty szkieł największe.
Każdy orze jak może ;) Canon zrobił się towarem zbyt ekskluzywnym na moją kieszeń i sobie podziękowaliśmy za wiele lat spędzonych razem. Tak więc wróciłem do Sony (początki na Mavikach) i Nikona. Szczerze wątpię, aby Nikon "padł". Przespali ML i muszą nadgonić ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
Panie Car, tak klikłem w Pana linka i szczęka mi opadła. Piękne zdjęcia - gratuluję, domniemam że to wszystko A7III?
To zasługa aparatu A7 III ostatnio (wcześniej X-T2 i A7 II) i modelek oraz dobrych matryc w tych aparatach. Ja tylko naciskam spust i czasem coś wyjdzie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
jasne, ;)
ok, dzięki za komentarze.
R ma w sumie jeden slot, ale można robić backup po wifi do jakiejś apki.
Jeszcze to wszystko raz przemyśle.
Dwa razy w życiu padła mi karta SD. Tak więc luz. Osobiście robię zapis na dwie karty ;)
Ale zgodnie z prawami Murphy'ego ;)
I. Jeżeli coś może się nie udać – nie uda się na pewno.
II. Nie uda się nawet wtedy, gdy jednak nie powinno się nie udać.
III. Wszystko wali się naraz.
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
pracowałem na tych ogniskowych, wiem co do czego i na której na co uważać.
W czym są zupełnie inne (pomijając ogniskową i IS)?
Bokeh i przerysowania
Im dłuższa ogniskowa, tym większe rozmycie tła i większa separacja przedniego planu od tła
Im krótsza ogniskowa, tym większe przerysowania obiektów w środku i rozciągnięcia na brzegach
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
Uproszczę, czy np jest ostro od pełnej dziury?
Jak kupisz nowe szkło z serii Art Sigmy DG DN to będzie ostro od pełnej dziury ;)
Ale niektórych bardziej rajcuje mydło na f/1.2 np. w Canonie EF 85 1.2 L II USM ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
Panie Car dlaczego mówisz nowa Sigma? Czy kilkuletnie już może mieć problem z ostrości od 1.4?
Po prostu historia Sigmy dzieli się na dwa okresy ;)
Sigmy do 2012 roku, gdzie były synonimem lekkiej tandety
Oraz Sigmy z serii ART od roku 2012 , gdzie Sigma stała konkurencją dla natywnych szkieł bijąc rekordy rodzielczości i jakości oraz relacji cena/jakość
Obecnie Seria DG DN do ML to najlepiej zoptymalizowane szkła pod względem wielkości i jakości do bezlusterkowców w porównaniu do Canona, który tłucze gargantuiczne szkła RF z zaporową ceną powyżej 10k zł ;) Ersatze typu RF 35 i 50 mm z f1.8 wiosny nie czynią - to tzw. budżetowy temat zastępczy, aby było co włożyć w bagnet puszki kupionej za 12k i 20k zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ale niektórych bardziej rajcuje mydło na f/1.2 np. w Canonie EF 85 1.2 L II USM ;)
Mydło powiadasz? Prawdopodobnie z wiekiem wzrok ci siada. Pamięć też. To pomogę:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Zastanawiałem się nad sigmą i wybrałem Canona EF 85mm f / 1.2L II USM, którego obecnie można spokojnie wybrać z ofert poniżej 4k zł. Portretówki mają to do siebie, że MZ nie muszą być żyletą na pełnym otwarciu.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nawiasem pisząc stary EF 85 1.2 L II to całkiem zacne szkiełko
Re: Odp: Re: Odp: Canon R 2021 A.D.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Mydło powiadasz? Prawdopodobnie z wiekiem wzrok ci siada. Pamięć też. To pomogę:
No i ?
Do czasu premiery w zeszłym roku Sigmy Art 85 1.4 DG DN Canon był całkiem dobrym wyborem i dalej jest dla osób nie wymagających zbyt wiele.
ps.
Nie hamuj się, napisz więcej przytyków osobistych na mój temat.
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
Tak wracając do tematu zastanawiam się czy brak joysticka jest bardzo upierdliwe przy wyborze AF
No jest bez dwóch zdań. Jakoś nie wyobrażam sobie użytkowania obecnie aparatu bez "joysticka" po latach użytkowania 7D i 5D, X-T2 , A7 III , Z6 itp. Nawet Eye AF i wskazanie punktu ostrości palcem na ekranie nie zastąpi dokładnego wskazania punktu AF dżojstikiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No jest bez dwóch zdań. Jakoś nie wyobrażam sobie użytkowania obecnie aparatu bez "joysticka".
No to pięknie,to faktycznie może boleć.
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
No to pięknie,to faktycznie może boleć.
Odezwie się zaraz kupa osób, że przecież można miziać paluchem po ekranie dotykowym ;) Ale mając oko przy przy EVF nie jest to dobra opcja i serio uzależniłem się od dżoja podobnie jak od obrotowego pokrętła w radiu samochodowym ;)
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon R 2021 A.D.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Odezwie się zaraz kupa osób, że przecież można miziać paluchem po ekranie dotykowym ;) Ale mając oko przy przy EVF nie jest to dobra opcja i serio uzależniłem się od dżoja podobnie jak od obrotowego pokrętła w radiu samochodowym ;)
Też mi się tak wydaję. No nic, chyba zostanie Z5 i jakoś będzie trzeba naciągnąć budżet by starczyło na początek na 50S. Do 14 jest jeszcze promocja.
W sumie, on jest na tyle świeży że do końca roku będzie 4 z przodu jak nic. Szkoda że black friday nie jest na wiosnę wrr.
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon R 2021 A.D.
