sprzedając 30d wystawią fakturę na usługę ??
Wersja do druku
sprzedając 30d wystawią fakturę na usługę ??
Przeciez 30D to towar a nie usluga :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez scooter
Wiesz, teoretycznie kawa to też towar, a na paragonie masz usługę cappucino :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Oakhallow
sam jestem zainteresowany zakupem, najlepiej wraz z fakturą w cenie za body ok 5700
ups, sorki. cena którą jestem w stanie wydać to 4600 - 4700 :)
nie dość że chcesz naginać prawo to jeszcze za extra tanio ? hehe niezły jest...
Za 4700 legal z fakturą to chyba chwilowo mało prawdopodobne. Znam sklep gdzie 30D można kupić za ok. 5100-5200 oczywiście na fakturę i z gwarancją CP. I taka cena wydaje mi się realna i atrakcyjna.
oczywiscie
http://www.jessops.com/Store/s35120/...tId=481&comp=y
Po dzisiejszym kursie to bedzie jakies 4884.35PLN
Natomiast bz VATu to bedzie 697Ł czyli 4005.17PLN
Pozatym jak pojdziesz do sklepu i bedziesz chcial to kupic ot doloza ci filtr UV (jak kita kupisz) i za dodatkowe 70Ł czyli 402.24PLN (klakulator walutowy z www.wp.pl) bedziesz mial 3lata Cover Plan (3 years Accidental damage & repair cover plan). eraz znajdz tylko kogos kto jedzie do UK i niech Ci kupi - pozatym jak pojdziesz w Londynie na Tottenham Court Road (jest tam babka Emma - z nia sie idzie potargowac) no i jeszcze na Cannon Street i na Bank tez sie idzie potargowac. Reszta jessopsow jakas dretwa. No i na Angel Polak pracuje - ale jakos z nim sie nie potarguje - lepszt ten wysoki gosciu (jest tam 1 ciemnoskory, pogadasz potargujesz - z reszta zalogi jakos mi sie nie udalo :( )
polecam fotoit :) 4700 z fak VAT tylko trzeba sie potargowac....
Cytat:
Zamieszczone przez Oakhallow
Nie wiem gdzie ty kawe kupujesz jednak ja czy to w sklepie czy barze/kawiarni na paragonie widze towar a nie usluge :roll: .
Jesli ktos to kwalifikuje jako usluge to cos bym podejrzewal o machlojki ze stawkami podatkowymi (usluga jest chyba nizej opodatkowana niz towar, tym bardziej towar luksusowy czy elektronika).
Rozumiem że chcesz na fakturze mieć usługę "Fotografowanie Canonem 30D"?:mrgreen:Cytat:
Podatek jest taki sam. Myślę, że tu chodzi o amortyzację. Towar za taką kwotę musisz juz amortyzować, wpisać do ewidencji środków trwałych itd. - usługę nie, a przez to dużo łatwiej "podrzucić" fakturę zaprzyjaźnionemu "biznesmaaaanowi", a w zamian odzykać chociażby połowę vat-u.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Co innego coffe heaven w drodze na tramwaj, a co innego dobra kawa w drogim lokalu. Podobnie jest z papierosami: niby cena jest wytłoczona na opakowaniu i teoretycznie nie możesz kupić drożej, ale w dobrej knajpie kupisz właśnie usługę "marka fajek" za 20zł. A cała usługa polega na zdjęciu folijki podczas podawania paczki.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Zapewniam Cię, że to standardowa sprawa. Przykład: wszystkie kasyna gry w Polsce są pod stałą kontrolą UKS. A na oczach urzędników dzieją się rzeczy, jakie opisywałem wyżej. I wszystko jest w porządku.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Aha, ktoś wyżej pisał o FOTO IT. Gdyby pytający miał kupować w tym sklepie, to niech się nie nabierze na tekst: "po fakturę przyjdzie pan za tydzień". W moim przypadku po tygodniu skończyło się to pytaniem: "a skąd ja wiem, że kupował Pan u nas" i karczemną awanturą.
4700 to bez faktury, z fVAT to chcą 5100. U nich rzadko jest najtaniej, za to są już na rynku trochę i generalnie to sprawdzony 'TiP'.Cytat:
Zamieszczone przez Dilbercik
Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Usługę można w koszty wrzucic, a sprzętu jeżeli nie prowadzisz w tym zakresie działalności chyba nie.
Cytat:
Zamieszczone przez MMM
za tyle kupilem 2 tyg temu... fakt targowalem sie ale kupilem...
I dokładnie trafiłeś w sedno sprawy!!Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jak kupujesz kawe w kawiarni, np. coffeheaven, i nie jest to espresso, to przyjrzyj się dokładnie paragonowi.
Można by więc np. "udostępnić" komuś aparat a nie sprzedać (teoretyzuję :lol: )
Oakhallow
http://www.allegro.pl/item107023402_...ce_krakow.html
A co powiecie o tej firmie? Do krakowa mogę się przejechać bo mam niecałe 200 km :)
Wczoraj zadzwoniłem w parę miejsc i rzeczywiście z fakturą dam sobie spokój. Tylko ciekawi mnie sprawa ewentualnych reklamacji. Mam nadzieję że dostanę przynajmniej jakieś pokwitowanie.
Nie chcę wydać forsy i się denerwować
nikt tam nic nie kupował?
Mogę polecić fotorex kupowałem u niego prawie cały sprzęt.
Cytat:
Dla mnie coffeheaven to taka kawiarnia jak McDonalds to "restauracja" . Watpie bym mial przyjemnosc kiedys spozywania tam "kawy" :roll: . No ale o gustach to sie nie dyskutuje ;) .
Vitez nie udawaj takiego świętego, bo będziesz musiał sobie kółeczko domalować. :pCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Nikogo nie udaje... ale gadaj zdrow :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez SAM
ja z kolei kiedys dzwonilem w sprawie aparatu+obiektyw i gosc nie mial czasu rozmawiac.. telefonu zwrotnego tez nie bylo.. olalem sprawe bo to on powinien chciec zarobic i kupilem sprzet gdzie indziej.. jesli koles tak traktuje klienta przy pierwszym telefonie to az boje sie mysle co bedzie gdy gwarancje trzeba bedzie realizowac :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez artex
Bez różnicy towar czy usługa, każdy wydatek musi być związany z przychodem.Cytat:
Zamieszczone przez ms714033
Niekoniecznie. Teraz kazdy zakup aparatu cyfrowego obronisz przed UKS'em. Po prostu sam sobie robisz foldery czy strone www. A jak sie obawiasz to wlicz w koszty w ramach limitowanych kosztow reprezentacji i reklamy. Wtedy moze to byc nie tylko aparat, ale tez gacie dla tesciowej.
Chyba nie każdy sklep spożywczy ma www? Z teściową ten numerek też nie przejdzie ... nie będę już powtarzał o związku wydatku z osiągnięciem przychodu ... nawet jeżeli wydatek wsadzono w koszty repr. i reklamy.
"Ale Panie synek Heniek robił ulotki, że promocje mamy, ino zdjęć towarów my potrzebowali, to my kupili aparat". Będzie?Cytat:
Zamieszczone przez bob*
Wroclaw - Foto-raj, 30D - 4750PLN (po lekkim targowaniu) z fakturą i polską drukowaną instrukcją
pozdrawiam,