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
Też mi się tak wydaję. No nic, chyba zostanie Z5 i jakoś będzie trzeba naciągnąć budżet by starczyło na początek na 50S. Do 14 jest jeszcze promocja.
W sumie, on jest na tyle świeży że do końca roku będzie 4 z przodu jak nic. Szkoda że black friday nie jest na wiosnę wrr.
@MR_ Uważam , że to bardzo dobra decyzja iść w stronę Z5 + 50s
Moja lepsza połowa od razu przechwyciła Nikona Z6 z Nikonem Z 50 mm f/1.8s i robi świetne foty (Canona żadnego już nie chce widzieć ;)
https://35photo.pro/photo_5581587/
https://35photo.pro/photo_5627516/
https://500px.com/photo/1027516393/p...-by-anna-rawka
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No i ?
@candar. No i? No i wypadałoby prezentować jakąś konsekwencję w wypowiedziach. Albo obiektyw jest "zacny" albo "mydlany". I żadna nowa premiera tego nie zmiania. Co najwyżej może zmienić pozycję danego obiektywu, powiedzmy w Top 10 obiektywów danej klasy, np. portretówek. Ale mam nadzieję że dostrzegasz subtelność, iż "mydlany" i "zacny" to nie są słowa bliskoznaczne w kontekście opisywania cech danego obiektywu.
Coś jeszcze wyjaśnić? Pytaj śmało.
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon R 2021 A.D.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
@
candar. No i? No i wypadałoby prezentować jakąś konsekwencję w wypowiedziach. Albo obiektyw jest "zacny" albo "mydlany". I żadna nowa premiera tego nie zmiania. Co najwyżej może zmienić pozycję danego obiektywu, powiedzmy w Top 10 obiektywów danej klasy, np. portretówek. Ale mam nadzieję że dostrzegasz subtelność, iż "mydlany" i "zacny" to nie są słowa bliskoznaczne w kontekście opisywania cech danego obiektywu.
Coś jeszcze wyjaśnić? Pytaj śmało.
Pozwolisz łaskawie, że swoje TOP 10 szkieł portretowych sam będę ustalał na podstawie własnych doświadczeń i zdjęć? EF 85 1.2 II L USM z 2006 roku jest sztandarowym przykładem "zacnego" (budowa , czyli L-ka) i "mydlanego" (praca na w pełni otwartej przysłonie) szkła (dla mnie oczywiście). Dla innych moze to być cud, miód i orzeszki.
BTW - nie jestem ciekawy, czy nawet miałeś i używałeś to szkło.
Tyle
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
Dziękuję, teraz już chyba wszystko wiem, pozostało się tylko zdecydować. Dzięki za wszystkie komentarze!
Do 15 lutego 2021 masz rabat 700 zł na Z5 https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrow...&logic=similar
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dzięki,
w Media dziś poszli dalej
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/...nikon-z-5-body
ale to jest oferta i to z ekspozycji, nie wiem, czy Wy też tą kwotę widzicie?
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/...owa-nikon-d750
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
@MR_
Przede wszystkim przymierz się do aparatu organoleptycznie. Ja przed zakupem zawsze brałem aparat do ręki i robiłem próbne zdjęcia na swojej karcie (czasami można) i dopiero później decydowałem. A przede wszystkim nie zwracaj uwagi na głupawe zaczepki niespełnionych fotoziutków na forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
@
MR_
Przede wszystkim przymierz się do aparatu organoleptycznie. Ja przed zakupem zawsze brałem aparat do ręki i robiłem próbne zdjęcia na swojej karcie (czasami można) i dopiero później decydowałem. A przede wszystkim nie zwracaj uwagi na głupawe zaczepki niespełnionych fotoziutków na tym forum.
R miałem w rękach,ale to było dawno temu jak weszła (znajomy sobie zafundował) i pamiętam że fajnie leżała. Ale to były czasy jak miałem Canona. Z powodu DR wskoczyłem na Nikona. Przypasowało mi rozmieszczenie pokręteł na korpusie w Nikosiu, i nie dawno miałem w rękach 6dm2 i kurczę jakoś dziwnie mi się użytkowało bo paluchy szły pamięciowo. Podejrzewam kwestia przyzwyczajenia, ale Nikon (DSLR) ma to wszystko jak dla mnie w odpowiednim miejscu. Dzwoniłem do mediamarkt, bo chciałem na żywo Z5 zobaczyć to nima, - tylko w magazynie.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
@
MR_
Przede wszystkim przymierz się do aparatu organoleptycznie. Ja przed zakupem zawsze brałem aparat do ręki i robiłem próbne zdjęcia na swojej karcie (czasami można) i dopiero później decydowałem. A przede wszystkim nie zwracaj uwagi na głupawe zaczepki niespełnionych fotoziutków na forum.
Bardzo proszę tu nikogo nie wyzywać.
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
R miałem w rękach,ale to było dawno temu jak weszła (znajomy sobie zafundował) i pamiętam że fajnie leżała. Ale to były czasy jak miałem Canona. Z powodu DR wskoczyłem na Nikona. Przypasowało mi rozmieszczenie pokręteł na korpusie w Nikosiu, i nie dawno miałem w rękach 6dm2 i kurczę jakoś dziwnie mi się użytkowało bo paluchy szły pamięciowo. Podejrzewam kwestia przyzwyczajenia, ale Nikon (DSLR) ma to wszystko jak dla mnie w odpowiednim miejscu. Dzwoniłem do mediamarkt, bo chciałem na żywo Z5 zobaczyć to nima, - tylko w magazynie.
Jak ergonomicznie jesteś przyzwyczajony do Nikona to się nie zastanawiaj tylko kupuj ale nie Z5 ;)....